Şimdi Ara

Başarı Hikayem, rehberim. Türkiye 35.liğine giden yol.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
314
Cevap
226
Favori
37.632
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
230 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba, sınav sürecini atlatan arkadaşlarıma geçmiş olsun diyorum. Bu sene bu maratona atılan arkadaşlarıma da başarı dileklerimi iletiyorum.

Öncelikle bir hayli uzun bir yazı olduğunun farkındayım, bu yüzden şimdiden özür diliyorum. Okuyan herkese teşekkür ederim. :)

Pm’den çok fazla soru geldiği için konuyu hazırlamaya karar verdim, aslında pek niyetim yoktu. :)

Öncelikle kendimden bahsedeyim, ismim Enes. Doğma büyüme Lüleburgazlıyım, sbs’nin ardından çok karışık geçen bir tercih döneminden sonra Tekirdağ fen lisesine yerleştim.(Atatürk fen ve kabataşı puanım tutmasına rağmen İstanbul için kendimi hazır hissetmediğimden tercih etmedim.)

İlkokulda sözel derslerden gına gelmişti, hiç sevmem kendilerini. Fen lisesi kazanınca rahatlarım demiştim ama hiç öyle olmadı. Özellikle edebiyat ve tarih OBP’nin bu kadar önemli olduğu zamanda ortalamamı düşürdü. Neyse ki 9. Ve 10. Sınıfı bu şekilde atlattım. Diğer senelerde de artık bu iş böyle olmaz deyip onlara da istemeye istemeye çalışmaya başladım. 12. Sınıftaki yazılılarda çok fazla zorlamadıklarından 96.22 ortalamayla okul 4.sü olarak mezun oldum.

Daha ayrıntılı bir rehber olması açısından olimpiyattan da bahsetmek istiyorum. Bazılarına göre olimpiyat gereksiz bilgi, boşuna zaman kaybı olarak görülüyor. Ben buna kesinlikle katılmıyorum, her ne kadar olimpiyatta bir başarı gösteremesem de, kişinin ufkunu genişletmesi ve diğer derslere de farklı bir açıdan bakmasını sağlamasıyla olimpiyatı çok gerekli görüyorum. Dediğim gibi başarı sağlayıp ek puan kazanmanız önemli değil, madalya işleri zaten devlet okullarında zor. Cemaat okulları olayı domine etmiş durumda. Ama tekrar söylüyorum, olimpiyatta edindiğiniz tecrübe diğer derslerdeki başarınızı da arttırıyor. Ben şahsen kimya olimpiyatındaydım, 10. Ve 11. Sınıfta birkaç netle ilk aşamayı geçemedim.

Onun dışında arkadaş ortamı çok önemli, sizin seviyenizde olan, idealleri olan, iyi anlaştığınız 3-4 kişilik bir arkadaş grubu başarının anahtarı. Aklınıza takılan bir şeyi whatsapp’tan hemen sormak gerçekten iyi oluyor. Tabi bu arkadaş grubu sadece ders anlamında değil, psikolojik olarak da destekleyici olmalı. Açıkçası ben bunun çok faydasını gördüm.

Biraz da yurt ortamından bahsetmek istiyorum. :) 4 sene boyunca okulun kendi yurdunda kaldım, her akşam saat 7 ve 10 arasında düzenli etüt vardı. Soru sorabileceğimiz hocalar da dönüşümlü olarak etüte geliyorlardı. Etüt 3 saat boyunca zorunlu olarak yapılıyordu, devlet okulunun disiplininin yararını burada gördüm. Etüt saatleri haricinde son seneye kadar pek çalışmadım. Son sene bir zorunluluk yoktuı, herkes çalışıyordu zaten. Kalkıp 8-10 saat çalışmadım, ortalama 3-5 arasında değişiyordu. İlk 3 sene dershaneye kayıtlıydım ama uğramadım, sadece kaynakları aldım. Ama son sene bir gün bile kaçırmadım diyebilirim.

