Şimdi Ara

Yağ eksiltmeyen motor olur mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
92
Cevap
2
Favori
72.764
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bu konu benim uzun süredir kafa yorduğum bir durum.

Yaptığım araştırmalar sonucu edindiğim bilgi yağ eksiltmeyen motorun olamayacağı yönünde.

Pek çok kullanıcı ise arabalarının motorunda gram yağ eksiltmenin olmadığı iddiasını ileri sürüyor.

Yine edindiğim bir başka bilgi ise yağ eksiltmeyen motorun yağlama performansının kötü olduğu yönünde.

Araçların kullanma kılavuzlarında da belirli oranda yağ eksiltme durumu normal olarak karşılanmış.

Mesela benim aracımın kullanım kılavuzu 1000 km'de 1 litreye kadar yağ eksiltme normal olarak değerlendiriliyor.

Bu eksiltme miktarının zararı hakikaten yok mu?

• Yapay Zekanın Yanıtı

Yağ Eksiltmeyen Motor Olur Mu?

Herhangi bir araç sahibi için yağ eksiltme konusu oldukça önemli bir husustur. Çünkü motor yağı, motorun düzgün çalışması için hayati bir rol oynar. Sürtünmeyi azaltır, ısıyı dağıtır ve motor parçalarını aşınmadan korur.

Normal koşullar altında araçların yağ eksiltmeleri beklenir. Ancak aşırı yağ eksiltme, genellikle bir sorunun işaretidir. Peki, yağ eksiltmeyen bir motor olur mu?

Cevap maalesef hayır. Her motor, zamanla bir miktar yağ eksiltecektir. Aşırı yağ eksiltme oranları, motorun sağlığı ve performansı için olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Araçların Yağ Eksiltme Oranları

Araba kaç kilometrede yağ eksiltir sorusunun kesin bir cevabı yoktur. Yağ eksiltme oranı, araç modeline, sürüş koşullarına ve motorun genel durumuna bağlı olarak değişebilir. Ancak çoğu araç için 1000 kilometrede 1 litre yağ eksiltme normal kabul edilir.

Arabanın Yağ Eksiltmesi Normal Mi?

Arabanın yağ eksiltmesinin normal olup olmadığını anlamak için aracın teknik özelliklerine ve kullanım kılavuzuna başvurmak önemlidir. Ayrıca, aracın yağ eksiltme oranını düzenli olarak kontrol etmek gerekir.

Aşırı yağ eksiltme, aşağıdakiler gibi bazı sorunların belirtisi olabilir:

• Silindir segmanlarının aşınması
    • Piston halkalarındaki hasar
    • Valf sapı contalarının aşınması
    • Motor contalarındaki sızıntılar

Aracın Ne Kadar Yağ Eksiltmesi Normaldir?

Araçların yağ eksiltme oranı, genellikle 1000 kilometrede 1 litre yağ olarak kabul edilir. Ancak bu oran, araç modeline ve sürüş koşullarına göre farklılık gösterebilir. Aşırı yağ eksiltme, motorun sağlığı için tehlikeli olabileceğinden, aracın yağ eksiltme oranını düzenli olarak kontrol etmek önemlidir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • her araç yağ eksiltir dediğiniz gibi ama çok fazla eksiltmemesi lazım, gram yağ eksiltmedi tabiri de çok az eksiltti yerine kullanılıyor sanıyorum. ayrıca 1000 km de 1 litre yağ eksilmesi çok ciddi sorundur, emin misin öyle yazdığına? eğer bu kadar yağ eksilecekse 3 ayda motorda yağ kalmaz motorda sorun varsa yağ yakıyorsa aşırı yağ yakar, ayrıca motora uygun olmayan yağ konulmuşsa aşırı yağ eksiltmesinin nedeni bu olabilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kimiferhat

her araç yağ eksiltir dediğiniz gibi ama çok fazla eksiltmemesi lazım, gram yağ eksiltmedi tabiri de çok az eksiltti yerine kullanılıyor sanıyorum. ayrıca 1000 km de 1 litre yağ eksilmesi çok ciddi sorundur, emin misin öyle yazdığına? eğer bu kadar yağ eksilecekse 3 ayda motorda yağ kalmaz motorda sorun varsa yağ yakıyorsa aşırı yağ yakar, ayrıca motora uygun olmayan yağ konulmuşsa aşırı yağ eksiltmesinin nedeni bu olabilir.
    Yağ eksiltmenin motora hiç bir zararı yoktur. Motor yağ eksiltti diye yağ eklemek motora zarar verir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kimiferhat

her araç yağ eksiltir dediğiniz gibi ama çok fazla eksiltmemesi lazım, gram yağ eksiltmedi tabiri de çok az eksiltti yerine kullanılıyor sanıyorum. ayrıca 1000 km de 1 litre yağ eksilmesi çok ciddi sorundur, emin misin öyle yazdığına? eğer bu kadar yağ eksilecekse 3 ayda motorda yağ kalmaz motorda sorun varsa yağ yakıyorsa aşırı yağ yakar, ayrıca motora uygun olmayan yağ konulmuşsa aşırı yağ eksiltmesinin nedeni bu olabilir.
    opellerin özellikle benzinli motorlarının kronik sorunu.Hele lpg takılı ise maximum değerler yakalanıyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Dj_Gençkan

opellerin özellikle benzinli motorlarının kronik sorunu.Hele lpg takılı ise maximum değerler yakalanıyor.

