Şimdi Ara

Bilkent EE (Tam burslu) vs. Odtü EE (Uzun inceleme içerir)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
3
Favori
2.236
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Hem tercih dönemi içinde, hem de dışında uzun bir süre okul araştırması yaptım. Elde ettiğim bilgiler ışığında net bir sonuca varmadan önce bir de topladığım bilgileri burada paylaşayım dedim. Kararımı verip tercihlerimi girmeden önce bir de sizlerin fikrini alayım dedim.

Önce istediğim bölümü söyleyeyim. Elektrik-elektronik mühendisliği istiyorum. Çok ama çok uzun zamandır bu fikirdeyim. LYS sıralamam 100-150 bandında mf4 yerleştirme puanında. Yani her ikisine de girebiliyorum.

Açıkçası arada kaldığım iki okul vardı. Birisi odtü, birisi de bilkent. Bu yol ayrımını yaşayan pek çok arkadaş olduğunu görüyorum forumda. kimisi elektronikler arasında kalmış, kimisi de cs ve ee arasında gidip geliyor. Ikinci sınıfa giren arkadaşlarım da yazımı okuyabilirler elbette.

Ayrıntılı değerlendirmeme geçmeden önce şunu belirtmek isterim: hem odtüdeki, hem de bilkentteki insanlar hangi okulu seçersem seçeyim, pişman olmayacağımı ve iyi bir eğitim alacağımı dile getirdiler. Yani okullar arasında öyle aman aman bir fark yok. Peki diyeceksiniz ki neden bilkentin puanı çok daha yüksek. Şöyle bir hesap yapalım:

bilkent 50 kişi alıyor ve 434. olan adam geçen sene en son girmiş.
    odtü 200 kişi alıyor ve yaklaşık 2200. olan adam en son girmiş.
    bilkent 200 kişi alıyor olsaydı ve yaklaşık olarak aynı dağılımla öğrenci alsaydı 434*4= 1726. adam en son giren olacaktı. Bu aradaki ufak farkı da yurt ve burs imkanlarına bağlıyorum. Bir de bilkent özellikle fem gibi dershanelerin derece grupları tarafından tercih edilen okullardan.

Şimdi bu okulları tek tek, ayrıntılı olarak inceleme vakti.

ODTÜ - EEE

Okulu gezmeye gittiğinizde yapacağınız yorum "Binalar küçük ve eski" olacaktır yüksek ihtimalle. içeri girdiğinizde zeminde, tabelalarda o tarihin kokusunu hissedeceksiniz belki. Bu yollardan ve yıllardan geçmiş öğrencileri hissedeceksiniz. Ya da okulun yeterince özenmediğini, bir boşvermişliğin hakim olduğunu düşüneceksiniz. Her iki düşünceyi de aynı anda aklımdan geçirdim ben.

Avantajlar:
    -Nüfusunuz bilkenttekinden daha çok olacak. Bu nüfus fazlalığının hem avantajları, hem de dezavantajları var. Bu nedenle her iki kısımda da ele alacağım. Avantajlar olarak sıralayabileceğim başlıca unsurlar ilgi alanı farklılığı ve insan çeşitliliği olarak çok geniş bir spektrumla karşılaşacak olmanız. Bu da üniversite içindeki farklı uzmanlık ihtimallerini, kafanıza uygun insan bulma ihtimalinizi artıracak. Hiç aklınıza gelmeyen öğrenci kulüpleri ile karşılaşacaksınız. Bunu şey gibi düşünebilirsiniz, odtüde her fikir %10 barajını aşarak meclise girebiliyor. (önemli not burada siyasi mesaj amacım asla ama asla yok)
    -Elektronik mühendisliği için her yerde bulamayacağınız özel lablar ve tesisler mevcut.
    -Hoca sayısı çokluğu. ODTÜ bünyesinde 58 tane hoca var, bilkentte bildiğim kadarıyla yaklaşık 20 tane. Bu sayı fazlalığının avantajı aynı dersi alabileceğiniz farklı hocaların bulunması. Birinin tarzını, anlatımını sevmediğinizde başkasından ders alabiliyorsunuz. Hocaya durumu kibarca anlatmak yeterliymiş.
    -EEE ile ilgili bazı dersler sayıca daha çok veriliyor. Mesela 2 tane manyetizma dersi alıyorsunuz. Bilkentte bir tane. Görüştüğüm insanlar odtüde mesleki eğitime geçişin biraz ağırdan alındığını, temel eğitimin çok önemsendiğini belirttiler.
    -Star programı: Henüz undergraduate iken makaleler yazmanızı sağlayabilecek bir program. Hocaların proje havuzu anladığım kadarıyla. Detaylı bilgi için siteyi inceleyin.
    -ODTÜ Kültürü farktır. ODTÜ öğrencisi olmanın insana bambaşka bir zihniyet getirdiğini düşünüyorum. Sosyalleşme açısından, insani ilişkiler açısından fark yaratan bir okul ODTÜ.

