Şimdi Ara

Pentax K20D ilk izlenimler ??? :( 'karanlık'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
142
Cevap
0
Favori
8.921
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

USSR den zenitle başlayıp eos 3000 ile devam eden serüven dlsr diye adet çıkınca nikon D50 ile devam etmişti:) Sonradan D50 sizlere ömrü olunca yenisini almak icab ettiğinde Nikon D90 ile başlayan seçim macerası önce D90 & EOS 500D, sonrada EOS 40D & 50D derken Pentax K20D de son bulmuştu ve makinem bugun elime ulaştı...

http://forum.donanimhaber.com/m_32139436/mpage_3/key_//tm.htm#32485668

Bilinen özelliklerinden fazla bahsetmeyeceğim, herşey beklediğim, söylenenler gibi. Gövde sağlam duruyor LCD 3" değilsede yeterli vs vs vs...

Yanlız bugun biraz deneme çekimleri yaptım. Hemen hemen bütün fotoğraflarda bi karanlıklık hakim :( Taki ek ayarlamalarla bunu çözmek mümkün (pozlama telafisi vs) ama AUTO veya P modunda çekien fotoğrafların çoğu karanlık ve çok tutarsız aynı yerden aldığınız kaer önce aydınlık sonra karanlık olabiliyor hatta bal gibi oluyor:( Pentax ölçüm konusunda yetersiz yorumlarını okumuştuk\m ama sorunun genelde K100D de felan olduğu söyleniyordu, K20D için sorun yok deniyordu ama meğersem öyle değilmiş. Eğer ayarlarda bi yanlışlık yapmıyorsam durum bu. En azından auto modunda ıso vb detayları makine ayarlıyor olmalı. Doğru pozlanan fotoğraflarda detay renk doğruluğu yoğunluğu tatmin etti beni ama bu karanlıklık çok moralimi bozdu satmayı bile düşünüyorum :(

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sarpuli -- 30 Haziran 2009; 15:55:07 >

• bazen ışık ölçümü sapıtabiliyor, ışık ölçümü aldıktan sonra enstantaneyi 1 stop kısmakta fayda var.
    ben böyle önlem alabildim, AF lenslerden çok manuel lenslerde daha fazla oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vincee -- 30 Haziran 2009; 3:50:54 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: vincee

bazen ışık ölçümü sapıtabiliyor, ışık ölçümü aldıktan sonra enstanteneyi 1 stop kısmakta fayda var.
    ben böyle önlem alabildim, AF lenslerden çok manuel lenslerde daha fazla oluyor.

Valla bazen değil 10 kereden 6 sında sapıtıyor. Çok deneyemedim yarın biraz daha bakacağım ama pişman olmadım desem yalandır keşke EOS 40D alsaydım :(
  • keşke der, makinadan soğursan olmaz. M modda yeşil tuşu kullanarak çek 1-2 fotoda bakalım yine rahatsız edecek mi
  • ilk karenin ps lenmiş hali gerçek haline çok yakın ama çekilenle alaksız:(

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sarpuli -- 30 Haziran 2009; 3:45:10 >
  • quote:

keşke der, makinadan soğursan olmaz. M modda yeşil tuşu kullanarak çek 1-2 fotoda bakalım yine rahatsız edecek mi

Bunu denemdim hiç yarın bi deneyeyim. Birde günlük kullanımda ıso yu kaçta kullanıyorsunuz? Gerçi ıso yu arttırınca diğer değerlerden kısıntıya gidip yine karartacaktır kareleri:(
  • ben 100-200 olarak kullanıyorum
    ölçüm aldıktan sonra 1 veya 2 stop kısıyorum enstantaneyi
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Nx300 lens tavsiye ve sorular
    7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

ben 100-200 olarak kullanıyorum
    ölçüm aldıktan sonra 1 veya 2 stop kısıyorum enstantaneyi