Alıntıları Göster
    @kimiferhat

Tabii ki eminim.

Eski aracım olam Vectra için de bu değer 0.8 litreydi.

• quote:

Orijinalden alıntı: Utku

@kimiferhat

Tabii ki eminim.

Eski aracım olam Vectra için de bu değer 0.8 litreydi.

Alıntıları Göster
    1000 'kmde 1 litre çok çok fazla. 10.000 falan olmasın o?

4.5 5 litre alır zaten maksimum .

Benim yağ orano %92 şu anda. Aldığjımgün &96 idi.

• quote:

Orijinalden alıntı: Doğan.

1000 'kmde 1 litre çok çok fazla. 10.000 falan olmasın o?

4.5 5 litre alır zaten maksimum .

Benim yağ orano %92 şu anda. Aldığjımgün &96 idi.

Alıntıları Göster
    Hayır, 1000 kilometrede 1 litre. Ekledim kullanım kılavuzunun resmini.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 95 broadwayım vardı 2000 km de 1,5 lt yağ eksiltiyordu lpg li araç diyordum
    yağ ekleyip devam sonra biraz daha kalın yağ koydum
    3000 kmde 1 lt eksiltti en son sattım
    genelde lpg li araçlar yağğ eksiltir
    helekontak kapamadan uzun süreli biniliyorsa
  • quote:

Orijinalden alıntı: mtnkrsln

95 broadwayım vardı 2000 km de 1,5 lt yağ eksiltiyordu lpg li araç diyordum
    yağ ekleyip devam sonra biraz daha kalın yağ koydum
    3000 kmde 1 lt eksiltti en son sattım
    genelde lpg li araçlar yağğ eksiltir
    helekontak kapamadan uzun süreli biniliyorsa
    Fizik kurallarına ters bahsettiğin durum,hareketli olup da yağlamaya tabi tutulan her makine yağ yakar.Mühim olan ne kadar yaktığı...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Derin Mavi

Fizik kurallarına ters bahsettiğin durum,hareketli olup da yağlamaya tabi tutulan her makine yağ yakar.Mühim olan ne kadar yaktığı...

Alıntıları Göster
    Her araç yağ eksiltir. Yalnız bunun miktarı önemlidir. Örneğin; 5.000 km de 1-1.5 litre yada 10.000 kmde 1-1.5 litre normaldir.

Fakat 1.000 kmde 1 litre yağ eksiltirse araç bütün yağı 4.000 kmde bitirecek demektir. Bunun nesi normal

• quote:

Alıntıları Göster
    1000 km'de 1 litre yağ, benzin alırken yağ da eklenen zamanlardan kalmış gibi geldi bana...

değil 1 litre 0.1 litre olsa 20-30 bin kmde bakıma giren bmw'ler vs yollarda sapır sapır dökülürdü.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 19can84

1000 km'de 1 litre yağ, benzin alırken yağ da eklenen zamanlardan kalmış gibi geldi bana...

değil 1 litre 0.1 litre olsa 20-30 bin kmde bakıma giren bmw'ler vs yollarda sapır sapır dökülürdü.

Alıntıları Göster
    Özellikle okuldaki arkadaşlarımdan çok duyuyordum bu yağ eksiltmeyi. Hatta bagajında yağ ile dolaşan arkadaşım vardı bizzat. Ama bu araçların hepsi performans odaklı araçlar.

Corsa opc , type-r , polo gti , şirokko.

Yalnız polo gti galiba gereğinden çok fazla yaktığı için motor değişimine kadar giden sonuçlar var. Onun dışında yağ yakmaması anormal olur araçların. Mekanik sürtünme olan birçok yerde yağlanma şarttır ve mutlaka yağ eksilecektir. Yağ eksilmiyorsa yağlanma olmuyordur ve sorun vardır.

• quote:

Alıntıları Göster

bu durumda; 5-6000km ye kadar, her 1000km (yazıyla BİN kilometre) de 1litre yağ eklemek gerekir ki o da normal kullanıcı için 30-40 güne denk gelir.
    bu güne kadar da 30-40 günde bir 1 litre yağ ekleyen bir arkadaşım olmadı...

her yıl araçlarımı km'si dolmadan yıllık bakıma götürürüm, servis yağ değişimi haricinde yağ eklemedim.
    zaman zaman yağ seviyesini kontrol ederim gördüğüm en yüksek yağ eksiltme değeri 0.5/0.6lt yağ değerini geçmemiştir...

