Şimdi Ara

BEL FITIĞI VE GÜÇLENDİRME HAREKETLERİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
2.818
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • İyi günler, düzenli olarak 5 ay oldu spora başlayalı. Bir dönem ileri derece olacak şekilde bel fıtığım var, belimi güçlendirmek için (süpermen) hareketini yapıyorum genelde antrenman sonrası. Belimi sağlamlaştırmak için hangi hareketleri öneririsiniz ileriki yaşlarda sıkıntı çekmiyim belden diye.

Birde genelde squat hareketini yapıyorum ama deadfit vs. hareketlerine hiç girmedim. Yapmalımıyım deadfit yoksa rismi olur.

• Hacim şimdi burda yazdıklarıma elbet karşı çıkan olucaktir eminim ama genede tekrar söyleyeyim. Öncelikle bu konu forumda belkide 5 6 kere daha açıldı yeniden konu acmana gersk yoktu ama acmissin cevaplayalım. Bel fıtığı ve kas güçlendirmenin birbiriyle direk olarak bağlantısı yoktur. Tam tersi işler hatta. Yani bel fıtığı problemin varsa ve sırt kaslarını güçlendirip fitiga engel istiyosan sırt lower back egzersizleri yapiyosun diyelim. Bu egzersizler fıtığı daha kötü yapar iyileştirmez. Yani çıkmaza giriyosun. Fıtığın sebepleri zaten ağırlık kaldırmaktır. omur arası jel içe doğru patlar ve baskı sırasında ağrıya sebep olur başlangıç için tedavi evde ve doktor kontrolünde fizik tedavidir. Bu aşamada lower back egzersizleri yardimci olur ama ilerleyen fıtık için tavsiye edilmez aksine dahada kötü eder. Fitigin en iyi kanki hareketleri deadlift squat leg press barbell rowing ve kötü pozisyonda preacher curl hareketleridir. Şimdi burda istedikleri kadar leg press fıtığı tetiklemez desinler ben kendi okuduğumu bildigimi ve yaşadığımı söylerim. Fitnessta herkesin bilgisi vardır ben daha bu zamana kadar bilgim yok diyen görmedim herkes prof herkes fitness trainer. Sporu sağlıklı olmak için yapıyosan dediklerimi bi dusun derim. Hedefin ne amacın ne önce bunu sor kendine. Adam spora başlayalı 1 hafta olmuş günde 10 yumurtaya abaniyo sebebini soruyon bilmem kim hoca günde 10 yumurta yiyomus diyo saniyoki günde 10 yumurta yiyerek 3 ayda deli vücut yapicak yanlış bir düşünce mesela. Sorman gereken soru basit neden ve niye .

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Kas ve komple güç için yapıyorum tabiki vucüdüm yağlı sıkılaştırıp toparlamam lazım dahada fıtık bana büyük engel çıkarmadı şuana kadar. Bazen denk geldiğim yazılarda spor yapanların fıtığının geçtiği vs yazıyor. Bel güçlendirme egzersizleri vs. işe yarıyor diyorlardı sen bırakmı diyorsun sporu normal hayatta da dikkat etmez isek ilerler veya kötü olabilir.
  • AĞIRSAĞLAMyoutube
    Bel Fıtığı İçin Bunları Bilmen ŞART! Spor Fizyoterapisti Yanıtlıyor!
    https://www.youtube.com/watch?v=ZtKdMZxUTWk
    Savas Cebeciyoutube
    BEL FITIGI, Bel kaslarini guclendirmek
    https://www.youtube.com/watch?v=nm6Ae9TicUY

