Şimdi Ara

Namaz kılmanın beyne etkisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
151
Cevap
10
Favori
10.514
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
88 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Edit:Paylaştığım kaynaklar İslamdan bağımsız kaynaklar.Ben Namaz üstüne odaklandım bu da bireysel tercih.Siz onu görmeyip meditasyona odaklanabilirsiniz.Herkes konudan kendine göre faydalanabilir.Herkese hitap etmesem gider İslami sitelerden yazı bulup paylaşırdım.

1. Namaz kılmak prefrontal cortex'e giden kan akışını artırır ve böylece ilgili bölümün gelişmesine yol açar.Örnek olarak irade gücü beynin bu bölümü ile ilgilidir.Düzenli namaz kılarak irade gücünüzü artırabilirsiniz.

Beden işlevlerinin düzenlenmesi, ilgili-odaklı iletişim, duyguların düzenlenmesi, tepkilerin ertelenmesi, empati, sezgiler, sosyal beceriler, plan, kontrol, mantık, problem çözme, düşünce, ayrıntılı düşünme, yöneticilik gibi önemli yetiler, prefrontal cortex ile ilgilidir.Beynin insana özgü bir bölümüdür. Yine stresle mücadelede bu alanı kullanırız. İnsanları diğer canlılardan ayıran bu alandır. Örneğin stres ve öfke durumları ile karşılaştığımız zaman prefrontal alan devreye girer. Güçsüz ise strese ve öfkeye karşı yenilir. Güçlü ise kendisini kontrol altına alır, nedenlerini düşünür, empati kurar, planlar ve sonuca ulaşır.

"İnsanların genellikle dua ederken "kendilerini kaybettikleri" söylenir. Bilim adamları, diğer şeylerin yanı sıra, başkalarına karşı bir benlik duygusu üretmekten sorumlu olan beynin alt parietal lobülünün (IPL), insanlar dua ederken normalden daha az aktivite ürettiğini keşfettiler. Bu bilim kurgu gibi geliyorsa, sizi suçlamıyorum: Bir bilim insanı, bir insanın beyninin içinde neler olduğunu nasıl bilebilir? Cevap, beyin aktivitesiyle ilişkili kan akışındaki değişiklikleri ölçen fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme veya fMRI adı verilen bir teknikte yatmaktadır. IPL'nin "sessizleşmesine" ek olarak, fMRI çalışmaları, insanlar dua ederken, dikkat gibi özelliklerden sorumlu olan beynin frontal lobunun alanlarında artan aktivite göstermiştir.. Benzer bölgeler, insanlar dikkat etmeyi veya odakta olmayı içeren başka aktiviteler yaptıklarında da artan aktivite gösterir."

"Beyindeki tüm bu etkiler, pratik veya egzersiz açısından baktığınızda şaşırtıcı değildir. Beynin belirli bölgelerini çalıştırdığınızda, bunların "güçlendikleri" görülmüştür."

2. Namaz sizi mental açıdan daha dayanıklı bir insan haline getirir.

"İstemek ve karar vermekten sonraki aşama dikkatin odaklanmasıdır. Bununla ilgili bölge (anterior singulat) dış uyaranlardan biraz kopmamızı ve daha çok içimizdeki duygulara odaklanmamızı sağlar, bunu yaparken bizim zaman ve mekan duygumuzu sürdüren beyin bölgesinin (pariyetal bölge) kanlanmasını biraz azaltır.

Bu ne işe yarar ?

Bu bölgenin aktivitesinin biraz azalması o sırada kişinin zamandan ve mekandan uzaklaşması ve farklı bir boyutta hissetmesini ya da farklı bir boyutu hissedebilmesini sağlar.

Bu his içsel algıların zenginleşmesi için gereklidir. Aynı zamanda bu bölge vücudumuzdan gelen ağrı, acı gibi duyuları da alır. Bu bölgenin kan akımının azalması yine ağrı ve acının daha az hissedilmesine imkan sağlar.

İlginç!

Bazı insanların yoğun mistik yaşantı sırasında acı ya da ağrıya dayanıklı olabilmelerinin açıklaması da bu yolla mümkün olmaktadır. Odaklanma, farklı bir boyutta hissini engellememesi için ayrı bir beyin bölgesinin de faaliyetlerinin azalması gereklidir"

3.Namaz kılmak Dopamin ve Serotonin' i artırır.Namaz kılan bir çok kişi derin bir huzur hissettiğini söyler.Açıkçası çok kötü hissettiğim zamanlar namaz kıldıktan sonra daha iyi hissediyorum.Anında etki gösteriyor.Meditasyon ve ibadetlerin benzer noktaları vardır.Bir çok araştırmada meditasyononun serotonini artırdığı kanıtlanmıştır.

