--TIP FAKÜLTESİNİN EĞİTİM SÜRECİ-- Tıp fakültesi Türkiye'de en uzun eğitim sürecine sahip olan bölümdür. Şu anki YKS sisteminde sayısal puan türüyle öğrenci almakta ve 50bin sıralama sınırı bulunan bölümdür. 6 yıllık eğitim hayatları içerisinde klinik eğitim, uygulamalı eğitim ve teorik eğitim bir arada eğitim programı şeklinde verilmektedir. Hazırlığı bulunan okullarda bu süre 7 yıla kadar çıkmaktadır. 1-2-3. Tıp Fakültesi Temel Eğitimi Doktor olmak için ilerlenen bu süreçte ilk birkaç yıllık süreçte temel Tıp eğitimi verilir. Tıp Fakültesinin ilk üç yılında büyük oranda temel eğitim verilir. Tıp Fakültesinin 1.sınıfında ve 2.sınıfında Tıp eğitiminin temelini oluşturacak derslerin eğitimi verilir. Üçüncü sınıfta ise, ileride göreceğiniz hastalıkların teorik eğitimini içeren dersler verilir. 1.Sınıftaki göreceğiniz dersler fakülteden fakülteye farklılık gösterse de genel anlamda Biyofizik, Biyoistatistik, Tıbbi biyoloji, Biyokimya, Histoloji, Fizyoloji, Mikrobiyoloji, Genetik, Embriyoloji, Tıp tarihi, Deontoloji. 2.sınıfta da yine fakülteden fakülteye değişmekle birlikte genellikle 1. sınıf derslerine ek olarak mikrobiyoloji, farmakolojiye giriş yapılmakta. Burada bir anekdot verecek olursak. 1. sınıfta daha çok anatomi için kemik, kas ve tendonlardan bahsederken 2.sınıfta daha çok sistemlerin anatomisi üzerinde ilerlemektedir. Atıyorum Sindirim sistemi(gastroenterolojinin) anatomisi, fizyolojisi, histolojisi, biyokimyası, biyofiziği şeklinde entegre biçiminde ders alınmaktadır. 3.sınıfta ise mikrobiyoloji, farmakoloji ve patoloji yani staj derslerinin temelini oluşturan belki de kliniğin bel kemiğini olmazsa olmazlarını göreceğimiz sene olur. 4-5. Tıp Fakültesi Stajları Yine fakülteden fakülteye değişmekle birlikte 4 ve 5.sınıf sonunda hekimlik kariyeri boyunca göreceğimiz tüm hastalıkları ve tüm hastaları 2 yıl içine sığdırılmış çok yoğun bir eğitime tabii olursunuz. Benim deyişimle de ilk 3 yıldaki aldığınız eğitimin kliniğe yansıyışını görürsünüz. Bu sınıfta ilk kez ameliyatlara gözlemci olarak hatta bazı stajlarda hastalara hocalarınızın gözetimi altında müdahalelerde bulunacaksınız. Ve ilk hastadan anamnez yani tıbbi öykülerini aldığımız ve hekimlik öncesi piştiğiniz yer olarak tarif edebilirim. Hangi stajları alacağım diye soracak olursanız da başta Dahiliye, Pediatri, Genel cerrahi, kadın doğum ve hastalıkları olmak üzere enfeksiyon hastalıkları, alerjik hastalıkları, nöroloji, ruh sağlığı ve hastalıkları, acil tıp, radyodiagnostik görüntüleme, kardiyoloji, göğüs hastalıkları, anesteziyoloji ve yoğun bakım, kalp ve damar cerrahisi ve sayamadığım çoğu stajı burada alırsınız. 6. Tıp Fakültesinde İnternlik Eğitimi
Burada ise tıp fakültesinin son yılı olarak geçer ve 1 temmuzda başlayacağınız ve gelecek senenin 1 temmuzunda bitecek tam 1 yıl boyunca hastanede yine hocalarınızın gözetimi altın hekimlik görevini icraa edersiniz. Nöbet tutarsınız, hasta bakarsınız, servislerde çalışacağınız tıp adına her şeyi yapacağınız bir sınıf. Ve artık yeni çıkan düzenlemelerle asgari ücretinin yarısı şeklinde ödeme alacaksınız. ---------------------------------------------------------------------------------------- --İŞ İMKANLARI-- İş imkanları için baya geniş bir iş alanı mevcut. Ve devlette şu an tek iş garantisi olan mesleklerden biri diyebiliriz