Son seneden bahsetmeye başlayayım en iyisi. 11 bittikten sonra ramazana kadar dinlendim, ramazan başlayınca günde 3-4 saat çalışmayla başladım. Genel olarak iftardan sonra sahura kadar ara ara çalıştım. Önce mat1 den başladım, simetri 3 kitabı bitirdim. Dershanenin açıldığı ağustos ortasına kadar da fizik kimya ve geometri simetrileri bitirdim. Biyolojiye de biraz göz gezdirdim diyelim. Bu arada Fem’e gittiğimi de belirteyim. Dershane açıldı, ilk denemeyi olduk. 140 netim vardı, bu kadar yüksek beklemiyordum. 11 in başından beri zaman denemelerini çözüyordum 125 civarlarındaydım. Yaz boyunca hiç deneme çözmedim. Bu süreçte 15 netlik artış gerçekten sevindiriciydi. Neyse rehavete kapılmadım, dershanenin bir aylık hızlandırma sürecinde biyolojideki eksiklerimi gidermeye çalıştım. Öbür yandan denemeler devam ediyordu. Genel olarak yanlışlarım Türkçe sosyalden çıkıyordu. Onlara çalışmam gerekiyordu ama resmen ölüm gibi geliyordu sözel çalışmak. Zar zor biraz baktım onlara da ama birazdan ygs sonucumda göreceğiniz gibi pek bir işe yaramadı. Neyse, önemli olan lys deyip sadece sayısalla yoluma devam ettim diyebilirim. Kasıma gelindiğinde zamanlar başladı, hiç kaçırmadan girdim denemelere. Net olarak ocağa kadar 140-145 aralığındaydım. Femin Türkiye geneli sıralamalarında da genel olarak ilk 100 deydim. Ama öyle ilk 20-30 a da pek giremedim. Bir yandan okul yazılıları devam ediyordu, son sene olduğu için sağolsun hocalar pek zorlamadı. Tekirdağ fenin bu konuda yararını gördüğümü söyleyebilirim. Neyse ilk dönemi az biraz lys çalışarak kapattım, ygs adına sadece deneme çözdüm diyebilirim. Yarıyıl tatilinde Fatih üniversitesine bir haftalık kampa gittik. Bu benim için dönüm noktası oldu. Günde 7-8 saat çalışıyorduk iyice gaza gelmiştim. Liseye başladığımdan beri aklımda olan Boğaziçi için çalışmaya devam etmeliydim. Hocalarım ygs sözel çalışmam için ne kadar ısrar etse de lys çalışarak devam ettim. Şubat olmuştu, Bu dönemde 150-155 aralığına çıkmıştım. Ygs’ye sadece bir ay vardı. İçim rahat etmediğinden sınava kadar Ygs Türkçe-sosyal fem kapsüllerini alıp bitirdim. Sınav geldi çattı, ilk başta şok dalgası yemiş gibiydim. Sayısal alandan pek korkum yoktu ama Türkçe sorularındaki o çelişkiler beni bitirdi. İşte o an pişmanlığı yaşadım, çıkarılacak ders ne kadar sayısalcı olsanız da sözelleri bırakmayın. Sonra fena tokat atıyorlar. :D Sorular da açıklanmayınca bir hafta çok zor geçti, acaba kodlama hatası var mı diye içim içimi yedi. İkinci ders, kodlama sütunları 40’ta bitiyor.(Sosyal 45’te) o sütunlar tam dolu mu diye çıkmadan mutlaka kontrol edin. Benim gibi kuruntu yapmayın. :) İçiniz rahat olsun. Asıl hedefim ilk 100 dü ama sözellerin o durumundan sonra ilk 100 gelmeyeceğini anlamıştım.
    Neyse sınav açıklandı, beklediğim gibi sözeller, sayısalların yanında çok sırıtıyordu. Sonucum:

Buradan çıkacak olan sonuç, sene içinde denemelerde yaptığınız netlerin pek önemi yok. 155'i görmüşken, şahsen 143 netle süreci noktaladım. Aynı şekilde normalde kötü yapıp gerçek sınavda iyi yapan arkadaşlarım da çok. Bu noktada sene içinde yaptığınız netlere üzülmeden yolunuza devam edin diyebilirim.