"Newberg ve meslektaşları tarafından yürütülen bir araştırma çalışması, dua ve meditasyon odaklı bir geri çekilmenin ardından, insanların dopamin ve serotonin seviyelerinde faydalı değişiklikler yaşadıklarını buldu. Ve Newberg, bu değişikliklerin sadece geçici olmadığını, uzun vadeli iyileştirmelerle sonuçlandığını söylüyor. Dua ve meditasyonun beyinde bu nörokimyasallarla ilgili kalıcı değişikliklere neden olabileceğine inanıyor"

"Araştırmalar, duanın beynin serotonin üretimi üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olduğunu ve nöronları kimyasal iyileştirici yaşamlarda yıkadığını ve stresi yok ettiğini göstermiştir.

Gerçekten de dua, yeni beyin hücrelerinin üretildiği ve onu uygulayanları daha mutlu ve sağlıklı kılan bir ortam yaratmak için serotonin ve diğer önemli nörotransmitterler üzerinde yenileyici bir etkiye sahiptir.

Serotoninin sadece dua ile aktive edilmediği, aynı zamanda insanlarda dindarlıktan tamamen sorumlu olduğu da tartışılabilir. Borg, Bengt ve diğerleri tarafından yürütülen araştırma. (2003), normal erkek deneklerde serotonin sistemi arasında bir korelasyon dini deneyimler için bir temel oluşturduğunu bulundu"

Kaynaklar:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/parenting-neuroscience-perspective/201910/religion-and-the-brain

https://indigodergisi.com/2015/12/meditatif-hallerde-beyin-devreleri-prof-dr-nazan-aydin-meditasyon/

https://www.success.com/unlocking-the-power-of-prayer//

https://cptsdfoundation.org/2020/01/20/the-mental-health-benefits-of-prayer//

https://www.huffpost.com/entry/how-does-prayer-meditation-affect-brain-activity_n_1974621

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cerade -- 13 Ağustos 2020; 21:30:51 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ozbey08

namaz kılan ülkelerin insanları çok zeki her gün bir buluş ve icat yapıyorlar. Ama ateist Çinliler,Amerikalılar,japonlar ise hala kıçlarında yaprak ellerinde mızrak ile dolaşıyor.

Zeka çalışkanlıkla desteklenmediği müddetçe işe yaramaz.Sadece zeki olmakla başarı gelmez.Başarı tüm doğruların bileşkesidir.İslam ülkeleri de hatalar yapıyor ki başarı gelmiyor.İslam ülkelerinin eğitimde vs iyi olduğunu söylemiyoruz zaten.Allah kafir de olsa çalışana verir.Kitapta açık açık yazıyor.Onun dışında genele hitaben söylüyorum.Özellikle bizim ülkede kimsenin kimseye laf etmeye hakkı yok.Herkesin ne olduğunu görüyoruz.Birini eleştirmek için önce eleştirdiğin şeyi kendin yapmaman lazım.Sanki ülkenin ateistleri laboratuvarda sabahlıyor.O kadar kendilerini üstün görüyorlarsa buyursunlar ortaya bir şeyler koysunlar biz de takdir edelim.

quote:

Orijinalden alıntı: Zihnin Geleceği

Namaz kılmayı bir zorunluluk olarak görürsen ( namaz kılmak farz olduğuna göre her müslüman için geçerlidir.). Kılmadığın zaman bir huzursuzluk hissedersin. Kıldığında ise rahatlama. Aslında bir yandan alıyorken bir yandan veriyor...

Namaz kılmak sadece belli hareketleri yapıp belli cümleler kurmak değildir.Namaz kılmak yaratıcınla günde 5 kez yakınlaşmaktır.Onun huzuruna çıkıp iletişime geçiyorsun.Yemek yemek gibi bir şey açıkçası.Kendime namaz kılacağım zaman "acıktın hadi git ruhunu besle" diyorum.Sonuç olarak bakış açısıyla ilgili bir şey.Kılmadığın zamanki huzursuzluk bir "kayıp" değil aksine sevindirici bir şeydir.İmana delalet eder.

@arapaşığı : Normalde bloklu olanların konuya yazamaması lazım ama bir hata olmuş sanırım.Sen ona buna laf atana kadar dönde aynaya bak.Tek vasfınız sabahtan akşama kadar inananları küçük görmek.Siz ne kattınız bu ülkeye ? Konu İslamla alakalı inanmıyorsan ne işin var bu konuda ? Yaran var ki girmeden edemedin.Çok zeki çok bilgilisiniz ya mesela inanmadığın dinle sabah akşam uğraşmak yerine bilimle meşgul olabilirsin.

