Şimdi Ara

12-13 bin gelirle geçinemiyorum sorun bende mi? (22. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
451
Cevap
6
Favori
27.848
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
99 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1920212223
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Kardeşim seni çok iyi anlıyorum. Bir kaç yoruma bakınca kişilerin insanca yaşamayı talep etmekten yoksun olduklarını, bu hayatta para kazanmayı bilmek kadar harcamanın da öğretilmesi gerektiğini fark ediyorum.
    Hemen hemen aynı gelir grubunda sayılırız. Lakin evli ve 2 çocuk babası olunca (- ki çocuklarım 5 yaşından küçük) maalesef çok daha acı bir tabloyla karşılaşacaksın. Orta üst gelir grubundan 2 basamak aşağıya düşeceksin. Ve kendine şunu soracaksın.
    1 yıl boyunca çalışıyorum ve 1 hafta tatil yapamayacaksam,
    Eşimde çalışıyor ve yoruluyor, eve temizlik için bir kadın tutup eşimin yükünü hafifletemeyeceksem ve hafta sonu temizlik yaparak geçireceksem,
    Çocuklarımın eğitimleri için daha iyi imkanlar sağlayamayacaksam,
    Ailemi daha güvenilir ve konforlu bir araca bindiremeyeceksem,
    Kaliteli ve güvenilir gıda ile beslenemeyeceksem,
    Haftada 1 gün nezih bir mekanda yemek yiyemeyeceksem,
    Eskiden rahatlıkla satın aldığım adidas ayakkabıyı artık almak için sıcak fırsatlar başlığını her gün takip etmek zorunda kalıyorsam,
    Güzel zihnini ve enerjini daha verimli şeylere harcaman gerekirken bonus komboları yapmak, hangi markette hangi ürün ucuz diye değerli zamanını harcamakla geçireceksem,
    Gerçekten ne anladım ben bu işten?!
    İnsanlar, insanca yaşamanın ne demek olduğunu unuttukları gibi bunu talep edenleri de aç gözlü ilan ediyorlar.. Ölümü gösterip bizleri sıtmaya razı ettiler. Aylık 15bin TL'nin altında bir gelir ile maalesef bu ülkede yaşayamazsınız, sadece yaşadığını zannedersiniz.
    Şu hayattan çok şey istemiyoruz. Ferrarilere binmek, bilmem kaç metre yat sahibi olmak yada özel jetinle seyahat etmek değil hayallerimiz.
    Eminim senin yaşadığın hayatın hayaliyle yanıp tutuşan bir çok insan var ama aslında sen sadece olması gerektiği gibi ve bir miktarda altında yaşıyorsun... Geçinemiyor olman normal ve her geçen gün şuan elinde bulunan standartları koruman daha da zorlaşacak. Bozma keyfini, ilerisi için 3-5 bin TL getirecek bir pasif gelir elde etmeye çalış, sende bir sorun yok. Sorun neden bana daha iyi bir hayat yaşatmadıkları halde bu insanların beni yönetmesine hala izin veriyorum diye sorgulamayan bir millette...
    Daha iyisini istemeyen bir topluma daha iyisini kimse vermez.

• ne iş yapıyorsun kardeşim çok merak ettim gercekten.
  • quote:

Orijinalden alıntı: tritone

hocam 100k bile kazansan yetmez çünkü bi süre sonra hayat kaliten artar
    kendine daha fazlasına layık görürsün ki normaldir
    öle gider bu iş
    Aslında yeter ama bu ülkede 10 bin TL 2 bin dolar olduğu için farkı hissedemiyorsun. 10/7.20 = 1300 dolar ediyormuş :))) Ki bizim ülkede vergilerde aşırı yüksek

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi benimkucukbebegim -- 9 Mayıs 2020; 2:18:2 >
  • Kardesim senin başligi görünce dedik aha benim gibi biri

ama senin yasadiginin yarisini yasiyorum maas olarak 3/4unu aliyorum.
    Evliyim 2. Çocuk yolda ilk cocuk 3 yasinda
    Zorluyo gecim sartlari ama seninki biraz abarti.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: S.Goodman

