Şimdi Ara

Ribas Belgesel TV # 2000 Yılı Üni/Bölüm PUANLARI # CENG BUGÜNKÜNDEN DAHA YÜKSEK!! #

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
4
Favori
2.158
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
17 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bugün Ribas Belgesel TV'de neredeyse çeyrek asır öncesine 2000 yılına gideceğiz. Forumdaki çoğu kişi bu tarihte doğmamış ya da yeni doğmuştu.

Peki son 2-3 yılda popülerleştiği ve sıralaması hızla yükseldiği iddia edilen Bilgisayar Mühendisliği 20 yıl önce ne durumdaydı? Ya da Yönetim Bilişim Sistemleri aslında o günlerde suratına bakılmayan bir bölüm müydü? Tıp ve Diş Hekimliği en popüler meslek miydi? Şimdi inceleyeceğiz..

Neler olmuştu?

1999 ÖSS, cinler soruları çaldı skandalıyla çalkalanmış ve sınav iptal olmuş akabinde çok kısa süre içerisinde bir sınav hazırlanmış. Tarihin en berbat sorularıyla karşılaşan adaylar (faizin, vidanın vs son sorulduğu yıl) o dönem mezuna kalmak denmese de sınava tekrar hazırlanmıştı. 2000 ÖSS tarihin ilk all star üniversiteye giriş sınavı oldu..

1 milyon 366 bin 659 aday sınava girdi..

2000'de ÖSS Puanı nasıl hesaplanırdı? >>
    turkiyegazetesi.com.tr
    ÖSS puanlarınızı kendiniz hesaplayın
    https://www.turkiyegazetesi.com.tr/Genel/a64822.aspx

Türkiye SAY birincisinin puanı 230 arkadaşlar.. Oradan bir kıyaslama yapabilirsiniz.

MARMARA BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ, MARMARA TIPTAN YÜKSEK PUANLA ALIYOR!

Evet yanlış duymadınız.

Marmara Tıp 213 puanla alırken, Marmara Bilgisayar 218 puanla alıyormuş..

İSTANBUL BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ, İSTANBUL TIPTAN YÜKSEK PUANLA ALIYOR!

İstanbul Tıp(Çapa) 211 puanla alırken, aynı okulun Bilgisayarı 212 puanla alıyormuş..

EGE BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ, EGE TIPTAN YÜKSEK PUANLA ALIYOR!
    Ege Tıp 209 puanla alırken, Ege Bilgisayar ise 216 puan..

HACETTEPE TIP VE HACETTEPE BİLGİSAYAR AYNI PUANLA ALIYOR!
    Hacettepe Tıp ve Hacettepe CS 217 puanla aynı tabanla kapamışlar..

CERRAHPAŞA TIP, HACETTEPE DİŞ İLE AYNI PUANLA ALIYOR!
    Cerrahpaşa Tıp ve Hacettepe Diş 209 puanla sıralama paylaşmışlar..

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ TABAN PUANLARI
    bahçeşehir -- 213
    başkent -- 216
    bilkent -- 224
    boğaziçi -- 224
    dokuz eylül -- 215
    ege -- 216
    galatasaray -- 216
    hacettepe -- 217
    itü -- 220
    koç -- 221
    marmara -- 218
    odtü -- 222
    ytü -- 215

TIP TABAN PUANLARI

akdeniz -- 207
    ankara -- 212
    cerrahpaşa -- 209
    hacettepe -- 217
    ege -- 209
    marmara -- 213
    gazi -- 210
    dokuz eylül -- 208

DİŞ HEKİMLİĞİ TABAN PUANLARI
    ege -- 204
    gazi -- 205
    hacettepe -- 209
    çapa -- 203
    marmara -- 205
    yeditepe -- 210

BOĞAZİÇİ YBS, GS HUKUKTAN DAHA İYİ PUANLA KAPATIYORDU!