Namaz kılmanın insana huzur verdiği doğru olabilir ama bunu sadece namaza indirgemek yanlış olur. Zaten yapılan araştırmaların birçoğu da genel ibadet ve duadan bahsetmekte yani sadece namaz ve islamla alakalı olan şeyler değil. Meditasyon, yoga veya başka inançlara ait ritüeller bile insan üstünde olumlu etkiler bırakabiliyor.

TulparHAN kullanıcısına yanıt
    TulparHAN demiş ki;
    Mesajı Yerinde Gör
    quote:

Orijinalden alıntı: TulparHAN

Beyne etkisi falan yok, Mr,Tomografi çekerken bir şeye odaklanırsanız beyninizdeki hareketler zaten görülür.

Bunlar şehir efsanesi.

Proflar, nörologlar vs bilmiyor sen biliyorsun.Çıkar bakayım diplomanı da uzmanlığını görelim.Ben burda uydurma bilgilerle konuşmuyorum.Aha bak kaynaklar orda.At sen de kaynağını doğrusunu öğrenelim.

Bir müslüman olarak şunu tespit ettim ki, bizim işimiz ahirette çok zor.

Ben epeydir namaz kılmıyorum, Allah affetsin. Tek tük kildiklarim hariç.

Ama şu ülkeye dönüp bir bakın. %99'u Müslüman. Sözde müslüman.

Arkadaş dürüstlük yok; hile, dalavere, üç kağıt almış başını gidiyor. Adalet yok, eğitim yok, ahlâk yok, güzel huy yok. Bu liste uzar gider.

Yani demem o ki, bir Japonya ile kıyaslayın. Kur'an-ı Kerim'in söylediği her türlü güzel huy, ahlak ve davranış. Adalet, insana hayvana saygı sevgi... hemen hepsinde bizden öndeler.

Adamlar bir namaz kılmıyor. Kelimei şehadet getirmemiş.

Biz müslüman mıyız? Onu bir sormak, sorgulamak gerekiyor.

Yani bu ülkede her türlü arsızlığı yaparsın ama namaz kılarken bakıp müslüman derler.

Senin benim dememle oluyor mu? Onu bir düşünmek. Irdelemek gerekir.

Osmanlı kuruluşunda nasılmış, ilk Osmanli daki liderler ve müslümanlık nasılmış. Sonra ne olmuşta çökmüş, Osmanlının son dönemi ile ilk dönemi arasında yaşanan islâmiyette ne gibi değişiklikler olmuş? Incelemek, irdelemek gerekir.

Benim deistlerle ya da ateistlerle tartıştığım en büyük konu. Onlar islamiyet yüzünden bu haldeyiz diyor. Ben de islamiyet yok burada. Eğer olsa bu halde olmazdık diyorum. Çünkü Kur-an da yazan hiçbirşeyi yerine getirmiyoruz.
  • Up

• İbretlik paylaşım kardeşim. Namaz kılınan ülkelerin halinden belli zaten
  • Namaz kılmayı bir zorunluluk olarak görürsen ( namaz kılmak farz olduğuna göre her müslüman için geçerlidir.). Kılmadığın zaman bir huzursuzluk hissedersin. Kıldığında ise rahatlama. Aslında bir yandan alıyorken bir yandan veriyor...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Zihnin Geleceği

Namaz kılmayı bir zorunluluk olarak görürsen ( namaz kılmak farz olduğuna göre her müslüman için geçerlidir.). Kılmadığın zaman bir huzursuzluk hissedersin. Kıldığında ise rahatlama. Aslında bir yandan alıyorken bir yandan veriyor...

Namaz kılmak sadece belli hareketleri yapıp belli cümleler kurmak değildir.Namaz kılmak yaratıcınla günde 5 kez yakınlaşmaktır.Onun huzuruna çıkıp iletişime geçiyorsun.Yemek yemek gibi bir şey açıkçası.Kendime namaz kılacağım zaman "acıktın hadi git ruhunu besle" diyorum.Sonuç olarak bakış açısıyla ilgili bir şey.Kılmadığın zamanki huzursuzluk bir "kayıp" değil aksine sevindirici bir şeydir.İmana delalet eder.

