Şimdi Ara

Notebook Hdd Aşırı ısınma problemi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
0
Favori
15.063
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Sıcaklık ölçme programlarından biriyle ölçtüğüm sıcaklık değeri anormal görünüyor. 57-58 civarı. neden kaynaklandığın bulamadım. anakarttan bile daha sıcak.

Sıcaklık değerleri

grafik 43 anakart 47 işlemci 32 harddisk 58

Sizce nereden kaynaklanmakta sıkıntı.

Diğer bilgiler: Harddisk %85-90 oranında dolu. utorrent çalıştırıyor( sürekli hdd kullanılması dolayısıyla olabilrmi diye düşündüm) hdd den ram e bellek ayırdım. bunun dışında paylaşmam gereken bir bilgi varsa bilgilendirin lütfen.

işlemci fanının temizliğini ve termal macun değişimini yapıcam ama sıkıntı hdd de olduğu için tam olarak karar veremedim.

Yardımlarınız için teşekkürler

Bilgisayar sistem bilgisi

İşlemci İntel Core 2 Dup T9550 2.66GHz

Grafik kartı Nvidia Gts9800 gts 512mb ram 256 bit

Hdd 255 gb

ram 2gb

Marka: Monster 860tu

• quote:

Orijinalden alıntı: oktay_tolga

Sıcaklık ölçme programlarından biriyle ölçtüğüm sıcaklık değeri anormal görünüyor. 57-58 civarı. neden kaynaklandığın bulamadım. anakarttan bile daha sıcak.

Sıcaklık değerleri

Diğer bilgiler: Harddisk %85-90 oranında dolu. utorrent çalıştırıyor( sürekli hdd kullanılması dolayısıyla olabilrmi diye düşündüm) hdd den ram e bellek ayırdım. bunun dışında paylaşmam gereken bir bilgi varsa bilgilendirin lütfen.

işlemci fanının temizliğini ve termal macun değişimini yapıcam ama sıkıntı hdd de olduğu için tam olarak karar veremedim.

Hdd 255 gb

ram 2gb

utorrent için aralıksız çalıştığından ve 7200rpm olduğundan (tahmin ediyorum, marka ve model no yazarsan iyi olur) çok ısınıyordur.

İki önerim var;
    öncelikle utorrent için harici disk kullan, USB2.0 hızı az gelirse ve takılacak yer varsa eSATA seçenekleri var.
    Harici diski soğutmak her zaman kolay olur, çok çalışmaktan arıza çıkartırsa da değiştirmek az uğraştırır.

İkincisi de notebook soğutucu fan kullanman.
    Çok işe yaramasa da bi 10 derece fark edebilir.

Disk açısındansa, sağlıklı kalması için 20-40 derece aralığında çalışmalı.
    50 üzerinde uzun süre çalışırsa arıza çıkartma olasılığı artar, daha çabuk bozulur.

Ben kendi masaüstü sistemimde benzer şekilde unzbin için 320GB 5400rpm disk kullanıyorum, indirme bitip birleştirdiği dosyaları 1 TB olana kopyalıyor.
    Daha sonra RAR halinden açıp 2TB olanlara gönderiyorum.
    Bunun yararı şu şekilde:
    320 ve 1TB bozulursa o an inenler dışında bir kaybım olmuyor.
    Tümü tek diskte olursa her işlem disk kafasının ayrı bir bölgede çalışmasını gerektirir.
    Bu şekilde indirme-birleştirme ve depolama için ayrı diskler kullanınca günlük işler için kullandığım sistemde kesinlikle yavaşlık/donma yaşanmıyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: mselcuks

quote:

Sıcaklık ölçme programlarından biriyle ölçtüğüm sıcaklık değeri anormal görünüyor. 57-58 civarı. neden kaynaklandığın bulamadım. anakarttan bile daha sıcak.

Sıcaklık değerleri

Hdd 255 gb

ram 2gb

utorrent için aralıksız çalıştığından ve 7200rpm olduğundan (tahmin ediyorum, marka ve model no yazarsan iyi olur) çok ısınıyordur.

İki önerim var;
    öncelikle utorrent için harici disk kullan, USB2.0 hızı az gelirse ve takılacak yer varsa eSATA seçenekleri var.
    Harici diski soğutmak her zaman kolay olur, çok çalışmaktan arıza çıkartırsa da değiştirmek az uğraştırır.

İkincisi de notebook soğutucu fan kullanman.
    Çok işe yaramasa da bi 10 derece fark edebilir.

Disk açısındansa, sağlıklı kalması için 20-40 derece aralığında çalışmalı.
    50 üzerinde uzun süre çalışırsa arıza çıkartma olasılığı artar, daha çabuk bozulur.