Kardeşim seni çok iyi anlıyorum. Bir kaç yoruma bakınca kişilerin insanca yaşamayı talep etmekten yoksun olduklarını, bu hayatta para kazanmayı bilmek kadar harcamanın da öğretilmesi gerektiğini fark ediyorum.
    Hemen hemen aynı gelir grubunda sayılırız. Lakin evli ve 2 çocuk babası olunca (- ki çocuklarım 5 yaşından küçük) maalesef çok daha acı bir tabloyla karşılaşacaksın. Orta üst gelir grubundan 2 basamak aşağıya düşeceksin. Ve kendine şunu soracaksın.
    1 yıl boyunca çalışıyorum ve 1 hafta tatil yapamayacaksam,
    Eşimde çalışıyor ve yoruluyor, eve temizlik için bir kadın tutup eşimin yükünü hafifletemeyeceksem ve hafta sonu temizlik yaparak geçireceksem,
    Çocuklarımın eğitimleri için daha iyi imkanlar sağlayamayacaksam,
    Ailemi daha güvenilir ve konforlu bir araca bindiremeyeceksem,
    Kaliteli ve güvenilir gıda ile beslenemeyeceksem,
    Haftada 1 gün nezih bir mekanda yemek yiyemeyeceksem,
    Eskiden rahatlıkla satın aldığım adidas ayakkabıyı artık almak için sıcak fırsatlar başlığını her gün takip etmek zorunda kalıyorsam,
    Güzel zihnini ve enerjini daha verimli şeylere harcaman gerekirken bonus komboları yapmak, hangi markette hangi ürün ucuz diye değerli zamanını harcamakla geçireceksem,
    Gerçekten ne anladım ben bu işten?!
    İnsanlar, insanca yaşamanın ne demek olduğunu unuttukları gibi bunu talep edenleri de aç gözlü ilan ediyorlar.. Ölümü gösterip bizleri sıtmaya razı ettiler. Aylık 15bin TL'nin altında bir gelir ile maalesef bu ülkede yaşayamazsınız, sadece yaşadığını zannedersiniz.
    Şu hayattan çok şey istemiyoruz. Ferrarilere binmek, bilmem kaç metre yat sahibi olmak yada özel jetinle seyahat etmek değil hayallerimiz.
    Eminim senin yaşadığın hayatın hayaliyle yanıp tutuşan bir çok insan var ama aslında sen sadece olması gerektiği gibi ve bir miktarda altında yaşıyorsun... Geçinemiyor olman normal ve her geçen gün şuan elinde bulunan standartları koruman daha da zorlaşacak. Bozma keyfini, ilerisi için 3-5 bin TL getirecek bir pasif gelir elde etmeye çalış, sende bir sorun yok. Sorun neden bana daha iyi bir hayat yaşatmadıkları halde bu insanların beni yönetmesine hala izin veriyorum diye sorgulamayan bir millette...
    Daha iyisini istemeyen bir topluma daha iyisini kimse vermez.
    Çok teşekkür ederim anlayışınız için konu başlığını okuyunca insanlar kızıyorlar ve hemen diyorlar ki sen nasıl bir insansın ki bu ülkede insanlar 2 çocukları ile 2500 tl maaş alarak yaşamaya çalışıyorlar.
    Senin yaptığın vurdumduymazlık şımarıklık ve ükalalıktır.
    Ama ben demiyorum ki diğer insanlar benim umrumda değil kim ne yaparsa yapsın bana daha çok para verin.
    Ülke şartlarına göre kazandığım paradan daha çoğunu kazanayım niye bana 13 ödüyorlar 20 isterim demiyorum.
    İnsanımızın yarısından çoğu 2500-3000 tl gibi paralarla 1 ayını geçiriyor.
    Benim bahsettiğim para belki ülkenin %90'nın hayalidir fakat benim anlatmak istediğim gözümüzde o kadar çok büyütmüşüz ki 10-15 bin gibi paraları,alım gücümüz o kadar düşmüş ama farkında olamıyoruz.
    Çok geriye gitmeyelim bakın 2015 yılının dolar kuru ortalaması 2.7 tl'miş.
    2020 yılının dolar kuru ortalaması ise 6.3'tl olarak karşımıza çıkıyor.
    Yani benim 2020 yılında aylık ortalama 13 bin tl kazanç ile dolar ortalamam 2092 dolar oluyor.
    2015 yılında 2092 dolar kazanca sahip olmak için ise aylık 5600 tl kazanç yeterliymiş.
    Bu hesaba rağmen herşeyi dolara çeviriyorsunuz sanki amerikadayız diyenler bile çıkıyor ama malumunuz tüketiğimiz şeylerin %95'i dolar üzerinden hesaplanıyor.
    En basitinden oturduğunuz evin kirası 500 tl ise ev sahibi bu artış ile 1000 tl ye vermek istiyor evini çünkü alım gücü düşüyor ve alım gücünü korumak için ülke üzerindeki sabit konut,iş yerlerinin kirası bile dolarla doğru orantılı olarak artıyor.
    Lafı çok uzatmadan 3-4 yıl öncesi dün gibi yakın olduğu için aklımızda 10 bin güzel para olarak yer etmiş ama 5 yıl öncenin 10 bin tl'si şu an 25 bin tl olmuş.
    Sen bu kadar parayı beğenmiyormusun diyenler için diyorum ki keşke dolar kuru 2 tl olsa da ben bu paranın yarısını kazansam.Buraya 6 bin tl ile geçinemiyorum diye başlık açmış olsam ki eminim o zaman geçinirdim.

