Bilkent Elektronik: Nedir, ne değildir Bu yazıyı önden müfredat incelemesi gibi yazmayı daha uygun gördüm. Dönem dönem değil de, genel olarak yakın dersleri vs. anlatacağım daha çok. Arada hocalardan bahseder, sonrasında ne oluyor diye devam edip bitiririz. Önce genel/unrelated derslerden başlayalım. Başlamadan edit: işbu yazı taa ocakta yazılmaya başlanmıştı, son dönem departmanla aram kalmadı, hocalardan filan gidip gelenler var, hocaları içeren yerler yalan oldu o yüzden oraları sansürlüyorum çünkü yanlış yönlendirme olacak gibi. Okulun içindekiler zaten anlar herhalde, gerekirse pm atarsınız. Pm'lere 6 yılda bir girdiğim döneme denk geldiyseniz veya bekleyemiyorsanız stars offerings'den deşifre etmesi gayet kolay. Chapter 1: Havuz (!?) dersleri Burada Bilkent'te her Allah'ın kulunun veya en azından sayısallara must derslere bakacağız. 1.1) YÖK zorunluları TURK101/2, HIST200 (yabancılar bunlar yerine Türkçe grameri ve değişmediyse genel bir Türk tarihi dersi alıyor olmalı, kodlarını hatırlamıyorum bakmaya da üşendim): Bu dersler YÖK zorlamasından ötürü varlar, Türkçeler 2 kredi, Tarih 4 kredi (buraya bir dipnot, Bilkent'te dersler normalde 3 kredidir (5 ECTS), lablı veya spare hour yapmayan (4 saati de işleyenler) dersler 4 kredi olur (6.5 ECTS); Econ ve hukukçuların philosophy dersi, güzel sanatlardaki stüdyolar, Econ/Man vs.nin yaptığı interdisipliner bitirme projesi 6 kredidir. Tarih haddinden fazla kredi yani). Türkçede harf notunuzu (çoğu sözel derste olduğu gibi hocanız ve yazılarınızı okuduğu gün yataktan kalktığı taraf belirler, Tarihte genel olarak herkesin notu bol (büyük bir bence). Türkçelerin ders saati yoktur, ders başına dörder tane blog yazısı yazarsınız (bu yazılarda "filmin ana karakterini tekerlekli sandalyeye mahkumdur, bu da doğuştan bacağı olmayan beni çok etkiledi empati kurdum ağladım yazarken de ağlıyorum aaa bilgisayarım gözyaşlarından bzouldh hcam bakn hazsmiyorum" şeklinde saçmalamanız beklenir), birkaç kadrolu eleman harici IR/POLS/HIST masterlarına filan verdirirler bu dersi. Tarihte 2-3 hafta araştırma methodu öğrendikten sonra grubunuza baya baya makale gibi bir şey yazdırırlar, keyiflidir. Siz siz olun tüm paperı benim gibi tek başınıza yazmayın.. 1.2) İngilizce bloku ENG101/102/401: 101-102'yi bu okula değişime gelenler hariç her türlü canlı alır. Bilkent bunlara öyle bir önem gösterir ki isteseniz de droplayamazsınız, irregular başlayıp yaz okulu alacaksanız 102'yi eklemeden başka ders çekemezsiniz falan filan. 101/102 academic essay yazmayı öğretir, 102'de yalandan bir research paper da yazarsınız, çok işe yarar mı tartışılır. Kaleminizin güçlü olmasına bakıyor bu iki ders, tabi bazı hocalar var ki Toefldan 110+ alan insanlara bile cinnet geçirebiliyor. Ne demiştik, sözel derslerde harf notunuz add dropta belirlenir. İngilizceniz iyiyse kek dersler, yoksasını bilmiyorum. 401'i sadece mühendisler alır, teknik rapor yazma dersi. Ders boyunca bir soruna mühendislik çözümleri bulup bunlardan birini seçtiğiniz bir rapor yazıp sunu yapmanız beklenir. 101/2'den bariz daha kolaydır. Fun fact: Bu ders vakti zamanında 2 krediydi, oradan belli hafif olduğu. Tek arıza harbiden araştırma yapmanız gerekir, tabi sallama organınız güçlüyse yalandan araştırmanızı yediremeyeceğiniz hoca yok. Buraya Bilkent'e eleştiri niteliğinde şunu eklemek istiyorum, koskoca okulda adam akıllı sunum yapmayı bilen/öğretebilen bir tane hoca yok. Öğretmemelerini geçtim, genel adaba zıt gelen şeyleri takdir eden hocalar mevcut (çok kişiye koyu arkaplanda sunum yaparsın, 6x6 kuralını elinden geldikçe geçmemek lazım, data varsa bunu bir de yazıyla açıklamazsın gibi genel adabımuhaşaret kuralları kimsenin umrunda değil), bu derslerde essay yazmayı biraz öğrenirsiniz ama sunu muhabbetini bence unutun. 