Ben kendi masaüstü sistemimde benzer şekilde unzbin için 320GB 5400rpm disk kullanıyorum, indirme bitip birleştirdiği dosyaları 1 TB olana kopyalıyor.
    Daha sonra RAR halinden açıp 2TB olanlara gönderiyorum.
    Bunun yararı şu şekilde:
    320 ve 1TB bozulursa o an inenler dışında bir kaybım olmuyor.
    Tümü tek diskte olursa her işlem disk kafasının ayrı bir bölgede çalışmasını gerektirir.
    Bu şekilde indirme-birleştirme ve depolama için ayrı diskler kullanınca günlük işler için kullandığım sistemde kesinlikle yavaşlık/donma yaşanmıyor.
    sorun kesinlkle utorrent ten kaynaklanıyor diyosunuz yani.

fakat şu anda hiçbirişlem yapmıyorum sadece bir dosya açtım onun dışında hdd yi yorcak hiç bi işlem yapmama rağmen 49 dereceyeçıktı ve artmaya da devam ediyor. notebook soğutucu kullanıyoruma slında fakat. bu soğutucular bölgesel soğutmuyor. yani bilgisayarın genel sıcaklıklarına baktığınızda normal fakat sadece hdd de aşırı bi ısınma söz konusu gibi. dün torrentden aynaklanığını düşünüyodum bende. fakat sorun orda değil galiba.
    ilgilenmeme rağmen çok ta bilgim yok açıkçası aklıma başka hiç bir şey gelmiyor neden ısındığıyla ilgili. şu an 50 dereceye çıktı :) heralde patlıcak. termal macun ile ilgili bişey değldir sanırım değilmi( termal macun sadece işlemci ve ekran kartıyla ilişkili bişey right)

• quote:

fakat şu anda hiçbirişlem yapmıyorum sadece bir dosya açtım onun dışında hdd yi yorcak hiç bi işlem yapmama rağmen 49 dereceyeçıktı ve artmaya da devam ediyor. notebook soğutucu kullanıyoruma slında fakat. bu soğutucular bölgesel soğutmuyor. yani bilgisayarın genel sıcaklıklarına baktığınızda normal fakat sadece hdd de aşırı bi ısınma söz konusu gibi. dün torrentden aynaklanığını düşünüyodum bende. fakat sorun orda değil galiba.
    ilgilenmeme rağmen çok ta bilgim yok açıkçası aklıma başka hiç bir şey gelmiyor neden ısındığıyla ilgili. şu an 50 dereceye çıktı :) heralde patlıcak. termal macun ile ilgili bişey değldir sanırım değilmi( termal macun sadece işlemci ve ekran kartıyla ilişkili bişey right)

Alıntıları Göster
    marka derken sanırım hdd nin markasını sormuşsunuz.

244GB Seagate ST9250421AS ATA Device (SATA) bu şekil bişi yazıyor

şu an 52 derece oldu

Hdd ye ait diğer bilgiler : Piriform Speccy programından

Drives
    IMD-0
    Üretici Üretici bilinmiyor
    Kapasite 538MB
    Gerçek boyut 538.583.040 bayt
    RAID Type None
    S.M.A.R.T
    S.M.A.R.T desteklemiyor
    Bölüm 0
    Bölüm Kimliği Disk #0, Partition #0
    Boyut 512 MB
    ST9250421AS ATA Device

