Şimdi Ara

Li-ion piller icin sarj/test devresi hakkinda yardim.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
1
Favori
834
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Herkese Selamlar ,uzun suredir aklimda bir proje var ,bunu gerceklestirmek icin fikirlerinizi danismak istedim, ayni anda birden cok li-ion hucresini sarj ve sonrada pili desarj moduna sokarak pilin durumunu test edebilecek bir devreye ihtiyacim var.bu konuda Atmel ile yapilmis devre semasi goren varmi acaba fikir edinebilecegim ?,Elimdeki Arduino Compatible Mega2560 ATmega2560-16AU USB bord var.linki asagida
    http://www.dealextreme.com/p/arduino-Mega2560-atmega2560-16au-usb-board-118047?item=22

Bu bordu kullanarak , Benim dusundugum Pilleri once uygun yontemlerle full otomatik sarjini saglamak, daha sonrada pilin sabit bir yukde desarjinin suresini olcerek pillerin durumunu tespit edebilecek bir devre olusturmak. bu bordu kullanmak istememdeki sebep 16 adet Adc si olmasi.ve bol bol anahtarlama yapabilecegim bos pini var. yanliz bazi konularda yardima ihtiyacim var.lityum pilleri sarj icin nasil bir yontem kullanmak daha verimli olur ? ,bilgisi olan varmi acaba ? , uygulayabilecegim pratik bir yontem bulamadim.bir cok siteye baktim bu konuda genelde batarya sarji icin ozel entegreler var onlari kullaniyorlar.. sarjin farkli evreleri oldugunu gordum..

Sarj Asamasi :
    1 - Pilin mevcut voltaj durumunu tespit etmek - ADC uzerinden voltajini okuyarak mumkun ,bunu denedim :)
    2 - Pili dogru akimlami sarj etmek daha uygun yoksa pwm ile mi ? / pwm ile ise hangi formul ile ?
    3 - Pili 4.2 volta kadar sarj etmenin en ideal yontemi nasil olur.coklu sarj icin bir devre dusundugum icin tek bir 4.2 volt sabit bir guc kaynagi ne kadar verimli olur ? lm317 ile yapilmis devreler gordum voltaji pilin durumuna gore 3.7 ile 4.2 arasinda pilin durumuna gore arttiriyor.boyle bisey grereklimidir ?

4 - sarji arada kesip biraz bekleyip pilin voltajini okuyup sonra duruma gore sarja devam etmek yada bitirmek.
    5 - bu arada sarj sirasinda birde pilin cektigi amperi okumak daha guzel olur boylece pilde bir anormallik olusursa asiri akim cekmek gibi sarj islemi kesilir.
    ama pilin cektigi akimi nasil okuruz ?

Desaj/test asamasi :

1 - pil full sarj edilmis mi ? ,voltajina bakarak kontrol etmek. eger edilmisse desaj islemine baslamak. microcontroller uzerinden bunu ADC ile olcerek mumkun.

2 - desaj islemi icin tas direnc kullanmayi dusunuyordum ,cok kisitli bir secenek ama kismen yeterli olur sanirim. direnc yerini soketli yapip watli tas direncle ihtiyaca gorw uygun degerde bi direnc takarak olcum yapilabilir en basit yolla. cunku pillerin farkli yuklere gore farkli verimlilikleri var .ne kadar az akim cekerseniz o kadar verim elde ediyorsunuz li-ion pillerde . bunun icin nasil bir direnc uygun olur ? , li-ion piller 18650 genelde 3.7v 2200 mah civari kapasiteye sahip , uzerinden 1C ( yani kendi kapasitesine es deger 2.2A 3.7v cekmek icin ne kadarlik bir direnc gerektirir?) 0.5 C ( ise 1.1 A 3.7v ) 0.25C ( 0.55 A 3.7v ) gibi degisik yukler icin hangi direnc degerleri gerekir ?
    yada en guzeli aktif yuk diye tabir edilen devreler var ama her bir pil icin ayri bir aktif yuk devresi pratik olarak nasil kurulur ? bu devreyle cekilecek akim belirlenebiliyor ama bunu microController dan nasil secebiliriz ?

bunun disinda eklemek istediginiz biseyler olursa sevinirim...kabaca aklimdakiler bunlar ..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tecnical2000 -- 12 Eylül 2012; 18:46:04 >

• kardeş böyle komplike birşeyi senden başka kimsenin düşündüğünü sanmıyorum gerçekten asman gereken bir çok sorun var ve ben belki hiçbirinde yardım edemeyecegim fakat size kolay gelsin inşallah başarısınız bu düşünceyi demek için mesaj yazma gereği duydum.. :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • lityum piller belli bir voltaj-akım döngüsünde şarj olmaları gerekiyor. bunuda en iyi, hazır bunun için geliştirilmiş entegrelerle yapabilirsin. maxim-ic ve microchip'in bu tip entegreleri mevcut. devre için ise fazla yardımcı olamam.
  • Li-ion piller icin olan ozel entegrelerden haberim var,aslinda onlardanda kullanmak mumkun sarj kisminda ,en verimli sanirim bu tur sarj kontrol entegreleri kullanarak sarj yapmak, ama kendimiz MicroController uzerinden voltaj/akim/pulse ayarlayarak surebilsek daha guzel olur diye dusunuyorum. ,nihayetinde devrenin asil amaci normal sarj aleti olarak kullanmak degil , pilleri farkli yontemlerle sarj / desarj edip pillerin analizini yapmak. dahada genis dusunup hatta genel kullanilan ni-cd / ni-mh gibi pillerinde test ve analizini yapabilecek hale getirilse cok daha kullanisli hale gelebilir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.