1.3) GE muhabbeti GE100/250/251/301/304: Burada aslında 3 farklı tip ders var, 100/250/251 Bilkent'e ayak bastığınız anda aldığınız dersler, 301 mühendislik must'ı, 304'ü sadece EE'ciler alır ama her ne hikmetse GE kodludur (oğlum bu dersin ön şartı analog lan??) GE100 sanırım okuldaki 1 kredilik üç dersten biri (diğerler de 251 ve 304). Oryantasyon dersi, anlatılacak bir şey yok, herkesin 1 A'sı olsun diye yapılmış bir olay çünkü yaptıkları oryantasyonun ***'ın bu cümleyi kurarken ne düşünüyordu diyip etkilendiğiniz özlü sözleri haricinde bir esprisi yoktu bence, şu an *** da yok. 250/1'de sosyal etkinliğe filan katılıp puan topluyorsunuz, 2 döneme yayılmış durumda, yine 1 kredilik A'nız olsun diye yapılmış bir ders. Bu kümede ders olmakla alakası olmayan diğer dersimiz GE304, pazartesi okul çıkışında EE related adamlar gelir birşeyler anlatır, siz telefona bakıp imza atarak A aldığınız 3.krediyi tamamlarsınız. GE301 ise apayrı bir dava. Canım *** hocamız tarafından başımıza sarılan bu ders bence süper faydalı olsa da (sizi mühendislikten çıkarıp birazcık insan yapar etik filan anlatarak) ders yükü felaket fazla olup seneler boyu transform almaktan başka bir şey yapmayan mühendis bünyelerine birazcık ağır kaçabiliyor. Ethics/sustainability/privacy tarzında bilimum konsepte değinip biraz ezberci yapısı yüzünden tat kaçırsa da bence bölümde size en çok sey katan derslerden biri. Yanılmıyorsam sts dersi veren tek okul biziz zaten. Bu zulmün sadece mühendislere özel olduğunu eklemeden geçmeyelim. 1.4) Humanities HUM111/2: Bir hayli sözel dersler olup harf notunun add dropta belli olduğu bir diğer ders. 111'de antik eserler (Gilgamesh, Iliad, Devlet...) 112'de daha modern eserler (Frankenstein, Freud'un ve Shakespeare'in eserleri...) okunur, hocadan hocaya değişmek kaydıyla beyninizi kullanıp yorum yaparsınız veya hocanın yorumlarını ezberlersiniz ve dersler biter. Bunlar da aslında size kültür namında çok şey katan dersler, hatta 301'den daha faydalı bile denebilir ortamda satılabilirlik açısından. Şunu da ekleyeyim bir dipnot olarak, 111 bende öyle büyük bir travma yaratmıştır ki 112'yi son döneme bırakan insanlardan biriyim (normalde 2.sınıf dersi bunlar). Kısacası sözel alerjisi olan insanlardan değilseniz iyi hocalardan alınca iyi ki var denilecek dersler. Mezuniyet editi: hocayı iyi alırsan dünyanın en iyi dersi bunlar, open book sınav yapan bir hocada kitapları sınavda okuyup da A alabilirsiniz, closed book sınavda Gilgamesh'ın tablet 5'indeki bilmem kaçıncı line a direkt citation yapmanızı da isteyebilirler. 1.5) Freshmen dersleri MATH101/2, PHYS101/2, CS115: Bariz bir şekilde 3 farklı tip ders var, teker teker gidelim MATH101/2 bildiğiniz calculus, konuşmaya gerek yok. Evet, Tekman bu dersin bilmem kaç yıldır koordinatörü ve hayır beni dersten atmadı. PHYS101/2 de bildiğiniz genel fizik. ODTÜ/Boğaziçi gibi fanteziye girmeden sadece mekanik ve elektrik görüp defteri kapıyoruz. 102'ye sonra geri geleceğiz. CS115 de Python'a giriş dersi, MIT'den çekilmiş olsa da bence rezalet bir ders, tez vakitte ayar çekmek gerekli. Bu dersi fen fakültesi de alıyor, CS harici mühendisler de. Ders çoğu plottingden öte Python kullanmayacak fencilere çok, gidip ML vs çalışacak mühendislere de az. Bu derse devam dersi açmak, veya fakültelere göre ayrı 2 Python dersi açmak çok mu zor bilemiyorum. Önceden EE CS101/2 alırdı, IE/CS ile fencilerin dersi de ayrıydı, içinden geçtiler her şeyin. Bu değişim yüzünden herhangi bir CS must dersini almak için gidip 101/2 almanız lazım artık, kısaca her yerden saçmalık akıyor. Chapter 2: Bölüm dersleri (zorunlulardan başlayıp electivelere geçmece) 2.1) Circuit Bloku EEE211/202/313: 2.1’de 211, 2.2’de 202, 3.1’de 313 alıyorsunuz zincir gibi bağlılar birbirlerine. ECD (313) bitirmeyi de bağlar, önemlidir. Buraya aslında PHYS102'dan başlamak lazım. Bu üç (4?) ders de birbirine inanılmaz overlap eden dersler, 102'de temel devre çözmeye filan başlıyorsunuz diferansiyel filan alarak, bunu kullanarak aslında analogun (211) yarısına kadar gelebilirsiniz. 