Şimdi Ara

Ryzen 5 7600X işlemcimin fazla ısınması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (3 Mobil) - 1 Masaüstü3 Mobil
5 sn
26
Cevap
2
Favori
3.600
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Geçtiğimiz hafta bir bilgisayar topladık, tüm parçaları ayrı alıp montajı kendimiz yaptık. CPU soğutucu olarak Gametech'in çift fanlı soğutucusunu kullanıyorum, kasa da 4+1 fanlı, yorumlarının bayağı iyi olduğu bir kasa.

Witcher 3 Next Gen Update yükledim ilk olarak, ultra ayarlarda, ray tracing olmadan 1440p çözünürlükte, oyun içerisinde CPU sıcaklığı 84-89 derece arası gidip geliyor, bu rakamlar bana biraz fazla geldi açıkçası, çünkü soğutucunun yorumlarında 7600X te maksimum 70 dereceyi gördüğünü söyleyenler vardı. Daha sonra bir stres testi yapayım dedim. 2-3 dakika falan yaptım testi ve 95-97 dereceleri gördüm. İşlemcinin sıcaklığını düşürmek için neler yapabilirim, veya bu yüksek derecelere ne sebep oluyor olabilir. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler, ürünlerin linklerini de ekliyorum.

İşlemci:

https://www.hepsiburada.com/amd-ryzen-5-7600x-4-7-ghz-6-cekirdek-38mb-cache-am5-soket-5nm-islemci-100-100000593wof-p-HBCV00002Z69NS

Ekran kartı: Radeon RX 7900 XT

Kasa:

https://www.hepsiburada.com/dark-diamond-pro-mesh-4x12cm-frgb-fan-full-akrilik-yan-panel-usb-3-0-bilgisayar-kasasi-dkchdiamondproms-p-HBV00000V8QDT

Soğutucu:

https://www.hepsiburada.com/gametech-hd6-2-pro-cpu-sogutucu-2x12-cm-led-fan-intel-amd-2011-soket-p-HBCV000013UD87

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi adamproyum -- 13 Mayıs 2023; 16:53:32 >

• daha eli yüzü düzgün bir soğutucu ile birkaç derece kazanım olur; ama mucize de bekleme. 7000x işlemciler sıcak çalışıyor, ben masa üstünde 50 altını görmedim.

• Bios üzerinden İşlemcinin Eco Modunu (65W) açarak kullanabilirsiniz. Büyük ölçüde sıcaklar düşmüş olur. Bir diğer seçenek ise yine bios üzerinden işlemcinizi Curve Optimizer aktif edip negatif (-) değer vererek düşürebilirsiniz. Forumda bununla ilgili birden fazla konu bulunmakta.

• abudik91 kullanıcısına yanıt

Kıymetli tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim, bu dediklerinizi yapmak oyun içi ve normal kullanımda performans düşüşlerine sebep olur mu? Özellikle oyun içi performans kaybı yaşamamak benim için önemli bir kriter.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi adamproyum -- 13 Mayıs 2023; 19:49:12 >
  • adamproyum A kullanıcısına yanıt
    Hayır performans konusunda bir düşüş yaşamazsınız aksine daha serin ve stabil çalışıyor işlemci. aynı işlemciyi bende -30 curve +50mhz olarak 5.500Mhz de kullanıyorum.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Undervolt yapmayanı dövüyolar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Her işlemci -30 u kaldırmaz. 15 den başlayıp denemek lazım.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

BIOS ekranından curved optimizere -30 verdim, PBO seçeneklerine de PPT 88000, TDC 75000 ve EDC 150000 verdim(internette işlemcim için tavsiye edilen değer oydu). Witcher oynarken 10 derecelik bir düşüş gözlemledim. Ekstra bir şey yapmaya gerek var mı sizce?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi adamproyum -- 15 Mayıs 2023; 9:11:46 >
  • pbo yu kapat

• Hobar kullanıcısına yanıt

Hocam zaten PBO sayesinde düşüş yakaladım. Onu kapatıp sadece -30 Curve Optimizer ile devam etmek daha da sıcaklık düşürmeye yarar mı sence?

• Aynı işlemciyi kullanıyorum 75A 75W yap -20 yap

• 99siel kullanıcısına yanıt

Hocam teşekkür ederim bilgi için ama 75A ve 75 W tam olarak nereden yapılıyor? Ben BIOS PBO ayarlarında PPT 88000, TDC 75000, EDC 150000 yaptım. Sizde farklı mı değerler?

• O soğutucuyla işiniz zor hocam.

PBO değerlerini hiç oynamadım ben sadece dediğim ayarlar ile gayet serin çalıştırıyorum. Yukarda arkadaşın dediği gibi her işlemci -30 da çalışmayabiliyor biraz şanslı olmak lazım. soğutucu öneminide atlamamak gerek.

Hocam şu 75W ve 75A meselesini nereden yaptığınızı söyler misiniz? Bir de öyle deneyeyim.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• Yukarda belirtildiği gibi eco mode açın yine baya işe yarıyor. Çünkü ryzen 7000 serisinde x olan modeller malesef fazla ısınıyor standart hali ile.

Motherboard olarak seçmeyin en alttaki Advanced seçeneğini açın orada göreceksiniz

• Bendeki ryzen 7900 default 65watt tdp'siyle bile sıvı soğutmayı 60 dereceye çıkarıyordu. Sonra pbo ayarindan ccx0 icin -25, ccx1 icin -35 yaptım, bu şekilde 55 dereceye falan indi. Sonra yine biostan tdp degerini 120watt yaptim, artık 80 dereceye kadar geliyor ama cinebench puanı da 24500 yerine 29500 oluyor. Şu anda oyun oynamadigim icin expo ayarini da kapattim, artik 77 derece. Expo cok voltaj veriyor soc kismina.

Eger bunlar ise yaramazsa scalar değerini 1x e indir.

Tdp watt degeri ile ppt watt degeri farkli seyler bu arada. Mesela 65watt tdp icin 88watt ppt gerek. Ama igpu buna dahil mi bilmiyorum. Igpu kapatinca 10-20 watt kazanilabilir. Ama goruntu alamazsin anakarttan.

Ayrica 90 derece bu islemcilere olumcul hasar vermiyor. Ömrü 20 yil yerine 5 yila iner en cok. Zaten ryzen 7000 serisi işlemcisi ısınmayanı dövüyolar. Ayrıca dandik sivi sogutucuda 120w tdp ucu ucuna dengeleniyor. 170w tdp ile kullanmak icin 3 fanli genis radyatörlü iyi bir sivi sogutma veya agır bir havalı soğutma gerek. Üstüne bir de işlemcinin içindeki ısı iletici tabaka çok kalın yani ısıyı atamadan sıcaklık 95 dereceye varıyor. Isı iletici tabakayı ince yapsalar çok rahat 80 e 70 e inerdi bence. Tak diye 45 dereceden 95 dereceye cikiyor 2 saniyede.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tugrul_512bit -- 23 Mayıs 2023; 20:58:30 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.