@arapaşığı : Normalde bloklu olanların konuya yazamaması lazım ama bir hata olmuş sanırım.Sen ona buna laf atana kadar dönde aynaya bak.Tek vasfınız sabahtan akşama kadar inananları küçük görmek.Siz ne kattınız bu ülkeye ? Konu İslamla alakalı inanmıyorsan ne işin var bu konuda ? Yaran var ki girmeden edemedin.Çok zeki çok bilgilisiniz ya mesela inanmadığın dinle sabah akşam uğraşmak yerine bilimle meşgul olabilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cerade -- 11 Ağustos 2020; 22:7:49 >

• namaz kılan ülkelerin insanları çok zeki her gün bir buluş ve icat yapıyorlar. Ama ateist Çinliler,Amerikalılar,japonlar ise hala kıçlarında yaprak ellerinde mızrak ile dolaşıyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: arapaşığı

İbretlik paylaşım kardeşim. Namaz kılınan ülkelerin halinden belli zaten

Namaz kılmanın beyne etkisi Namaz kılmanın beyne etkisi 

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: ozbey08

namaz kılan ülkelerin insanları çok zeki her gün bir buluş ve icat yapıyorlar. Ama ateist Çinliler,Amerikalılar,japonlar ise hala kıçlarında yaprak ellerinde mızrak ile dolaşıyor.

Zeka çalışkanlıkla desteklenmediği müddetçe işe yaramaz.Sadece zeki olmakla başarı gelmez.Başarı tüm doğruların bileşkesidir.İslam ülkeleri de hatalar yapıyor ki başarı gelmiyor.İslam ülkelerinin eğitimde vs iyi olduğunu söylemiyoruz zaten.Allah kafir de olsa çalışana verir.Kitapta açık açık yazıyor.Onun dışında genele hitaben söylüyorum.Özellikle bizim ülkede kimsenin kimseye laf etmeye hakkı yok.Herkesin ne olduğunu görüyoruz.Birini eleştirmek için önce eleştirdiğin şeyi kendin yapmaman lazım.Sanki ülkenin ateistleri laboratuvarda sabahlıyor.O kadar kendilerini üstün görüyorlarsa buyursunlar ortaya bir şeyler koysunlar biz de takdir edelim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cerade -- 11 Ağustos 2020; 22:39:42 >

• Namaz kılmanın insana huzur verdiği doğru olabilir ama bunu sadece namaza indirgemek yanlış olur. Zaten yapılan araştırmaların birçoğu da genel ibadet ve duadan bahsetmekte yani sadece namaz ve islamla alakalı olan şeyler değil. Meditasyon, yoga veya başka inançlara ait ritüeller bile insan üstünde olumlu etkiler bırakabiliyor.

• Böyle insanları görünce üzülüyorum.
  • Namaz da meditasyon gibi insanın gündelik stresini kenara atması ve kafasını boşaltma eylemi gibi düşünülebilir. İnanan kişi namaz kılarak, inanmayan kişi de meditasyon yaparak kendini daha huzurlu hissedebilir.

• Beyne etkisi falan yok, Mr,Tomografi çekerken bir şeye odaklanırsanız beyninizdeki hareketler zaten görülür.

Bunlar şehir efsanesi.

• quote:

Orijinalden alıntı: Bağdatlı Ruhi

Namaz kılmanın insana huzur verdiği doğru olabilir ama bunu sadece namaza indirgemek yanlış olur. Zaten yapılan araştırmaların birçoğu da genel ibadet ve duadan bahsetmekte yani sadece namaz ve islamla alakalı olan şeyler değil. Meditasyon, yoga veya başka inançlara ait ritüeller bile insan üstünde olumlu etkiler bırakabiliyor.

Ben diğer şeyler faydasızdır demedim.Herkes neye inanıyorsa kendine göre pay çıkarabilir.Zaten kaynakların çoğu da yabancı yani İslamdan bağımsız.Genele hitap eten yazılar.İsteyen meditasyon yapsın isteyen namaz kılsın.O kişinin kendi tercihi.

• quote:

Beyne etkisi falan yok, Mr,Tomografi çekerken bir şeye odaklanırsanız beyninizdeki hareketler zaten görülür.

Bunlar şehir efsanesi.

Proflar, nörologlar vs bilmiyor sen biliyorsun.Çıkar bakayım diplomanı da uzmanlığını görelim.Ben burda uydurma bilgilerle konuşmuyorum.Aha bak kaynaklar orda.At sen de kaynağını doğrusunu öğrenelim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cerade -- 11 Ağustos 2020; 22:57:14 >
  • Cerade kullanıcısına yanıt

ne uğraşcam birader fetöcülerin taktiği gibi onlar da Allah'ın varlığını sürekli isbatlamaya çalışıyordu. İster inan ister inanma her hangi bir şeye odaklanırsan görüntülemede beyinin farklı noktalarının hareketleri görüntülenir. Namaz'a güzellemeler yapmaya efsaneler yazmaya gerek yok.

