mesajınızda paylaşılan bu iki tablo 50xx serisinin ne kadar verimsiz, boşa giden ve ara bir seri olduğunun kanıtıdır, bilgilendirme için teşekkürler. çok kısa bir özetle altını kalın çizgiler ile çizmek lazım ki kolay anlaşılıp tartışmaya yer bırakmasın; 5090 ile 4090 arasında %33 performans artışı %27 TDP artışı. 4090 ile 3090 arasında %71 performans artışı % 29 TDP artışı. 5080 ile 4080 arasında %15 performans artışı %12,5 TDP artışı. 4080 ile 3080 TI arasında %33 performans artışı -%9 TDP azalımı. yüksek seviyede artan TDP bu artışa oranla artmayan performans ve 5090 özelinde selefine göre yükselen fiyat göz önüne alındığında 50xx serisi ne fiyat performans ne de verimlilik ve performans anlamında başarılı değildir. elbet dileyen kullanıcı satın almasını yapar ama özellikle 40xx kullanıcıları daha önce de yazdığım gibi 50xx her hangi bir GPU almadan önce on kez düşünüp karar vermeli. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MuratBayrakçı -- 20 Ocak 2025; 15:55:25 > |
NVIDIA GeForce RTX 50 Serisi [ANA KONU] | [DLSS4-MFG-AI-TSMC4N-PCIE5-GDDR7] (160. sayfa)
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/Forum-Mobil.gif)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/close.png)
![](/static/forum/img/popularite.png)
-
-
son konu hakkında ben de düşüncemi yazayım;
5090 hariç 5000 serisi kesinlikle yetersizdir. eleştirenler, eleştirilerinde haklıdırlar. Nvidia yeni nesilde verebileceğinin yarısını bile bize kasıtlı olarak vermemiştir. teknolojisini daha sonra yine bize satmak üzere cebinde tutmayı tercih etmiştir. 16 gb vram'li 5080 de bunun en somut örneğidir.
bu durumun 2 sebebi vardır;
1) üst seviye gpu'larda nvdia'nın yıllardır rakibi yoktur, ne satarsa satsın o piyasa zaten ona aittir. istediğini yapar.
2) son kullanıcı için gpu üretme işi artık nvidia'nın yan işidir, asıl işi değildir.
testler çıkınca yine duruma bakarız, gerekirse "yanılmışız" deriz ama şimdilik görünen durum bu...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MacGyver. -- 20 Ocak 2025; 11:56:14 > -
bu konunun en can alıcı paylaşımını yapmış arkadaş, 40 serisi kullanıyorum 50'ye geçilir mi diye bir sürü soru geldi daha da gelecektir. cevap bu paylaşımda bu paylaşıma göre karar vereceksiniz
bu seride duyurulanlardan alınacak tek kart 5070 ti'dır benim gözümde o da şimdilik belki 1.5 yıl sonra super çıkartır yapar mı yapar piyasada tekel olunca istediğini yapıyor malesef iş dönüp dolaşıyor buna geliyor zaten sorun burada nvidia'nın karşısına çıkacak firma yok kalmadı o da ister performans arttırır ister yazılım satar canı nasıl isterse artık burada kızılması gereken nvidia değil onları bu hale getiren AMD'dir. işlemci tarafında yaptığı atılımın yarısını da GPU'ya yapsaydı şu an bu noktada olmazdık.
pc oyunculuğuna adım atarken ilk sahip olduğum ekran kartım Radeon X550 sonra da HD4670'di döneminin taş gibi kartlarıydı, nereden nereye geldik arkadaş
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Aerosol 34 -- 20 Ocak 2025; 12:10:58 >
-
Merak ettiğim bir şey sormak istiyorum bu hafta gelecek olan 5090 kart incelemeleri ile ilgili, yasaklar kalktıktan sonra 5090 incelemeleri geldiğinde DLSS 4'lü performansları nasıl göreceğiz henüz DLSS 4 çıkmamışken piyasaya? Nvidia incelemeler için kartları dağıtırken bir DLSS 4 versiyonu da mı veriyor bir şekilde nasıl olacak? Ben şahsen 5090 performansı ile birlikte 4090'ı da görmek istiyorum DLSS 4 tam olarak ne katıyor olacak 4090 performansına diye...
-
yabancı gerçek donanım kanalları 5000 leri yerden yere vuruyor, bizim mesut hala deri ceketlinin reklamını yapmaya devam ediyor
hep söylerim youtube da türk donanım kanalları izlenmez diye. ingilizcesi olmayan bile altyazı açsın izlesin yeter ki bizim sözde editörleri izlemeyin !
-
Yanlış yazmışsınız 5080 ile 4080 arasında %15 performans artışı %12,5 TDP artışı olacak.
Bir de 4080 ile 3080 arasında değil, 4080 ile 3080 Ti arasında.
-
4080 li sistemi bozdum, bu sene artık 4K ya geçiyorum dedim kendime. 4K oled monitor aldım 5080 ve 9800x3d ile kullanmayı düşünüyordum.
Monitörü açmadım daha, sizce bu hevesten bu sene de vazgeçip 2K oled monitörlere mi baksam?
5090 70-80k olsa alınır da 100k üstü vermeyi düşünmüyorum. 5080 düşünüyordum o nedenle. Ama 4K da 60-70fps de de oyun oynamak ya da ayar kısmak istemiyorum. Fikri, yorumu ya da benimle benzer planı olan arkadaşlar var mı?
-
o dediğiniz kişinin reklamını yaptığı hiçbirşeye güvenmesinler zaten onun için tek önemli şey para zira 8 gb vram i bile savunuyor kendisi sıfır eleştiri.
