Şimdi Ara

Araç rölantide ne kadar yakıt tüketir ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
79
Cevap
0
Favori
72.580
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Az önce saçma sapan bir rüyamda gördüm.
    Biraz karışıkdı...
    Bir benzinlikde depoyu tam dolduruyorum.
    sonra dinlenmek için bir köşeye çekiyorum.
    Araç ve koltuk havalandırması çalışsın diye aracı çalışır bırakıp yatıyorum
    ama aklımda acaba benzin biter mi düşüncesi var... tam o anda uyandım.

Aklıma geldi acaba rölantide aracın stand-by süresi ne kadar olur diye :)
    Ölçülmüş ortalama bir değer var mıdır ?
    Hybrid araçlarda ara duraksamalarda motoru durdurduğuna göre hatrı sayılır bir değer demek ki
    ortalama 800 devir oluyor sanırım.

• Yapay Zekanın Yanıtı

Araba Rölantide Ne Kadar Yakıt Tüketir?

Araba rölantideyken motor çalışır durumda olmasına rağmen hareket etmez. Bu durumda araç, yakıt tüketirken mesafe kat etmez. Rölantide yakıt tüketimi, aracın modeline, motor hacmine ve yakıt türüne göre değişir.

Benzinli Araçlar

Benzinli araçlar rölantide genellikle saatte 0,5 ila 1 litre yakıt tüketir. Bu değer, aracın motor hacmine göre artış gösterebilir. Örneğin, 1.5 litrelik bir benzinli araç rölantide saatte yaklaşık 0,6 litre yakıt tüketirken, 2.0 litrelik bir araç saatte 0,8 litre yakıt tüketebilir.

Dizel Araçlar

Dizel araçlar benzinli araçlara göre daha verimlidir ve rölantide daha az yakıt tüketir. Dizel araçlar rölantide genellikle saatte 0,2 ila 0,5 litre yakıt tüketir. Bu değer de motor hacmine göre değişiklik gösterir.

Klima Çalıştırmak

Araç rölantideyken klima çalıştırmak yakıt tüketimini artırır. Klima kompresörü, motoru daha fazla çalıştırdığı için rölantide yakıt tüketimi saatte 0,1 ila 0,2 litre kadar artabilir.

Önemli Faktörler

Araç rölantide yakıt tüketimini etkileyen diğer önemli faktörler şunlardır:

• Motorun rölanti devri
    • Dış hava sıcaklığı
    • Yakıt kalitesi

Sonuç

Araç rölantideyken yakıt tüketimi, aracın modeline, motor hacmine, yakıt türüne ve klima kullanımına bağlı olarak değişir. Benzinli araçlar genellikle rölantide saatte 0,5 ila 1 litre yakıt tüketirken, dizel araçlar 0,2 ila 0,5 litre yakıt tüketir. Klima kullanımı yakıt tüketimini saatte 0,1 ila 0,2 litre kadar artırabilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • 2-4 litre arası bişi yakar sanırım saatte.
  • quote:

Orijinalden alıntı: SchwarzMoto

2-4 litre arası bişi yakar sanırım saatte.

1 saatte 4 litre çok değil mi ?

Şurdan yola çıktım
    Misal küçük motorlu dizel bir araç
    saatte 90km hız ile hareket ettiğinde
    1 saat sonra ortalama 100km mesafeye ulaşacak
    ve 100km'de şehir dışı sabit hız yakıt değeri 4 litrenin altında olan modeller var.
    momentumu kullandığından belki farklıda olabilir ama
    sonuçda yine 2-3 bin devir falan oluyor sabit hızda.

Bunu aslında discoverydeki mythbusters programına mail atmalı
    onlar ilgileniyor böyle şeylerle :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ω Omega -- 12 Haziran 2010; 16:55:42 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: SchwarzMoto

2-4 litre arası bişi yakar sanırım saatte.
    Saatte 1 lt.yi pek geçeceğini sanmıyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: HiGHWAYMOUSE

Saatte 1 lt.yi pek geçeceğini sanmıyorum.