Bu çözüm olabilir ama çok saçma! Pentaxın en üst seviyesinde biz ölçümü telafi edeceksek ne anladık bu işten? Artık Zenit dönemimdeki gibi göz kararı ben ölçüp M de elle girecem değeleri
  • o da bir seçim tabi ama daha çok zorlar göz kararı gireriz ama tutmaz sonra bir daha gir,
    bulduğum en pratik yöntem green tusu olarak gecen yeşil tus ile ölçüm alıp 1 veya 2 stop shutter kısmak
  • hocam sana yüzde yüz katılıyorum
    bu durum pentaxların tümünde ve samsunglarda da mevcut
    bunu forumda onlarca kez yazmama rağmen yok yeşil tuşa bas yok bilmem ne gibi bir sürü şeyler söylendi
    ama bizzat arkadaşımın makinesinde de görmeme rağmen gidip bende k20d aldım
    gerçekten makinenin önünde bir sis bulutu varmış gibi fotoğraflar olması gerekenden çok karanlık çıkıyor
    mutlaka bir yazılımla düzeltilmesi gerekiyor
    hele auto mod tam bir facia
    ben nikon d40la bile auto modda çektiğimde gerçekten fiyatına göre çok iyi sonuçlar alabiliyordum
    şu an pentax k20d makinem olmasına rağmen kesinlikle açıksözlülük ve dürüstçe şunu söyleyebilirim bu makine normal koşullarda karanlık çekiyor... ayrıca şunu da yüzde yüz iddia ediyorum ki bu makinelerien titreşim engelleme mekanizması sony nin yanından bile geçemez... en son k20d firmware güncellemesi ile titreşim engelleme mekanizması düzeltildi gibi şeyler yazıldı fakat ben güncelleme yaptıktan sonra şunu gördüm ki eskiden 1/100sn de gün ışığında aldığım aydınlık şimdi 1/60yken alıyorum sanki bu işin içinde bir hile var gibi geldi... yani enstantane değerini düşük gösterip 1/5sn de bile titremiyor izlenimi vermeye çalışmışlar diye düşünür hale geldim... ama bunu pentax kullanan bir çok kişiye sorsan yine eminim tersini iddaa edecektir... hocam msn adresim profilimde mevcut ekle biz bize konuşalım diğerlerini dinleme sen hiç

• İyi bir makina aldıgınıza emin olun. Ust segmen makinalarla boy olcusen bir altyapıya sahip. Gule gule kullanın. Makinanın poz olcum sisteminde boyle sonuc verecek kadar bir problem yok. Olcum ayarını nasıl kullanıyorsunuz Çoklu Ölçüm(16), merkez ağırlıklı yada spot ?
    Fotografcılık bilginiz ne duzeyde bilmiyorum ama gokyuzu ile kara parcasının oldugu bir karede 2 stoptan fazla fark varsa zaten iyi sonuc alamazsınız. İlk karede olcumu gokyuzunden aldıysanız kara tarafının karanlık cıkması normal. Kara tarafından alsaydınız kara aydınlık ama gokyuzu patlayacaktı. sarpuli nin islemeli orneginde gorundugu gibi gokyuzunde patlama olmus. Bu durumlarda poz telafisini kullanın. O kare icin normal sonuc yani. O durumlarda zaten HDR teknigi uygulanırki dinamic range genis olsun. Digerler karelerin ısık olcumunde sorun yok zaten. Aynı karede ısık farkı 2 stop u gecmeyen mekanları cekin mesela en alttaki kapı fotografı gayet normal. Siz bu en ustteki kareyi hangi makinayla cekerseniz cekin aynı sonuc cıkar zaten. Aydınlık bolgenin verdigi pozlama ile karanlık bolgenin verdigi pozlamaya baksaydınız keske. Boyle durumlarda ısık olcumunu ayarını coklu olcume getirin. Tabi makinada bir sorun olmadıgını varsayarak yazıyorum. Firmware versiyonunada bakın eskiyse guncelleyin. Bir tripota yada bir yere sabitleyin M moduna alıp yesil tusa basın ve makinayı hareket ettirmeden pespese 2 kare cekin. Bakın dediginiz gibi 2 karede farklımı. Eger spot olcume aldıysanız elde cekimde en ufak yer degisiminde ısıgın durumuna gore farklı kareler vermesi normal. Makinayı tanımadan hemen bu sekilde karar vermek yanlıs. Makinanın ozelliklerini ogrenip ayarlarına hakim oldukca zamanlar iyi sonuclar alacaksınız. Tabi fotografcılık bilginizide ilerletin. İlerde ozellikle makinanın raw kalitesine verdigi detay ve renk derinligine hayran kalacaksınız.
    Yukarda bahsettiginiz makinalarla arasında cok fark var K20D nin. Birde iyi bir objektif aldınmı kaliteniz cok daha artacak.