• Sorun sende kardeşim. Ben 14 bin alıyorum gayet de güzel geçiniyorum.
  • Ben anladım bu arkadaşı. Kısmen hak veriyorum, kısmen de biraz olsun kısabileceğini düşünüyorum. Ben de orta direk bir aileden geldim ve zaman zaman maddi açıdan epey zorlu günler geçirdiğimiz oldu. Şimdi eşimle beraber toplamda 13 bin tl alıyoruz. Lojman direkt maaştan kesilmiş ve ele kalan para bu. İkimizde de sigara yok, içki ise çok nadir gider kalemi olarak sayılmaz. Benim biraz teknoloji hevesim haricinde rutin dışı bir giderimiz yok. İstanbul'da yaşıyorum. Kabaca bir hesap yaparsam:

Gıda için fiyat/performans ve nispeten kaliteli olan ürünleri almaya çalışıyoruz. Mutfak işini çok bilmiyorum ama tahmini kabaca 1750tl,

Faturalar 500 tl,

Aidat senelik ortalama 350 tl,

Ufak tefek giderler, kesintiler (aileden tek kalan kucuk bir arsa icin emlak vergisi, birilerine harçlık, yardım vs.) 500 tl desen...

Arabanın sigorta, kasko, yakıt, bakım, mtv muayene, arıza vs. masrafları aylık ortalamaya vurursan 1000tl,

2 kişilik aylık giyim, ayakkabı, gözlük, aksesuar vs. kişi başı 375 tl desen (her ay 375 tl almak çok basit: bir kot 250tl, bir ayakkabı 300-350tl zaten. O ay almadıysan da diğer ay bir kaban falan aldın 500 tl ye zaten ona sayılır. Her türlü tutar aylık 750 tl ki müthiş kalite peşinde de değilim bence insaflı davrandım burada...

Kişisel bakım, temizlik, kozmetik, kuaför = 500 tl

Dışarıda yeme, içme, turlama = 750 tl

Sinema, tiyatro, konser, kitap vs. = 750 tl

Sağlık masrafı, ilaç vs. : 200 tl

Bütün sene ırgat gibi çalışıp iple çektiğimiz senelik izinde ve haftasonları bazen kaçamak yapılan tatillerde harcanabilecek ortalama senelik tutar : 12000 tl desen aylık 1000 tl diyorum buna uçak biletleri, yeme içme ekstra her şeyi dahil ediyorum.

Eskiyen / arızalanan cep telefonları, tablet, pc, konsol, oyun vs. bu tarz rutin elektronik eşyaları hesaplayalım. (Konsol beş yılda bir 5000 tl, telefon dört yılda bir 5000 x 2 kişi = 10000 tl, pc beş yılda bir 7500 tl, yıllık 600-700 tl oyun parası (bakmayın anca eski oyun alınır o paraya da...), tablet beş yılda bir 4000 tl, fotoğrafçılık, el gimbali, aksiyon kamera, drone, ıvır zıvır insan bir şeylere merak duyup hobi edinebilir bunlara da yıllık iki kişi için 2000 tl dersen...

Bu arada arkadaşlar hiçbir şeyi bonkörce yaptığımı düşünmüyorum sadece teknoloji konusunda hevesli ve ilgiliyim belki o konuda biraz genele göre fazla harcıyor olabilirim. Neyse kabaca bu tip masraflar yılda iki kişi için : kabaca 9000 tl ve aylık 750 tl....Her ay 750 tl ne alıyorsun demeyin bu paralar tek seferde toplu çıkar genelde bir şey alırken; ben aylığa böldüm. Gördüğünüz gibi iki kişi için hesaplıyorum ve her sene Iphone alacak gibi de hesaplamadım.

