Şimdi Ara

Potansiyometre Bilgisayara Nasıl Bağlanır(Programlanır)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
5
Favori
6.302
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Öncelikle herkeze merhaba konuyu nereye açacağımı tam olarak bilmediğim için buraya açtım.

elimdeki direksiyon setinde kendim H vites yaptım 5 ileri 1 geri şeklinde bununla euro truck simulatör oynuyorum ama bu seferde debriyaj gerektirdi oyun elden debriyajdan sıkıldım ve gaz-fren-debriyaj olan bir pedal yapmak istiyorum mekanik kısmını ben hallederim o yönden sıkıntı yok.
    eski pedalların içinde potansiyometre var bende potansiyometre kullanarak pedal takımı yapmak istiyorum asıl soruya gelelim

bu pedal yapımında kullandığım potansiyometreleri bilgisayara nasıl bağlayabilirim veya programlama okutma siz anladınız beni acil yardıma ihtiyacım var

bu videodaki pedallardada potansiyometre var ama nasıl pc ye bağladığını yazmamış
    http://www.youtube.com/watch?v=W3ea6UQwxUw

yardımlarınızı bekliyorum eğer çözüm bulabilirsek pedal yapım aşamalarını kaydedip sizlerlede paylaşacağım birçok kişi yapmak ister.

şimdiden teşekkürler.

Potansiyometre: Potansiyometre Bilgisayara Nasıl Bağlanır(Programlanır)
     Potansiyometre Bilgisayara Nasıl Bağlanır(Programlanır)

• görmüyormsun gamepad içini söküp ona bağlamış sadece pot ile olmaz o iş
  • quote:

Orijinalden alıntı: sessizlerin_umudu

görmüyormsun gamepad içini söküp ona bağlamış sadece pot ile olmaz o iş
    gameport mevcutsa dogrudan baglayabilirsin
  • quote:

Orijinalden alıntı: TuRkiShCowboy

Alıntıları Göster
    Tamam sağolun gamepad a bağladığı videoyu yeni gördüm cevaplar için teşekkürler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: TuRkiShCowboy

Alıntıları Göster
    Merhaba video'dan anladığım kadarıyla yapan arkadaş joystick'lerdeki
    analog tuşları kullanmış ve bilgisayar aslında onu direksiyon seti olarak değil de
    joystick olarak görüyor.

Bildiğiniz gibi bazı Joysticklerin 2 adet analog tuşları var. " X+ , X- , Y+ , Y- " eksenlerini
    kontrol etmemize yaran. Bunların çalışma mantığı ise her bir analog tuşların için de ikişer
    adet potansiyometre ve 1 adet buton vardır. kontrol kartı ADC işlemi ile bu tuşların " X+ , X- , Y+ , Y-" demi
    olduğunu algılayıp usb iletişim ile bilgisayar aktarmaktırdır.

Senin pedalları kontrol etmen için ihtiyacın olan bu iki analog tuşun, toplanda 3 adet potansiyometre girişini kullanmak.

video'daki 2:20. saniye de kullandığı joystick'in kontrol kartı görülmekte ve analog tuşların giriş pinleri görülmekte.

sanırım kullandığı kontrol kartında her analog tuşun 2 şer adet potansiyo metrelerine giden + ve - uclar ortak yani,

sag kısımdaki positive (+) , negative (-) ortak.
    R3,L3 ise bu tuşların içindeki buton girişleri.

sol taraftaki 4 pin ise bu analog tuşların potlarının girdiği yer.

horizon yatay eksen, vertical ise dikey eksen anlamına gelir. Her analog tuşta Horizon ve verikal olarak 2 adet pot kullanıldığını hatırla.

Sanırım video yu çeken arkadaş portekiz. Translate'den anladığım gibi;

"Direito" isimli iki pin sag analog tuşların pot girişleri
    "Esquerdo" isimli iki pin ise sol analog tuşların pot girişleri

Neyse fazla uzatmayalım baglaman gereken pot'ların 3 adet bacağı vardır. Debraj,gaz,fren için 3 adet pot kullanacaksın ve her biri için;

1pin'e + (positif) gerilim vermelisin, kontrol kartındaki positive pini
    2pin cıkış
    3pin - (negatif/GND) ye baglamalısın, kontrol kartındaki negative pini