211 biraz bulamaç bir ders, bir nevi introduction to electrical engineering without digital and signal processing (ki bu bile görece var) gibi, her türlü şeyi görürsünüz: Circuit theory primeri, farklı domainlerde analiz teknikleri, anten nasıl iş yapar, transistörler, modülasyonlar, devam edip gidiyor. (Şimdi biraz Bilkent ee dedikodusu) Bu dersin kitabını *** ile *** yazmıştır, ders ***'in dersi bile denebilir, dersin ana konusu olan lehimleyip kuracağınız (ve saatlerce indiktör saracağınız, T37 ve 5 bacaklı T61’e tekrardan tüm sevgimi yolluyorum) TRC denen lanet telsizin tasarımı (eski tasarımları bilmiyorum) da ***'ın işi. 2021'de *** emekliye ayrılınca bölümün tüm derslerini veren hocalar çorba oldu, hala kime neyi kitleyeceklerini bilmiyorlar. *** rektörlüğü bıraktıktan sonra geri analog vermeye başladı, büyük adamdır, zaten dersin sahibidir. O dönem piyangonun kime çıktığına bağlı olarak *** veya *** de verir dersi, hepsi iyidir tatlıdır, *** sınavlarda hayata bakış açınız değişebilir, iyi bir deneyimdir. Bu dersi sevmediyseniz bölümden kaçmak mantıklı olabilir. Bursluysanız şansınıza küsün, bu dersi en erken 3.döenminizde alırsınız ki Bilkent’te bölümde en son 2.döneminizi bitirdiğinizde burslu yatay geçiş yapabilirsiniz. Para sıkıntı değilse ne ala, Math132 filan çektiyseniz electiveden CS veya IE sizi bekler (siz bence analoğu sevseniz de sevmeseniz de mühendislik fakültesi denen beladan bir şekilde kaçın ama neyse). Buraya daha fazla şey yazardım da ders değişmiş, bizim zamanımızda transistör filan yoktu derste (neden olsun ki zaten), eski TRC çok pahalandı diye (eee bir dolar otuz lira olursa 3 dolarlık variable capacitorlerden 5 tane koyamazsın TRC’ye, ama dolarla maaş filan almazsanız ilgilendirmez sizi döviz filan) baya bi değişim oldu derste. Bir de LtSpice filan eklenmiş sanırım, hatta derste Matlab primeri bile olabilir, aşırı dolu ve her şeyi yarım öğrenerek analog diyarına bir giriş yapıyorsunuz. Circuit (202) ise varlığı biraz soru işareti bir ders, ilk yarısında nodal analysis öğrenirseniz analog üzerine hiçbir şey koymadan midterm fulleyebileceğiniz kadar tekrar eden bir ders. Temelde analogdaki devre muhabbetine linear algebra (az sonra gelicez, 241) eklenmiş hali gibi. Olmasa da olurdur yani. Bu dersi düzenli veren biri yok sayılır, piyango kime çıkarsa. Kontrolcü olmasına rağmen *** vermiş dersi uzun bir süre, şu an ***, ***, ***, kime denk gelirse verdiriyorlar (s.o.s., okulda devreci eksikliği mevcut). Ders öylesine boştur ki curve altı not gördüğüm iki dersten birisi olmasına rağmen (ki bu mallığı finalde yaptım) dersin başı sağolsun yine A düşürdük. Bu derste LtSpice öğrenceksiniz lablarda (daha doğrusu öğrenmeyecekseniz çünkü biri yapıyor labları kafasına girmek çok kolay), çok faydalı oluyor mudur işte en ufak fikrim yok, benim en uzak olduğum alanlardan birisi zaten. ECD (313) adam gibi transistör (BJT, Mosfet, her şeyiyle) göreceğiniz ve 211-202 tecrübenize göre ya rahat rahat halledeceğiniz ya da 211-202’den bağımsız olarak hayattan soğutacak bir ders. Küçük çapta transistörlü devreleri çözmeyi öğreniyorsunuz, ama sınavlarda fantastik fantastik şeylerle karşılaşmanız pek muhtemel olduğu için bu ders size ne kadar sorusuna devreden soğutur veya VLSI’ların ön şartını sağlar demekten başka bir şey diyemiyorum. Bu dersi ***/*** ikilisi verirdi 2015’e kadar filan, sonra ders ***'in dersi oldu (0.96, 1.02, 1.18 tarzı ders ortalamaları havada uçuşmaya başladı), şimdi *** Başkent’e geçince ders galiba *** ve ***'a kaldı (aslında Atalar’a kalmamış da olabilir ama dersi verecek adam yok, uzun süreli kalır da Volkan Kurşun’a filan verdirirler belkim, Edit: bu adam da gitti, sansürlemiyorum, galiba 15 yıl sonra bu dersi adam bulamadıkları için iisbf dekanı olmama rağmen ben vericem). Yine yalandan LtSpice kullanma muhabbeti var lablarda. Şimdi devre analiz edebiliyoruz, transistörleri öğrendik, Analog Devices da İstanbulda iyi para veriyormuş çipçi olak bari dediniz, sizi ne mi bekliyor, bakalım: Microwave Electronics (412), CMOS VLSI (414), Analog CMOS (415), Power (419): *** dersleri, Restricted kümesinde yoktur bunlar prob istemedikleri için (bu davaya da sonra geleceğiz), *** döndürüp döndürüp açar bunları, 414’ü gerçi Burçin veriyordu gitti (nerede bilmiyoruz kendisi) Volkan vermeye başladı, yine de “***'dan ders alak bari” kafasıyla bol bol alınan dersler. Microwave’de amplifier filan yapıyor olmanız lazım, VLSI’da adı üzerinde çip yapıyorsunuz bildiğin, 415’te biraz daha ECD devamı gibi CMOS’ları devreye sokuşturma dersi sanırım, 419 da bölümdeki tek görece elektrik dersi. Bu kadar, fazlası yok devamında. Bonus olarak şey ekleyelim, ***'in Nanoscale fabrication related 3 dersi (549, 550, 560; *** gibi o da döndüre döndüre açıyor) var graduate level, ama undergradlardan alanlar oluyor genelde. Biraz daha üretim tarafında (transistörleri dizmek yerine küçültelim filan diyorsanız) burası da faydalı olabilir, ekleyelim. 