önemli olan yağ çubuğunun minimum değer altına inmemesidir. yoksa, makul değerlerdeki yağ eksiltme bence normal....

zaten yazıda belirtildiği gibi " aracın kullanımına, şekline ve şartlarına bağlıdır" kesin olacak yada olması gerekir durumunu ifade etmemektedir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Panthér

bu durumda; 5-6000km ye kadar, her 1000km (yazıyla BİN kilometre) de 1litre yağ eklemek gerekir ki o da normal kullanıcı için 30-40 güne denk gelir.

her yıl araçlarımı km'si dolmadan yıllık bakıma götürürüm, servis yağ değişimi haricinde yağ eklemedim.
    zaman zaman yağ seviyesini kontrol ederim gördüğüm en yüksek yağ eksiltme değeri 0.5/0.6lt yağ değerini geçmemiştir...

önemli olan yağ çubuğunun minimum değer altına inmemesidir. yoksa, makul değerlerdeki yağ eksiltme bence normal....

zaten yazıda belirtildiği gibi " aracın kullanımına, şekline ve şartlarına bağlıdır" kesin olacak yada olması gerekir durumunu ifade etmemektedir.

Alıntıları Göster
    1000km de 1 litre yağ eksiltirse her hafta 1 litre yağ eklemem gerekir, 1 litre çok çok fazla.

• quote:

Orijinalden alıntı: Panthér

Alıntıları Göster
    gözden kaçırdığınız bir nokta var maksimum 1000 km de 1 lt diyor
    bu durum bazı araçların kullanım klavuzunda ağır şartlar altında diye özellikle belirtilmişken
    bahsedilen aracın klavuzunda maksimum denmiş
    uzun süre yüksek devir vs. gibi

• quote:

Orijinalden alıntı: insideman

Her araç yağ eksiltir. Yalnız bunun miktarı önemlidir. Örneğin; 5.000 km de 1-1.5 litre yada 10.000 kmde 1-1.5 litre normaldir.

Fakat 1.000 kmde 1 litre yağ eksiltirse araç bütün yağı 4.000 kmde bitirecek demektir. Bunun nesi normal

Kullanım kılavuzunda normal olarak karşılanmış.

Hatta şu videodaki amca da normal olarak karşılamış.

http://www.uzmantv.com/motor-yagi-neden-eksilir

• quote:

quote:

Alıntıları Göster
    Japon motorlarında yağ eksiltme fark edilmeyecek kadar azdır. özellikle Honda ve Toyota da.
    Fakat Lpg li her araç yağ eksiltir.

• quote:

quote:

Alıntıları Göster
    benim araç her 1000km de 1lt yag eksiltse 15bin km nasıl gidecek. = ) gecen 13bin kusurde yag degistirdim hiç eksiltmemişti dijital ekrandan baktıgım için kaç diş oldugunu gorebiliyorum.
    yagın yanmasının nedeni segmanlar arasındaki bosluklardan yada motor yatagında yanma odasına yag girmesi durumu.
    istisnai olarak motoru cok sıkıstırırsanız yag yakar. Ama normal bir durum degil gene.Ya motorda sorun var yada kullanan araba kullanmayı bilmiyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: BF033

1000km de 1 litre yağ eksiltirse her hafta 1 litre yağ eklemem gerekir, 1 litre çok çok fazla.

hocam ayda 4000km mi yapiyorsun?
  • quote:

Orijinalden alıntı: sissil

benim araç her 1000km de 1lt yag eksiltse 15bin km nasıl gidecek. = ) gecen 13bin kusurde yag degistirdim hiç eksiltmemişti dijital ekrandan baktıgım için kaç diş oldugunu gorebiliyorum.
    yagın yanmasının nedeni segmanlar arasındaki bosluklardan yada motor yatagında yanma odasına yag girmesi durumu.
    istisnai olarak motoru cok sıkıstırırsanız yag yakar. Ama normal bir durum degil gene.Ya motorda sorun var yada kullanan araba kullanmayı bilmiyor.

Yine edindiğim bir bilgiyi paylaşayım.

Motor gömlek iç kısımlarında yağlanmayı sağlamak için çok ince kanalcıklar vardır. Bu kanallar aracılığıyla pistonların her aşağı yukarı hareketinde yağ taşınır ve bu yağ yanma esnasında yanar. Bu da yağ eksilme sebeplerinden biridir.

Bu kanallar kurum ile kaplandığında yağ taşımaz ve bu nedenle yağ tüketimi de gerçekleşmez.

Ama bu motorun düzgün yağlanmadığı anlamına gelir.

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.