Şimdi Ara

Lens hakkında edinmem gereken detaylar ?!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
24
Cevap
0
Favori
11.178
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar yaklaşık 2 yıldır gözlük kullanıyorum.Fakat 1 yıl kadar gözlüğü dışarıda kullanamıyorum, çünkü gözümü fazlalık geliyor ve onu taşıyamıyorum.Ve gördüğün alan kısıtlı yani bir yere bakıcaksan oraya doğru kafanı çevirmen gerekiyor.İşte bu nedenlerden dolayı artık (sonunda,zorla) lense geçmeye zarar verdim.Ailem hala karşı çıkıyor (zorlu kısmı bu).1 yıla yakındır istiyorum ama yapamazsın, gözüne bir şey olur gibi nedenlerle geri çevirdiler ama artık alıcam onlara karşı çıkarak en azından 3 ay denemek istiyorum.Fakat bu konu hakkında hiç bir bilgim yok.Geçen sene bir konu açmıştım fakat o bilgi yeterli gözükmüyor.Şimdi başlıyorum umarım bana yardımcı olabilirsiniz ;

***Öncelikle 4-5 ay kadar önce doktora gittim bir bakım için, orada Lens Numaramı sordum, doktor bana lens numarası için özel hastaneye gitmem gerektiğini söyledi.Şimdi İzmir'de Batı-Göz e gitmek istiyorum.Randevu alırken muayene için alıp orada hem lens numaramı hem de nasıl ve hangi çeşit lens kullanmam gerektiği hakkında bilgi alabilir miyim ?(Ya da İzmir Devlet Hastanesinde bu bilgiyi verirler mi ? Bozyaka SSk ya gitmiştim )

***Sonra doktor bana çok az bir astigmatım olduğunu söylemişti.Şimdi okudum hem miyop hem astigmat için Torik Lenler kullanılıyormuş.Fiyatı da daha pahalıymış.Bende şimdi çok az astigmat olması rağmen bunları mı kullanmalıyım ?.Bir de astigmat zamanla geçen bir şey bildiğim kadar normal numaralı gözlükleri kullanırken geçmiş olabilir mi ?

***Belki benim açımdan en zor olanı, gözüm küçük.Yani örnek gerekirse Uzak Doğulu bir insanın (Japon olur Çinli olur) gözünden çok az daha büyük.Acaba böyle olunca lens kullanamam gibi bir sorun oluşur mu ?

***Şimdi ben lensi alırsam sadece (genelde :) ) dışarıda kullanıcam evin için gözlük kullanıcam, birde lensi kurallarına uygun temiz kullanırsam gözüm için problem yaşanma durmu nedir ?

***Bir de konuya girip hala lens kullanmakta olanlar kullandığı markayı ve memnuniyeti, sonra daha önce başka marka kullanıysa o ve ondan memnuniyeti, kötü lens markalarını ve kullandıkları lensin fiyatı yazabilirse çok sevinirim.

Biliyorum çok uzun oldu ama hiç kullanmamış ve korkan birine göre normal bence .Alışma korkusu da var ama artık atlatıcaz.Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ediyorum.Böyle hem genel hem detay bilgilerle hem Lens hakkında genel bir konu oluşuturup herkeze yardımcı olabiliriz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi C£nq -- 30 Ağustos 2009; 22:00:04 >

• Benim gözler 1.5 miyop. Cok az da astigmat var. Bosch&laumb 1 aylık lenslerden kullanıyorum. lenslerim miyop, astigmat degil.
    1 ay kullanıp atıyorum. Yaklasık 5-6 senedir kullanıyorumdur.
    İlk başta lensi takıp sokmen yarım saatini alabilir. Hatta bir arkadasım lens aldı, bi türlü takamadı. Kullanmadı.
    Ben ilk lensimi takacam diye okula gec kalmıştım :)
    Şimdi ayna olmadan bile takarım.
    Benim lensler 8-10 saat sonra gözde kuruluk yapıyor. Kum varmış gibi batıyor. Onun dısında bir problem yok.
    Bi de goz altımda kararma yapıyor bende. Ozellikle 10 saatin uzerinde kullandıgımda.
    Onun dısında gozlukteki hicbir dert lenste yok. Buhu yok, burundaki iz yok. Bakma acısı yok. Yani avantajları cok.
    Benim lensler yaklasık 40 TL/ay idi sanırım.
  • quote:

***Öncelikle 4-5 ay kadar önce doktora gittim bir bakım için, orada Lens Numaramı sordum, doktor bana lens numarası için özel hastaneye gitmem gerektiğini söyledi.Şimdi İzmir'de Batı-Göz e gitmek istiyorum.Randevu alırken muayene için alıp orada hem lens numaramı hem de nasıl ve hangi çeşit lens kullanmam gerektiği hakkında bilgi alabilir miyim ?(Ya da İzmir Devlet Hastanesinde bu bilgiyi verirler mi ? Bozyaka SSk ya gitmiştim )

Lensin numarasını zaten söylerler, istersen markasınıda sorabilirsin. Bir öneride bulunacaktır doktor.

Devlet hastanesi hakkında kesin bir şey söyleyemem.

quote:

***Sonra doktor bana çok az bir astigmatım olduğunu söylemişti.Şimdi okudum hem miyop hem astigmat için Torik Lenler kullanılıyormuş.Fiyatı da daha pahalıymış.Bende şimdi çok az astigmat olması rağmen bunları mı kullanmalıyım ?.Bir de astigmat zamanla geçen bir şey bildiğim kadar normal numaralı gözlükleri kullanırken geçmiş olabilir mi ?

Bunu doktoruna sormalısın. Forumda boşuna cevap arama.
    Önemli bir konu.

quote:

***Belki benim açımdan en zor olanı, gözüm küçük.Yani örnek gerekirse Uzak Doğulu bir insanın (Japon olur Çinli olur) gözünden çok az daha büyük.Acaba böyle olunca lens kullanamam gibi bir sorun oluşur mu ?

Sorun oluşturacağını sanmam. Çünkü aynen senin göz yapına sahip bir arkadaşımda kullanıyor. Hiç şikayet ettiğini duymadım.

quote:

***Şimdi ben lensi alırsam sadece (genelde :) ) dışarıda kullanıcam evin için gözlük kullanıcam, birde lensi kurallarına uygun temiz kullanırsam gözüm için problem yaşanma durmu nedir ?

Temizliğe dikkat edersen bir problem yaşayacağını sanmam.
    Ancak uzun süre takmamaya dikkat et. Damarlanma vs. bir çok sorun çıkabilir.

quote:

***Bir de konuya girip hala lens kullanmakta olanlar kullandığı markayı ve memnuniyeti, sonra daha önce başka marka kullanıysa o ve ondan memnuniyeti, kötü lens markalarını ve kullandıkları lensin fiyatı yazabilirse çok sevinirim.

Daha önceleri Focus kullanıyordum ancak gözde damarlanma başlayınca doktor Bausch&Lomb önerdi.
    B&L'yi daha rahat takıp çıkartıyorum. Gözümü daha az yoruyor. Önerim B&L
    Fiyatlarına gelirsek, bir paketi 45-55 tl. civarı. Aylık kullanım. Bir pakette 6 tane var.

quote:

Biliyorum çok uzun oldu ama hiç kullanmamış ve korkan birine göre normal bence .Alışma korkusu da var ama artık atlatıcaz.Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ediyorum.Böyle hem genel hem detay bilgilerle hem Lens hakkında genel bir konu oluşuturup herkeze yardımcı olabiliriz

Forumda bir çok konu mevcut. Onları okuyabilirsin.
    Temizliğe, kullanıma çok dikkat et.
    Lens tamamen bünye meselesi. Birisi yatarken bile lensini çıkartmayıp gözünde hiç bir sorun çıkmazken, birisinin gözüde çok hassas olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kutx -- 30 Ağustos 2009; 22:18:02 >

• Yaklasik 5 yildir lens kullaniyorum, bugune kadar cok az problem yasadim. Lensin markasi Air Optics, soylediklerine gore oksijenliymis yani bu daha rahat kullanildigi, gozun nefes aldigi anlamina geliyor. 2 yildir bunlayim ondan once ne kullandigimi hatirlamiyorum acikcasi :) Solusyon olarak da Bausch & Lomb veriyolar genelde, nasil bi fark oldugunu bilmiyorum markalar arasinda. Bu arada 1 aylik lenslerim, artik bi cogu da boyle bildigim kadariyla yani kullan-at seklinde.