Alıntıları Göster
    durdugu yerde calisan bir otomobilin 1 saatte yaklasik 2 lt benzin tukettigini okumustum yakinlarda...buradan hareketle sehiricindeki isiklarda vs motorun durdurulmasinin ne kadar tasarruf saglayacagina baglanmisti konu..
  • quote:

Orijinalden alıntı: eraslani

durdugu yerde calisan bir otomobilin 1 saatte yaklasik 2 lt benzin tukettigini okumustum yakinlarda...buradan hareketle sehiricindeki isiklarda vs motorun durdurulmasinin ne kadar tasarruf saglayacagina baglanmisti konu..

Alıntıları Göster
    Benim aracın yol bilgisayarı rölantide klima kapalıyken anlık tüketim benzinli motor 0.7 litre açıkkken 0.9 - 1 litre gösteriyor.

Bu değer saatlik olsa az gibi, 1.5 - 2 litre saatte tüketir gibi geliyor bana.
  • quote:

Orijinalden alıntı: M. Reha

Benim aracın yol bilgisayarı rölantide klima kapalıyken anlık tüketim benzinli motor 0.7 litre açıkkken 0.9 - 1 litre gösteriyor.

Bu değer saatlik olsa az gibi, 1.5 - 2 litre saatte tüketir gibi geliyor bana.

Alıntıları Göster
    yani bazen uzun yolda 1 saat araç içinde uyku molası verildiğinde
    aracın çalışması 4-5 lira gibi bir değere gelecek.
    havasız kalıp camı aralayıp güvenlik sorunu oluşturmaktansa
    çalışıp havalandırmanın açılması daha mantıklı o zaman

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ω Omega

yani bazen uzun yolda 1 saat araç içinde uyku molası verildiğinde
    aracın çalışması 4-5 lira gibi bir değere gelecek.
    havasız kalıp camı aralayıp güvenlik sorunu oluşturmaktansa
    çalışıp havalandırmanın açılması daha mantıklı o zaman

Alıntıları Göster
    vectra c yol bilgisayarında saate klima kapalıyken 0.6 - 0.7 litre klima açık 0.9 litre falan yazıyor
  • Bazı araçlar dururken yakıt tüketimini l/h olarak gösterir yani saatteki tüketimi. Çoğu modelde 0.7-0.8 litre gösterir bir saatteki yakıt tüketimi olarak. Tabi motor ideal çalışma sıcaklığına ulaştıysa.
  • quote:

Orijinalden alıntı: [dodo]

Bazı araçlar dururken yakıt tüketimini l/h olarak gösterir yani saatteki tüketimi. Çoğu modelde 0.7-0.8 litre gösterir bir saatteki yakıt tüketimi olarak. Tabi motor ideal çalışma sıcaklığına ulaştıysa.
    astra 1.3 dizelde motor sıcakken 0.4 - 0.5l/h yazıyor. motor soğuksa 0.8 - 1l civarı. kışın 0 ve eksi derecelerde motor soğukken 1.8 - 2 gördüm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hakaniko -- 12 Haziran 2010; 17:45:09 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: [dodo]

Bazı araçlar dururken yakıt tüketimini l/h olarak gösterir yani saatteki tüketimi. Çoğu modelde 0.7-0.8 litre gösterir bir saatteki yakıt tüketimi olarak. Tabi motor ideal çalışma sıcaklığına ulaştıysa.
    0.4 ve 1.2 litre arasında değişir. Yol bilgisayarında da zaten, arkadaşlarımın da ifade ettiği gibi, l/h şeklinde ifade edilir. Yol bilgisayarı olmayan araçlarda da ne kadar yaktığını bu bilgilerden yola çıkarak tahmin edebilirsiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: Taner Göde

0.4 ve 1.2 litre arasında değişir. Yol bilgisayarında da zaten, arkadaşlarımın da ifade ettiği gibi, l/h şeklinde ifade edilir. Yol bilgisayarı olmayan araçlarda da ne kadar yaktığını bu bilgilerden yola çıkarak tahmin edebilirsiniz.

Alıntıları Göster
    Klima kapalıyken saatte 0.5-0.6 litre.Klimanın durumuna göre saatte 1.1 litreye kadar çıkabiliyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: deserthawk

Klima kapalıyken saatte 0.5-0.6 litre.Klimanın durumuna göre saatte 1.1 litreye kadar çıkabiliyor.

Alıntıları Göster
    park halinde iken 2.0 benzinli vectra'da
    klima kapalı 1.1 - 1.2 litre/saat,
    klima açıkken de bunun 0.5 litre fazlasını yakıyordu.
  • quote:

Orijinalden alıntı: SilverBlue

park halinde iken 2.0 benzinli vectra'da
    klima kapalı 1.1 - 1.2 litre/saat,
    klima açıkken de bunun 0.5 litre fazlasını yakıyordu.