Sırayla izle millete kulak verme herkes doktor arkadaş

• yildiz123 kullanıcısına yanıt
    Yukarıda dediklerimden sporu bırak mesajı cikardiysan birkez daha oku derim. Sporu bırakma yediklerine dikkat et vücudundaki fazla kilo hareketsizlik ve kötü oturuş pozisyonu bel fıtığına sebep olur. Spor yaparsan fitiktan uzak durursun ama tutupta 120 kg deadlift yaparsan bu da fıtığın habercisi olur. Ben yıllardır spor yapıyorum bana daha bişey olmadı diyen bı cok insan hastalık insan yapısıyla alakalıdır çocukken yaşadığın ateşli hastalık seni bugün aynı mikroptan uzak tutuyosa aynı şekilde genetik yapın bu tarz hareketlere uygun olup olmayabiliyor . Her bel ağrısı bel fıtığı değil kimi zaman böbrek ağrısı veya kas agrisida bel fıtığı diye yorumlanabiliyor. Ilerlemis fitiktan deadlift squat hareketleriyle kurtulan yok yani.

Özetle fıtığın varsa üstte yazdığım hareketlerden uzak durmaya çalış kısa sürede belki bişey yapmaz ama gelecek zamanda daha büyük ağrıların habercisi olabilir. Bacakmi yapmak istiyosan zibilyon bacak harketi var glutes mi yapmak istiyosun tonla glutes hareketi var squat doğru bir tercih değil onu anlatmaya çalışıyorum.

• Bobby Zzz kullanıcısına yanıt
    Millete kulak verme herkes doktor diyon paylaştığın linklerden kaçı doktor? Hadi onu geçtim bende doktor değilim cebeci de aynı şeyleri söylemiş ben squat tavsiye etiyorum 80 kg dan sonra bende ağrı yapıyor demiş. Demekki onunda geçmişte bel sakatlığı olmuş. Iyilesicek bişey olsa o adaminki niye iyilesmedi bu zamana kadar ? Niye 120 140 kg squat altina girmiyo sence ?

• Şu bölümde gördüğüm spor konusunda en cahil insan sen olabilirsin sanırım, yazdığın her mesaj baştan sona saçmalıklarla dolu, 70, 75 yaşında deadlift squat yapan nineler dedeler var ve hatta bazıları benden bile daha güçlü, bunlar gerizekalı mı ? madem çok riskli madem çok ağrı yapıyor bu insanlar bu yaşta niye yapıyor bunları ? şu an gitsen mr çektirsen büyük ihtimalle fıtığın vardır, fıtık herkeste var fıtık = ağrı demek değildir, ağrı bu kadar basit bir konsept değil ağrının sebebini tek bir değişkene bağlayamazsın.

Spora başlamadan önce benim belim düzenli olarak ağrıyordu spora başlayıp deadlift squat yapıp belimi ve çevresindeki kasları güçlendirdiğim zaman benim belim hiç ağrımamaya başladı, e hani zararlıydı ? Bizim sakatlanmamız ve yaşadığımız ağrıların en büyük sebebi strestir ve bu stres sadece spor stresi değil, günlük hayatta mağruz kaldığımız stresinde çok büyük bir önemi var.Çok kötü bir tekniğimiz olsa bile stresi iyi yönetebilirsek bu bizi uzun vadede sakatlanmaktan korur.

Eğer bi hareketi performe ederken o hareket bizim için ağrılıysa, tabiki o hareketin alternatifini uygulamamız bizim için daha mantıklı olur, back squatı ağrısız yapamayan birisi için hack squat, leg press, front squat, smith machine squat, bir sürü alternatif var.Aynı şekilde hareketin yerden başladığı conventional deadlifti ağrısız yapamayan birisi için sumo deadlift, block deadlift, romanian deadlift, stiff leg deadlift gibi bir sürü varyasyon var.

Omurgamız güçlüdür, omurgaya yük binecek diye bu tarz hareketlerden kaçınmak bana göre inanılmaz saçma, doğru stres yönetimi, doğru teknik, doğru programlama ile oluşabilecek sakatlıkları/ağrıları minimize ederek güvenli bir şekilde yapabilirsin.Daha söylenecek çok fazla şey, çok fazla parametre var bunlar sadece buzdağının görünen kısmı.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt
    Bahsettiğin insanların fıtık olmasının en büyük sebebi sinir sistemini oldukça fazla zorlayan egzersizleri tıpkı birer izolasyon egzersizi gibi yüksek set ve tekrar aralıklarında uygulamalıdır.