2.2) Sinyal ve Telekom bloku: Burada tek zorunlu ders var, Signals and Systems (321) Bilkent’te 3. Sınıf dersidir sinyal, ve tek derstir. Kısaca konsept şu: hayatta var olan her şey, onların durumu, hareketi bunlar birer sinyal belirtiyor (buna matematikte direkt değişkeni örnek verebiliriz: x); bunu etkileyen ortam/araçlar/diğer etmenler/sinyaller de bir sistem belirtiyor (F(x) in F’i yani). Ders bunları analiz etmek üzerine kurulu, matematik dersi bile denebilir. Bölümün belki de en önemli dersidir, her şeyi modelleme, analiz etme, yorumlama kafa yapısını çok güzel oturtur size, bunu yaparken matematiğinizi de güçlendirir fazlasıyla. Buraya signals and systems’ın özellikle de sistem mühendisliği denen davanın (bu kavramı endüstride çok yanlış kullanıyorlar) ne kadar önemli olduğuna dair muhtemelen 15000 kelimelik bir şey yazabilirim ama gerek yok. Econ derslerinde gördüğünüz modeller de bir sistemdir, IE derslerindeki kurulan simülasyonlar da bir sistem belirtir, zorlasanız bunu tıbba bile çekeriz tanı koyarken insanın bazı maddelerinin değerleri vs. diye, elektrik devreleri matematiksel olarak gerçeğe en yakın ve en rahat modellenen şeylerden biri olduğu için belki de elektroniğe kalmıştır yoksa konsept aslında kamu malı. Bu kadar intro yeter. Derste bu alan için gerekli matematik araçlarını alıyorsunuz temelde, Laplace ve Z’yi sırasıyla 4. Ve 3. defa gördükten sonra (241, 242 ve Laplace 202’de de var) ilk defa adam akıllı kullanıyorsunuz. Fourier Transform denen illet birden fazla hali ile karşımıza çıkıyor, convolution (TDK buna evrişim demiş??), modulation (AM, FM muhabbeti, analogda da görüyorsunuz), sampling (datayı sürekli veremediğiniz için yapmanız gereken şey) gibiileri sinyal dersleri ve Telekom derslerinde bol bol işinize yarayacak şeyler de görülüp bitiyor. Bu derste belki de gerçek hayatta işinize kısmen de olsa yarayabilecek ilk kodlama uygulaması yapılmaya başlanıyor Matlab’dan, eklememek olmaz. Ders normalde Regular: ***, Irregular: ***, Summer: *** şeklinde zorluğu da aynı sırayla azalan her şeyi oturmuş (fallda kalacak kişilerin ne yapacağı neyi öğrenip de ***'dan alacağı bile az çok bellidir) bir haldeyken bölümün çorba olmasıyla beraber bir anda ***-*** (ikisi de yanılmıyorsam Bilkent’te ilk defa sinyal veriyorlar, seneye kim olucak acaba) oldu bu ders. Geleceğe yönelik yorum yapamayacağım (çünkü data yok, önümüzdeki fallda ben versem şaşırmam süper lig hakem atamalarına döndü iyice), ancak geçmişteki düzene bakarsak *** dersi 100’le bitirmenize rağmen D verse bir bildiği vardır diyebileceğiniz kadar büyük bir adam (bana B+ vermesine rağmen bir tane küfür yememiştir oradan hesaplayın), ***'dan ise ders bal gibidir, rahat rahat geçmek isteyenlere idealdir. Şimdi buranın devamında ne mi var, ikiye böleceğim: Telekom grubu: Telekom 1 (431), Telekom 2 (432/530), Random Processes (533, bu aslında prob devamı gibi ama olsun siz yine de bakın), Wireless Comm (534), hatta belki Info ve Coding Theory (633/4) Burada derslerden çok bahsedemeyeceğim (çünkü telekomu bilkentte almadım, arkadaşların attıkları ile benim aklımda kalanların birbirine girme ihtimali çok yüksek), genel olarak konseptten başlayalım. Telekomda bir bilgiyi bir yerden başka bir yere minimum error rate ile minimum enerjiyi kullanarak taşımayı hedeflersiniz (temel problem), ve bu sistemi çok da complex yapmamanız gerekir (yan problem, kodlamayı çok zor yapmak, ideal mediumu üretilemez yapmak vs). Temelde bur bir constraint optimization problem, sinyal, bolca prob ve linear algebra gerektirir çözmek. Aslında olayı “bir yerden bir yere bilgi yolluyorum” bağlamının dışına çıkarsanız çok faydalı ve essential sayabileceğiniz bir dersler bütünü. Alan ilginizi çekiyorsa googledan direkt syllabusların farkına bakın derim çünkü bu alanda fazladan şunu bunu yapıyorsunuz diye dersleri uzun uzun anlatacak yeterliliğim