Ama ygs için çok iyi bir sonuçtu yine de, lysdeki hedefime ulaşabilirdim. Sonuçlar açıklandıktan sonraki bir hafta şok dalgasını atlatmakla geçti, bir hafta sonra toparladım kendimi. Bu noktada ygs sonucunuzla kesinlikle moralinizi bozmayın. Lys sonucumu paylaştığımda ygsnin ne kadar etkisiz olduğunu göreceksiniz. Evet, nisana çok hırslı girdim. MF’de ilk 100’e girecektim. Hemen konu eksiklerimi kapatıp deneme çözmeye başlamam gerekiyordu. Fakat henüz integral bile bilmiyordum. Neyse konu anlatımlı kitaplardan eksiklerimi gidermeye başladım. Bir yandan okulda ve dershanede işlenen konularla eksikler eriyordu. Nisanı konu eksiklerini gidermekle kapattım. Mayıs ayında da denemelere başladım. O esnada zaten lys zamanlar ve diğer denemeler de başlamıştı. Ygs zamanlarda ilk 100’de zar zor tutunabiliyorken lys zamanlarda ilk 10’a giriyordum. Bu gerçekten çok iyi moral oldu ve hedefime emin adımlarla ilerlediğimi biliyordum. Mayısta soru bankası hiç çözmedim, sadece deneme çözdüm. (Kaynakları en altta ayrı bir bölümde belirteceğim.) İşin anahtarı kesinlikle deneme, amaçsızca bildiğiniz konulardan soru bankası çözmek çok gereksiz. Neyse hazirana da bu şekilde girmiş olduk, çevremde ve bende bıkkınlık başlamıştı ama son düzlük diyerek dişimizi sıktık. Matematik lys geldi çattı, girdik çıktık. Full beklemiyordum ama iyi geçmişti. Okulun kapalı olduğu dönemde dershaneyi aksatmamak için özel pansiyonda ve abi evinde kaldım. Matematik-fen arasındaki haftayı da bu şekilde abi evinde geçirdim. Modern fiziği kitaptan tekrar ettim, biraz da biyoloji okuyarak deneme çözdüm. O hafta da böyle bitti. Evet fen sınavını da atlatmıştım. Edebiyata da kayıt yaptırmıştım ama öyle bunalmışım ki, 25 tl gitsin çöpe, ne olacak deyip girmedim ona. Eve dönüp sınavın açıklanmasını bekledim. Günler sonra gece 1.15’te sonuçlar açıklandı. Hedefime ulaşmıştım, ilk 100 gelmişti. :) O gece ailecek sevinçten uyuyamadık. Sonucum:

----

Şimdi gelelim kullandığım kaynaklara:

Mat1: Simetri 3 kitabı ve fem konu özetliyi bitirdim.
    Kartezyen Q ve Odtü’yü de taradım. Deneme olarak fem kapsül çözdüm.

Mat2: Simetri 4 kitabı, fem beyaz lys mat soru bankasını bitirdim. Karekök ve Bilfen soru bankalarının da büyük çoğunluğunu çözdüm. Deneme olarak palme, birey, fem, fen bilimleri çözdüm.

Geometri:Geometri için temelim sağlamdı, fem beyaz soru bankası, fem beyaz konu anlatımlı, simetri ygs-lys kitaplarını bitirdim. Deneme olarak ygs kapsül, lys için de palme, birey, fen bilimleri, fem denemelerini çözdüm.

Fizik:Konu anlatımı olarak simetri ygs ve lys kitaplarından memnundum. Ayrıca Palme C ve D konu anlatım kitaplarını da tavsiye ederim, özellikle ezber gerektiren konularda(Modern Fizik) çok yararını gördüm palmenin. Soru bankası olarak fem beyaz, fen bilimleri, birey c çözdüm. Deneme olarak fem, palme, birey, fen bilimleri çözdüm.

Kimya: Olimpiyattan dolayı temelim vardı, son sene pek bir şey yapmadım kimya adına. Sadece organiği tekrar ettim, palme soru bankasını çözdüm onun için de.(Tüm lys olanı değil, sadece organik için olanını.) Onun haricinde palme, fem denemelerini çözdüm.

Biyoloji: En korktuğum sayısal ders, konu anlatımlı olarak başta Simetri ygs-lys ve fem beyaz olmak üzere meb ders kitabı da kullandım. Soru bankası olarak fem beyaz, palme, birey c, güvender(kırmızı olan), zafer çözdüm. Deneme için fem, palme, birey, fen bilimleri çözdüm.

----

Merak edenler için teknofemin analiz kısmından sene içindeki ygs netlerimden ss atıyorum.