Debraj,fren,gaz için 3 adet pot'u böyle kabloladıktan sonra,

2pinleri olan çıkış pinlerini

Gazı pot'unun cıkış pinini Eixo vertical direito (Sag tuş dikey pini girişi) ne baglarsan kontrol ara yüzünde sag analog tuşu yukarı yaptıgında gaza basıyormuş gibi algılar

Fren pot'unun çıkış pinini Eixo horizon direito (Sag tuş yatar pini girişi) ne baglarsa kontrol ara yüzünde sag analog tuşunu sol-sag yaptıgında frene basıyormuşsun gibi algılar

Debraj pot'unun çıkış pinini Eixo vertical Esquerdo (sol tuş dikey girişine) ne baglarsan kontrol ara yüzü sol analog tuşunu yukarı yaptıgında debraja basıyormuşsun gibi algılar.

Potları hangi girişe baglaman sana kalmış yani sol ve ya sag analog tuşun dikey ve ya yatay eksenleri.

Anladığım kadarıyla böyle yapman lazım hatta diger yuvarlak,kare,ücgen,çarpı ve R3,L3 pinlerinden cıkış alarakta vitesi oluşturabilirsin böylelikle tek bir joystick kartı ile seti tamamlarsın.

Sorumluluk tamamen sana aittir kısa devre yaparsan ana kartını yakabilirsin kontrollü çalışmanı tavsiye ederim. Kolay gelsin.

• quote:

Orijinalden alıntı: slayer_ank

Merhaba video'dan anladığım kadarıyla yapan arkadaş joystick'lerdeki
    analog tuşları kullanmış ve bilgisayar aslında onu direksiyon seti olarak değil de
    joystick olarak görüyor.

Bildiğiniz gibi bazı Joysticklerin 2 adet analog tuşları var. " X+ , X- , Y+ , Y- " eksenlerini
    kontrol etmemize yaran. Bunların çalışma mantığı ise her bir analog tuşların için de ikişer
    adet potansiyometre ve 1 adet buton vardır. kontrol kartı ADC işlemi ile bu tuşların " X+ , X- , Y+ , Y-" demi
    olduğunu algılayıp usb iletişim ile bilgisayar aktarmaktırdır.

Senin pedalları kontrol etmen için ihtiyacın olan bu iki analog tuşun, toplanda 3 adet potansiyometre girişini kullanmak.

video'daki 2:20. saniye de kullandığı joystick'in kontrol kartı görülmekte ve analog tuşların giriş pinleri görülmekte.

sanırım kullandığı kontrol kartında her analog tuşun 2 şer adet potansiyo metrelerine giden + ve - uclar ortak yani,

sag kısımdaki positive (+) , negative (-) ortak.
    R3,L3 ise bu tuşların içindeki buton girişleri.

sol taraftaki 4 pin ise bu analog tuşların potlarının girdiği yer.

horizon yatay eksen, vertical ise dikey eksen anlamına gelir. Her analog tuşta Horizon ve verikal olarak 2 adet pot kullanıldığını hatırla.

Sanırım video yu çeken arkadaş portekiz. Translate'den anladığım gibi;

"Direito" isimli iki pin sag analog tuşların pot girişleri
    "Esquerdo" isimli iki pin ise sol analog tuşların pot girişleri

Neyse fazla uzatmayalım baglaman gereken pot'ların 3 adet bacağı vardır. Debraj,gaz,fren için 3 adet pot kullanacaksın ve her biri için;

1pin'e + (positif) gerilim vermelisin, kontrol kartındaki positive pini
    2pin cıkış
    3pin - (negatif/GND) ye baglamalısın, kontrol kartındaki negative pini

Debraj,fren,gaz için 3 adet pot'u böyle kabloladıktan sonra,

2pinleri olan çıkış pinlerini

Gazı pot'unun cıkış pinini Eixo vertical direito (Sag tuş dikey pini girişi) ne baglarsan kontrol ara yüzünde sag analog tuşu yukarı yaptıgında gaza basıyormuş gibi algılar

Fren pot'unun çıkış pinini Eixo horizon direito (Sag tuş yatar pini girişi) ne baglarsa kontrol ara yüzünde sag analog tuşunu sol-sag yaptıgında frene basıyormuşsun gibi algılar

Debraj pot'unun çıkış pinini Eixo vertical Esquerdo (sol tuş dikey girişine) ne baglarsan kontrol ara yüzü sol analog tuşunu yukarı yaptıgında debraja basıyormuşsun gibi algılar.