Üretici Seagate
    Form Faktörü 2.5"
    Önbellek Boyutu 16MB
    Heads 16
    Cylinders 16383
    SATA type SATA-II 3.0Gb/s
    Device type Fixed
    ATA Standard ATA8-ACS
    48-bit LBA Supported
    Serial Number 5TH0CNM5
    Arayüz SATA
    Kapasite 244GB
    Gerçek boyut 250.059.350.016 bayt
    RAID Type None
    S.M.A.R.T
    01 Okuma Hatası Oranı 110 (099enkötü) Veri 000188089B
    03 Dönüş Hızı 098 (097) Veri 0000000000
    04 Başla/Dur Sayısı 094 (094) Veri 0000001917
    05 Yeniden Ayrılmış Sektör Sayısı 100 (100) Veri 0000000010
    07 Arama Hata Oranı 071 (060) Veri 000B71CA26
    09 Kaç Saattir Açık(KSA) 087 (087) Veri 0000002CD7
    0A Tur Yeniden Deneme Sayısı 100 (100) Veri 000000000C
    0C Aygıt Güç Çevrimi Sayısı 095 (037) Veri 00000017F6
    B8 100 (100) Veri 0000000000
    BB 100 (100) Veri 0000000000
    BC 100 (097) Veri 000010044E
    BD High Fly Writes (WDC) 100 (100) Veri 0000000000
    BE 100 ile arasındaki sıcaklık farkı 043 (019) Veri 0039240039
    BF G-duyarga hata oranı 100 (100) Veri 0000000000
    C0 Power-off Retract Count 100 (100) Veri 0000000006
    C1 Takma/Çıkarma Döngü Sayısı 003 (003) Veri 000002FA1A
    C2 Sıcaklık 057 (081) Veri 0000000039
    C3 Donanımsal ECC Düzeltmesi 050 (039) Veri 000188089B
    C5 Current Pending Sector Count 100 (100) Veri 0000000000
    C6 Düzeltilmemiş Sektör Sayısı 100 (100) Veri 0000000000
    C7 UltraDMA CRC Hata Sayısı 200 (200) Veri 0000000000
    FE Free Fall Protection 100 (100) Veri 0000000000
    Sıcaklık 58 °C
    Sıcaklık Aralığı bad (greater than 55 °C)
    Durum İyi
    Bölüm 0
    Bölüm Kimliği Disk #1, Partition #0
    Disk Harfi C:
    Dosya Sistemi NTFS
    Sürücü Seri Numarası 76AD90AA
    Boyut 50GB
    Kullanılan Alan 35.5GB (72%)
    Boş Alan 14.5GB (28%)
    Bölüm 1
    Bölüm Kimliği Disk #1, Partition #1
    Disk Harfi D:
    Dosya Sistemi NTFS
    Sürücü Seri Numarası B4E241B6
    Boyut 183GB
    Kullanılan Alan 157GB (87%)
    Boş Alan 25.5GB (13%)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oktay_tolga -- 8 Mart 2013; 11:29:14 >

• hardisk ile ilgili bir program varmı benim hp laptopum driverguard var ısınıyordu kapadım hem ses hem ısı gitti birde ısı yüksek görükse bile gerçek değer değildir evim eksi 5 derece yinede ekran kartı 50 gösteriyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: KaleyDeskop

hardisk ile ilgili bir program varmı benim hp laptopum driverguard var ısınıyordu kapadım hem ses hem ısı gitti birde ısı yüksek görükse bile gerçek değer değildir evim eksi 5 derece yinede ekran kartı 50 gösteriyor
    Harddisk ile ilgili program varmı derken. sıcaklık bilgisi istiyorsan ben Pirifom Speccy diye bir program kullanıyorum. güzel bişiye benziyor.
  • quote:

Sorun aslında laptop gibi ufak bir kasaya 7200rpm disk takılmasında. Hızlı olsun diye böyle bir şey yapıyorlar ama daracık yerde çok da ısınıyor. 5400rpm diskleri saatlerce de çalıştırsanız ufak bir ılıklık dışında ısınma yapmazlar.

Evet sorun yalnızca utorrent'den kaynaklı.
    Neden, çünkü ben de benzer programlar kullanıyorum, biliyorum.
    Bir yandan çok sayıda bağlantıyla indiriyor, onları yazmak için disk kafası sürekli hareket halinde, sonra bunları birleştiriyor, burada RAM'i ve işlemciyi kullanır, birleşenleri yine diskin başka bir bölümüne yazıyor. O arada da sen ve diğer indirenler de aynı diskten okuma yapıyorsunuz. Disk kafası 1 tanedir, aralıksız hareket halinde olunca 7200rpm dönüş hızında da olduğundan ısınıyordur.

O bakımdan utorrent için ayrı bir harici disk alıp bu işe onu kullanmalı, bozulur ve ısınırsa fazla sorun çıkmaz.

50-60 arasında çalıştı diye hemen bugün bozulmaz, zaten çok başarılı bulunan sağlam bir diskmiş:
    www.newegg.com
    Seagate Momentus 7200.3 ST9250421AS 250GB 7200 RPM 16MB Cache SATA 3.0Gb/s 2.5" Notebooks Hard Drive Bare Drive - Newegg.com
    http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16822148364

Ancak bu şekilde kullandıkça zarar görür. Çözümü çok kolayken ne gerek var sağlam diski bozmaya.

Termal macunla sorun olsa CPU aşırı ısınırdı, işlemci fanı çok çalışmasına karşın sıcaklık düşmezdi.
    Macundu, ekran kartıydı, bunların fanlarında aşırı ses olmuyorsa sorun yoktur, arıza çıkarmadıkça tamir etmeye kalkışma diye bir söz vardır hani...

Sonuç olarak utorrent'i harici diskle kullamak yanında, güzelce defrag (disk birleştiricisi) yap.
    Eğer bilgisayarda önemli/değerli dosyaların varsa -her zaman için- onları ayrı bir yerde yedekle ki olası bir bozulmada üzülmeyesin.

