Şimdi Ara

Ülkede her kalemden esnafın ticari ahlakını kaybetmesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Navi Daha Az
1 Kayıtlı Üye (1 Mobil) ve 3 Misafir - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
124
Cevap
2
Favori
3.349
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
25 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bireysel ahlak kavramının kaybedilmesinden kaynaklı bir durum. Ahlak yoksa hiçbir şey yoktur.

Konuyu açmamdaki sebep; piyasadan kendinize alacağınız ürün veya hizmetin bedelinin son derece ölçütsüz olması, üzerine ödediğniz rakama karşılık başarılı bir hizmet ve kalite alamamanız. Hatta üzerine olağandan da geriye gitmeniz, zarar görmeniz. Esnaf denilen gayriresmide zanaatkar ancak resmide ne olduğu belli olmayan adamlarla alışverişte bulunmaktır.

MYK işi yapmış biri olarak; bilmeyenler için söyleyelim Mesleki Yeterlilik. İşte usta milletinin belgelendirilmesi ve ehliyetlendirilmesi. AB Hibe Fon undan Tr ye akan milyarlarca dolar işin asıl amacı yerine belediyelerdeki amirlerin altında çalışan gerekli gereksiz binlerce insanın en hızlı hibeye erişecek şekilde farklı mesleklerden ve yalandan belgelendirilmesinden tutun, kışlalardaki askerlerin komutan emriyle inşaat işçisi sınavına girmelerine zorlanmalarına kadar..

Adayın kazancı myk meslek kartı (yalandan)
    Amirin kazancı aday başına ab fonundan %15-20

Özellikle oto sanayi ve ara eleman gücü gerektiren, zanaat diyeceğimiz herşeyin bilimsel seviyede fiyatlanması ancak kendisinin ve verilen hizmetin bangladeş seviyesinde olması.

Hakkından ve ederinden fazla fiyatlayan ve kazanan kim varsa helal olmasın kendilerine dileğiyle ..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dnzcnkrdnz -- 11 Ağustos 2024; 20:24:54 >

• Esnaf ha. Kaldırımı masa sandalye ile doldurup yolu kapatan, üstüne dükkan önündeki yolu kendi yaptırmış gibi duba koyup park ettirmeyen, üstüne nakit isteyip vergi vermemeye çalışan (oto tamirciler, berber kuaför vb. çeşitleri), 3 liralık malı 20 liraya satmaya çalışan ( trendyol vb. yerlerde bakın çinden ucuza sipariş edip 5 10 katı fiyatına satmaya çalışıyorlar), özellikle oto tamirci gibi yerler doğru düzgün iş yapmayıp doğru düzgün iş yapmış gibi ücret isteyen. vs. vs. diye uzar gider. Lokantaya bile gitseniz fiyat sormadan bir şey yemeyin, bir şey yaptırmayın.

Önce pos cihazı alın da verginizi düzgün verin. Daha maaşını bile almadan vergi veren memurları suçlamayın. Çinden gelen 1 liralık ürünü 20 liraya mı satmak girişimciliktir? Esnaf girişimci filan değildir, en basit oto tamircisi aracın markasına göre bile fiyat verir. Bırakın biz düzgünüz ayaklarını , kimin ne olduğunu herkes biliyor. Çinden vergi+ kargo ücreti vererek ürün alıyorum yine Türkiye'den daha ucuz, ikisi de aynı çin malı.

Hadi pandemiden sonra ekonomi çöktü %1000 enflasyon oldu okey bunda haklısın peki öncesinde ne sebep vardı da esnaflar yine milleti soyup adam gibi hizmet vermiyordu? Ona bahanen ne? Ahlaksızlığa parayla bahane bulmaya gerek yok bu insanın kanında olan bir şey bu adamları git dünyanın en sağlam ekonomisi olan ülkelerden birine koy yine aynı şeyi yapar çünkü doymuyorlar. İmam osurursa cemaat s*çar diye bir laf var ya üstümüzdekiler ne ki halk farklı olsun, 85 milyon doyuramıyoruz sadece bir avuç insanı.

