Şimdi Ara

TÜİK, Türkiye’nin güncel nüfusunu açıkladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
411
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “Nüfus ve Konut Sayımı 2021” araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Nüfus sayısı, nüfus artış hızı, yaş ortalaması, yaşlara göre nüfus piramidi gibi veriler paylaşıldı.

Türkiye’nin nüfusu kaç?

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nin 31 Aralık 2021 tarihindeki verilerine göre Türkiye’nin nüfusu 84 milyon 680 bin 273 kişiye ulaştı.

Erkek nüfusu 42 milyon 428 bin 101 kişi olurken kadın nüfusu 42 milyon 252 bin 172 kişi olarak belirlendi. 2020 yılında nüfus sayısı 83 milyon 614 bin 362 olarak tespit edilmişti. 2021 yılında nüfus artış hızı binde 12,7 oldu.

Nüfus Piramidi

Yaş grubuna göre nüfus piramidine baktığımızda önceki yıllara göre yaşlı nüfusun ve ortanca yaşın yükseldiğini, çocuk ve gençlerin oranının azaldığını görüyoruz. TÜİK, Türkiye’nin oransal olarak yaşlı nüfus yapısına sahip ülkelere göre hala genç bir nüfus yapısına sahip olsa da, yaşlı nüfusunun sayısal olarak oldukça fazla olduğunu ifade ediyor.

Ortanca yaş verisine baktığımızda önceki yıllara göre artışın devam ettiği görülüyor. 2021 yılında ortanca yaş 33,1 oldu.

15-64 yaş grubunun oranı %67,9’a yükseldi

2000 yılına göre 0-14 yaş grubunun oranı düşerken 15-64 yaş ve 65+ yaş grubunun oranının arttığını görüyoruz.

Yaş gruplarına göre nüfus oranı

Öğrenim durumlarını incelediğimizde ilköğretim veya ortaokul mezunlarının oranının yüzde 25 olduğunu, lise mezunu olanlarının oranının yüzde 22,4 olduğunu yüksek öğretim mezunlarının ise yüzde 17,6 oranında olduğunu görüyoruz.

2021 yılında 2 milyon 777 bin 797 kişi iller arasında göç etti

Ülkemizde 2007-2008 döneminde %3,18 olan iller arası göç eden nüfus oranı, yıllar içinde inişli ve çıkışlı bir seyir izleyerek 2021 yılında %3,28 oldu. Diğer bir ifadeyle Türkiye'de 2021 yılında 2 milyon 777 bin 797 kişi iller arasında göç etti.

Nüfusun %3,7'si yurt dışı doğumlu

Türkiye'de ikamet eden 84 milyon 680 bin 273 kişinin %94,9'unun doğum yerinin Türkiye, %3,7'sinin ise yurt dışı olduğu görüldü. Doğum yeri bilinmeyenlerin oranı ise %1,4 oldu. Diğer yandan ikamet ettiği ilde doğanların oranı %63,8 iken ikamet ettikleri ilden farklı bir ilde doğanların oranının %31,1 olduğu görüldü.

Türkiye'de ikamet eden yabancı nüfusun vatandaşlık ülkesine göre dağılımı

Ülkemizde ikamet eden yabancı nüfus 2021 yılında 1 milyon 792 bin 36 kişi olarak belirlendi. Bu nüfusa, geçici koruma statüsüyle Türkiye’de bulunan Suriyeliler ve ikameti bulunmayan yabancıların dahil olmadığını belirtelim. Türkiye’de ikamet eden yabancı nüfusun ülkelere göre dağılımı incelendiğinde Irak vatandaşlarının yüzde 18 ile ilk sırada yer aldığı görüldü.

Hanehalkı sayısı 25 milyon 329 bin 833 oldu

Aralarında akrabalık bağı bulunsun ya da bulunmasın aynı adreste yaşayan bir veya birden fazla kişiden oluşan topluluk olarak tanımlanan hanehalkı sayısı, Türkiye'de 2014 yılında 21 milyon 91 bin 75 iken 2021 yılında 25 milyon 329 bin 833'e ulaştı.

Ortalama hane halkı büyüklüğünde ise düşüş sürüyor. 2008’de ortalama 4 kişi olan hanehalkı büyüklüğü, 2021 yılında 3,23 kişiye düştü.

En çok kullanılan isimler

TÜİK, aynı araştırmada Türkiye’de en çok kullanılan ve 2021’de doğan bebeklere verilen isimleri inceledi. Türkiye’de en çok kullanılan erkek ismi Mehmet, kadın ismi ise Fatma oldu. 2021’de doğan bebeklere verilen isimlerde Yusuf ve Zeynep en çok tercih edilen isimler oldu.