Hangi okulu ve bölümü tercih ettiğimi soranlar da çok oluyor, Boğaziçi elektrik elektronik yazdım.

Şimdilik bu kadar, pm’den gelen sorular için yeterli cevap olur mu bilmiyorum. Aklınıza takılanları çekinmeden pm’den veya herkesin faydalanması için konudan sorabilirsiniz. Şimdiden, 2015 tayfasına başarılar diliyorum. İnşallah hepiniz için en hayırlısı olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EnesMahmud -- 25 Ocak 2015; 16:33:44 >

• Buyuk başarı çalışmış haketmis orası ayrı mevzu ama.

Aralik 2014 ten önce insanlar ne kadar rahat diyolarmış abide kaldım feme gittim şimdi götleri tutuşuyor. Allaha şükürler olsun o zamanlar da bu adamin arkasından sovenler bizdik bize kizarlardi malum kesim hocaefendiye kufur etme diye. Cidden bu guruhtan olmamak gurur verici Allah kimseye böyle U dönüşleri yaptirmasın.
  • hepsinden 1 yanlıs yapmak nasıl bir duygu :)
  • Kotu yapmissin ya uzuldum
    Tebrikler hocam

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu adamı iyi tanırım. Sonuna kadar hak etti gerçekten. Olimpiyatla ilgili söylediklerine de 100% katılıyorum, ikimiz de okulda kimya olimpiyatındaydık,ucu ucuna kaçırdık ama bize çok şey kattı gerçekten tüm derslere olan bakış açınız değişiyor.Alakasız bir dersle ilgili soru çözerken bile olimpiyat mantalitesini kullanarak cevaba pratik bir biçimde ulaşabiliyorsunuz.
  • Sozellerden kitaplarini yazabilirmisin rica etsem bu arada tebrikler adam king

• Kusura bakma da bu konu benim için hiçbir şey ifade etmiyor yine de uğraştığın için sağol.Bize daha yakın kesimden başarı hikayeleri lazım :)

• Burdaki sensin sanırım.Tebrikler.

• tebrikler kardeşim hak etmişin gerçekten.başarılarının devamını dilerim.girecek olanların ne yapıp ne yapmaması gerektiğini görmeleri için güzel bir kaynak
  • Ben belki yakınımdır. YGS 187, YMF3 sıralama 385.C.Paşa İngilizce Tıp olacak inş. Enes kadar olmasa da tıp için bir şeyler yazmayı düşünüyorum konu açıp, şu an Ege Tıp'ta 2.sınıfa geçen tanıdığın da yorumları olacak konuda büyük ihtimal
  • tebrikler, façan yansın karşim

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ne gurur verici. Tebrik ederim

• Netlerini paylasinca hatirladim hepsinden 1 yanlis sonuclar açıklandığı gunlerin basindada gormustum ve gercekten hayranlik duydum gercekten cani gonulden tebrik ederim bogazici eem ye giriceksin sanirim hayal gibi bir bolum hayatinda basarilar dilerim.

• quote:

Orijinalden alıntı: bynet_net

hepsinden 1 yanlıs yapmak nasıl bir duygu :)

Açıkçası hepsinden 1 yanlış gelmesi beni de şaşırttı, biraz daha karışık olmasını bekliyordum, özellikle biyoloji 3-4 beklerken nasıl öyle geldi ben de anlamış değilim. :)

quote:

Orijinalden alıntı: XtremeTechLover

Kotu yapmissin ya uzuldum
    Tebrikler hocam

Teşekkür ederim hocam.

quote:

Orijinalden alıntı: XrDr

Bu adamı iyi tanırım. Sonuna kadar hak etti gerçekten. Olimpiyatla ilgili söylediklerine de 100% katılıyorum, ikimiz de okulda kimya olimpiyatındaydık,ucu ucuna kaçırdık ama bize çok şey kattı gerçekten tüm derslere olan bakış açınız değişiyor.Alakasız bir dersle ilgili soru çözerken bile olimpiyat mantalitesini kullanarak cevaba pratik bir biçimde ulaşabiliyorsunuz.