Benim de gozumde miyop var, bu bes yillik sure icersinde -2.00'dan -4.00'a yukseldi numaram, ama bildigim kadariyla bu lens alirken bir problem yaratmiyor. Zaten 1-1,5 senelik aralarla muayaneye gidip bi degisiklik var mi anlayabilirsiniz.

Dikkat gerektiren en onemli nokta lensle uyumamak. Bunun disinda dus almak, denize girmek vs. problem yaratmiyor. Bir de bilgisayara cok bakip gozu yormamak da gerek.

Devlet hastanelerinde durum nedir bilmiyorum, ben bu problem ilk basladigindan beri istanbul'daki Veni Vidi'ye gittim, doktoru bir turlu laser ameliyatina ikna edemenin disinda bir sorunla karsilasmadim. Zaten goz konusunda hastane'den bol sey yok son yillarda, Acibadem Goz, Dunya Goz, Kudret Goz vs vs.. Bunlar arasinda da buyuk farklar oldugunu sanmiyorum hem hizmet hem fiyat acisindan.

Son olarak size en uygun lensin ne olduguna karar verecek kisinin doktor oldugunu soylemek istiyorum, o da buna olcumlerden sonra karar verir elbette. Yardimci olabilmisimdir umarim.

• Dün rennesla 2-2 berabere kaldılar.Golcü oyuncularından arouna dindane porsmouth a satıldı.Galatasaray uefa kupasını aldığı sene onlar arsenal ile yarı final oynuyolardı bildiğim kadar söylüyeyim bari ayıp olmasın.
  • Öncelikle hepinize cevapları için çok teşekkür ediyorum.Açıkcakçası artık gözlükten bıktım kullanmak acayip sıkıyor.Evde kullanmakta sorun yok yatmadığım sürece gözümde olduğunu farketmiyorum çünkü tv ve bilgisayar dışında zaten bir şey yapmıyorum.
    Doktor konusuna gelirsek dediğim gibi İzmirli arkadaşlarımız çok iyi bilir Batı-Göz 'ü bir kaç ilde daha var.Oraya gitmek isityorum çünkü bir arkadaşım oraya gitmiş.Yani ben muayene için gidince ve lens numarasını isteyince o bana gerekli tüm bilgileri vericek mi benim için sorun bu.Yani şu çeşit lens , şu markayı tercih edersen iyi olur.Kullanırken şunu yap gibi.Yani bunları yaptırmak için muayene dışında bir randevu gerekir mi onu merak ediyorum bir de.

Benim için göz çok önemli hiç hesapta yokken çok feci bir şekilde bozuldu.En nefret ettiğim şeydir belki gözlük kullanmak ama mecburiyet.ZAten 18 ime basınca ameliyat faaliyetlerine bile geçmek istiyorum.(Şimdiden ameliyata uygun olup olmadığımı öğrenmek lazım).Göz benim için en değerli organdır belkide.O yüzden masraftan çok kaçmak istemem.Çok pahalı olmamak koşulu ile hem uygun hemde iyi bir lens almak istiyorum.Bunun için yıllık yaklaşık 200 tl hatta 250'e kadar harcarım hiç sorun değil.

Bilgileri de sadece sizden almayacağım zaten, ön bilgi olarak biraz fikir edinmek istiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi C£nq -- 30 Ağustos 2009; 22:33:30 >

• quote:

Orijinalden alıntı: C£nq

Öncelikle hepinize cevapları için çok teşekkür ediyorum.Açıkcakçası artık gözlükten bıktım kullanmak acayip sıkıyor.Evde kullanmakta sorun yok yatmadığım sürece gözümde olduğunu farketmiyorum çünkü tv ve bilgisayar dışında zaten bir şey yapmıyorum.
    Doktor konusuna gelirsek dediğim gibi İzmirli arkadaşlarımız çok iyi bilir Batı-Göz 'ü bir kaç ilde daha var.Oraya gitmek isityorum çünkü bir arkadaşım oraya gitmiş.Yani ben muayene için gidince ve lens numarasını isteyince o bana gerekli tüm bilgileri vericek mi benim için sorun bu.Yani şu çeşit lens , şu markayı tercih edersen iyi olur.Kullanırken şunu yap gibi.Yani bunları yaptırmak için muayene dışında bir randevu gerekir mi onu merak ediyorum bir de.