Kaynak:https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Nufus-ve-Konut-Sayimi-2021-45866&dil=1

• e-devlet üzerinde anlık sayıyı gösteren bir sayaç olsa ve bu paylaşılan bilgileri orada canlı görsek güzel olmaz mıydı? 2022 yılı bitmek üzere ve 2021 yılı verileri paylaşılmış. Az daha beklenip bari 2022 paylaşılsaydı. Garip olmuş

• ozmenakif kullanıcısına yanıt

o isler oyle olmuyor kankam ya birseyede art niyetli yaklasmayın

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kaçak falan filan derken sen onu bi 90 a tamamlayıver.
    zümra, asel bunlar hiç karşılaşmadığım isimler enterasan.

• Bu veriler yaklaşık olarak paylaşılsa da gündemde birçok algı yüzünden neye inanacağımı şaşırmış durumdayım. Bu yüzden paylaşılan bu verilere inanmakta zorluk çekiyorum. Zaten adam gibi bir veri paylaşım platformları olsa gündemi de hayatı da anlamakta bu kadar zorluk çekmezdik harbiden.

• Ben tüik'e artık inanmıyorum.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • İyi olan tarafı lise ve üzeri okuma oranının çok yüksek olması, nüfusun yarısından fazlasını barındırması. Kötü olan yanları ise ülkede bu kadar çok mülteci ve yabancı olması. Şaşırtıcı olansa Suriyelilerden dem vururken aslında onların iki üç katı Iraklı ve Afganlının ülkeyi istila etmiş olması. Benim anlamadığım ise milliyetçi Kürtlerin Irak'ın kuzeyindeki Kürdistan Bölgesel Yönetiminde değil de niye Türkiye'de yaşamaya geldiği?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi monacomen -- 19 Aralık 2022; 13:49:55 >
  • wolferto kullanıcısına yanıt
    Art niyet falan yok, gayet yapıcı bir eleştiride bulundum. Bütün veriler sunucularda mevcut. Anlık görmek elbette mümkün. O işler öyle olablilir

• Artış hızındaki yükselişin sebebinin Suriyeliler olduğunu düşünüyorum

• Ortanca yaş Japonya, Almanya gibi 45-50 yaş civarındaki gelişmiş ülkelerin çok çok gerisinde. Yani Türkiye’nin nüfusunun yarısı 33 yaşından genç. Doğum oranı Hindistan ile yarışır düzeyde olmaya devam ederse 40’ı zor görür gibi.

• Ankara'nın batısından itibaren, en batısı İzmir, daha küçük, daha kompakt, maksimum nüfus 20 milyon bu bereketli topraklarda çok daha farklı yaşam sunardı.

Ama taşlanacağımı biliyorum. Yazmadığımı farzedin. TÜİK, Türkiye’nin güncel nüfusunu açıkladı 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi por favor -- 19 Aralık 2022; 16:22:13 >
  • bu sefer de yabancıları, vatandaşlık alan sığınmacıları az göstermişlerdir kesin.

• ülkenin kanayan yarasını gene sansürlemiş şaşırmadım.

• ozmenakif kullanıcısına yanıt

hangi sunucuda hangi veri mevcut telekomikasyon müşteri temsilcisi beni avutmaya calisiyor gbi hissediyorum :)

• Buna da inanmadım

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • monacomen kullanıcısına yanıt
    quote:

Bu nüfusa, geçici koruma statüsüyle Türkiye’de bulunan Suriyeliler ve ikameti bulunmayan yabancıların dahil olmadığını belirtelim.
    Yani suriyelilerin çok büyük bir kısmı o orana girmiyor.
    www.tccb.gov.tr
    T.C.CUMHURBAŞKANLIĞI : “Suriyeli Kardeşlerimize Vatandaşlık İmkânı Vereceğiz”
    https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/45574/suriyeli-kardeslerimize-vatandaslik-imkni-verecegiz.html

Yukarıdaki konuşmanın gereği yapıldıysa vatandaşlık verilen bu grup da nüfusun %94,9'unun doğum yerinin Türkiye olmadığı açıklanan istatistiğe dahil oluyor. Bunların hepsi suriyeli demek değil ama 85 milyonun %5'i 4.25 milyon yapar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi matterdome -- 20 Aralık 2022; 9:3:12 >

• geç kaldınTÜİK, Türkiye’nin güncel nüfusunu açıkladı 

• 10 milyon suriyeli afganlı neden dahil değil ?

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.