Alım gücü düştükçe ahlak seviyesi 2 kat hızla düşer. Herkes birbirini dolandırma/kandırma peşinde. Herkes kolay yoldan para kazanma peşine düşüyor. Normal yollarla yeterli alım gücü seviyesine çıkamayacağını biliyor.

Ya da ünlü bir ekonomistin sözüyle özetlemek gerekirse;

"fakir çalmasını iyi beceremediği için fakirdir, zengin ise çalmasını iyi becerdiği için zengin"

• helal haram diye bir şey yok

bir ülkenin parası %1000 değer kaybetmişse esnaf ya tükkanı kapayıp gidecek yada orman kanunlarına ayak uydurucak

eğer vatandaş bundan çok rahatsızsa gerçekten bundan seçimini doğru yapsın

• Türkiye de usta emeği çok ucuzdu. Azıcık arttı her yerden ses geldi. Ha silecek suyuna motor indiren sanayi ustasına ben de laf ediyorum. Hele hele iş bilmeyenlere.

Ama mesela benim bildiğim tekniği piyasada pek fazla kimse bilmiyorsa, verdiğim bir hizmette her daim fark oluyorsa kusura bakma kardeş beleşe hava bile yok elektrik faturana bak hava gazı vergisini görürsün.

• Tamda bugün yaşadığım bir olay,
    - Motorsiklet ile otoyolda gidiyorum baktım virajda motorsiklet önü arkayı kaybetmeye başlayınca emniyete çekip bir baktım arka tekere delici cisim girmiş fena hava kaçırıyordu. Bunun üzerine en yakın lastikçiye gittim, normal bir fitil atmak ne kadar olabilirdi diye fiyat dahi sormadım. ( en büyük hatam, zaten dedim fitil seti bile 50-75 tl birşey zaten) adam baştan savma fitil attı işi gördü mü gördü ama pek sağlıklı bir işlem yapmadı, 200 tl istedi üzerine. Lastik sökmek yok, temizleme yok, deliğe malzemeyi sokuyorsun bu kadar. Bunun neyi 200 tl. Daha geçen hafta Allah razı olsun uzun yola çıkmıştım, oradaki oto tamirci fitil atıp ücret dahi istememişti.

Özetlemek gerekirse kıçı kırık fitil armaya bile 200 tl istiyorlar….
  • Maslak sanayi ve dükkan ağzına kadar ultra lüx araç dolu.

Müşteriler işini öne çekmem için fark teklif ediyor.

Akşam 18 sonrası belki yaparım diyorum, akşam o saatte hem cebime zorla aşırı fazla para koyuyorlar, hemde mangal ortamını hazırlıyorlar.

Patronum ben zaten paramı alıyım ne halin varsa gör diyor, ben ise akşam eve geç gittiğim ile kalıyorum :(
  • ry4n kullanıcısına yanıt
    Vurgulamak istediğin farklı bir durum hocam yalnız. Röportaj adamın skecindeki mesele aslında çok manidar ve felsefi. Sigara almaya giriyor markete hani 400₺ diyor karttal çek diyor müşteri. Olum şaka yaptım lan diyor :)

Benim vurgum da bu hususta. Evet ekonomi rezil kepaze durumda ancak bişeyin de bir terazisi olur, olmalı. Bunu fırsata çevirenlere lafım yani
  • kangroo kullanıcısına yanıt
    Mesele bu zaten. Bu konu kaliteyi ucuza almak değil hocam. Kaliteyi pahalıya da alamamak. Herhangi bir kalemde birbirinden saçma ve ters rakamlama fiyatlama oluyorsa zaten o piyasa çökmüştür. Kalite aramamak gerek.
  • Laazzz kullanıcısına yanıt
    Tam olarak bu aslında benim de vurgum. Herkes kitleme peşinde. İşini hakkıyla ve ölçüsüyle doğru yapanlara sözüm yok. Ama aksilerine iki yakaları bir araya gelmez umarım
  • OverClocKing kullanıcısına yanıt
    Ölçünü ve kazancındaki adaletini sağlıyabiliyorsan ne mutlu sana
  • dnzcnkrdnz kullanıcısına yanıt
    ULTRA LUX araç tadilatında para en son konuşulacak detay olarak kalıyor maalesef.
    Şükür pinti müşteri gelemiyor zaten.
  • dnzcnkrdnz kullanıcısına yanıt