• quote:

Orijinalden alıntı: KaleyDeskop

hardisk ile ilgili bir program varmı benim hp laptopum driverguard var ısınıyordu kapadım hem ses hem ısı gitti birde ısı yüksek görükse bile gerçek değer değildir evim eksi 5 derece yinede ekran kartı 50 gösteriyor

HD Tune türü programlar vardır:
    http://www.hdtune.com/
    Bunlarla sıcaklık ve sağlık bilgisini kontrol edebilirsin.

Başka programlarla da sıcaklığı karşılaştır. Genelde yanılmazlar.
  • quote:

quote:

Sorun aslında laptop gibi ufak bir kasaya 7200rpm disk takılmasında. Hızlı olsun diye böyle bir şey yapıyorlar ama daracık yerde çok da ısınıyor. 5400rpm diskleri saatlerce de çalıştırsanız ufak bir ılıklık dışında ısınma yapmazlar.

Evet sorun yalnızca utorrent'den kaynaklı.
    Neden, çünkü ben de benzer programlar kullanıyorum, biliyorum.
    Bir yandan çok sayıda bağlantıyla indiriyor, onları yazmak için disk kafası sürekli hareket halinde, sonra bunları birleştiriyor, burada RAM'i ve işlemciyi kullanır, birleşenleri yine diskin başka bir bölümüne yazıyor. O arada da sen ve diğer indirenler de aynı diskten okuma yapıyorsunuz. Disk kafası 1 tanedir, aralıksız hareket halinde olunca 7200rpm dönüş hızında da olduğundan ısınıyordur.

O bakımdan utorrent için ayrı bir harici disk alıp bu işe onu kullanmalı, bozulur ve ısınırsa fazla sorun çıkmaz.

50-60 arasında çalıştı diye hemen bugün bozulmaz, zaten çok başarılı bulunan sağlam bir diskmiş:
    www.newegg.com
    Seagate Momentus 7200.3 ST9250421AS 250GB 7200 RPM 16MB Cache SATA 3.0Gb/s 2.5" Notebooks Hard Drive Bare Drive - Newegg.com
    http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16822148364

Ancak bu şekilde kullandıkça zarar görür. Çözümü çok kolayken ne gerek var sağlam diski bozmaya.

Termal macunla sorun olsa CPU aşırı ısınırdı, işlemci fanı çok çalışmasına karşın sıcaklık düşmezdi.
    Macundu, ekran kartıydı, bunların fanlarında aşırı ses olmuyorsa sorun yoktur, arıza çıkarmadıkça tamir etmeye kalkışma diye bir söz vardır hani...

Sonuç olarak utorrent'i harici diskle kullamak yanında, güzelce defrag (disk birleştiricisi) yap.
    Eğer bilgisayarda önemli/değerli dosyaların varsa -her zaman için- onları ayrı bir yerde yedekle ki olası bir bozulmada üzülmeyesin.

Alıntıları Göster
    evet bende dün torrentten kaynaklanıyor diye düşünmüştüm. onu test etmek için hiç çalıştımadım bugün hatta test etmekiçin excel soktyası dışında hiç bir dosyada açmadım. fakat sıcaklık 61 lere kadar yükseldi yine bugün. sanırım sıkıntı sistemsel. yada bilemedim acaba hdd de mi arıza var. çalışmasında v.s. fandan dediğiniz gibi aşırı bir ses gelmiyor fakat fan hiç durmuyor. bilgisayar başladığı anda fanda başlıyor çalışmaa. sanırım oda hdd dedki ısınmadan kaynaklı. yoksa diğer bileşnlerin sıcaklıkları problemli değil. kafayı yicem nereden kaynaklanıyor bu sorun.

• quote:

evet bende dün torrentten kaynaklanıyor diye düşünmüştüm. onu test etmek için hiç çalıştımadım bugün hatta test etmekiçin excel soktyası dışında hiç bir dosyada açmadım. fakat sıcaklık 61 lere kadar yükseldi yine bugün. sanırım sıkıntı sistemsel. yada bilemedim acaba hdd de mi arıza var. çalışmasında v.s. fandan dediğiniz gibi aşırı bir ses gelmiyor fakat fan hiç durmuyor. bilgisayar başladığı anda fanda başlıyor çalışmaa. sanırım oda hdd dedki ısınmadan kaynaklı. yoksa diğer bileşnlerin sıcaklıkları problemli değil. kafayı yicem nereden kaynaklanıyor bu sorun.

Şöyle yapmak iyi olur:
    Yeterli bütçe varsa SSD disk al, yine 240 olsun ya da 120 GB olan yeterse o olsun.
    SSD hem 2-3 kat hızlı olur, hem de ısınma-ses sorunu çıkarmaz. En başta içinde hareketli parçası yok, USB bellek gibi bir teknoloji.