Dezavantajlar:
    -Maddi burslar için yerleştiğiniz puan türünde ilk 100 içerisinde yer almalısınız.
    -Öğrenci sayı çokluğu: Kendinizi kanıtlamakta ve hocaların ilgisini çekmekte zorlanabilirsiniz. Okulda derece yapmak da zorlayıcı olabilir. Birkaç tane 4.00 bitiren oluyomuş sanırım.
    -Bitirme projesi konsepti. Odtüde biraz daha muhafazakar bir bitirme projesi mantığı izleniyor. 5-6 konudan birini seçiyorsunuz ve yapıyorsunuz. Uygulamalardan bazıları bayrak yarışı yapan robotlar, curling oynayan robotlar gibi.
    -Yemekhane gibi imkanları daha zayıf.

Bilkent - EEE

Eğer ODTÜ'yü gezdikten sonra burayı gezerseniz işte burası modern bir bina diyeceksiniz. ODTÜdeki iki-üç eee binası bu binaya denk geliyor sanırsam hacimsel olarak. EEE Bilkentin kesinlikle önemsediği bölümlerden. Bunun başlıca sebebi rektörün de elektrik elektronik mühendisi olması olabilir. Temel bir mühendislik olduğundan olabilir. Sonuçta okulun gözbebeği iki üç bölümünden biri bence.

Avantajlar:
    -Konuştuğum öğrenciler her sene tüm öğrencilerin yaklaşık %20sinin yurtdışında önemli okullardan kabul aldığını belirtti. Elbette o nesildeki yurtdışı ilgisi de bu sayıyı şekillendiren faktörlerden olur ancak bu rakam bence gayet iyi. 160 öğrenciden yaklaşık 30-35 tanesine tekabül ediyor. Rektörün 3 tane stanford slotu varmış mesela. Adam sorgusuz sualsiz istediği 3 öğrenciyi yolluyor.
    -Hazırlık atlamada dış sınav imkanı fazlalığı. FCE, TOEFL IBT, IELTS gibi farklı sınavlar kabul ediliyor. TOEFL ibt de 87, fce de de c seviyesi hazırlığı atlatıyormuş.Odtü toefl ı kabul ediyor, fce i etmiyor, gerisini bilmiyorum. TOEFLda daha düşük puanla (80) geçiriyor.
    - Yerleştiğiniz puanda içk 10.000 içindeyseniz kapsamlı burs alıyorsunuz. 2 kişilik yurtta kalıyorsunuz, cep harçlığınız oluyor vs.
    -Hoca verimlilik yüzdesi. Bilkent sonuçta bir vakıf üniverstesi, yani özel bir üniversite. Çalışmayan hocayı, uyumsuz hocayı barındıracaklarını zannetmiyorum. İstisnalar elbette olur ama genel tabloda bunun böyle olduğunu düşünüyorum.
    -Bitirme projesi konsepti: Birden fazla opsiyonunuz var. Birinde mesela bir ürün tasarlayıp bu ürünü hem geliştirme, hem pazarlama, hem de servis verme gibi detayları planladığınız, ellerinizi kirlettiğiniz bir model firma. Başka birinde de var olan bir firmanın bir sıkıntısını çözüyorsunuz. Yine grup çalışması yapıyorsunuz, dönem başında firmalarla masaya oturup anlaşıyorsunuz. Mesela aselsan bir otomatik turret yapmanızı istedi. Yapıyorsunuz ve firma çözümünüzü gerçekten kullanıyor. Notlarınızı da hocalarınızla birlkte firma veriyor.
    -Henüz undergraduate iken makale yayınlama şansınız bilkentte daha yüksek. Hocalar bu konuda daha hevesli duruyorlar.
    -Not ortalaması yapmak kolay değil. 4.00 ile bitirenin olmadığı olabiliyormuş.