• quote:

ne uğraşcam birader fetöcülerin taktiği gibi onlar da Allah'ın varlığını sürekli isbatlamaya çalışıyordu. İster inan ister inanma her hangi bir şeye odaklanırsan görüntülemede beyinin farklı noktalarının hareketleri görüntülenir. Namaz'a güzellemeler yapmaya efsaneler yazmaya gerek yok.

Neye odaklanırsan onu görüntülersin bu doğru ama çalıştırılan bölgeler gelişir.Mesela hazzı ertelemek iradeyi geliştirir.Örneğin canınız pc de çok oyun oynamak istiyor ama dürtünüzü kontrol edip ders çalışırsanız irade ile ilgili bölüm çalışmaya başlar.Bana kullanılan bölümlerin zamanla gelişmediğini kanıtla söz konuyu silecem.

Edit:Bak geliştiğine dair bir kanıt daha atayım.İrade prefontal cortex le ilgilidir.İrade kullandıkça gelişiyorsa beyinde de değişimler gözlenir.Bak attığım linkte bir maddede meditasyondan da bahsediyor.6 farklı kaynak da aynı şeyi söylüyor.Daha bir şey demeye gerek yok sanırım.

Araştırmaların gösterdiği temel bir gerçek, irade gücümüzün bir sınırı olduğu ve kullandıkça tükendiğidir. Öfkenizi kontrol etmeye çalışmak, dikkat dağıtıcıları göz ardı etmeye uğraşmak yahut ilave yemek yemeyi reddetmek, hep bu sistemi yoran ve pilini tüketen şeylerdir. İrade sisteminizi kaslarınız gibi düşünebilirsiniz. Çok kullanıldığında yorulur fakat düzenli olarak çalıştırılıp iyi beslendiğinde, zamanla gelişir ve kuvvetlenir. Gün içinde sürekli kullandığımız ve stres nedeniyle çoğu zaman aşırı yüklendiğimiz bu sistem, gücünü hızla kaybedebiliyor. Şimdi bilimsel verilerden yola çıkarak 6 temel madde halinde irade gücümüzü nasıl kuvvetlendirebileceğimize bakalım.

https://www.acikbeyin.com/iradenizi-kuvvetlendirmenin-6-bilimsel-yolu/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cerade -- 11 Ağustos 2020; 23:12:22 >

• Bir müslüman olarak şunu tespit ettim ki, bizim işimiz ahirette çok zor.

Arkadaş dürüstlük yok; hile, dalavere, üç kağıt almış başını gidiyor. Adalet yok, eğitim yok, ahlâk yok, güzel huy yok. Bu liste uzar gider.

Yani demem o ki, bir Japonya ile kıyaslayın. Kur'an-ı Kerim'in söylediği her türlü güzel huy, ahlak ve davranış. Adalet, insana hayvana saygı sevgi... hemen hepsinde bizden öndeler.

Yani bu ülkede her türlü arsızlığı yaparsın ama namaz kılarken bakıp müslüman derler.

Osmanlı kuruluşunda nasılmış, ilk Osmanli daki liderler ve müslümanlık nasılmış. Sonra ne olmuşta çökmüş, Osmanlının son dönemi ile ilk dönemi arasında yaşanan islâmiyette ne gibi değişiklikler olmuş? Incelemek, irdelemek gerekir.

Benim deistlerle ya da ateistlerle tartıştığım en büyük konu. Onlar islamiyet yüzünden bu haldeyiz diyor. Ben de islamiyet yok burada. Eğer olsa bu halde olmazdık diyorum. Çünkü Kur-an da yazan hiçbirşeyi yerine getirmiyoruz.

• Bizde dolar 7 euro 8 olmuş kesin birileri rekat kaçıyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: KaptanMemo1234

Bir müslüman olarak şunu tespit ettim ki, bizim işimiz ahirette çok zor.

Gizli günahları açığa çıkarmak doğru değildir, namaz kılmıyorum gibi cümleler kurmayın başkalarının okuduğu bir forumda.

Bu arada şehadetin önemini küçümsemeyin, kafir olmaktansa günahkar bir Müslüman olmak daha iyi. Ha Allah'ın affına sığınıp tövbe ederek daha iyi olmaya çalışmalıyız ama unutmayın ki kelime-i şehadet içten gelerek söyleniyorsa bu büyük ve kıymetli bir sözdür gerçekten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Millennium -- 11 Ağustos 2020; 23:17:28 >

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.