Potları hangi girişe baglaman sana kalmış yani sol ve ya sag analog tuşun dikey ve ya yatay eksenleri.

Anladığım kadarıyla böyle yapman lazım hatta diger yuvarlak,kare,ücgen,çarpı ve R3,L3 pinlerinden cıkış alarakta vitesi oluşturabilirsin böylelikle tek bir joystick kartı ile seti tamamlarsın.

Sorumluluk tamamen sana aittir kısa devre yaparsan ana kartını yakabilirsin kontrollü çalışmanı tavsiye ederim. Kolay gelsin.

Alıntıları Göster
    Öncelikle bukadar uğraşarak yazı yazıp yardım ettiğiniz için teşekkürler...

http://www.youtube.com/watch?v=1lpBjr0W4BM

bu videoda sorumun cevabını buldum baştan sona izleyince anlıyor insan

kısa devre konusuna gelirsek kısa devre işini elektronik hocama sordum (elektrik elektronik 1. sınıf öğrencisiyim)
    eğer dogru potansiyometre kullanırsan ve kısa devre yaptırmadan düzgün lehim yaparsan sıkıntı olmaz dedi

şuan potansiyometrenin birisini bağladım ölçü aletleri ile ölçtüm yaptığım lehimlerin yerinden oynamaması için mermer yapıştırıcısı olan akemi ile yerine sabitledim

silikonda kullanabilirdim ama akemi 2-3 dk içinde taştan daha sert oluyor geri sökmeme imkan yok

• Kardeşim adamlar yapmış çalıştırıyorlar tekrar sormaya gerek yok.
    Mantık, joystick'te hareketler yaparken ona bağlı trimpot ları çeviriyor, buda ona göre tepki veriyor.

H Shifter için bunu izleyebilirsin:

Ama vites kısmı çok büyük. Onu küçültürsek gayet iyi olur.

@niyazix kardeşim konuyu yerine açmışsın ve gerçekten çok teşekkür ederim bende bunu düşünüyordum.
    Ama potans bağlantılarını göremedim yani potansı pedala neyle bağlamış?
    Buluruz aslında bir yolunu ama merak ettim şimdi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 55electronicdesign -- 1 Mart 2014; 22:36:27 >

• quote:

Orijinalden alıntı: 55electronicdesign

Kardeşim adamlar yapmış çalıştırıyorlar tekrar sormaya gerek yok.
    Mantık, joystick'te hareketler yaparken ona bağlı trimpot ları çeviriyor, buda ona göre tepki veriyor.

H Shifter için bunu izleyebilirsin:

Ama vites kısmı çok büyük. Onu küçültürsek gayet iyi olur.

@niyazix kardeşim konuyu yerine açmışsın ve gerçekten çok teşekkür ederim bende bunu düşünüyordum.
    Ama potans bağlantılarını göremedim yani potansı pedala neyle bağlamış?
    Buluruz aslında bir yolunu ama merak ettim şimdi?
    55electronicdesign H shifter yapımını ben biliyorum daha önce yaptım ayakkabı kutusundan dandik oldu biraz dağıttım geri.

dediğin gibi potansiyometreleri pedallara nasıl sabitlediğini çok açık bi şekilde göstermemiş ama biraz kafa yorunca tahmin edebiliyorsun aklında bişeyler şekilleniyor.

linyit43 Ben dün akşam uğraştım elimde 1 tane 10k lık potansiyometre vardı joystik in üzerindeki potansiyometreyi söktüm verdiğim videodaki gibi lehimledim yapıştırıcı ile yerine sabitledim lehimleri yerine sonradan çıkmasın diye ölçme aleti ile yolları takip ederek test ettim başka yerlere değiyormu kısa devre varmı fln diye

sonra bi besmele çekip pc ye bağladım benim pc win 7 eğer pc sorun olmaz kabul ederse jostik i 1 sefa ötüyor etmezse ses yok benim pc kabul etti doğru yapmışım

hemen euro truck simulatör 2 ye girdim potansiyometreyi direksiyona ayarladım gayet iyi çalışıyor ama direksiyonda pek başarılı olduğu söylenemez
    hazır direksiyonlar kadar hassas değil belki potansiyometrenin kalitesizliğinden belkide joystik in ucuz olmasından ama direksiyonda başarılı değil en iyisi bi logitech driving force gt alıp yanına H shifter ve gaz fren debriyaj yapılırsa tadından yenmez

gaz tepkimesinde fln gayet iyi 1-2 güne gidip 3-4 tane daha potansiyometre alcam sonrası mekanik iş pedal yapımına kalıyor oda uğraştırcak biraz ama olduğu zaman eminim değecektir herkezin logitech g27 alcak parası yok heleki benim gibi öğrenci iseniz
    en iyisi bişeyler araştırıp kendimizin yapması

