Şimdi Ara

Ucuz Mazot Kullanmaya Başladım. Resimler Eklendi.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
134
Cevap
5
Favori
31.018
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
20 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Aracım turbolu ve common rail olmasına rağmen artan yakıt fiyatlarına ve büyük istasyonların fahiş kâr marjlarına isyan edip yollarda ismi pek duyulmamış ama görünüş olarak düzgün yerlerden mazot alıyorum artık.Aylık 5.000 km yol yapıyorum.

3.72'den aldım 2. depoyu bitirdim.Motor sesinin değişmesi tekleme zıplama gibi sorunlar olmadı diğer mazot nasılsa aynı şekilde çalışıyor.Hatta kaliteli denilen bir yerden aldığımda depo bitene kadar enjektör arızası lambası yanmıştı bunlarda böyle bir sıkıntıya da rastlamadım.

İzmir Çanakkale yolunda 3.60'tan veren bir yer vardı 2-3 hafta sonra onu deneyeceğim.

Araç 1.5 Dci Clio.

Motoru eline alırsın, piston erir, enjektör biter, pompa arızalanır gibi durumların da farkındayım ancak bütün riskleri göze almış durumdayım arabanın başına bir iş gelirse tekrar yazarım.

Ekleme 06.12.2014

Bugünkü yolculuğumda 3 farklı yerden numune aldım isimleri vermek doğru olmayabilir en soldaki afyon girişinde bir yer litresi 3.56, ortadaki afyonda çok bilinen kaliteli dediğimiz yerden litresi 3.95, en sağdaki ise izmir çıkışından 42 litre almıştım litresi 3.52 (diğerlerini 5'er litre aldım)

Bu en soldaki rengi bir garip acaba katkı olmadığından dolayı mı, içimden bir ses kimyasalla seyreltilmiş diyor ama hepsini karıştırdım döktüm depoya.Bu arada ortadaki 5 litrelik çok bilinen kaliteli yerden aldığım mazotta 1 saat sonra dibe beyaz sıvı çöktü, depoya dökerken dibine gelince zeytinyağı gibi akmaya başladı.

Kimya bilgisi olan arkadaşlar değerlendirme yapabilir verdiğim bilgiler doğrultusunda.

Bu arada Afyon Eskişehir arası acelem olduğumdan 4000 devir üzeri ve 140-150 km ile gitmek zorunda kaldım, yakıttan yana halen bir sıkıntı yok...

Ucuz Mazot Kullanmaya Başladım. Resimler Eklendi. Ucuz Mazot Kullanmaya Başladım. Resimler Eklendi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi YnsTz -- 6 Aralık 2014; 21:07:53 >

• Yakıtı satan istasyon, eğer kaçak mazot (Irak ya da Suriye den gelen) kullanmıyorsa, mazot diye solventli 10 numara yağ satmıyorsa, ucuz mazot kullanmanın bir olumsuzluğu olmaz.

Bakın arkadaşlar,

Türkiye'de satılan bütün mazotlar, TÜPRAŞ rafinerisinde elde edilir. Ham petrol Tüpraş'a gemilerle gelir, burda damıtılır, kalite sırasına göre 1-uçak yakıtı, 2-benzin, 3-mazot, 4-fuel oil şeklinde ürünlere ayrılır, ve piyasaya verilir. Mesela fuel oil sadece ısınma maksadıyla ve de gemi motorlarında kullanılır genellikle.

Yani Shell'de, BP'de, Opet de ve AYTEMİZ (!) de, ve diğerleri de mazotu ve benzini Tüpraş'tan alırlar. Başka yer yok. Hatta TÜPRAŞ son senelerde, damıttığı benzinin önemli bi kısmını mecburen ihraç eder, çünkü son yılda Türkiye'de mazot tüketimi, benzin tüketimini geçmiştir, fazla benzin de mecburen yurtdışına ihraç edilir. (Sadece shell'in bi dönem sattığı GTL dizel yakıt ithaldi, ama o da zaten mazot/biodizel karışımıydı, sonra Shell onu getirmeyi bıraktı)

Tüm markalar yakıtı Tüpraş'tan alır, sonra kendi depolarında kendilerine özgü bazı katkı eklerler, setan arttırıcı eklerler vs. Temizleyici eklerler. (ki ben mazotun temizlediğine falan inanmam, pazarlamadır o).

Kullanıcıların Shell'den aldım, Total'den aldım aracın sesi değişti, azaldı, rahatladı, demelerinin sebebi setan sayısının arttırılmış olmasındandır. Güzeldir, motor daha rahat devirlenir, ama motor ömrüne olumlu/olumsuz etkisi olmaz.

İçine hiç katkı eklenmemiş TÜPRAŞ mazotu zaten gerekli tüm emisyon standartlarını rahat karşılar, max 10 ppm kükürt içerir. Ve gayet yeterli gayet sağlıklıdır.