• yukarıdaki montlu olan fotoğrafın exif bilgilerinde 1/8 sn ve iso 400de çekildiği gözüküyor... odanın içerisinin ne kadar karanlık olduğunu bilemem yalnız bir program aracılığı ile fotoğrafın otomatik olarak düzeltilmesini istediğinizde aşağıdaki gibi bir sonuç ortaya çıkıyor ki bu da bence makinein oldukça karanlık çektiğine bir kanıttır...

önce

sonra

• sarpuli ve sugarboy , yanlış anlamayın ama bunu defalarca arkadaşlara anlatmama rağmen hala aynı şeyi söyleyenler oluyor. Tecrübe ile bu işi yapabilenler en ufak sorun yaşamıyor farkındamısınız? Ben genelde bunu ilk kullananlarda yada alt yapısı fotoğrafçılık olmayan merak ile bu işe başlayan ve hızlı adımlarla orta segmente sıçrayan arkadaşlarda duyuyorum. Hanginiz 15 yılı aşkındır SLR sistemler kullanıyor bilmiyorum ama ben ne K10D de nede K20D de sorun yaşamadım. Otomatiğe alacaksanız orta segment almayın, gereken modda kullanacaksanızda fotoğrafınızdaki kadraja göre lens ve ona uyumlu ayarları seçin. Aynı şekilde aynı ortamlarda 40D , D300 , D700 , 5D , 1D ve D3 gibi gövdeleride kullandım. Pozlama ölçümünde hassasiyet çok önemli bunu kullanmayı kavrarsanız sorun ortadan kalkar. Üretici bunu özellikle yapıyor. Aydınlık yada karanlık olayı merkezi ölçümün hassasiyeti ile alakalı eğer ben bukadar hassas olamam uğraşamam diyorsanız ya poz telafisini +1 yapıp olayı kaparsınız yada çoklu - merkezi ve spot metering özelliğini gereken yerde kullanmayı öğrendiğinizde nedemek istediğimi anlarsınız. Titreşim önleyici testlerini VR - IS ve Sony ile bende yaptım kullandığım lensler 200mm ölçüdeydi hep bunu nirengi aldım ve en etkili sonucu Sony ile Pentax gövdede aldım.

Not : İlk günlerde yada hemen 1-2 ayda o gövdeyi tanıyamazsınız. Yada bu konuda yeteri tecrübeye ulaşmadan bu tip profesyonel gövdeler almamalısınız. Forumdan D300 satıpta D700 e ardından D3 e geçen K20D alan Doğan beyde (dgnzcn) ilk başlarda bana katılmıyordu :) ancak K20D alıp aynı ortamda birebir deneyince bana hak vererek dürüst bir açıklama yaptı. Sağolsun..

Bu olayın asıl nedeni K10D ve K20D nin merkezi ölçümleme sisteminin aşırı hassas oluşu. Ben K100D yada K200D de bu hassasiyeti görmedim ve kullanan acemi arkadaşlardanda böyle bir yorum duymadım. Olay budur aslında. Sorun değil..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yildiz -- 30 Haziran 2009; 10:19:06 >

• quote:

Olcum ayarını nasıl kullanıyorsunuz Çoklu Ölçüm(16), merkez ağırlıklı yada spot ?
    Fotografcılık bilginiz ne duzeyde bilmiyorum ama gokyuzu ile kara parcasının oldugu bir karede 2 stoptan fazla fark varsa zaten iyi sonuc alamazsınız. İlk karede olcumu gokyuzunden aldıysanız kara tarafının karanlık cıkması normal. Kara tarafından alsaydınız kara aydınlık ama gokyuzu patlayacaktı.

İlk karenin exifine bakıldığında metering ''pattern'' yani çoklu ölçüm modunda.. Burada metering den ziyade, fotoğraf normale göre 1-2 stop eksik pozlanmış gibi duruyor.. @sarpuli; aynı kadrajın diyafram önceliği modunda da çekilmiş bir örneği olsa keşke..
  • sugarboy

Bu sekilde bir degerlendirme olur mu ?
    Ordaki ısıgın durumu neyse makina ona gore sonuc verir. Senin isleminde sanki kapıya spot ısık tutulmus gibi olmus. Acaba ordaki ısık oylemiydi. O kadar guclumuydu. O pozlama verildiyse belliki odada ısık soft ve azdı. Aynı ortamda, aynı anda 2 ayrı makinayla ceker karsılastırmayı oyle yaparsın.
    D-SLR makina kullanımı bilgi, birikim, emek ve donanim ister. Makina senin nasıl ortamda ne cekecegini bilmez. Sen makinaya bilgin ve tecruben olcusunde ayarlarla ne kadar iyi anlatırsan o kadar verim alırsın.
    Sonucta D-SLR dedigin makinaya Camera Obscura gibi bakmak lazım.
  • quote:

Orjinalden alıntı: sugarboy

hocam sana yüzde yüz katılıyorum
    bu durum pentaxların tümünde ve samsunglarda da mevcut
    bunu forumda onlarca kez yazmama rağmen yok yeşil tuşa bas yok bilmem ne gibi bir sürü şeyler söylendi
    ama bizzat arkadaşımın makinesinde de görmeme rağmen gidip bende k20d aldım
    gerçekten makinenin önünde bir sis bulutu varmış gibi fotoğraflar olması gerekenden çok karanlık çıkıyor
    mutlaka bir yazılımla düzeltilmesi gerekiyor
    hele auto mod tam bir facia
    ben nikon d40la bile auto modda çektiğimde gerçekten fiyatına göre çok iyi sonuçlar alabiliyordum
    şu an pentax k20d makinem olmasına rağmen kesinlikle açıksözlülük ve dürüstçe şunu söyleyebilirim bu makine normal koşullarda karanlık çekiyor... ayrıca şunu da yüzde yüz iddia ediyorum ki bu makinelerien titreşim engelleme mekanizması sony nin yanından bile geçemez... en son k20d firmware güncellemesi ile titreşim engelleme mekanizması düzeltildi gibi şeyler yazıldı fakat ben güncelleme yaptıktan sonra şunu gördüm ki eskiden 1/100sn de gün ışığında aldığım aydınlık şimdi 1/60yken alıyorum sanki bu işin içinde bir hile var gibi geldi... yani enstantane değerini düşük gösterip 1/5sn de bile titremiyor izlenimi vermeye çalışmışlar diye düşünür hale geldim... ama bunu pentax kullanan bir çok kişiye sorsan yine eminim tersini iddaa edecektir... hocam msn adresim profilimde mevcut ekle biz bize konuşalım diğerlerini dinleme sen hiç

Bu çözülemez bir sorun olmamalı firmware update ile bile çözülebilmeli diye düşünüyorum. İşin daha ilginç yanı okadar inceleme okuduk olumsuz yönleri listesinde böyle bir durumdan bahsetmemişlerdi. SR konusunda çok denemedim bişe diyemeyecem ne kadar etkilidir veya değildir? Sony ninki daha etkin/verimli olabilir bilmiyorum.

• arkadaşlar yıllardır bende dijital fotoğrafçılıkla uğraşıyorum her ne kadar bu konuda çok iyi olmasam da kullanmış olduğum diğer makinelerle bunu kıyaslayarak buradaki yorumları yapıyorum... elbette bu makineyi auto modda çekmek için almıyoruz yalnız buna da ihtiyacımız var her zaman ayar yapıp çekmek mi lazım... zaten ayar yapayım diyene kadar bir çok enstantane kaçmış oluyor... hadi onları geçelim makinenin üst lcd ekranında normalde evf değeri 0dayken fotoğraf karanlık çıkmamalı... kaç tane çekerseniz çekin hangi ayarda çekerseniz çekin fotoğraf gördüğünüzden çok daha karanlık çıkıyor...

@ikarahal dediğim gibi odanın ne durumda ışık aldığını bilmiyorum fakat o ayarlarda da bu kadar karanlık çıkmaz bir fotoğraf bence...

titreşim önleme mekanizması konusunda tek ben şikayetçiyim belki ama bunda şikayetçi oluşumun nedeni daha önce sony makineler kullanıp ona göre kıyaslama yapma imkanımın oluşudur... sony makinelerin (h serisi slr likelarda dahil) bu makinelerden çok daha verimli titreşim önleme mekanizması olduğunu her türlü iddaa edebilirim.