Sonra bu Seagate 250GB diski harici kutu alıp USB'den bağla, veya docking station diye şeyler var, eSATA çözümleri de olabilir.
    utorrent'i 250'den kullanmaya devam edersin, dışarda ısınırsa da, bozulursa da pek kaybın olmaz.

Boştayken bile aşırı ısınması bozulma belirtisi olabilir, diskin yukarıda linkini verdiğim HD Tune programıyla tam hata taramasını (Error Scan) yapıp, SMART değerlerini (Health) de gösterirsen sağlığı hakkında daha iyi yorum yapılabilir.

• quote:

quote:

Şöyle yapmak iyi olur:
    Yeterli bütçe varsa SSD disk al, yine 240 olsun ya da 120 GB olan yeterse o olsun.
    SSD hem 2-3 kat hızlı olur, hem de ısınma-ses sorunu çıkarmaz. En başta içinde hareketli parçası yok, USB bellek gibi bir teknoloji.

Sonra bu Seagate 250GB diski harici kutu alıp USB'den bağla, veya docking station diye şeyler var, eSATA çözümleri de olabilir.
    utorrent'i 250'den kullanmaya devam edersin, dışarda ısınırsa da, bozulursa da pek kaybın olmaz.

Boştayken bile aşırı ısınması bozulma belirtisi olabilir, diskin yukarıda linkini verdiğim HD Tune programıyla tam hata taramasını (Error Scan) yapıp, SMART değerlerini (Health) de gösterirsen sağlığı hakkında daha iyi yorum yapılabilir.

Alıntıları Göster
    şimdi bu torrent konusunda kesinlikle sıkıntı yok kullanmam olur biter. onun sışında ki ssd dediğinizçözümü tam anlayamadım birazz araştırdım. benim bilgisayarıma uyumlu olurmu yani. bunu bilgisayara nasıl monte edicem. eski hard disk hiç önemli değils aten 2TB lık WD hdd var. sıkıntı olmaz. yeterki şu ısınma problemi hallosun.. dediğiniz programdan taramasını yaptırdım hiç bi sorun görülmedi. bunun gibi bi kaç program daha buldum. HDDlife for Notebooks burda da bi sorun görülmedi sadece uyarı verip duruyolarlar (bu arada sıcaklık 65 e çıktı). sanırım bu sıkıntı bayadır var ben yeni farkına vardım. saten bilgisayarın sistem özellikleri çok üst düzey yaklaşık 5 senelik bilgisayar olmasına rağmen hala çoğu bilgisayara taş çıakrtır. bi süredir oyunlarda da sorun yaşıyodum demekki bundan kaynaklanıyormuş. (sıcaklık 66 oldu :D )...

• quote:

şimdi bu torrent konusunda kesinlikle sıkıntı yok kullanmam olur biter. onun sışında ki ssd dediğinizçözümü tam anlayamadım birazz araştırdım. benim bilgisayarıma uyumlu olurmu yani. bunu bilgisayara nasıl monte edicem. eski hard disk hiç önemli değils aten 2TB lık WD hdd var. sıkıntı olmaz. yeterki şu ısınma problemi hallosun.. dediğiniz programdan taramasını yaptırdım hiç bi sorun görülmedi. bunun gibi bi kaç program daha buldum. HDDlife for Notebooks burda da bi sorun görülmedi sadece uyarı verip duruyolarlar (bu arada sıcaklık 65 e çıktı). sanırım bu sıkıntı bayadır var ben yeni farkına vardım. saten bilgisayarın sistem özellikleri çok üst düzey yaklaşık 5 senelik bilgisayar olmasına rağmen hala çoğu bilgisayara taş çıakrtır. bi süredir oyunlarda da sorun yaşıyodum demekki bundan kaynaklanıyormuş. (sıcaklık 66 oldu :D )...

Depolama bölümünde SSD hakkında bir sürü başlık var:
    http://forum.donanimhaber.com/forumid_295/tt.htm
    en basitinden:
    http://forum.donanimhaber.com/m_39385485/tm.htm

Sistemde SATA giriş olması yeterli.
    5 yıllık bir model ise SATA2 teknolojisinde olmalı, hız olarak 300 MB/s de takılı kalacaktır
    Ama şu anki disk en iyi 120 MB/s hızındadır, 3 kata yakın fark yaşatır.

Torrent kullanmak da kötü bir şey değil, yalnızca sistemi ona göre hazırlamak iyi olur.