yok. Hocalar ***, *** ve bir daha ders veresi gelirse ***. ***'ı hayatımda görmedim (ciddi manada), ***'ın da ***'nin de seveni çok bu derslerde. Dönüşümlü veriyorlar dersleri. Sinyal Grubu: DSP (424), ASP (525), 4-5 yılda bir açılan 520/1/2/3, sayarsanız optik fotonik ikilisi (428/9) Buradaki derslerin gördüğünüz üzere yarısı grad level. Undergrad derslerinden DSP yarı must gibi bir şey hem önemden hem elective kotalarından (gelicez buraya da). Sinyalin advancedi, dijitali, baya önemli bir ders. Springde genelde *** açar, fallda da ***/*** ikilisi dönüyor, bazen beraber açıyorlar. Fallda bariz daha kolay diye duydum (şaşırtıcı değil). Kısaca önemli ders, herkes alıyor ben değilseniz. Optik fotoniğe girmeyeceğim çünkü tutulan dersler değil, hep kotaları 10/50 doluyor, etrafımda alan da yok ki alsalar da nasıl ders olduklarını öğrenmeyi pek istemem, çok fizik buralar. Grad tarafta 520-3 zaten nadir açılan dersler, undergraddan alan pek olmuyordur. Biraz daha niş konulara iniliyor sinyal işleme alanında, eğer gradda ne çalışacağınıza eminseniz alırsınız ancak, o durumda da benden daha çok bilgi sahibisinizdir. ASP harbi baba derstir, gradların bile kaçtığına rivayet edilir. ***'ten 321-424-525 çektiyseniz undergradda ve hakkıyla verdiyseniz (A streak) muhtemelen çok iyi bir okulda sinyalden doktora yapıyor olacaksınız işin sonunda o kafayla, şimdiden tebrik etmek düşer. 2.3) Dijital Bloku EEE102/212: Dijital normalde 2.1'nin dersiydi, 1.2'sine aldılar, microp ise 2.2'sinin must dersi. Birbirlerini bağlarlar, microp da bitirmeyi bağlar, bu olaydan muzdarip olanlar bol bol görülmüştür. Siz bu bölüme gelmek gibi bir hata yaparsanız bari micropu ertelemeyin diye önden uyarımızı geçelim. Dijitalde mantık devre kapılarını görürsünüz, hala lise math müfredatında var mı bilmiyorum, ve veya xor muhabbeti. Bu devreleri cmosta tasarlamayı ufaktan gösterirler (neden en ufak fikrim yok), daha advanced componentlar olan multiplexerlar ve adını iyi ki aklımdan sildiğim bilimum araç daha gösterilir, bunları kullanarak finite state machine yaptırırlar bir clock bağlatıp (bunlar bir otomatın bozuk para sayması da olabilir, mobil oyunda çarpışma olup olmadığını anlamak için de olabilir). 1 ve 0larla tasarım yaparsınız kısaca. Derste gösterilmez ama (sözde son iki haftada gösterildiği iddia edilir ama bir rivayete göre Bilkent açıldığından beri derslerde hiç gösterilmemiştir) VHDL kullanarak basys3 kartına bol bol kod yazarsınız lablarda, projesinde de Basys'e ek bir çevre birimi katarak (bu sensör olur, VGA ekran olur, her şey olur) bir product çıkarırsınız ortaya, ben oyun yapmıştım tavsiye de edilir, kendi elinizle pixellerini çizdiğiniz oyun multiplayer ise keyfi bambaşka olur. Sınavlarda teorik kısımlardan (devreyi doğrudan çizmece) sorumlu olursunuz, bu sınavlar o kadar dengesizdir ki 80 curve getirdiği de görülmüştür 19 da. Ders kime kalırsa o verir gibi bir şey, çünkü okulda yanılmıyorsam tam olarak bu alanda çalışan (bir insan hayatını neden FSM tasarlamaya adasın ki zaten) birisi yok. En çok ***'in dersidir, sonra da ***'ın, arada *** de veriyor ve şimdi de ders Volkan'a kaldı gibi (en büyük hayalim analog ve ecd verip çok eğlenceli sınavlar yapan bir hocanın bu dersi vermesi, bu hocaların random.orgdan atanması olayı ile kısa sürede sıra ona gelir herhalde). Ders bence tiksinç olduğu için şu iyidir bu iyidir diyemiyorum, ama var, ne yapacağız. Microp ise çoğu diğer okulda yanılmıyorsam elective veya 3.sınıf dersiyken Bilkent'in kimsenin aklına gelmeyen 'bunlar 2'den 3'e geçerken stajlarında kullanır bunu en iyisi 2.sınıf must dersi olsun' şeklindeki dahice fikriyle verilen bir ders. Önceden sadece 8051 assembly kullanarak her register'ı tek tek denetleyerek sanat eseri şeklinde çok elementary tasklar için satırlar dolusu kod yazardınız, şimdi derse ARM/C kısmı geldi. Bu değişiklikten dolayı dersin halk içindeki sıfat tamlamasını buraya yazamayacağım, ama ne idüğü belirsiz bir hale geldiği kesin gibi düzeltmedilerse. İkinci yarıda da C ile yazarsınız kodları, mikrokontrolcülerin en derinine kadar inmiş olursunuz, aslında güzeldir ve embed yapacaksanız önemlidir. Kodu yazdığınız