Bunları toplayınca 9000 tl ediyor ayda. Kısabilir misin? kısabilirsin...Artırabilir misin? Çok da rahat artırırsın. İçki, sigara masrafı yok, kira masrafı yok sayılır, ekstra bir gece hayatı, fazla bir eğlence düşkünlüğü yok. Nusret'te onu yiyeyim, şurada şunu yiyeyim diye yanıp tutuşma da yok. Belki ortalamanın az üstünde teknolojik cihaz harcaması vardır. Aklıma gelmeyen kalemler de vardır normalde harcanabilecek...Aileye falan bir yardım da yapmıyorum; tamamen kendi kendimizden mesulüz. Normalde başka bir ikilinin çok daha fazla harcaması olması muhtemel.

Ayrıca bu harcamalar şu an ev eşyaları alınmış, herhangi bir kira veya kredi/borç ödemeyen, arabası olan bir aile için. İnsan bir şeylere sahip olmak için genelde kredi borcu ödüyor mecburen...E bir de çocuk olduğunu düşünün. Al sana bi çuval daha masraf. Onun giderleri nasıl hesaplanır onu bilemiyorum bile...

Hayatın bin bir türlü hali var daha farkında olarak/olmayarak ne harcamalar yapıyoruz. Ekstra durumlar çıkıyor, yeri geliyor bir yerden bir yere taksiyle gidiyor, yeri geliyor hadi bir puzzle alalım yapalım diyoruz. Gaza gelip 40 yılda bir rutin dışına çıkıp yüzlerce liralık bir parfüm alıyoruz. Özel bir gün oluyor, kutlama yapıyoruz vs. vs...Evde sıcaktan geberirsin klima alırsın...televizyonun bozulur televizyon alırsın, yatağın artık yayları çıkar yatak alırsın...Harcamalar sen istesen de istemesen de gelir seni bulur zaten. Ivırla zıvırla zaten muhtemelen giderimiz 10000 tl
    her seyi hesaba katıp yıllık her masrafı aylığa çevirirsen. Kalan 3000 tl neyse ki birikim olabiliyor. Genel olarak halimden memnunum, şükür.

Dediğim gibi başka senaryoları olan ailelerde (çocuklu, kira ödeyen, başka masrafları olan...) o da kalmaz emin olun. Bu masrafları da daha cok kendim odaklı yazdım. Ki bence insaflı da yazdım; çoğu şey daha fazla tutabiliyor. Belki eşimin de bi isteği, ihtiyacı var ve daha da artacaktır. Yani konuyu açan arkadaş belki biraz geniş geniş yazmış evet ama 15000 tl de astronomik bir rakam değil artık. Para çok değersizleşti. asgari ücret falan alsak her şeyimizden kısacağız ve bir şekilde idare edeceğiz mecbur. O arkadaşlara da Allah kolaylık versin gerçekten zor. Ailelerimiz, büyüklerimiz kadar tutarlı değiliz belki kabul ediyorum da. Ama biraz eğlenmek, mutlu olmak. ortalama bir yaşam sürmenin bedeli de inanılmaz arttı. Umarım çağdaş bir ülke vatandaşı gibi biz de daha refah ve stressiz günler yaşarız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Maclarens90 -- 9 Mayıs 2020; 2:59:38 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 11.000 tl ile evli bir çocuklu aile olarak ortalama bir hayat yaşıyorum. yazın istediğim yerde tatilimi yapabiliyorum arabam var eviminde aylık 4000 TL kredisi var ona rağmen isteyipte alamadığım ulaşamadığım birşey yok. ne yeme içmemden nede gezmemden kısıyorum bence seninde ihtiyaçlarını sıraya koyman gerekiyor sadece.
  • niye arabaya, teknolojik ürünlere, hobilerine, alkole, sigaraya, giyim kuşama para harcamasına laf edilmiş anlayamıyorum? normalde bunların öğretmen maaşıyla yapılabilip üzerine para artırılması gerekiyor. arkadaşımızın elbette istese kısabileceği masrafları var, bir tık daha alt kademeye düşüp para arttırabileceği masrafları var ancak 2000 tl
    gibi "bence" gereksiz masrafları dışında bunları kıstığında da hayattan keyif alamayacak duruma geliyor. biz sürünürken doktor da azcık idare etsin, yaşam kalitesini düşürsün demeye hakkımız yok, bunun yerine yaşam kalitemizin insan gibi olması gereken ücreti niye alamadığımızı sorgulamamız gerekiyor.
    geçen gün alışverişe çıktım, kilosu 20 tlye muz gördüm ya. burda sormanız gereken benim neden elma yerine muz almak istediğim olmamalı, benim maaşımın neden 250 kilo muz ettiği olmalıdır. ha elma alalım desek o da 8 tl 10 tl.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Maclarens90