Benim için göz çok önemli hiç hesapta yokken çok feci bir şekilde bozuldu.En nefret ettiğim şeydir belki gözlük kullanmak ama mecburiyet.ZAten 18 ime basınca ameliyat faaliyetlerine bile geçmek istiyorum.(Şimdiden ameliyata uygun olup olmadığımı öğrenmek lazım).Göz benim için en değerli organdır belkide.O yüzden masraftan çok kaçmak istemem.Çok pahalı olmamak koşulu ile hem uygun hemde iyi bir lens almak istiyorum.Bunun için yıllık yaklaşık 200 tl hatta 250'e kadar harcarım hiç sorun değil.

Rica ederim güzel yorumladığımı düşünüyorum lens takımını bana bu imkanı tanıdığınız için ben teşekkür ediyorum.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Yani ben muayene için gidince ve lens numarasını isteyince o bana gerekli tüm bilgileri vericek mi benim için sorun bu.Yani şu çeşit lens , şu markayı tercih edersen iyi olur.Kullanırken şunu yap gibi.Yani bunları yaptırmak için muayene dışında bir randevu gerekir mi onu merak ediyorum bir de.

Elbette oyle, doktor bunun icin var. Genelde asistanlar oluyor, doktor muayeneye almadan asistanlar goz numarasini olcuyor.

Ameliyat konusunda da acele etme derim, numaranin ilerlemesi dursun vs.. Dedigim gibi benim doktor her sene gittigimde ameliyati seneye yapariz diyor ama o gun bi turlu gelmedi. Ben de sıkıldım artik lensten.
  • quote:

Orijinalden alıntı: derZyklus

quote:

Yani ben muayene için gidince ve lens numarasını isteyince o bana gerekli tüm bilgileri vericek mi benim için sorun bu.Yani şu çeşit lens , şu markayı tercih edersen iyi olur.Kullanırken şunu yap gibi.Yani bunları yaptırmak için muayene dışında bir randevu gerekir mi onu merak ediyorum bir de.

Elbette oyle, doktor bunun icin var. Genelde asistanlar oluyor, doktor muayeneye almadan asistanlar goz numarasini olcuyor.

Ameliyat konusunda da acele etme derim, numaranin ilerlemesi dursun vs.. Dedigim gibi benim doktor her sene gittigimde ameliyati seneye yapariz diyor ama o gun bi turlu gelmedi. Ben de sıkıldım artik lensten.

İşte hocam bana bilgi versin yeter vallahi :).Ameliyat zaten anca 20 den sonra olur olursa zaten bizimkiler sen önce gözlük kullanda ameliyat öyle olursun diyolar ne alakası varsa .Haftaya Salı yada Çarşamba gibi gidicem.Her şeyi öğrenicem sonra gözlükçüye.Ha birde aklıma gelmişken acaba hastahaneden lensi tedarik edebilirmiyiz, bir arkadaş Dünyagözden tedarik ettiğini söylemiş de.

Bunun yanısıra hocam lensi kullanırken gün içerisinde problem oluyor mu yani toz kaçınca filan lensde leke gözünden takıp çıkarman gerektiği filan ?.Sonra düzgün kullandığın halede kızarıklarlar , batmalar filan (fazla kullanmamana rağmen) ?