lablar dışında C ile yine bir karta kod yazdığınız proje yaparsınız (ben tabi ki de yine oyun yaptım), sınavlarda katliamlar olması muhtemeldir, sanıyorum en düşük final curveunu bu derste gördüm (20 küsürdü). Yapanın tam yaptığı ama ilginizi çekmiyorsa kabul olabilen bir ders, aslında elective olsa kimse bir şey kaybetmez (az sonra neden böyle dediğimi anlayacaksınız). ***'in dersidir, 8051 kısmını çok iyi bilir, ama şu an kendisi sanıyorum Maryland'de olduğu için kime kalırsa moduna geçmiş durumda (bu dönem ağır matematikçi bir adama verdirdiler dersi, siz düşünün gerisini). Alın, verin, unutun dersi çoğu insan için. Peki buranın devamı ne derseniz, cevap olağanüstü: yok. Embed dersini bizde CS departmanı açıyor ve onun için EE dersleri en ufak bir önşartı karşılamıyor (7 8 CS dersi almanız lazım, sayıyı saymakla uğraşmayacağım zamanında çok saydığım için). EE'den devam dersi Digital Electronics ve Accelaration for ML'dir ki 314 (d.e) yıllardır açılmayan, 413 (ml) ise asla açılacağına inanmadığımız bir ders (dersi açmayı planlayan hocamız buharlaştı). Devamı bitirme yani. 2'de bitirin bu bloku, rahatlayın. Zaten stajda işiniz bu kısımlara düşerse baştan öğreneceksiniz her şeyi (siz elementary boardlarla teorik şeylere uğraşıyorsunuz, sektörde sizin karşılaşacağınız memory constraint filan yok, bol bol kaynak var, normal). 2.4) Diğer dersler Feedback (342) ve EMT (351) var bu kategorimizde. EMT sözde 3.1 Feedback ise 3.2 dersi ama bu dersleri millet genelde kafasına göre alır. EMT sevenin çok sevdiği, sevmeyenin ise yıllar sonra bile bela okuyabileceği (bkz bu yazıyı yazan şahıs) bir ders. Phys102'nun biraz daha ilerlemiş, integrali filan artmış hali en temelinde. Elektromanyetiğe dair temeldeki tüm konseptlerle haşır neşir olursunuz (önceden böyle değildi, advanced emt buhar olduğu için 2 yıldır böyle, hatta her dönem müfredat daha da genişliyor sanırım). Teorik kısmın üzerine bir de proje yaparsınız (wireless charger olur, magnetli bir şey olur, bu sefer oyun yapmanız imkansız), ders biter, dersi çok seven ve A almış olan 10 eleman dışındaki herkes de muhtemelen kafasından siler. Bu dersi seveceğinize inanıyorsanız önden fizik çapına başlayabilirsiniz (Allah kurtarsın), ders muhtemelen en nefret ettiğim ee dersi olduğu için yazacak çok şeyim yok. Artık ***'un dersidir (*** iyipten vekil olunca ortam tamamen ona kaldı, şimdi nasıl dengelenicek göreceğiz), arada *** de yandan bir section daha açar. Feedback ise normalde 3.2'inin dersi olan bu bölümde teoride en son alacağınız must ders (sinyal bağladığı için). Biraz math dersi gibidir, kontrol sistemleri (devreye bir kontrolcü eklemek), transfer functionlar ile uğraşıp durursunuz (bu kısımlar sanki birazcık circuit devamı alıyormuşsunuz hissi verebilir, bu sefer black boxlarla çalışırsınız tabi). Biraz 241'i tekrar ettirir teorik açıdan, çoğu insan SVD'yi, eigenvectorlerin nasıl alındığını, 4x4 Matrix inversünü nasıl aldığını yıllar sonra hatırlamak zorunda kalır. Genel olarak ne anlatıyor bu ders derseniz bilmiyorum cevabını verebilirim, teorik yük olarak muhtemelen en hafif must ders (ve feedback çok kolaymış diye havaya girip bir assignmentından uçup aklınızın başınıza gelmesi son derece olası bir senaryodur). Arduino kullanarak motordan data almalı ve sektöre görece yakın Matlab kodları yazacağınız labları bulunur 3 tane. Dersi almış birine size ilk quizde ne sordular dediğinizde hatırlamıyorum ki cevabını en çok alacağınız ders olmasıyla ünlüdür. Ders *** ile ***'ün arasında döner, vakti zamanında *** da verirmiş, iki hoca arasında galiba işlenişte bariz farklar var ancak herkes dersi alır almaz aklından sildiği için pek teyit edebildiğim söylenemez. Devam derslerine gelirsek EMT'nin ilerisinde Anten, 453 ve 455 var. Anten ***'un, 455 ***'ın dersi, antende anten yaparsınız, 455 biraz daha power'a kayar. 453 ***'ın dersidir, manyetizma ve motor işlerine değinir. Sayarsanız optik fotonik de bunun devam dersi olabilir, onlar için bkz sinyal bloku. Feedback'in devamında da 440 (sayarsanız), 442, 444, 445 ve 446 var. 446 sadece yazın açılır, 440 ise temelinde matematik dersidir (adı da zaten advanced math gibi bir şey). 