Alıntıları Göster
    Araç rölantideyken l/saat olarak gösterdiği için 0.6 tüketir klima kapalı şekilde 0.9 açık şekilde gösteriyor benim araç Seat Cordoba 1.4 tdi. Yani 1 saat uyuma molası için gayet mantıklı kapıları kilitleyip klimayı açmak. 1 saatte 3 lira için riske değmez...
  • quote:

Orijinalden alıntı: mur@t_333

Araç rölantideyken l/saat olarak gösterdiği için 0.6 tüketir klima kapalı şekilde 0.9 açık şekilde gösteriyor benim araç Seat Cordoba 1.4 tdi. Yani 1 saat uyuma molası için gayet mantıklı kapıları kilitleyip klimayı açmak. 1 saatte 3 lira için riske değmez...

Alıntıları Göster
    bende bir şey sormak istiyorum arkadaşlar, bir araç düz yolda sabit hızda gidiyor; ayağımızı gazdan çektik, (araç manuel vites) vitesi boşa alınca mı daha az yakar, yoksa araç vitesteyken mi daha az yakar?(gaza basmadan hareket ederken yani ama motor çalışıyor) geçen baya tartıştık bunu bi çözüme ulaşamadık arkadaşlarla, birde sizin fikrinizi sorayım dedim.

• quote:

Orijinalden alıntı: teamfodul

bende bir şey sormak istiyorum arkadaşlar, bir araç düz yolda sabit hızda gidiyor; ayağımızı gazdan çektik, (araç manuel vites) vitesi boşa alınca mı daha az yakar, yoksa araç vitesteyken mi daha az yakar?(gaza basmadan hareket ederken yani ama motor çalışıyor) geçen baya tartıştık bunu bi çözüme ulaşamadık arkadaşlarla, birde sizin fikrinizi sorayım dedim.

Alıntıları Göster
    1.6 Astra klima kapalı iken, 0.6 lt/100 km açıkken 1.0 lt
    yol bilgisayarı verisi...
  • quote:

Orijinalden alıntı: m.fatih_

valla benim araba 0 lt gösteriyor ayağımı gazdan çektiğimde.
    vw lar da öyle gösteriyor.bi arkadaşım yeni nesil motorların yakıtı kapadığını söylemişti ama anlamıyorum pek bilemiyorum...

ve de aman kardeş sakın giderken vitesi boşa atmayın
    milleti yanlış bilgilendirmeyelim..acemisi var bilmeyeni var faciaya sebebp olcaz istemeden

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hacada -- 12 Haziran 2010; 22:50:53 >

• quote:

bildiğim kadarıyla dizellerde ayağını gazdan çektiğinde yakıt tüketimi 0 oluyor vitesteyken. benzinlilerde nasıl bilmiyorum. uzun yolda denemiştim bu şekilde yapınca yakıt tüketimini de sıfırlayınca hesaplamıyordu,gaza dokunuyordum 0.2 lt yazıyordu hemen.
  • quote:

boşa atınca az yakma muhabbeti karbüratörlü araçlarda geçerli

evet boşa atınca karbüratörlü araç az yakar

ama enjeksiyonlu tüm araçlar cut-off özelliğine sahiptir

gaz kesilince yakıt püskürtme kesilir

dizel-benzin ayrımı yok benim bildiğim enjeksiyonlu tüm araçlarda durum böyle

• quote:

Orijinalden alıntı: hacada

quote:

valla benim araba 0 lt gösteriyor ayağımı gazdan çektiğimde.
    vw lar da öyle gösteriyor.bi arkadaşım yeni nesil motorların yakıtı kapadığını söylemişti ama anlamıyorum pek bilemiyorum...

ve de aman kardeş sakın giderken vitesi boşa atmayın
    milleti yanlış bilgilendirmeyelim..acemisi var bilmeyeni var faciaya sebebp olcaz istemeden

Arac hiz duserken = 0.0 evet. Fakat sadece ayagini debrajdan cekip o rolantiyi hiz icin kulanirken benim arac yaklasik olarak 32l/100km gösteriyor Vites = 1

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AytacFx -- 12 Haziran 2010; 22:58:33 >

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.