Bir diğer husus ise Yönetim Bilişim Sistemleri.. Bu bölümün ne kadar köklü olduğunu bilmeyen çoğu öğrenci -ki haklı olarak daha o dönemler babasında portakal idi- bu bölüm için yahu ygs'den alıyordu meslek yüksekokulu burası balonu şişirdiniz gibi cümleler kurdu..

Arkadaşlar Boğaziçi Yönetim Bilişim Sistemleri o gün de vardı..

EA'da 201 puanla alıyordu. Galatasaray Hukuk 198 puanla alıyor siz buradan mukayese edebilirsiniz.

Bu tabloyu nereden bulabiliriz dediğinizi duyar gibiyim zaten ÖSYS'nin arşivinde vardı.. Ulaşmak için tıklayınız.

-----------

İşin özü arkadaşlar, tercih döneminde çok konuştuğum insan oldu. Gerek ilk yerleştirmeleriydi gerekse yatay geçiş denemeleri.

Hepsinin dilinde sıralamalar var. Arkadaşlar bu sınav ya da bölümler sizin sıralama mastürbasyonu yapacağınız yer değil 60-65 yaşına kadar icra edeceğiniz mesleği tayin etmekte.

Gördüğünüz gibi 20 yıl önce de meslek eğilimleri böyleymiş 10 sene sonra mühendislikten ibre sağlığa sert şekilde kaymış. Arada harcanan bölümler olsa da demirbaş bazı bölümler hep ayakta kalmış. Bunlar: Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Bilgisayar Mühendisliği, Hukuk, Elektrik-Elektronik Mühendisliği vs. gibi.

Unutmayın ki bir üniversitenin ilgili bölümündeki taban puanı/sıralamayı belirleyen sizlersiniz.

Mesleki tercihlerinizi lütfen kendi eğilimlerinizi, yönelimlerinizi, tercihlerinizi, arzularınızı test ederek kendinizle istişare ederek/sorgulayarak tayin edin ve bu yolda ilerleyin.

En büyük tavsiyem ise bu yol sizin yolunuz öyle yürüyün ki bu yoldan daha önce yürünmemiş emsali olmayan bir yürüyüş olsun.

Eforunuzu akademik eğitime ve sonrasındaki iş hayatınıza saklayın. Bu yol daha çok uzun gençler kendinizi ilk virajda hırpalamayın.

Yolunuz açık olsun.

Bir başka belgeselde görüşmek üzere.

HOŞÇAKALIN..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ribas0 -- 10 Eylül 2020; 14:22:16 >

• Hocam seni her yerde görüyorum dişle ilgili bişey yazınca altına geçip saklıyorsun.

Kaynak gösteriyoruz sayısal verilerle konuşuyoruz yok, sen biraz fazla karamsarsın sadece.

Her mesleğin zorlukları var diş hekimliği de tabiki zor zamanlar geçiriyor diğerlerinde olduğu gibi ama yine de boş kalınacak bölüm değil...

Biraz pişmansın sanırım bıraktığın için, inşallah değer bıraktığına da tıp falan kazanırsın ne diyeyim.
  • Çok faydalı başlıklar açıyorsunuz hocam sizi cidden s*kip çoğaltmak lazım

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • bilgisayar mühendisleri niye çok fazla düşüş yaşadı? Hangi olaydan dolayı?

Selçuk bilgisayar mühendisliği tıp kadar alırken bu sene 100k ile kapamış. Normalde 10 bin ile kapatması gerekirken
  • Her mahalleye üniversite açılmamış dönem olduğu için sıralamalar gayet normal.
  • Okul sayısı, bölüm sayısı fazla eskiden çok daha az öğrenci alan okullar ve bölümler vardı zaten sınava girenlerin çoğu o dönemlerde 4 yıllık okumuyordu. 2000'lerde 2 yıllık okuyanlar iş buluyordu, şu an 4 yıllıklar bulamıyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gözünüzden mi kaçtı bilmiyorum boğaziçi matematik öğretmenliği 220 puanla kapamış tüm tıplardan daha iyi sıralaması var aşırı şaşırdım buna
  • Muhammed0123 M kullanıcısına yanıt
    Olum var ya yıkıldım 😅😅

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Good old days. 2020 yılında hukuk okumaktansa 90'larda 2 yıllık okumayı tercih ederdim. Çok yanlış zamanda doğduk.