++

Aytemiz'den alınan orijinal mazotta hiç bi sıkıntı yaşamazsınız. Bazı araçlarda ses artışının olmasının sebebi, Aytemiz fiyatı uygun tutabilmek için setan arttırıcı eklemiyordur, bu da motorun daha sesli çalışmasına sebep olur, lakin zaten eklenmemiş haliyle o mazot da gerekli setan standartlarını karşılar. Dolayısıyla kullanılabilir yani gönül rahatlığıyla.

Asıl üzerine düşülmesi gereken konu kaçak mazot/yağ satmayan istasyonlardan yakıt almak. Güneydoğuda şahsa ait Opet ya da Shell'den mazot alırken dahi çekinmek lazım, çünkü kaçak mazot olabilir. Adam yüksek kar elde etmek için kaçak mazotu deposuna koyup normal mazot gibi satıyor olabilir.

Bir de şehirler arası yollarda tenha istasyonlarda satılan, ultra ucuz mazotlara dikkat etmek lazım. Zaten o satılan mazot değil, solventli 10 numara yağ. Kamyon ve otobüslerin milyon kilometre yapmaya göre dizayn edilmiş ultra sağlam hamal motorları bu 10 numara yağı yakar, sorun yaşamaz (aslında onun da ömrü kısalır ama) bizim binek dizellerde direk problem yaratır bu yağ bozması yakıt. Sakın almayınız.

Mümkün olduğunca şahsa ait olmayan, ya da şahsa ait olsa da, bayi tarafından işletilen istasyonlardan mazot almak en güvenlisidir.

Kaçak mazot ya da 10 numara yağ, ancak çok eski nesil Mercedes, Vw dizellerinde sorunsuz kullanılabilir. Çünkü bu motorlar çok dayanıklı, tabiri caizse eşşek motorlardır.

++

Not: bir de yanlış hatırlamıyorsam Total bi zamanlar excellium mazotu ithal ediyordu, Tüpraş'tan almıyordu buna benzer bişey hatırlıyorum, ama devam ediyor mu bilmem, çünkü rekabet edemeyebilir.
    Yapay Zekanın Yanıtı

Ucuz Mazot Kullanmaya Başladın mı? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Artan yakıt fiyatları karşısında, daha ucuz mazot seçenekleri aramanız anlaşılabilir bir durum. Ancak, bu konuda dikkatli olmanız önemlidir.

Kaçak Mazot Kullanımı

Kaçak mazot kullanımı yasa dışıdır ve ciddi sonuçları olabilir. Kaçak mazot genellikle düşük kalitelidir ve aracınıza zarar verebilir. Ayrıca, çevreye de zarar verebilir. "Kaçak mazot nerden bulurum" gibi sorular sormak yerine resmi kaynaklardan mazot almayı tercih etmelisin.

Ucuz Mazotun Tehlikeleri

Çok ucuz görünen mazotlar genellikle kalitesizdir. Kalitesiz mazot, aşağıdaki sorunlara yol açabilir:

• Aracın performansının düşmesi
    • Motor hasarı
    • Enjektör sorunları
    • Yakıt filtresinin tıkanması

İyi Mazotun Özellikleri

İyi kaliteli mazot şu özelliklere sahiptir:

• Renk: Açık sarı veya kehribar rengi
    • Koku: Hafif bir koku
    • Akıcılık: Kolayca akar
    • Tortu: Tortu içermemesi
    • Partikül: Partikül içermemesi

Kalitesiz Mazotun Belirtileri

Kalitesiz mazot şu belirtilere sahip olabilir:

• Koyu renk: Kahverengi veya siyah
    • Kötü koku: Keskin veya yakıcı koku
    • Yüksek akıcılık: Su gibi akar
    • Tortu veya partikül: Tortu veya partikül içerir

Öneriler

• Güvenilir benzin istasyonlarından mazot alın.
    • Mazotun rengini, kokusunu ve akıcılığını kontrol edin.
    • Tortu veya partikül olup olmadığını kontrol edin.
    • Ucuz mazot kullanmanın potansiyel risklerini göz önünde bulundurun.
    • Kaçak mazot kullanmaktan kaçının.
    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Takipteyim...
  • Mazot filtresine dikkat edin. Eğer çok şişmiş ve kararmışsa o mazottan hayır gelmez. Filtre temiz duruyorsa kullanmaya devam
  • Hayırlısı olsun, lukoil kendi kartına %4 indirim yapıyor, böyle bir yol da deneyebilirsiniz. Risk tabi. Ne olacağı belli olmaz, arada dizel enjektör temizleyici katkılardan koyarsanız araca belki bir nebze olumsuz etkilerini önlersiniz. Yıllık yaptığınız km az ama gelişmeleri paylaşırsanız bizim için de yol gösterici olursunuz.
    Aylığı yıllık olarak okumuşum pardon, kısa sürede durum belli olur artık.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nkaradeniz -- 16 Kasım 2014; 0:44:25 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aracım benzinli ama takip

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • total card ile al aynı fiyata gelir, arabanı bozarsın o şekilde

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Uzun vadede bozulsa bile yine kardasin bence. Ayda 5000km. Hay massallah

• Yillik 60000 km. %10 kar etseniz rahat kurtarir masraflari. Devam...