Ek:

Montaj kısmını yazmamışım.
    Monster'ın diski büyük olasılıkla alttadır, laptoplarda altta 2-4 tane ince vidalı kapak olur, genelde disk kenarlardadır ve sigara paketinden biraz geniş bir dikdörtgen şeklindedir.
    Vidaları söküp açınca metal bir koruyucu içerisinde HDD gözükür, Seagate yazısından da anlaşılır. Onu dikkatlice söküp, metal koruyucuyu da söküp yeni diski aynı şekilde takmak yeterli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mselcuks -- 9 Mart 2013; 14:08:23 >

• quote:

quote:

Depolama bölümünde SSD hakkında bir sürü başlık var:
    http://forum.donanimhaber.com/forumid_295/tt.htm
    en basitinden:
    http://forum.donanimhaber.com/m_39385485/tm.htm

Sistemde SATA giriş olması yeterli.
    5 yıllık bir model ise SATA2 teknolojisinde olmalı, hız olarak 300 MB/s de takılı kalacaktır
    Ama şu anki disk en iyi 120 MB/s hızındadır, 3 kata yakın fark yaşatır.

Torrent kullanmak da kötü bir şey değil, yalnızca sistemi ona göre hazırlamak iyi olur.

Ek:

Montaj kısmını yazmamışım.
    Monster'ın diski büyük olasılıkla alttadır, laptoplarda altta 2-4 tane ince vidalı kapak olur, genelde disk kenarlardadır ve sigara paketinden biraz geniş bir dikdörtgen şeklindedir.
    Vidaları söküp açınca metal bir koruyucu içerisinde HDD gözükür, Seagate yazısından da anlaşılır. Onu dikkatlice söküp, metal koruyucuyu da söküp yeni diski aynı şekilde takmak yeterli.

Alıntıları Göster
    Kesin değiştir i diski. başka çözüm yok gibi diyorsun yani ... peki tavsiye edebileceğin bir marka v.s. bişey varmıdır. bütçe konusunda sııntı yok. sadece çok büyük kapasiteye gerek yok. 250 yeter gibi. yani her ne alırsam alıyım uyum sorunu yaşamaz mı diyosun. anakart bilgisini aşağıya yazdım. onun dışında ssd yerine başka bir Hdd alsam olmaz mı. yani yazılımsal işlerden çok anlamıyorum. bios v.s. gibi ayarlar yapmam gerekirmi değiştirdiğim zaman

Hd tune programında da bad sector çıkmadı. disk birleştirme veya format atmak çare olmaz mı diyosun.

Dün bilgisayarı bi cesaret açtım fan temizliğini yaptım fazla bişi çıkmadı ama. belkii o kadar bile zararlıdır. hdd nin yerini bulamadım fekat segatek yazan bi şey de yoktu fotoğrafını çektim akşam gönderirim burdan onada yardımcı olaiblrsen çok sevinirim

Üretici CLEVO CO.
    Model M860TU
    Sürüm Not Applicable
    Yonga Tedarikçisi Intel
    Yonga Modeli PM45
    Yonga Revizyonu 07
    Güneyköprüsü Tedarikçi Intel
    Güneyköprüsü Modeli 82801IM (ICH9-M)
    Güneyköprüsü Revizyon 03
    System Temperature 48 °C
    BIOS
    Marka Phoenix Technologies LTD
    Sürüm 1.00.05
    Tarih 07/24/2008
    PCI Data
    Slot Unknown
    Slot Type Unknown
    Slot Usage In Use
    Data But Width 32 bit
    Slot Designation PEG Slot JMXM1
    Slot Number 0
    Slot PCI
    Slot Type PCI
    Slot Usage In Use
    Data But Width 32 bit
    Slot Designation PCI Express Slot JMINI1
    Slot Number 1
    Slot PCI
    Slot Type PCI
    Slot Usage Available
    Data But Width 32 bit
    Slot Designation PCI Express Slot JNEW1
    Slot Number 2
    Slot PCI
    Slot Type PCI
    Slot Usage In Use
    Data But Width 32 bit
    Slot Designation PCI Express Slot JMINI2
    Slot Number 3
    Slot PCI
    Slot Type PCI
    Slot Usage In Use
    Data But Width 32 bit
    Slot Designation PCI Express Slot JMINI3
    Slot Number 4

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oktay_tolga -- 8 Mart 2013; 14:28:03 >

• quote:

Kesin değiştir i diski. başka çözüm yok gibi diyorsun yani ... peki tavsiye edebileceğin bir marka v.s. bişey varmıdır. bütçe konusunda sııntı yok. sadece çok büyük kapasiteye gerek yok. 250 yeter gibi. yani her ne alırsam alıyım uyum sorunu yaşamaz mı diyosun. anakart bilgisini aşağıya yazdım. onun dışında ssd yerine başka bir Hdd alsam olmaz mı. yani yazılımsal işlerden çok anlamıyorum. bios v.s. gibi ayarlar yapmam gerekirmi değiştirdiğim zaman

Hd tune programında da bad sector çıkmadı. disk birleştirme veya format atmak çare olmaz mı diyosun.