Doğru teknik ve bilinçli bir periyodizasyon ile squat, deadlift gibi egzersizlerde hiç sakatlanmadan vücut ağırlığının 2 hatta 2.5 katı gibi rakamlara ulaşabilirsin. Fakat barı alıp 120 kilo deadlifti bro vücutçular gibi 4 set 12 tekrar yaparsan, hele ki tekniğin de bozuksa elbette fıtık olursun.

Doğru teknik, sabırlı ilerleme ve mobiliteye önem vererek kendini sakatlıklardan korur ve gelişirsin. Araba çarpmasından korkup dışarı çıkmamak, fıtık olmaktan korkup deadlift yapmamaktır.

• Evet tahmin ettiğim gibi deadlift fanları hemen gelmiş ve cahillikle suçlamalara başlamış. Ben kendi sagligimdan sorumluyum isteyen deadlift yapar squat yapar beni ilgilendirmez ilerleyen zamanlarda ah vah edersenizde çok geç olduğunun farkına varırsınız. Her insan her harekete elverişli demek tüm insanlar fıstık ezmesi yer demek gibi bişey olur. YouTube kanalı veya forum takip etmekle bilgi öğrenmek yerine akademik makale okuyun sözlerimin kelimesi kelimesine yazıldığını görürsünüz. Burda tartışmaya başlayıp konuyu uzatmak istemiyorum. Varsa paylaşmak istediginiz bişey PM atarsiniz ordan devam ederiz . Spor sağlıklı bir yasam içindir sağlık elden gitmesi için değil.

Selametle.

• quote:

Orijinalden alıntı: tesbihcekenhoroz

Millete kulak verme herkes doktor diyon paylaştığın linklerden kaçı doktor? Hadi onu geçtim bende doktor değilim cebeci de aynı şeyleri söylemiş ben squat tavsiye etiyorum 80 kg dan sonra bende ağrı yapıyor demiş. Demekki onunda geçmişte bel sakatlığı olmuş. Iyilesicek bişey olsa o adaminki niye iyilesmedi bu zamana kadar ? Niye 120 140 kg squat altina girmiyo sence ?
    Ya kardeşim cahil cahil yazı yazıyosun. Önce açarsın videoyu ne dönüyo adam gibi dinler sonra yazarsın. Birinci videoda fizik tedavi uzmanıyla görüşüyorlar. 2.videoda 1.inci videoda ne anlatılıyorsa 2.videoda onu desteklicek şekilde konuşuyor. Fıtığım olduğu için ve çok araştırıp doktora gittiğim için söylüyorum doktorlarda aynı şeyleri söylüyor. İlkel düşünen dikine giden beyinlere bişey demiyorum siz takılın kafanıza göre

Bro detected! Hemen kaçın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ufkrkmz -- 9 Aralık 2019; 14:14:12 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
    Hangi akademik makalede deadlift fıtık yapar mesajı var dostum söyler misin?

• Ncbi gov a girersin PMC den arama kısmına injuries squat bench press and deadlift yazarsan 2018 yayımlanan bir makaleyi görebilirsin. Deadlift sakatlanmalari 12%- 31% arasi. Fitnessta bütün harketlerde sakatlık riski var ben boş barla yapılan deadlift Adam sakatlar demedim kendi cikarlariniz uğruna yazılanları başka yere çekmeyin. Devam edelim effects of barbell deadlift training yaz diğer makaleyi oku devam edersen pubmed gov dada 1999ya yapılan özel olimpikte deadliftin biyomekanik analizi diye başka makale var. Fizik tedavi uzmanlarida deadlifti yüksek kilolarla yaptırmaz düşük kilolarla yaptırır.

Simdi bu arkadaşlar biz baktık öyle bi makale yok diye inkarda edebilirler. Bulamazsanız şayet bir sonraki mesajımda linklerinede atarım. Bilgiyle ve sevgiyle kalın.

