heryerde yazılır ve soylenir. 90km/saat hızla araba en az yakar diye.. 4. viteste araba 90 km/h hıza ciktiginda devir gostergesi 3000 civari..5.viteste ise 2300-2500 arasi gibi.. hangisi daha ekonomik? 4. vitestemi mi yoksa 5. viteste 90km. suratle gitmekmi?
5 dde daha az yakar büyük ihtimalle ama ,Torkun zevki 4 de yaşanır bana göre
Bu söylediğin devir aralıkları ve senin multijet motorlu araban için 5. vites daha ekonomik...
Ama 70 km hız ve 4. vitesde 2200 devir ve 5. vitesde de 1600 devirdeysen durum değişir.
Bu durumda 70 km hızla sabit gideceksen ve DÜz yolda gidiyorsan 5. vites daha ekonomik fakat yokuşta gideceksen 4. vites daha ekonomik...
quote:
Orjinalden alıntı: fayhan
heryerde yazılır ve soylenir. 90km/saat hızla araba en az yakar diye.. 4. viteste araba 90 km/h hıza ciktiginda devir gostergesi 3000 civari..5.viteste ise 2300-2500 arasi gibi.. hangisi daha ekonomik? 4. vitestemi mi yoksa 5. viteste 90km. suratle gitmekmi?
ben bunu yol bilgisayarı verilerine bakarak denedim. eğer düz yolda gidiyosanız yani gaza hafif basmanız yeterli ise 5. viteste daha az yakıyor. fakat rampa çıkarken eğer araç 5. viteste yemiyosa ve siz de 90 da tutmak için gaza abanıyosanız 5 de daha fazla yakıyor. şöyle bir durum da var. mesela rampa çıkarken 4. vitese alıyorum. ilk başta değeri 12-13 litre gibi bi rakam gösteriyo. daha sonra araç torku toplayıp rahatlayınca yani devrini bulunca yavaş yavaş düşüyor. rampa yukarı 6 litre civarına kadar düşüyor.
saygılar.
5
boş verrrr bas gitsin ben 5. viteste 3000 devirde çok rahat 108 km görüyorum misi gibi oluyor 3000 devir basttığın zaman hem rahat hızlanıyor hem araba rahat gidiyo
eger 4. viteste daha az yaksaydı tüm fabrikalar yakıt tüketimi ni 5,viteste 90 km/saat degilde 4, viteste 90 km/saat yaparlardı
sonuna kadar sana katılıyor anlından opuyorum canım kardeşim =)))))
4.viteste daha az yakiyor , cunki 5. viteste motor verimli devrine(max tork) gelmemis oluyor. 5. viteste verimli devire geleyim derseniz bu sefer hiziniz ve dolayisi ile ruzgar direnciniz artiyor. defalarca denedim , isteyen varsa deneyebiliriz 4.vites 90 ile gitmek 5.vites 90 ile gitmekten daha az yakiyor...
quote:
Orjinalden alıntı: dgo2133
eger 4. viteste daha az yaksaydı tüm fabrikalar yakıt tüketimi ni 5,viteste 90 km/saat degilde 4, viteste 90 km/saat yaparlardı
dizel değilmi bu yaw 10- 15 kurus fazla yaksin lafimi olur benzinlinin yaninda rahat ol 4 yada 5 uzme kendini bakma ole yol bilgisayarina falan
Hatta bir keresinde izmiiten istanbula giderken kafam bozuktu , sigara yakip en sag seritten 4.viteste 90 ile cruise acip gittim. hatta ulen biraz fazla yakicak ama salla demistim. istanbula vardigim da yol bilgisayari 5.1 gosteriyordu dumur olmustum. 5. viteste gittigim zaman cok nadir 5.9 goruyorum. genelde 6.1 6.2 gosterir...
quote:
Orjinalden alıntı: mcyavuz
4.viteste daha az yakiyor , cunki 5. viteste motor verimli devrine(max tork) gelmemis oluyor. 5. viteste verimli devire geleyim derseniz bu sefer hiziniz ve dolayisi ile ruzgar direnciniz artiyor. defalarca denedim , isteyen varsa deneyebiliriz 4.vites 90 ile gitmek 5.vites 90 ile gitmekten daha az yakiyor...