Lonca ve ahilik öldü esnaflık bitti bir esnaf olarak söylüyorum hiç bir esnafın diğer esnaftaki fiyattan haberi yok, bi esnaf çok iş yapıyor diğer esnaf şiftahsız dükkan kapatıyor.

• OverClocKing kullanıcısına yanıt
    Bravo o zaman sana :)
  • ry4n kullanıcısına yanıt

haram diye birşey gayet var ve bunu makyajlayıp millete satamazsın.

• Ahlak zaten yoktu ki şimdi kaybedilsin.
  • Mylevi M kullanıcısına yanıt

valla dünyanın hiçbir önde gelen okulunda "helal haram" öğretmiyorlar

• Esnaf ha. Kaldırımı masa sandalye ile doldurup yolu kapatan, üstüne dükkan önündeki yolu kendi yaptırmış gibi duba koyup park ettirmeyen, üstüne nakit isteyip vergi vermemeye çalışan (oto tamirciler, berber kuaför vb. çeşitleri), 3 liralık malı 20 liraya satmaya çalışan ( trendyol vb. yerlerde bakın çinden ucuza sipariş edip 5 10 katı fiyatına satmaya çalışıyorlar), özellikle oto tamirci gibi yerler doğru düzgün iş yapmayıp doğru düzgün iş yapmış gibi ücret isteyen. vs. vs. diye uzar gider. Lokantaya bile gitseniz fiyat sormadan bir şey yemeyin, bir şey yaptırmayın.

• Deníz kullanıcısına yanıt
    Kesinlikle öyle. Daha yeni sürekli gittiğim oto servisi değiştirme kararı aldım. Yıllardır aynı yere gider ve ustaya şunu derdim. Ben istediğim hizmeti aldıgımda sen de hakettiğini benden alırsın korkma. Ama baktım ki öyle ilerlemiyor; daimi müşteri, dost veya normal müşteri demeden nasıl kimden daha fazla kazanırım hesabından başka bişey değil.

Bundan sonrasında yapılan her iş için fatura almak, faturalı iş yapmak farz oldu
  • Esnaf hep dolanırıcıydı dandik mahalle dizilerindeki tonton esnafları ben hayatımda görmedim. Marketler yokken bakkallarda fiş miş yoktu olsa da neyi kaça aldığım yazmazdı diyelim 15 farklı ürün aldın hepsini tek tek hesaplama imkan yok bakkal kaç para derse verirdin eve gelince kazıklandığını anlardın.
  • Memur tayfa yine sorunu başka yerde aramak yerine esnaflara suç atmaya başlamış. Şurada esnafları eleştiren adamlar kadrolu memur değilse bir şey bilmiyorum. Kafanız rahat anlıyorum ve daha pazarda domates bile satmadınız bunu da anlıyorum ama piyasada en zor şey fiyatı arttırmaktır çünkü birisi ucuz maliyetle o ürünü satıyorsa sizin tabirinizle "kazık fiyatla" satan adam ayakta duramaz batar. Sonra neden ülkede girişimci falan olmuyor hangi enayi olur abicim? Mal ve hizmet satacaksık, zamanını satacaksın, vergisiyle uğraşacaksın, kirasıyla uğrasacaksın sonra oradan birisi gelecek sen şu fiyata satıyorsun şu dükkanda daha ucuz bu ülkede hizmet yapan esnaflık yapan beynini peynir ekmekle yemiştir.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.