• Bobby Zzz kullanıcısına yanıt
    Videoları bir kez daha izle istersen fizik tedavici arkadaş ne diyo evre 3 e kadar bizde diyo mesaj yapicak egzersiz vericek kiloluysa diyetisyene yonlendiricek bele gelen baskıyı azaltmak için . Hadi koçum sen 4x10 deadlift yap kendine gelirsinmi diyo sence videoda? Hadi onu geçtim konuyu açan arkadaşın sıkıntısı varmış bu adam sizin " deadlift candir yap kardesim" lafından sonra belini sakatlarsa sorumlusu siz mi olucaksiniz ? Bana cahil demeden önce kendinize bakın insan sağlığı forumda yazılan iki üç cümleyle oynanacak kadar basit bisey değil. Konu sahibi arkadaşta kararını kendi verir ister yapar ister yapmaz .

• İleri derece bel fıtığı olan birisi olarak konuya dahil olayım. Ben belimi muhtemelen 4 ay önce bu sporda sakatladım. Yani halk tabiriylr fıtık attı. Tabi öncesinde hafif derecede vardı. Ağır t bar rowlar sebep oldu muhtemelen. İlk 1 2 hafta yürüyemiyordum neredeyse. Ameliyat diyen beyin cerrahı da oldu ama istemedim. Ayağa kalkamayana kadar devam dedim.
    Ağrılarım azalınca fitnessa devam ettim. Ağrılarım daha da azalmaya başladı. Front, back squatlara başladım ve ağrı namına hiç birşey kalmadı.
    Kaslar güçlendikçe omurgaya binen yük azalıyor doğal olarak. Şimdi karın kası çalışmalarına da başlayacağım. Bel bölgesi iyice güçlenmeli.

Yalnız o squatlarda ters bir hareket yaparsam sonuç çok daha kötü olabilir. Ama bu spordaki tüm hareketleri doğru formda yaparsanız omurgaya hiç bir zararı yok. Önemli olan form ama bu bir risk. Bu riski alırsanız, ve hata yapmadan ilerlerseniz inanıyorum ki fıtığınız olduğunu unutursunuz. Ama yapılacak bir hata ayağa kalkamamanıza da sebep olabilir. Bu ciddi risk faktörünü göz önünde bulundurun.

Yapmadığım hareketler: leg press, ağır kg leg curl, deadlift, t bar row.

Ayakta yapılan dumbell pressler, overhead pressleri iyice güç kazanmadan yapmayın. Yani bunları yaparken sadece kol omuz gücünüzü kullanacaksınız. Omurganızı içeri sıkıştırıp kalça ve kürek kemikleriniz dışarda olacak. Bu da bu sporda orta seviye olmayı gerektiriyor en az. Başlangıç seviyesi arkadaşlar mutlaka oturarak yapsın.

• cbascan kullanıcısına yanıt
    Kardeşim teşekkürler. Diğerleri bana yardımcı olucağın aralarında kavga çıkardılar güzel şeyler yazmışsın. Benimde ileri derecede fıtık 2 3 yıl önce Ameliyat vs. demişti Doktorlar sonra yavaş yavaş geçti çok zorlarsam bazen atıyor ve ağrımaya başlıyor dediğin gibi. Yapmadığın hareketlerden Legpress i yapıyordum bir tek zaten. Birde beli güçlendirmek için hangi hareketleri yapmalıyım yaptığın programdan örnek verebilir misin.
  • yildiz123 kullanıcısına yanıt
    Hocam dar tutuş pulldownlar, back extention vs alt sırt kaslarını geliştirir. Az da olsa back squat da keza öyle ama dediğim gibi bizim için büyük riskler taşıyan hareketler. Formlara çok dikkat etmeliyiz. Salondan her kazasız belasız ayrılışımızda bel, karın bölgelerimiz daha da güçleneceğinden fıtığımızı hissetmemeye başlıyoruz. Umarım iyileşiriz :)

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.