quote:
güzel kardeşim bende denedim. belki araçtan araca fark ediyor olabilir. seninkinin tam tersi. hem yokuş yukarı hem düz yolda denedim. zaten yokuş aşağı gazdan ayağımı çekince hem 4 de hem 5 te 0 litre yazıyor yol bilgisayarında.
quote:
quote:
Çok da uzun bir yol gitmiyorsan hiç bir şey fark etmez. Ama aracı devrinde kullanmayı alışkanlık haline getirmek uzun vadede bir kârıda beraberinde getirir. Eğer 5 mi 4 mü dersen de onu arkadaşlar açıklamış. Genel manada yokuş yukarı giderken 90 km için 4.vites idealdir. 5.vites ise düz yola aracı rahatlatır. Dolayısıyla da daha az yakmış olur.
arkadaşlar araç 5 nci viteste daha az devir çevirdiği için en idaeli odur
sayın arkadaslar yol bilgisayarı verilerine kesinlikle aldanmayın bazen saçmalayabiliyor ama verdigim örnek en dogru olanıdır ona bakarsanız vitesi boşa alınca ekranda 0 cıkıyor bazı araçlarda ama saatte yakarı 2-3 lt dir
quote:
Orjinalden alıntı: _codelinker_
güzel kardeşim bende denedim. belki araçtan araca fark ediyor olabilir. seninkinin tam tersi. hem yokuş yukarı hem düz yolda denedim. zaten yokuş aşağı gazdan ayağımı çekince hem 4 de hem 5 te 0 litre yazıyor yol bilgisayarında.
quote:
quote:
quote:
Orjinalden alıntı: otobilge
arkadaşlar araç 5 nci viteste daha az devir çevirdiği için en idaeli odur
az devir ekonomi demek değildirki bence dizellerde max torqunu aldıgın devir en az yaktıgı ve performanslı anıdır aracın
aracımdaki yol bilgisiyarındaki hata payı 100 km de 0.3 litre. bizzat hesapladım ve aracımda 7.5 ortalama yazarken aracım 7.8 litre yakmış. bence gayet güvenilir. yol bilgisayarındaki bu kadarlık hata payının muhtemelen boşta ve rolantide giderken ki hesaplamarından kaynaklanıyor. 100 km. de 0.3 lük hata payı bence normal. yani gayet güvenilir bence.
quote:
sayın arkadaslar yol bilgisayarı verilerine kesinlikle aldanmayın bazen saçmalayabiliyor ama verdigim örnek en dogru olanıdır ona bakarsanız vitesi boşa alınca ekranda 0 cıkıyor bazı araçlarda ama saatte yakarı 2-3 lt dir
quote:
Orjinalden alıntı: _codelinker_
quote:
quote:
bu bir yanlış anlaşılma. orda 90 km nin verilmesinin tek amacı herkesin kullandığı ortalama bir hız olmasıdır. araçlar en az yakıtı 50-65 km'de 5. viteste yakar. bunu kafadan söylemiyorum. dergide okuduğum bir bilgi. 65'le 5. vites gidilir mi zarar vermez mi derseniz. orasını bilemem. ama en az yakış böyle oluyormuş.
quote:
Orjinalden alıntı: fayhan
Ne kadar az motor devri=Okadar az buji patlaması Ne kadar az buji patlaması = o kadar az yakıt sarfiyatı Ne kadar az yakıt sarfiyatı = 5 nci vites ( O kadar ekonomi )
benimki (stilo) 2'den aşağı yazmıyor. yokuş aşağı vitesli de gitsen vitessiz de gitsen en az 2 yazıyor. 25'ten de yukarı yazmıyor.
quote:
Orjinalden alıntı: _codelinker_ güzel kardeşim bende denedim. belki araçtan araca fark ediyor olabilir. seninkinin tam tersi. hem yokuş yukarı hem düz yolda denedim. zaten yokuş aşağı gazdan ayağımı çekince hem 4 de hem 5 te 0 litre yazıyor yol bilgisayarında.