@Otorite sanada teşekkürler hocam sayende Lens takımı hakkında da bir kaç bilgi edindik

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi C£nq -- 30 Ağustos 2009; 22:51:25 >

• Estafurullah dostum kusura bakma bu arada biraz dalgaya alalım dedik
  • Valla bazi sabahlar kipkirmizi bi gozle uyandigimda takmak gercekten zor oluyor, ben de ugrasmayip gozlukle cikiyorum. Onun disinda cok fazla batma falan olmadi ama eger olursa yapay gozyasi damlasi var o birebir yani bu konuya =)

• Her şeyin bir çaresi var demek .Valla hocam açıkçası çok heyecanlıyım.Çok da korkuyorum, gözüme damla verildi onu sıktırıken bile gözümü açık tutamıyorum ki lensi naısl sokucam gözüme .Tamam girdi göze ama çıkarması daha zor gibi :[.Umarım beklediğim gibi zor olmaz.Arkadaşım ilk günden sonra hiç zorlanmadım diyor ama benim bir de gözüm küçük olduğu için çok korkuyorum.Lens tam gözüme göre olur da biraz zorlar gibi
  • Lens için gittiğimde benle bayan afet bir doktor ilgilenmişti ilkten göz bebeğimin çapını ölçtüler sonra hemşireye gönderdi deneme lensi sipariş ettirdik.Bi hafta sonra gittim gözüme taktılar lensi deneme yaptılar doktor kontrol etti bi aletle.Bu lens gözlerini sıkıyor dedi çapı biraz daha büyük olanı sipariş etcez dedi Allah dedim ne şanslı adamım .Haftaya gittik taktılar doktor kontrol etti gayet rahat dedi yarım saat bekledik gözümde kaldı bişey olmadı.Orda bana eğitim verdiler sonra çıktık geldik.Dedim keşke bu da gözüme uymasaydı da haftaya bidaha gitseydik doktora .Şimdi kendim takmaya çalışıyorum 1 saatte takamıyorum geçen gün denedim 2 saat takamadım elim solisyondan bi değişik oldu sonra zorla taktım.Ama sol gözümdeki rahatsız ediyor.Galiba onun da çapı uymadı haftaya bidaha telefon aççam .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhimmat -- 30 Ağustos 2009; 23:20:56 >

• Öncelikle selamlar yaklaşık 2 yıldır lens kullanıyorum.Gerçekten apayrı birşey normal insanlar gibi görebiliyorsunuz gözlük gibi görüşü kısıtlamıyor.Kullanıma gelince bilemiyorum herkeste bir titizliktir almış başını gidiyor normali max. 8 saat civarıdır lens takma süresi ama benim 3 gün üst üste cıkarmadan uyuduğum bile oluyor :) Ha tavsiye ediyormuyum tabiki hayır bir sabah uyanıpta gözlerimi acamayabilirim :)
    İlk zamanlar icinse sana tek tavsiyem takarken korkma yok gözümü acıtıcam felan acımıyor yani sadece refleks olarak gözlerini kapıosun buda sadece lensin burusmasına ve takamamana neden oluyor bu yüzden çekingen yaklaşma :) başlarda takman uzun sürücek gözün durmadan kapanacağı için hatta isyan edeceksin kesinlikle hastahanede bir kerede kendin takmayı dene doktor sana zaten nasıl yapacağını en kolay şekilde anlatır ama benim tavsiyem tam irise yerlestiremıyorsan ak kısma koyup gözünü daha sonra oraya götürmen onun harici cıkartırken cok cok daha kolay daha zor olacagını dusunmussun ama parmagınla kenara dogru cektigin an zaten eline gelir.Birde tersini düzünü anlama olayı var o gercekten yorar başlarda , onunda yolu lensi işaret parmagının ustune güzelce koy sonra parmağını tam göz hizana getir kenarları tepeye bakıyorsa düzdür yanlara doğru daha yayvansa terstir şimdilik aklıma gelenler bunlar sorun olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya calısırım iyi akşamlar :))

• @muhimmat hocam şu denemek için bir haftalık lens alabildiğini duymuştum, ama hastanenin böyle bir şey yaptığını bilmiyordum (optikçiler yapıyor demişti arkadaş ama ).Acaba sen hangi hastaneye gittin, bayağı ilgilenmişler senle.Denemk için lens alabilsem çok iyi olur hem kullanması nı öğreniriz hemde gözümüz için en uygun lensi buluruz.