Dezavantajlar:
    -Mali açıdan zorlama. Bilkentteyken burs alıyor olsanız da gideriniz de odtüdekinden daha çok olacaktır, bunu belirteyim.
    -Bazı öğrenci kulüplerinin tabeladan ibaret olduğu izlenimi uyandı bende. Öğrenciler üzerlerindeki akademik baskıdan dolayı sosyalleşmeye biraz daha az vakit buluyorlar gibi.
    -Eğer ben yüksek güç sistemleri üzerine ya da elektriğin taşınımı, dağıtımı gibi alanlarda uzmanlaşıcam derseniz bilkentte pek mümkün değil bu. Ama sinyal işlemedir, nanoteknolojidir, bu alanlarda iddialılar.

Sonuçlar: Uzmanlık yapabileceğiniz alanları iyi inceleyin, o alanda hocası olmayan okula gitmeyin. Okulunuzdan isteklerinizi listeleyin ve yukarıda yazdığım şeylere hangisi uyuyorsa oraya gidin. Her ikisi de çok çok iyi okullar bana kalırsa, sadece bireyden bireye değişen gereksinim farklılıkları seçimi etkilemelidir bence.

Umarım kararınız sizin için hayırlı olur!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi murdertrk -- 10 Temmuz 2015; 19:13:51 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• yazdıklarının çoğu doğru.sadece bir şeyi düzletmek istiyorum. bilkent bursu ilk 100e girememiş öğrenciler için hayat kurtarır. ilk 100de değilse bir öğrencinin burs bulması gerçekten çok zor. bunu bizzat tecrübe ettim ve tecrübe eden arkadaşlarım var. ben 150. olarak girmiştim bilkente ve kyk dışında hiçbir yerden burs bulamadım ne yazıkki. hacettepe tıpta, boğaziçinde okuyan arkadaşalarım da aynı şekilde. dolayısıyla bilkent bursu baya önem kazanıyor. baya rahatlatmıştı bu burs beni okurken. odtü ve bilkent harcamalarına gelince, odtünün çatı denen mekanında da yemek yedim bilkentin speed, cafe-in ve kıraçında da. odtüde bir yemek 7-8 lirayken bilkentte 10 lira oluyor veya odtüde 10 lirayken bilkentte 13 lira oluyor. evet bilkent biraz daha pahalı ama o kadar abartıldığı gibi de değil. üstelik 3 liraya yemek yiyebileceğiniz yerler de var bilkentte. istediğiniz gibi ekonomi de yapabilirsiniz.

• Decade5 D kullanıcısına yanıt
    Yok içindeki mekanlardan dolayı dememiştim cep yorulma meselesini, takıldığınız arkadaşlar vs nedeniyle gidebileceğiniz yerleri kastediyordum. Bir de odtü evime yürüme mesafesi iken bilkent biraz daha uzak kalıyor. Bu tür ayrıntılar da mevcut tabii ki.

Hoş muhtemelen bilkent yazacağım.

• Hocam boğaziçini neden düşünmediniz

• OguzUA42 O kullanıcısına yanıt
    Mühendislik eğitimi olarak odtü ve bilkentin daha iyi olduğunu biliyorum. Bir de ankarada yaşıyorum zaten, neden istanbula gidip başıma masraf ve iş açayım ki?

Not: ilk sıraya bilkenti yazDIM.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.