Tıp fakültesi her mezunu zorunlu devlet hizmet yükümlülüğünü tamamlamak zorunda, Türkiye'de çalışacak her hekim bu görevi gerçekleştirmek zorunda bir nevi de garanti ataması olan bir meslek. Klinik hekimlik Mezuniyet sonrasında herkese pratisyen doktor unvanı verilmekte ve aile-toplum sağlığı merkezleri gibi birinci basamak sağlık hizmetlerinde, özel ve resmi hastanelerde, klinik ve muayenehanelerde, rehabilitasyon merkezleri gibi diğer tedavi kurumlarında, evde bakım hizmeti veren kuruluşlarda, ve benzeri tanı ve tedavi hizmeti yürüten kurumlarda çalışabilmekteler. Mezuniyet sonrasında, tıp doktorlarının önemli bir bölümü uzmanlaşmak istemektedir. Belli bir alanda uzmanlaşmak isteyen pratisyen hekimler, ÖSYM tarafından yapılan Tıpta Uzmanlık Sınavına (TUS) girmek zorundadırlar. İlgili branş için yeterli puan aldıkları takdirde, üniversite hastanelerinde veya Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinde kazandıkları bu alanda araştırma görevlisi/asistan hekim olup uzmanlık eğitimi yapabilirler. Bu durumda zorunlu devlet hizmeti, uzmanlık eğitimi sonrasına ertelenir. Süresi seçilen uzmanlık alanına göre üç ila beş yıl arasında değişen bu eğitim ve öğrenim sırasında maaşlı araştırma görevlisi olarak çalışırlar. Bu süre sonunda başarılı olurlarsa, “Uzman Tıp Doktoru” unvanını kazanırlar. ----- Akademik kariyer Akademik kariyer üç farklı alanda etkin olma şansı sunmaktadır (1)Tıp Fakültesi eğitimi, tıpta uzmanlık eğitimi ve yan dal uzmanlık eğitimi alanlarında eğitim vermek (2) Eğitim Araştırma hastanesinde sağlık hizmeti sunmak (3) Sağlık alanında araştırma yapmak. Akademik kariyer seçmek isteyen uzman ya da yan dal uzmanı olan doktorlar, ilgili kurumun kadro koşullarını sağladıkları durumda, üniversitelerde ya da kamuya ait eğitim araştırma hastanelerinde öğretim görevlisi/öğretim üyesi olarak kariyerlerine devam edebilirler. Ve yeni çıkan yasa ile birlikte asistanlığını tamamladıktan sonra 1 yıl boyunca deneyim kazandıktan sonra aynı eğitim araştırma hastanesi ya da üniversitede asistan ve tıp fakültesi öğrencilerine ders erecek düzeye gelebilmektedirler ----- Sağlıkta AR-GE Alanında Danışmanlık ve Araştırmacılık: Tıp doktorları ayrıca günümüzde sayıları hızla artan ve sağlık teknolojileri alanında çalışan firmalarda, yeni tanı ve tedavi teknolojileri, araç ve gereçleri geliştiren firmalarda, ya da yeni ilaç geliştirme alanında çalışan ilaç firmalarının klinik araştırmalar bölümlerinde, vb şirketlerde, çeşitli pozisyonlarda iş bulabilirler. Bu firmalarda yönetim basamaklarında çalışabilecekleri gibi, araştırmacı ya da medikal danışman olarak da çalışabilirler. ------ Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Yöneticilik: Tıp fakültesi mezunları sağlıkla ilişkili kurum ve kuruluşlarda, örneğin Sağlık Bakanlığı ve bu bakanlığa bağlı teşkilatta, Sosyal Güvenlik Kurumu, özel sigorta şirketleri, vb kurum ve kuruluşlarda