Üretici CLEVO CO.
    Model M860TU

Bad sector çıkmazdı zaten, Health sekmesinde SMART değerleri raporlanır. Onlara bakarak diskin sağlığı hakkında konuşmak kolay olur.
    Mekanik disklerde disk birleştirmeyi (defrag) ayda 1 kez gibi yap, dağılmış dosyaları sıraya sokarak kafanın gereksiz yere hareketini azaltır, iyidir.
    SSD içinse asla defrag kullanma, aksine ömrünü kısaltır.

Sistem Tavsiyeleri bölümüne bakarsan sıklıkla önerilen SSD modelleri var.
    Kendim o derece hıza ihtiyaç duymadığımdan ve anakarta takabileceğim disk sayısı sınırlı olduğundan şimdilik kullanmıyorum. Fiyatlar aynı seviyelere gelsin alırım.
    Yine de örneğin şunu önerebilirim:
    http://www.exa.com.tr/kingston/sabit_diskler/kingston_hyperx-327-17278.html

Eski diski yerinden çıkarıp aynı biçimde yenisini takıyorsun.
    BIOS'da zaten DVD'den açılsın diye seçenek seçilidir, Windows DVD'sini yerleştirip kurulum yaparsın.
    240 GB olur, yine 2'ye bölüp kullanırsan iyi olur.

• quote:

quote:

Üretici CLEVO CO.
    Model M860TU

Bad sector çıkmazdı zaten, Health sekmesinde SMART değerleri raporlanır. Onlara bakarak diskin sağlığı hakkında konuşmak kolay olur.
    Mekanik disklerde disk birleştirmeyi (defrag) ayda 1 kez gibi yap, dağılmış dosyaları sıraya sokarak kafanın gereksiz yere hareketini azaltır, iyidir.
    SSD içinse asla defrag kullanma, aksine ömrünü kısaltır.

Sistem Tavsiyeleri bölümüne bakarsan sıklıkla önerilen SSD modelleri var.
    Kendim o derece hıza ihtiyaç duymadığımdan ve anakarta takabileceğim disk sayısı sınırlı olduğundan şimdilik kullanmıyorum. Fiyatlar aynı seviyelere gelsin alırım.
    Yine de örneğin şunu önerebilirim:
    http://www.exa.com.tr/kingston/sabit_diskler/kingston_hyperx-327-17278.html

Eski diski yerinden çıkarıp aynı biçimde yenisini takıyorsun.
    BIOS'da zaten DVD'den açılsın diye seçenek seçilidir, Windows DVD'sini yerleştirip kurulum yaparsın.
    240 GB olur, yine 2'ye bölüp kullanırsan iyi olur.

Alıntıları Göster
    Health kısımındaki değerlerden pek bişi anlamadım. ama hepsinde ok yazıyor. smart değererli nedir kötü bi prins screen atıyorum.

ssd seçeneği pek uyun gelmedi. yani belki uyundur ama bilmediğim bişi daha da yeni anladığım kadarıyla. onun yerine normal bi hdd alıp takarım olmassa. dediğim gibi yarın tekrar bakabilrsen. bilgisayarın içinin fotorafını çektim. hdd nin yerini söyleyebilrsen. format atmayı deneyimmi peki sence işe yararmı.

• quote:

Health kısımındaki değerlerden pek bişi anlamadım. ama hepsinde ok yazıyor. smart değererli nedir kötü bi prins screen atıyorum.

ssd seçeneği pek uyun gelmedi. yani belki uyundur ama bilmediğim bişi daha da yeni anladığım kadarıyla. onun yerine normal bi hdd alıp takarım olmassa. dediğim gibi yarın tekrar bakabilrsen. bilgisayarın içinin fotorafını çektim. hdd nin yerini söyleyebilrsen. format atmayı deneyimmi peki sence işe yararmı.

Foruma resim yükleme, sorunlu, gözükmüyor.
    HD Tune'de sıcaklık göstergesinin sağında mavi renkte disket simgesi var. Ona tıklayınca png formatında görüntüyü kaydeder.
    Dosyayı da hizliresim.com gibi bir adrese yükleyip link vermen yeterli.

SSD'nin yararları çok fazla, geçtiğinde geç kaldığına üzülürsün.
    Ama karar senin, başka bir disk de bakabilirsin.