• Hacettepe Diş puanıyla Cerrahpaşa Tıp'a da gidiliyormuş. Garip.

• askmeafavour A kullanıcısına yanıt
    diş kliniğine gidin ve arabasına bakın sadece

öyle arabayı zenginler zor alıyor
  • Irem E. I kullanıcısına yanıt
    öğretmenlklere 30-40 puan ekleme vardı aölden mezun olanlara

tyoksa bu puanları çıkarın çok düşük aldıklarının görürsünüz
  • Ankaratıplı kullanıcısına yanıt
    Ben diş hekimliğini bıraktım hiç öyle konuşulmyodu sen,ribas hepiniz tam bi polyanasınız

• Ankaratıplı kullanıcısına yanıt
    Bu arada amcam dediğinde pek inanasım gelmemişti ama haklıymış hacettepe diş her zaman çapa dişten daha iyiydi diyordu bana inatla
  • kro60 K kullanıcısına yanıt
    şimdi klinik açmak eskisi gibi kolay değil yetenkeli olman gerek nasıl konuşulduğunu bilmem

ama arkadaşlarınız hep negatif enerji saçıyorlarsa onlardan uzak durun hep kötü yanlarını söylüyorlar

ama şimdi bile 3-4 yıllık diş hekimi klinik açmasa bile özelde güzel paralar kazanıyor ama başlangıç maaşları şimdi düşük:( deniliyor
  • kro60 K kullanıcısına yanıt
    Hocam eskiden 13 fakülte varmış şimdi 85. İnsan enflasyonunun olduğu yerde ücretler düşer.

yok hocam fiyat düşmüyor işverenin diş hekime ödediği ücret düşüyor

fiyatlar aynı özele gidin bana çok hak verirsiniz

zaten develtte yer bile bulamazsınız okadar yoğun

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 10 Eylül 2020; 14:34:48 >
  • En ufak hatrım varsa konu bölüm tartışmasına dönmesin. Belgesel kanalımız amacından sapmasın.

Rica ediyorum tüm hocamlara, PLEASEEEEEEEEEEEEEEE.
    Zaten mesleklerin başındaki bu felaket hep bilinçsiz rant için açılan gereksiz fakülteler sen karsa diş hekimliği açmasan olmaz mı böyle giderse artık garanti meslek diye bi şey kalmayacak var ya aslında bu dönem en iyisi ticaret yapacan belli noktada artık okumak insana saçma geliyo

• quote:

Orijinalden alıntı: Ankaratıplı

yok hocam fiyat düşmüyor işverenin diş hekime ödediği ücret düşüyor

fiyatlar aynı özele gidin bana çok hak verirsiniz

zaten develtte yer bile bulamazsınız okadar yoğun
    Ücret dediğim zaten maaş hocam. Eğer piyasada 100 tane hekim varsa onları almak için çok para da istese vermek zorundalar, alternatif yok çünkü. Ama sayı 10000'e çıktı mı işler tersine dönüyor

iyi olanlar sıyrılır hocam

siz mesela iyi diş hekimine mi gidersiniz yoksa diğerlerinie göre biraz geride kalmışa mı gidersiniz

farklı şeyler

ama şu an çok iyi kazandıklarını biliyorum ama şimdiden fazla maaş konularına takılmamak gerek mesleğe başlayana kadar insan hep bunu düünmemeli kendilerini geliştirmesi gerek sonrası gelir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 10 Eylül 2020; 14:40:17 >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.