yönetim basamaklarında çalışabilirler. Ayrıca tıp doktoru olarak çalıştıkları sağlık kurumlarında aktif sağlık hizmeti vermenin yanı sıra yönetim basamağında da çalışabilirler. Örneğin başhekimlik yapabilirler. ------- Tıp Doktorları için PhD seçeneği: Tıp Doktoru diplomasını alan mezunlar için günümüzde önem kazanan diğer bir seçenek, ilgilendikleri temel tıp bilimleri ya da interdisipliner alanlarda doktora (PhD) yapmalarıdır. Anatomi, Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Mikrobiyoloji, Farmakoloji, Anatomi, Histoloji ve Embriyoloji, Parazitoloji gibi temel tıp bilimlerinde ya da sinirbilim, moleküler tıp, biyomekanik, biyomühendislik gibi interdisipliner alanlarda doktora yapabilirler. Doktora derecesi yurt içinde ve yurt dışında geçerli evrensel bir derecedir. Doktora (PhD) derecesini kazanmış tıp mezunları akademik kariyer yapabilirler; araştırma merkezlerinde ya da özel sektörde çalışabilirler. Öğrenciler için bu phd ve tıp hekimi olarak yurtdışından kabul alamayacağınız yer yoktur, her kapıyı açar ------------------------------------------------------------------------------------ < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 20 Kasım 2022; 21:13:24 > |
Tıp Eğitimi Süreci: Tıp Hedefleyenler ve Seçenekleri İçin Bilgilendirici Kılavuz
Tıp, zorlu ancak ödüllendirici bir kariyer yoludur. Tıp fakültesine girmeyi ve başarılı bir doktor olmayı düşünüyorsanız, süreç hakkında kapsamlı bilgi sahibi olmanız çok önemlidir. İşte bilmeniz gerekenler:
Tıp Kaç Yıl?
Tıp eğitimi, doktora derecesi (M.D. veya D.O.) ile sonuçlanan uzun ve zorlu bir süreçtir. Amerika Birleşik Devletleri'nde tıp fakültesi genellikle dört yıl sürer ve bu süre zarfında öğrenciler insan anatomisi, fizyoloji, farmakoloji ve patoloji gibi dersler alırlar.
Doktorlar Kaç Yıl Okur?
Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra, yeni doktorların tıp alanında bir veya daha fazla residens programını tamamlamaları gerekir. Residanslar genellikle üç ila yedi yıl sürer ve doktorlara belirli tıp alanlarında uzmanlaşma fırsatı sunar.
Doktor Olmak İçin Kaç Yıl Okunur?
Tıp fakültesi ve residans eğitiminden sonra doktorlar genellikle bir ila iki yıllık bir burs programını tamamlarlar. Burs programları, doktorların özel bir tıp alanında ileri düzey eğitim almalarına olanak tanır.
En Rahat Doktorluk Dalı
"En rahat doktorluk dalı" öznel bir sorudur ve bireysel tercihlere bağlıdır. Bazı kişiler acil servis veya cerrahi gibi daha yoğun alanları tercih ederken, diğerleri dermatoloji veya psikiyatri gibi daha az stresli alanları tercih edebilir.
Tıp Fakültesine Nasıl Girilir?
Tıp fakültesine kabul son derece rekabetçidir. Başvuru sahipleri genellikle yüksek bir not ortalamasına, güçlü bir özgeçmişe ve tıp mesleğine olan tutkularını gösteren etkileyici bir kişisel beyannameye sahip olmalıdırlar.
Tıp Sektöründe Kariyer Seçenekleri
Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra doktorlar çok çeşitli kariyer seçeneklerine sahip olurlar. Klinik uygulamaya girebilir, araştırma yapabilir, öğretim üyesi olabilir veya sağlık politikasında çalışabilirler.