Konuya katkıda bulunduğun için sağol ahmet, ilkokuldan beri arkadaşım olarak bu süreçte yakınımda olanlardan biri sendin zaten. :)

• Tebrikler :)

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: DegreeMan

Sozellerden kitaplarini yazabilirmisin rica etsem bu arada tebrikler adam king

Teşekkürler, belirttiğim gibi sözele çok bakmadım. Fem simetrilere ve biraz da fem dergilere baktım diyebilirim.

quote:

Orijinalden alıntı: Rabia Del Pueblo

Kusura bakma da bu konu benim için hiçbir şey ifade etmiyor yine de uğraştığın için sağol.Bize daha yakın kesimden başarı hikayeleri lazım :)

Fikrinize saygı duyuyorum, teşekkür ederim. Ben bir nebze fikir verebilirim diye düşünmüştüm. :)

quote:

Orijinalden alıntı: blacktox55

Burdaki sensin sanırım.Tebrikler.

Evet, benim. Teşekkür ederim.

quote:

Orijinalden alıntı: PinusNigr4

tebrikler kardeşim hak etmişin gerçekten.başarılarının devamını dilerim.girecek olanların ne yapıp ne yapmaması gerektiğini görmeleri için güzel bir kaynak

Teşekkür ederim, yardımcı olabilirsem ne mutlu bana.

quote:

Orijinalden alıntı: XrDr

Ben belki yakınımdır. YGS 187, YMF3 sıralama 385.C.Paşa İngilizce Tıp olacak inş. Enes kadar olmasa da tıp için bir şeyler yazmayı düşünüyorum konu açıp, şu an Ege Tıp'ta 2.sınıfa geçen tanıdığın da yorumları olacak konuda büyük ihtimal

Ahmet yaz sen de bir yazı, iyi olur gerçekten. :)

quote:

Orijinalden alıntı: Spica7

tebrikler, façan yansın karşim

Teşekkür ederim.

quote:

Orijinalden alıntı: 1/2mv2

Ne gurur verici. Tebrik ederim

Çok teşekkür ederim.

quote:

Orijinalden alıntı: kedikli34

Netlerini paylasinca hatirladim hepsinden 1 yanlis sonuclar açıklandığı gunlerin basindada gormustum ve gercekten hayranlik duydum gercekten cani gonulden tebrik ederim bogazici eem ye giriceksin sanirim hayal gibi bir bolum hayatinda basarilar dilerim.

Teşekkür ederim, çok şükür hayalimdeki bölümü kazandım. Darısı bu seneki arkadaşların başına.

quote:

Orijinalden alıntı: mrgll

Tebrikler :)

Teşekkürler. :)

• EnesMahmud E kullanıcısına yanıt
    ben palmenin denemesini basit diye burun kıvırıp çözmemiştim hatta buraya gelip kim tavsiye etti bunu ya bişeye benzemiyo falan dedim. ama sınavda süreyi kontrol edememenin tekrar yapmamanın cezasını çok çektim. büyük aptallık etmişim. sonucundan dolayı seni tebrik ederim
  • Tebrik ederim enes basaracagini hepimiz biliyorduk:) Allah basarilarini daha da artirsin onune hayirli kapilar acsin insallah )ins benimde hedefim ilk 100 .fen lisesinde birinciyim. zamanda gecen gun 133 yaptim sene icinde hic bakmadigim icin 110 un ustune nadir cikiyordum ins acilana kadar biraz daha yukselirse nasipse olur:)birde zamanda sene basinda 140 netle kaclara girebiliyordun

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi efsneksi -- 18 Temmuz 2014; 19:50:22 >
  • Sonuna kadar okudum. tebrik ederim. Ne yalan söyleyeyim gıpta da ettim biraz hepsinden birer yanlışı görünce kendim yapmış gibi de sevindim umarım seneye banada nasip olur.

• quote:

Orijinalden alıntı: aybikk

Tbrk ederm enes basarcani hepimiz biliyrduk:) Allah basaeilarini daha da artirsin onune hayirli kapilar acsin insallah )ins bnmde hedfm ilk 100 .fen lssnde brncym zamanda gcn gn 133 yptm sene icnde hc bkmadgm icn 110 un ustne nadr ckyrdm ins aclna kadar btz daha yksrlrse naspse olur:)brde zamanda sene bsnda 140netle kaclara grebliyrdn

ilk önce Türkçe öğren sonra girersin sınava
  • Tebrik ederim çok güzel bir başarı ama ortalama 3-5 saatle o kadar kitabı nasıl bitirdin anlamadım cidden

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.