• Ayda 5000 km.

Yılda 5000 km yapıp dizel alanlara selamlar.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ayda 10-15 kez Yalova-Kadıköy karadan git gel yaptığım dönemde ve sonrası her iş günü Dilovası-Kadıköy git gel yaptığım dönemde epey bir ucuz mazot kullandım. Arıza ışığının yandığı da oldu, çekişten düştüğü de oldu, ama temizlik katkısını zamanı geldikçe kullandım. O zamanları atlattıktan sonra piyasa mazotlarına döndüğümde motorun kendine geldiğini hissettim.
    İşin özü hile yapmadığına güvenebileceğiniz istasyondan alın zira hepsi aynı rafineriden alıyor. Kamyoncu esnafının sık girip çıktığı istasyonlara şüpheyle yaklaşın. Çok nadir mazot kullanırlar. Göz önünde olanlar bile "temiz" yağ kullanıyorlar belli olmasın diye. Her ay el değiştiren buna rağmen bilinmeyen adlar kullanan istasyonlardan uzak durun. Kısaca istasyon işletmecisinin insafından korkun :)
  • Yılda 2400 tl yakıttan kar edeceksiniz. Ben olsam dizeli o fiyatlardan almam.

• Bir dönem bende ucuz istasyondan LPG kullanmıştım.

Hiç bir zararını görmedim hala.

Gerçi firma OPET ama diğer istasyonlarına göre daha ucuz satıyorlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ufuk343458

total card ile al aynı fiyata gelir, arabanı bozarsın o şekilde

Total kartın avantajı nedir hocam? Shellden alıyorum ben 100 liraya 40 kuruş bile vermiyor. Resmen boşuna kullanıyorum kartı.

• quote:

Orijinalden alıntı: Al-Yeleli Arslan

quote:

Orijinalden alıntı: ufuk343458

total card ile al aynı fiyata gelir, arabanı bozarsın o şekilde

Total kartın avantajı nedir hocam? Shellden alıyorum ben 100 liraya 40 kuruş bile vermiyor. Resmen boşuna kullanıyorum kartı.

TEB TOTAL Card sadece üye TOTAL istasyonlarında yapacakları alışverişlerde anında %5 indirimden faydalanacaklardır. 10 TL tutarında akaryakıt alışverişi yapan müşteri de 100 TL tutarında akaryakıt alışverişi yapan müşteri de anında %5 indirim kazanacaktır.

• Teb in
    total kredi kartı totalden yakıt aldığında % 5 indirim yapar

• Hocam mutlaka fiş alın ve atmayin sorun çıkınca fişleri servise verirsiniz. Birde mazot konusunda 3.80in altına inmeyin derim şuan mersindeyim lojistik ile ugrasanlar var tirlara da kendi özel binek ticari araçlarada 3.89dan alıyorlar. Sizin aldığınız mazot yüksek miktarda kurum yaparsa sıkıntı olur hacmi arttitmak için içine farklı şeyler katabiliyorlar. Birde çok az miktar ad blue koyabilirsiniz yarım litre felan

• Bizim burda İzmir'de Aytemiz diye bir yer var, yeni açıldı. Özel şahsa bağlı değilmiş. Aytemiz'in kendi işlettiği istasyonuymuş. Çarşamba günleri halk günü yapıyor ve katkılı eurodiselin fiyatı 3.83 liraydı en son.
    Çarşamba günleri sıra oluyor resmen. Dışardan bakınca, çok profesyonel ve çok da temiz bir yer gibi görünüyor.
    Fakat yine de güvenemiyorum. Aracı aldığımdan beri Opet'den alıyorum. Sanki Opet'den başka yerden alırsam birşey olcak gibime geliyor.

Şu Aytemiz'i deneyen varmı aranızda ?
  • depo 70 lt alıyor, lt de 30 krş ucuz olsa 1 depoda 20 tl ,ayda 3 depo alsan 50-60 tl kar edersin ,,, ayda 50 tl kar etmek için motoru riske atmaya değermi? ben hep shell den alırım, 1 kere bile ucuz mazot almadım,, 3-4 ay önce değişik bir ses duyunca turbocuya gitmiştim, usta ''turbo fabrikadan çıktığı gibi'' dedi, 4 enjektörün durumu da %100 çıktı, adam ''2008 model 130binde dizel arabada bu kadar temiz enjektör görmedim'' dedi ,(ses direksiyon pompasından geliyormuş,hidrolik yağını değiştirince düzeldi),,, 2 gün önce dynoya soktum, fabrika verisi 140 bg olan araba 153 bg çıktı, adamlar inanamadı,bunda kesin yazılım var dedi, yazılım falan yok, sadece egr iptali ve kn kutu içi performans filtre var,,, inanmayan olursa ss koyarım, test sonucu torpido gözünde şu anda
  • Hocam bende takipteyim, bi problem olursa durumu update edin lütfen

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.