Yeni disk yine mekanik olacaksa 5400rpm olsun derim. Yeni modeller hız açısından 5 yıl öncekilerden çok daha iyiler. Örneğin kasamda kullandığım 320GB Toshiba (AHCI Mode'da çalışıyor) 95 MB/s gibi bir hızla okuma yapıyor. Şimdikinin hızını HD Tune'de Becnhmark'la görebilirsin.

Defrag'la format aynı işi yaparlar, disk açısından farkı olmaz.

Forumda model numarasını aratırsan 2010 yılında kullanan bir çok kişi olmuş:
    http://forum.donanimhaber.com/m_5793092/mpage_128/tm.htm
    bu mesajda bazı resimler var

Anlaşılan sistemde 2 tane HDD takılı. Sende teki eksik olabilir mi?
    Disklerden biri koyu mavi renkte sol üstteki, ters duruyor. Diğeri ise sağ üstte metal koruma kutusu içerisinde.

• quote:

quote:

Foruma resim yükleme, sorunlu, gözükmüyor.
    HD Tune'de sıcaklık göstergesinin sağında mavi renkte disket simgesi var. Ona tıklayınca png formatında görüntüyü kaydeder.
    Dosyayı da hizliresim.com gibi bir adrese yükleyip link vermen yeterli.

SSD'nin yararları çok fazla, geçtiğinde geç kaldığına üzülürsün.
    Ama karar senin, başka bir disk de bakabilirsin.

Yeni disk yine mekanik olacaksa 5400rpm olsun derim. Yeni modeller hız açısından 5 yıl öncekilerden çok daha iyiler. Örneğin kasamda kullandığım 320GB Toshiba (AHCI Mode'da çalışıyor) 95 MB/s gibi bir hızla okuma yapıyor. Şimdikinin hızını HD Tune'de Becnhmark'la görebilirsin.

Defrag'la format aynı işi yaparlar, disk açısından farkı olmaz.

Forumda model numarasını aratırsan 2010 yılında kullanan bir çok kişi olmuş:
    http://forum.donanimhaber.com/m_5793092/mpage_128/tm.htm
    bu mesajda bazı resimler var

Anlaşılan sistemde 2 tane HDD takılı. Sende teki eksik olabilir mi?
    Disklerden biri koyu mavi renkte sol üstteki, ters duruyor. Diğeri ise sağ üstte metal koruma kutusu içerisinde.

Alıntıları Göster
    bu resimdeki benim notebook değil. saten bunda iki adet fan var. benim fan da tek hdd de tek saten. ssd aslında aabilirim ama kafamda aslında benim notebook fiziksel ve sistemsel olarak uyumlu olurmu gibi sorular var aklımda. sadece. yoksa dediğin gibi oyunlarda da performansı çok çok artırır. Yani aldğım ssd yi benim notebook a yerlerştirirken sığmamama yada küçük gelme problemi olabilrmi yada standartmıdır bunlar. onun dışında eletrik tüketim leri muhtemelen farklıdır onun için bi ayar gerekirmi. yada yeterli midir benim bilgisayar bu bileşen için. kafamçok karıştı. aslında okuyup araştırmayı severim ama malesef ne zamanın nede yeteri bilgim var o yüzden araştıramıyorum.

• quote:

bu resimdeki benim notebook değil. saten bunda iki adet fan var. benim fan da tek hdd de tek saten. ssd aslında aabilirim ama kafamda aslında benim notebook fiziksel ve sistemsel olarak uyumlu olurmu gibi sorular var aklımda. sadece. yoksa dediğin gibi oyunlarda da performansı çok çok artırır. Yani aldğım ssd yi benim notebook a yerlerştirirken sığmamama yada küçük gelme problemi olabilrmi yada standartmıdır bunlar. onun dışında eletrik tüketim leri muhtemelen farklıdır onun için bi ayar gerekirmi. yada yeterli midir benim bilgisayar bu bileşen için. kafamçok karıştı. aslında okuyup araştırmayı severim ama malesef ne zamanın nede yeteri bilgim var o yüzden araştıramıyorum.

SSD için SATA olması yeterlidir, ki SATA zaten.
    Sorduğun hiç bir uyumsuzluk olmaz.

Resimdekinden farklıysa, alt kapağı açıp resmini çek.
    Aslında sendeki de resimde gözüken 2 disk gibidir, kolayca ayırt edersin.

Kafam karıştı diyorsan ne alacağına karar vermeden önce biraz araştır, hemen bozulan eden bir parçan yok nasıl olsa.

• quote:

quote:

Kafam karıştı diyorsan ne alacağına karar vermeden önce biraz araştır, hemen bozulan eden bir parçan yok nasıl olsa.

Alıntıları Göster

• quote:

quote:

Alıntıları Göster
    kaynak izleyicisinden

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.