442, 444 ve 445 için ise en ufak bir şey söyleyemem çünkü feedback aslında şuraya şuraya ayrılır diye çıkarım gösterebilecek kadar fikrim yok. Eğer bu alan size uygun gibi geldiyse, sizi stars'a alalım, oradan bakın. 2.5) Math bloku: 241, 242 ve 255 var burada. Yerleri 2.1, 2.2, 3.2 diye gösterilse de prob (255) genelde çok daha erken alınır. 241 lineer dengi denilebilecek bir ders ancak çoğu okula göre galiba bariz daha yoğun ve (bence ama bunun son derece objektif bir görüş olduğunu düşünüyorum) bölümün/müfredatın açık ara en kritik dersi. Vektor spaces'dan başlar, klasik lineer operasyonlarına girer, sonra dersin sonuna doğru SVD, Z, laplace, convolution (bu neden bu derste var?? kimse bu derse öğrenmiyor zaten bu çok zormuş geçelim diye), diffe giriş diye patlama yapar. Matematik önemlidir, bu da size fazlasıyla matematik gösterir, iyidir hoştur, zordur ama çok şey katar. ***'ın dersidir, ***'le beraber verir, irregularda da *** ile *** beraber açar veya sadece *** açar. İrregularda bariz daha kolay olduğu rapor edilmiştir ama Bilkent eeye gelen herkesin dersin bitimine 3 dakika mı varmış şunu da ispatlayayım diyerek 2 tahta ispat yapan *** deneyimini yaşamasını zaruri görüyorum. Şimdi dersi 'herkes random dersler versin' şenliğinin sonucu olarak *** veriyor, en azından bu olayla alakası olan birine düştüğü için bu sefer iyi bir tercih gibi duuryor. 242 ise 241'in aksine çok daha rahat bir derstir. Bu da daha çok diff'e denk gelir gibi olur, ancak differansiyel çözerek başladığınız ders ikinci yarısına doğru bir anda complex calculus'e döner. Bence bu kısım çok ağır değildir (tabi bence 241 de ağır bir ders değildir, matematik konusunda benim standartlarımı çok takmamak lazım) ancak başvuruda filan ben complex calculus de aldım demeyi sağlar ki güzeldir bu. ***'nun dersidir, ***'le beraber verir, genelde işin sonunda sıkıntı çıkarmadan dersi verir gidersiniz. 255 ise biraz daha kritik bir ders. Okulun sinyal/telekom/ml fetişi yüzünden biraz fazla key bir ders olmuştur. (Buradan sonrası benim görüşüm değil çünkü lisede bu dersi A ile verecek kadar prob biliyordum zaten) Exchange'de bunlar bizim probumuz ile aşık atamaz diyecek kadar böbürlenilen (yanılmıyorsam şanlı Bilkent sadece EPFL'in prob dersini kendi dersine denk olarak görmüştür bunca yıl boyunca, ki EPFL'e giden gençler de EPFL'in o aptal dersi ile mi ugrasayim diyerek almamaktadır) bir derstir. Ağır olduğu söylenir, yapan genelde çok rahat yapar (ki bu derste ilk 3 highest grade ile 4.arasında 10 puan olması biraz normalleşmiştir sanırsam) olasılık aldığınız, sonunda istatistik kısmı olan ama kimsenin öğrenmeye tenezzül etmediği (herkes burayı bence telekomda öğreniyor) görece kallavi bir olasılık dersi. Çoğu elective'i bağladığı için önemlidir. Normalde ***'ın dersiydi, ders vermeyi bıraktığı için önce *** verdi, şimdi ***'le *** arasında dönüp duruyor, başka biri verecek mi heyecanla bekliyoruz. Buraya yazılabilecek bir devam dersi de var: 361. ***'ın dersi, 241'in devamı gibidir, inanılmaz ağır olduğu söyleniyor (geç gelen edit, sınavlarını konularını gördüm, bence değil, ama bence, hesabı yapın), 70le filan highest grade çekilmiştir ki bu Bilkent EE standartlarının %20-30 altındadır. Çok ağır diye galiba millet kaçıyor ama teorik ml yapacaksanız bulunmaz nimet gibi. Chapter 3: Electiveler 3.1) Kalan EE seçmelileri EE'de 3 farklı tipte olmak üzere toplam 6 elective bölüm dersi hakkınız var. Dersler hakkında gram fikrim yok (çok şükür), ama gördüğüm kadarıyla kümeleri yorumlayabilirim. Restricted: Buna prob seçmelisi diyorlar, 6 ders var (CS421-Computer Networks, DSP, Telekom1, Telekom2, 446, Data), 2'sini alıyorsunuz. Varlık sebebi herkese zorla DSP/Telekom duosundan birini aldırmak gibi (o kadar arkadaşım var, Telekom1-Dsp almadan mezun olan 1 kişi tanıyorum galiba). Computer networks burada ee sevmiyor musun, tamam al sana bi güzellik yaptık dersi olaraj durur (korkunç bir ders, psikolojimi bozmuştur), geri kalanları yukarıda açıkladık. Tabi prob seçmelisi derler, 361 veya cs kodlu ml dersleri yoktur burada, neden acaba.. Düz elective'de dersler dolu, dediğim neredeyse tüm ee dersleri var, üzerine göstermelik