Ben anladım bu arkadaşı. Kısmen hak veriyorum, kısmen de biraz olsun kısabileceğini düşünüyorum. Ben de orta direk bir aileden geldim ve zaman zaman maddi açıdan epey zorlu günler geçirdiğimiz oldu. Şimdi eşimle beraber toplamda 13 bin tl alıyoruz. Lojman direkt maaştan kesilmiş ve ele kalan para bu. İkimizde de sigara yok, içki ise çok nadir gider kalemi olarak sayılmaz. Benim biraz teknoloji hevesim haricinde rutin dışı bir giderimiz yok. İstanbul'da yaşıyorum. Kabaca bir hesap yaparsam:

Gıda için fiyat/performans ve nispeten kaliteli olan ürünleri almaya çalışıyoruz. Mutfak işini çok bilmiyorum ama tahmini kabaca 1750tl,

Faturalar 500 tl,

Aidat senelik ortalama 350 tl,

Ufak tefek giderler, kesintiler (aileden tek kalan kucuk bir arsa icin emlak vergisi, birilerine harçlık, yardım vs.) 500 tl desen...

Arabanın sigorta, kasko, yakıt, bakım, mtv muayene, arıza vs. masrafları aylık ortalamaya vurursan 1000tl,

2 kişilik aylık giyim, ayakkabı, gözlük, aksesuar vs. kişi başı 375 tl desen (her ay 375 tl almak çok basit: bir kot 250tl, bir ayakkabı 300-350tl zaten. O ay almadıysan da diğer ay bir kaban falan aldın 500 tl ye zaten ona sayılır. Her türlü tutar aylık 750 tl ki müthiş kalite peşinde de değilim bence insaflı davrandım burada...

Kişisel bakım, temizlik, kozmetik, kuaför = 500 tl

Dışarıda yeme, içme, turlama = 750 tl

Sinema, tiyatro, konser, kitap vs. = 750 tl

Sağlık masrafı, ilaç vs. : 200 tl

Bütün sene ırgat gibi çalışıp iple çektiğimiz senelik izinde ve haftasonları bazen kaçamak yapılan tatillerde harcanabilecek ortalama senelik tutar : 12000 tl desen aylık 1000 tl diyorum buna uçak biletleri, yeme içme ekstra her şeyi dahil ediyorum.

Eskiyen / arızalanan cep telefonları, tablet, pc, konsol, oyun vs. bu tarz rutin elektronik eşyaları hesaplayalım. (Konsol beş yılda bir 5000 tl, telefon dört yılda bir 5000 x 2 kişi = 10000 tl, pc beş yılda bir 7500 tl, yıllık 600-700 tl oyun parası (bakmayın anca eski oyun alınır o paraya da...), tablet beş yılda bir 4000 tl, fotoğrafçılık, el gimbali, aksiyon kamera, drone, ıvır zıvır insan bir şeylere merak duyup hobi edinebilir bunlara da yıllık iki kişi için 2000 tl dersen...

Bu arada arkadaşlar hiçbir şeyi bonkörce yaptığımı düşünmüyorum sadece teknoloji konusunda hevesli ve ilgiliyim belki o konuda biraz genele göre fazla harcıyor olabilirim. Neyse kabaca bu tip masraflar yılda iki kişi için : kabaca 9000 tl ve aylık 750 tl....Her ay 750 tl ne alıyorsun demeyin bu paralar tek seferde toplu çıkar genelde bir şey alırken; ben aylığa böldüm. Gördüğünüz gibi iki kişi için hesaplıyorum ve her sene Iphone alacak gibi de hesaplamadım.