-
Hocam 4090 ile 4k çözünürlükte 120fps çok rahat alıyordum oyunlarda. Single player RPG oynuyorum her zaman. 5080 ile de 4090'dan az da olsa daha iyi bir performans alacaksın, Ray Tracing'i dahil etmiyorum tabi, şahsen hiç açmıyorum oyunlarda. Bence 4k için oldukça yeterli olacaktır 5080.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
4080 ile 5080 arasında ki farkı gördüm. Ve 6000s beklemenin mantıklı olduğunu bir kez daha anladım
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Senin bekleyecegin kart 5080 ti/super olmalı , 4080 ile 5080 arasında fark çok az. Dlss4 denen şeyede inanma hocam
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Ayar kısmak zorunda kalıyor muydunuz peki hocam? RT hariç diğer ayarlar max mı oluyordu yani?
-
Hocam en son Ghost of Tsushima oynadım, gölge gibi birkaç ayar high, diğerleri maksimum ayarlarda 120 fps çok rahat görüyordum. Rdr2'de aynı şekilde. Cyberpunk hiç oynamadım, onunla ilgili bir yorum yapamıyorum.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Ben de sizin gibi 2023 de bir gün aniden 4 k oled almalıyım diye yola çıktım ve aldım . 4080 ile kullanıyorum makul ayarlarda o bile benim gibi memnuniyetsiz insanı mutlu ediyor .
5090 alabiliyorsanız 5090 alın alamıyorsanız 5080 ile çok üzüleceğinizi sanmıyorum ama en kötü xx80 serisi aldığınızı bilin . Ben 5090 testlerini izledikten sonra ya geçici 5080 alıp 6xxx serisini bekleyeceğim yada neyse parası ödeyip 5090 alacağım . Her şekilde önerim 4k oled almanız mutlaka bir ölçüde sizi mutlu edecek ayarı bulursunuz . Monitör uzun süre kullanılan donanımlardan almışken tek kalemde kapatın bu defteri .
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Teşekkürler hocam yorumunuz için, görünen o ki meşhur "buy once, cry once" ile 5090 ı da takip edeceğim. Yurtdısı 5090 fiyatı Türkiye 5080 fiyatına yakın olursa yurt dışından da alınabilir 5090 sanki. Burada 100k ya bile vereceklerini düşünmüyorum o kartı
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alister Vale -- 20 Ocak 2025; 13:47:17 > -
2k ultrawide ve 4K için ikinci el 4090 veya 5080 mantıklı duruyor 30X serisinden geçecekler için, 40X serisisi sahipleri ise bence yerinden bile kımıldamamalı bu seride.
4090 alacakların dikkat etmesi gereken nokta DP1.4 ile kısıtlı olmaları, monitör olarak benim düşündüğüm yeni gelecek olan LG 5120x2160 4k ultrawide monitör sanırım 60Hz üzeri çalışmıyor DP1.4 ile ve DP2.1 gerekiyor enaz (UHBR13.5destekli), Aynı şekilde 4K üzeri yüksek çözünürlük/refresh rate ile kullanılacaksa dikkat edilmeli.
NVidia DP2.1 ile bile 50 serisine zorluyor milleti.
The RTX 50 series features 3x DisplayPort 2.1a connections as well as 2x HDMI 2.1b. Recently VESA updated the spec for DP 2.1a to version 2.1b to account for new, longer active cabling options. As far as we know there’s no change to the DP connections required on graphics cards or monitors, and there are no changes to speeds, UHBR tiers and so on, and so these could just as easily be labelled as DP 2.1b. NVIDIA themselves state that the RTX 50 series has DP 2.1b with UHBR20, so we expect this is just a case of timing, with the Asus product pages and material all written before VESA made the announcement and amendment this week. The new Asus RTX 50 series cards all support DisplayPort 2.1 with the maximum UHBR20 80Gbps bandwidth.
tftcentral
NVIDIA RTX 50 Series Graphics Cards Add DisplayPort 2.1 UHBR20 Connectivity Finally - TFTCentralhttps://tftcentral.co.uk/news/nvidia-rtx-50-series-graphics-cards-add-displayport-2-1-uhbr20-connectivity-finally
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hasanart -- 20 Ocak 2025; 13:58:24 >
-
uyarı için teşekkürler, güncelledim.
-
OLED alırken 4090 kullanıyordum, o anda dahi 4k bana korkutucu geldiği için 34" 3440*1440 bir OLED tercih ettim.
DLSS FG harici kullanımlarda 4k hala konforsuz bir alan ve uzun sürede böyle olmaya devam edecek, 4k kullanmak için daima en yeni seri, en tepe kartları kovalamak zorundayız, şu an yeterli gelecek olan donanım kısa süre sonra yeterli gelmemeye başlıyor.
özellikle DLSS ve Frame Gen kullanmayı tercih etmiyorsanız 2k veya 2k ultrawide seçenekleri de düşünülebilir.
eğer tüm görüntü ayarlarını en tepede kullanmak gibi bir isteğiniz varsa ki OLED almanız bu isteğinizi gösteriyor, özellikle 5080 in 16 gb olması nedeni ile şu an bazı oyunlarda, bir sene sonra muhtemelen her yeni oyunda grafik ayarı kısmak zorunda kalacaksınız, (en yakın örnek Indiana Jones)
DLSS4 ile bellek kullanımı düşük hale gelecek dense dahi 16 gb riskli.
-
mecburum. 3x 4k monitorum var ve 144hz alamiyorum, dolayisiyla game mode kullanamiyorum vs vs
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Doğru Çoklu ekran sim racing setuplarda var işin içinde.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X