• Yer Hopa saat 10.52 Hava süper açık güneşli...
    ISO 100 Beyaz Dengesi Gün Işığı Ölçüm Çoklu Segment

Mod P

+1 Poz telafisi

+2 Poz telafisi

• quote:

Orjinalden alıntı: yildiz

sarpuli ve sugarboy , yanlış anlamayın ama bunu defalarca arkadaşlara anlatmama rağmen hala aynı şeyi söyleyenler oluyor. Tecrübe ile bu işi yapabilenler en ufak sorun yaşamıyor farkındamısınız? Ben genelde bunu ilk kullananlarda yada alt yapısı fotoğrafçılık olmayan merak ile bu işe başlayan ve hızlı adımlarla orta segmente sıçrayan arkadaşlarda duyuyorum. Hanginiz 15 yılı aşkındır SLR sistemler kullanıyor bilmiyorum ama ben ne K10D de nede K20D de sorun yaşamadım. Otomatiğe alacaksanız orta segment almayın, gereken modda kullanacaksanızda fotoğrafınızdaki kadraja göre lens ve ona uyumlu ayarları seçin. Aynı şekilde aynı ortamlarda 40D , D300 , D700 , 5D , 1D ve D3 gibi gövdeleride kullandım. Pozlama ölçümünde hassasiyet çok önemli bunu kullanmayı kavrarsanız sorun ortadan kalkar. Üretici bunu özellikle yapıyor. Aydınlık yada karanlık olayı merkezi ölçümün hassasiyeti ile alakalı eğer ben bukadar hassas olamam uğraşamam diyorsanız ya poz telafisini +1 yapıp olayı kaparsınız yada çoklu - merkezi ve spot metering özelliğini gereken yerde kullanmayı öğrendiğinizde nedemek istediğimi anlarsınız. Titreşim önleyici testlerini VR - IS ve Sony ile bende yaptım kullandığım lensler 200mm ölçüdeydi hep bunu nirengi aldım ve en etkili sonucu Sony ile Pentax gövdede aldım.

Not : İlk günlerde yada hemen 1-2 ayda o gövdeyi tanıyamazsınız. Yada bu konuda yeteri tecrübeye ulaşmadan bu tip profesyonel gövdeler almamalısınız. Forumdan D300 satıpta D700 e ardından D3 e geçen K20D alan Doğan beyde (dgnzcn) ilk başlarda bana katılmıyordu :) ancak K20D alıp aynı ortamda birebir deneyince bana hak vererek dürüst bir açıklama yaptı. Sağolsun..

Bu olayın asıl nedeni K10D ve K20D nin merkezi ölçümleme sisteminin aşırı hassas oluşu. Ben K100D yada K200D de bu hassasiyeti görmedim ve kullanan acemi arkadaşlardanda böyle bir yorum duymadım. Olay budur aslında. Sorun değil..

Tecrübe ile çözülemez demedik ama eğer ben pozlamasını telafi edeceksem açığını kapatacaksam ne anladım ki teknoljiden? Yukarıdaki örneklerde +2 de ancak gözün gördüğü düzeye geliyor bilmiyorum belkide benim makinemde sorun vardır. Firmwareine nerden bakılıyor eski felandır belki diye umutlanıyorum artık:( eskiden Zenitte göğe bakar değerleri kendimiz verirdik alışmıştım artık ama o günler çok geride kalmadımı? Ben bi çaresi yada yanlış yaptığım bişe yoksa Pentax defterini bu gidişle kapatcam...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sarpuli -- 30 Haziran 2009; 11:02:34 >

• quote:

Orjinalden alıntı: ikarahal

sugarboy

Bu sekilde bir degerlendirme olur mu ?
    Ordaki ısıgın durumu neyse makina ona gore sonuc verir. Senin isleminde sanki kapıya spot ısık tutulmus gibi olmus. Acaba ordaki ısık oylemiydi. O kadar guclumuydu. O pozlama verildiyse belliki odada ısık soft ve azdı. Aynı ortamda, aynı anda 2 ayrı makinayla ceker karsılastırmayı oyle yaparsın.
    D-SLR makina kullanımı bilgi, birikim, emek ve donanim ister. Makina senin nasıl ortamda ne cekecegini bilmez. Sen makinaya bilgin ve tecruben olcusunde ayarlarla ne kadar iyi anlatırsan o kadar verim alırsın.
    Sonucta D-SLR dedigin makinaya Camera Obscura gibi bakmak lazım.

Hocam iyi diyorsunuz doğru diyorsunuzda diğer modlar, ayarlar bir yana en azından AUTO da makine kendi ölçüp biçip daha sağlıklı sonuçlar vermemelimi? Böye bir DSLR daha varmı? Benim deneyimim yok bir tek D50 kullandım. Auto ve P de verdiği sonuçlar muazzamdı.

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.