Bunları toplayınca 9000 tl ediyor ayda. Kısabilir misin? kısabilirsin...Artırabilir misin? Çok da rahat artırırsın. İçki, sigara masrafı yok, kira masrafı yok sayılır, ekstra bir gece hayatı, fazla bir eğlence düşkünlüğü yok. Nusret'te onu yiyeyim, şurada şunu yiyeyim diye yanıp tutuşma da yok. Belki ortalamanın az üstünde teknolojik cihaz harcaması vardır. Aklıma gelmeyen kalemler de vardır normalde harcanabilecek...Aileye falan bir yardım da yapmıyorum; tamamen kendi kendimizden mesulüz. Normalde başka bir ikilinin çok daha fazla harcaması olması muhtemel.

Ayrıca bu harcamalar şu an ev eşyaları alınmış, herhangi bir kira veya kredi/borç ödemeyen, arabası olan bir aile için. İnsan bir şeylere sahip olmak için genelde kredi borcu ödüyor mecburen...E bir de çocuk olduğunu düşünün. Al sana bi çuval daha masraf. Onun giderleri nasıl hesaplanır onu bilemiyorum bile...

Hayatın bin bir türlü hali var daha farkında olarak/olmayarak ne harcamalar yapıyoruz. Ekstra durumlar çıkıyor, yeri geliyor bir yerden bir yere taksiyle gidiyor, yeri geliyor hadi bir puzzle alalım yapalım diyoruz. Gaza gelip 40 yılda bir rutin dışına çıkıp yüzlerce liralık bir parfüm alıyoruz. Özel bir gün oluyor, kutlama yapıyoruz vs. vs...Evde sıcaktan geberirsin klima alırsın...televizyonun bozulur televizyon alırsın, yatağın artık yayları çıkar yatak alırsın...Harcamalar sen istesen de istemesen de gelir seni bulur zaten. Ivırla zıvırla zaten muhtemelen giderimiz 10000 tl
    her seyi hesaba katıp yıllık her masrafı aylığa çevirirsen. Kalan 3000 tl neyse ki birikim olabiliyor. Genel olarak halimden memnunum, şükür.

Dediğim gibi başka senaryoları olan ailelerde (çocuklu, kira ödeyen, başka masrafları olan...) o da kalmaz emin olun. Bu masrafları da daha cok kendim odaklı yazdım. Ki bence insaflı da yazdım; çoğu şey daha fazla tutabiliyor. Belki eşimin de bi isteği, ihtiyacı var ve daha da artacaktır. Yani konuyu açan arkadaş belki biraz geniş geniş yazmış evet ama 15000 tl de astronomik bir rakam değil artık. Para çok değersizleşti. asgari ücret falan alsak her şeyimizden kısacağız ve bir şekilde idare edeceğiz mecbur. O arkadaşlara da Allah kolaylık versin gerçekten zor. Ailelerimiz, büyüklerimiz kadar tutarlı değiliz belki kabul ediyorum da. Ama biraz eğlenmek, mutlu olmak. ortalama bir yaşam sürmenin bedeli de inanılmaz arttı. Umarım çağdaş bir ülke vatandaşı gibi biz de daha refah ve stressiz günler yaşarız.
    Senin yazdığını görünce bazı harcamaları atlamışım diyorum.
    Kişisel bakım, temizlik, kozmetik, kuaför
    Sinema, tiyatro, konser, kitap vs
    Sağlık masrafı, ilaç vs. gibi harcamaları yazmamışım ha ben bazı harcamaları yuvarlayıp yazdım ama dediğin gibi açsam belki daha çok kişi anlardı.

Yazdığın şeyler tamamen ortalama hayat şartlarında bir insanın yapması gereken ve harcayacağı tutarlardır.
    Ama nasıl bir durumdayız ki bazı insanlara yapılması gereken şeyler lüks geliyor ve gerçekten bir konsere gitmek,tiyatroya,etkinliğe gitmek lüks hala geldi.
    Burada laf söyleyen arkadaşlara göre

Gıda için orta-vasat kalitede ürün al,6 tl verip Sek süt alacağına 3.5 tl ver dost süt al,etin kilosuna 60 tl vereceğine 25 tl ver tavuk al vs. diye 500tl harca diyorlar

Giyim için (Mavi kota 250tl verme 75 tl lcw kot al,ayakkabı adidas alma 300-400tl verme hummel al 200 tl verki bu da çok matıklı değil aldığım adidas ayakkabı 2 senede atılacak duruma gelirken,kinetix 7-8 ayda yırtılıyor cebimden aynı para çıkmış oluyor.Lcw'dan aldığım t-shirt sadece bir yaz giyebilirken,levis t-shirti 3 yıl eskimeden,sünmeden,solmadan giyebiliyorum.Ama arakadaşlar istiyor ki kinetix ayakkabı al yırtılınca yamalattır onu da 2 yıl giy,lcw t-shirt soluk,yakası sarkık,eski püskü 3 yılda onu giy.