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi niyazix -- 2 Mart 2014; 13:46:05 >

• niyazix N kullanıcısına yanıt
    500k potans bağla bak o zaman sen direksiyona :)
  • 55electronicdesign kullanıcısına yanıt
    potansiyometreler hakkında fazla bir bilgim yoktur ama 5k lık fln pot bağlasak daha hassas olmazmı ?
    500k 50 km yol gidiyorsa;
    5k 0.05 km yol gider.

Bu da demek oluyor ki, 5k da ufak harekette hızlı döner, 500k da yavaş döner.

Madem denediniz, potansı full sola çekince sol mu yapıyor yoksa sola çekince ortalı mı kalıyor?
    Sonucta potans 0 dan bilmem kaç k ya kadar çıkıyor. 0 dirençte sol yapıyor heralde.
    elimde 1 adet 100k lık pot var eğer onu bağlarsam dahamı hassas olur ? bi deniyeyim ben

direnç 0 olunda direksiyon sol yapıyor direnç ortalandıkça direksiyonda ortalanıyor yani 0 dirençte sol arttırdıkça direksiyon ortalanıyor sonrada sağa doğru dönmeye başlıyor istiyosanız 1-2 fotoğraf ve video çekeyim.
    biraz önce denedim 100 k pot bağladım 10 k dan daha hassas dediğiniz gibi 500 k bağlarsam baya hassas olur en yakın zamanda video atmaya çalışacağım
    Peki sorduğumu anladınız mı?

Direksiyon kontrolü için potansı ortalayıp, sağ sol yapınca çalışıyor mu?
    Bak şimdi bende meraklandım bende mi yapsam acaba bir tane oyun konsolu alsam mekanik de tek sorunum dekupaj testerem yok ondan alırsam neler yapacğım neler :D

Bende bu dandik snopyler var ya direksiyon seti onlardan var ve direksiyondaki pot gitmiş sola sola çekiyor onun içini açtım hidroliğini bozdum hidrolik değil ama iş görür onun dibine bir 500k atsam altına da 3 pedal bide h shifter zaten videoda ki gibi bende lfs oynuyorum fakat sorun şu şimdi bu joystic de her tuşu ayrı kullanıyor 1 e atınca başka 2ye atınca başka kullanıyor fakat oyunda sadece ileri ve geri atma var her vitesi ayrı ayrı tuşlarla kontrol edemiyoruz onları bir araştırmam lazım.
    evet çalışıyor yakın zamanda video çekmeye çalışacağım şuan 3. potansiyometrenin yuvasını lehimliyorum.
    Tamam beklemekteyim.
  • linyit43 kullanıcısına yanıt
    bendede dekupaj testeresi yok bende ayarlamaya çalışıyorum. bendede snopy vardı arkadaşımın aklına uydum içindeki pot u karıştırdım biraz sonra bozuldu toparlayamadım geri attım

sorunuzu pek anlayamadım galiba ama anladığım kadarıyla lfs de sadece ileri vites atma ve geri vites atma var her vites ayrı nasıl yapabiliriz diye mi soruyorsunuz aslında basit bişey önce H shifter i yapında o kolay kendi yaptığım H shifter ile lfs nin videosu var ama yükleyemedim internet gerçekten yavaş ve video 175 mb daha sonra çalışma videosunu atcam potansiyometrelerin
  • quote:

Orijinalden alıntı: linyit43

Bu mesaj silindi.
    videoları çektim pc ye bağlayıp denedim ortadaki potansiyometrede bi sorun var galiba çalıştıramadım onu ama 2 tanesi sapasağlam direksiyondaki pot 100k lık diğer 2 si 10 k lık LFS de düzgün çalışıyor ama biraz daha hassas yapmam lazım direksiyonu çok hızlı dönüyor

Sorduğum buydu işte. Potu ortalamışsınız demek ortalayınca çalışıyor.
    İnşallah yapacağım bunu.
    Bu arada binbaşı olmuşum saygılar. :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 55electronicdesign -- 2 Mart 2014; 18:39:33 >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.