@MrSlayer Hocam şimdi takarken göz kırparım yere düşer diye de korkuyorum Lens .Heralde takarken önce elimize solüsyon filan sonra lensi biraz bastırıp alıcaz sonra da artık gerisi sana kalıyor.Zaten gözüm küçük olduğu için lens tam olucak .Yani alta kaldı üste kaldı gibi dertleri olmucak ama takması biraz zor olucak gibi ya .Bu arada ilk defa senden ters-düz olayını duydum, kimse böyle bir şey söylememişti bana

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi C£nq -- 31 Ağustos 2009; 14:25:48 >

• Göz doktoru sana kaç numara kullanacağını yazıyor zaten. Sana marka da öneriyor. Fakat sen istediğin başka bir markayı da alabilirsin. Gözün alışma süresi var. İlk birkaç gün zahmetli geçebilir, takamazsın kolay kolay. Sonra ki günler rahatlarsın. Mesela ilk 2-3 gün takamamış biri olarak, benim şuan lens takmam 1 dakikamı bile almıyor. ( 2 senedir lens kullanıyorum. )

Soru: Lens kullanan arkadaşlar; benim şuan kullandığım lensler gözümden kayıyor. Yani gözümde gene duruyor ama taktıktan sonra hafif aşağı doğru gidiyor. Mesela renkli lenste kullandım, özellikle orda aşağı kayarsa altında ki renk belli oluyor. İyi bir görünüş olmuyordu. Bunun çapına göre falanmı almamız gerekiyor, lensin tam gözümüze oturması için? Lensler bu yönden kaça ayrılır? Tam gözümüze oturan bulmamız mümkün mü yani? Bunu cevaplayan olursa çok sevinicem. Teşekkürler şimdiden.

• Kullandığın kontakt lens fazla düzdür. Diklik/düzlük BC değeri ile ölçülür. Normalde göz kırpma hareketi ile 0.5-1 mm hareket normal. Ama senin tarif ettiğin normal değil. Kullandığın lensin BC değerinde bir düşme yapmak (dikleştirmek) gerekebilir (Bunu net bir şekilde ancak muayene ile öğrenebilirsin, keratometrik değerlerin ölçülmeli.Tersinin tavsiye etmem, fazla sıkı hareketsiz lens kısa ve uzun vadede korneaya oldukça zararlı olabilir çünkü. kendi kafana göre bc değerini ayarlama)

quote:

Orijinalden alıntı: Cenk

Göz doktoru sana kaç numara kullanacağını yazıyor zaten. Sana marka da öneriyor. Fakat sen istediğin başka bir markayı da alabilirsin. Gözün alışma süresi var. İlk birkaç gün zahmetli geçebilir, takamazsın kolay kolay. Sonra ki günler rahatlarsın. Mesela ilk 2-3 gün takamamış biri olarak, benim şuan lens takmam 1 dakikamı bile almıyor. ( 2 senedir lens kullanıyorum. )

Soru: Lens kullanan arkadaşlar; benim şuan kullandığım lensler gözümden kayıyor. Yani gözümde gene duruyor ama taktıktan sonra hafif aşağı doğru gidiyor. Mesela renkli lenste kullandım, özellikle orda aşağı kayarsa altında ki renk belli oluyor. İyi bir görünüş olmuyordu. Bunun çapına göre falanmı almamız gerekiyor, lensin tam gözümüze oturması için? Lensler bu yönden kaça ayrılır? Tam gözümüze oturan bulmamız mümkün mü yani? Bunu cevaplayan olursa çok sevinicem. Teşekkürler şimdiden.

• Bir yerlerde sorulmuştu, lens tersi ve düzünü anlamak için:

Lens başparmak ile işaret parmağı arasında hafifçe sıkıştırılır, eğer lensin kenarı içeri doğru bakıyorsa düzdür ve takılabilir

Lens başparmak ve işaret parmağı arasında hafifçe sıkıştırılır, eğer lensin kenarı dışarı doğru bakıyorsa terstir,diğer yüzünü kullanmak gerekir.

Başka yöntemlerde var, ama bu kolaylardan biri.

• Bir göz küçüklüğüdür tutturmuş gidiyorsun ama küçüğü büyüğü olmaz yani elinle gözünün beyazına iristen daha kolay değersin o yüzden ben öyle söyledim :)
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.