Kişisel bakım, temizlik, kozmetik, kuaför bunlara para harcama berbere ayda bir berbere git 20 tl sadece saçını kestir.Dedodarant 20 tl olmuş desek zararlı zaten her gün duş al derler. ki o zamanda su ve doğalgaz faturası çok gelecek :)

Dışarıda yeme, içme, bunları zaten yapma istiyorlar

Sinema, tiyatro, konser, kitap vs. bunları da yapmayacaksın çünkü lüks tüketim

Sağlık masrafı, ilaç vs. ölmemek için mecbur

• Herkese İlber ORTAYLI'nın "Bir Ömür Nasıl Yaşanır?" kitabını okumasını tavsiye ediyorum.

Neye sahip olduğun değil, sahip olduğunla ne kadar mutlu olduğun önemlidir.

Hayatta en çok şeye sahip olmak değil, en az şeye ihtiyaç duymaktır önemli olan.
  • Herkes 12.000 TL'ye takılmış ama kabaca 12.000 TL = 1700 Dolar...

Ülkenin para birimi maalesef değersiz. Her şey ithal... Dolayısıyla satıcıların koyduğu fiyatlar da Dolar endeksli...

1700 Dolar da öyle ahım şahım bir para değil. Evet pek çoğunuza yüksek gibi görünüyor. Ancak insanca yaşamak için eh-şöyle böyle bir para. Hatta az bile.

Keşke ülkemizde düzgün üretim olsa, döviz böyle olmasa, 1 dolar = 1.5 TL olsa da o zaman 12.000 TL'ye üff ne para diyebilsek... Ama her türlü şeyin dövize bağlandığı bir ülkede yaşıyoruz... Dolayısıyla arkadaş 1700 Dolar kazanıyor. Yani yabancı bir memlekette asgari ücret civarına çalışıyor.

Asgari ücret de zaten açlık sınırı demek değildir. İnsanca yaşamanın minimum bedelidir.

Konu csb'midir bilmem ama bahsettiği şeyler insanca yaşamanın bedeli.

Ev giderleri, araç taksitleri, mutfak giderleri vb vb. Olması gereken bu.

Bizdeki asgari ücret, kuru ekmeğe, yağsız yemeğe, şekersiz çaya talim ettirmekle aynı şey. Ot gibi yaşayın, tabirimi mazur görüz, it gibi çalışın, bir köşede de ölün demek. Ekonomimiz maalesef bu halde.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Siannis -- 9 Mayıs 2020; 7:58:46 >

• Sorun imamoğlunda

• 2300 TL ile bir eş bir cocuklq geçinmeye çalışıyorum sorması ayıp ne iş yapıyorsunuz en az 7000 TL köşeye atmanız lazım bu gelirle

• Sende sorun yok 12-13 bin tl ortalama bir yaşam kalitesi sunar fazlasını değil.

Fakirlikten bimden çıkamadığımız için çok para gibi geliyor.
  • Çok müsrifsiniz.

Bu keyfiyetlerle 20 bin ile de geçinemezsiniz.

• Valla onu bunu bilmem. Hayat iniş çıkışlarla dolu.

Hiçbir işin garantisi yok. Sağlığın garantisi yok.

En az 3 ay sizi idare edecek kadar nakit paranız / altınınız / döviziniz olmalı.
  • Valla ban ayda 30 bin yetmiyor sen yine ekonomikmiş sin,
  • Sorun geçinip geçirmemende değil. Sorun insanların açlık sınırı altında yaşadığı böylesi bir toplumda bu başlığı açacak kadar görgüsüz, cahil ya da art niyetli olman.

• supressor kullanıcısına yanıt
    Arkadaşın para tutma probleminin olduğu ortada ancak aynı anda ev ve araba kredisi, üstüne tatil inandırıcı gelmedi. Eve toplam 11000 mi giriyor gerçekten? Evinizin fiyatı ve çektiğiniz kredinin faizli ödemesini merak ettim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-82AD9505E -- 10 Mayıs 2020; 7:46:25 >
  • 
Sayfa: önceki 1920212223
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.