cs dersleri eklenmiştir birkaç tane (comparch 10 yıldır açılmıyordu ethz ile ortak açtılar geçen sene, tutmadı 1 kişi mi ne aldı, diğer ders olan embedi almak için de 101-102-201-202-223-224-342 almanız lazım ki yok böyle bir şey) kısaca dolandırıcılık burası, kanmayın. Ek olarak harbiden alabildiğiniz bir GE kodlu data science dersi var ki alan arkadaşlarım olmasına rağmen ne işe yaradığını tam çözemedim henüz. Expanded kümesinde bu sefer alabileceğiniz CS kodlu ML dersleri mevcut, üzerine hayatta alamayacağınız başka cs dersleri de göstermelik olarak eklenmiş durumda. Bu kümede sanıyorum Phys double major yapıyorsanız işinize yarasın diye materyal/quantum/lazer dersleri de mevcut, kafayı kırmalık bir geometric IE dersi de. En önemli detay muhtemelen CS464 gibi ML derslerini alabilmeniz ve grad derslerinin de bu kotada olması. 3.2) Social Science Core/Arts Core Koç'tan bir şey çalalım ama en saçması olsun kafasıyla yapılmış bir mevzu (en azından Koç'un yurt rezilliğini filan çalmayı akıl edememişler). Soc Core'da iisbf bölümlerinin 100 kodlu dersleri mevcut (Psyc ve Econ'da asıl 101-102 veya 101-103 değil de elective alınınca curve patlamasın/IR Pols'a matematik göstermiyoruz bunların dersi ayrı olsun kafasıyla açılan dersler mevcut) ve genelde benim gördüğüm Econ107/8 alın çok kolay ders zaten görüşü ile sadece Econ alınıyor, Soc/Psyc alanlar neden aldım çok sözel diyor. Law/IR/Pols derslerini alan bir örneğe bile rastlamadım. 3 krediyle daha güzel şeyler yapabilirsiniz ama mecbur. Arts Core için ise bu paragrafta bol küfür olduğunu varsayabilirsiniz, var olması için hiçbir sebep yok, bu kümeden aldığım dersin ne anlattığını ve konusunun ne olduğunu hala bilmiyorum. 3.3) Math-Sci Elective 2 adet ders alıyorsunuz bu kümeden, Math/Phys/Mbg/Chem neredeyse tüm dersleri mevcut, bir de araya girmiş olan econometrics, game theory, cognitive ve fmri dersleri var. Pratikte burada sadece MBG110, MATH132 ve CHEM201 alınıyor (çünkü en kolayları), bu yüzden bunlardan bahsetsem yeterli olur gibime geliyor. MBG110 ayt biyoloji tekrarı gibi gibi, Campbell'dan işliyorsunuz, MATH132 sonlu matematik ve pkob'da iyiyseniz easy A yoksa zulüm gibi (prob lite yani), CHEM201 materyal bilimine giriş ve 3 sene sonra aklımda sadece bu bilginin kaldığı bir ders. Tabi ben kendime bir şeyler katıcam diyorsanız reel analiz, quantum filan almanız için hiçbir engel yok. Son zamanlarda kendinize bir şey katmak yerine endüstricilerin curve'ünü yükseltmenin çok daha eğlenceli olduğu fark edildiği için MATH260 da baya popüler oldu, dümdüz bir istatistik dersi bu da. 3.4) Basic Engineering Elective İlginçtir ki çok fazla ders gözükse de hem kolaylık zorluk olayından hem de alabilme mevzusundan (evet, alma şansınız olmayan CS dersleri de buraya doldurulmuştur) çok ufak bir küme aslında burası. Sql öğrensem güzel olur malum ayda bir edevletten tüm verilerimiz sızıyor datayla oynar eximin ablasının telefonunu bulurum=>CS281. Lab saatini uydurabiliyorsanız programa cazip bir seçenek. Ben paper basıcam research yapıcam=> EEE392, bu dersin açılma sebebinin diğer bahsedeceğim derslerde kota olmaması ve sonra iyi bir iş yaptık galiba diye devam etmesi ayrı bir saçmalık. Toplama çıkarmadan fazla kafamı kullanmak istemiyorum=> IE342, bu dersin zorlaştırıldıği iddia ediliyor ama hala çok kolay, toplama ve geometrik dizi toplam formülü üzerine kurulu mükemmel bir ders. Eğer TI hesap makineniz varsa alet kendi kendine A alabiliyor. 342'de kota kalmadı ve biraz daha management olsun=>IE400 Bunların dışında asla almak istemeyeceğiniz simulation modeling dersi filan var da onlara girmiyorum. Senior Project dışında her yere girdim herhalde, o da 3 farklı proje tipi var, en çok tutulanda şirket bir proje veriyor siz yapıyorsunuz falan filan. Daha expansion eklesem mi bilemedim, yazarsınız ona göre editlerim. Belki okul hakkında veya econ için de yaparım bir şeyler bunun devamına. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Killing Road -- 20 Haziran 2024; 12:23:14 > |
Bilkent Soru Cevap, Müfredat, Elektronik ve Daha Fazlası
-
-
Rezerve
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Killing Road -- 20 Haziran 2024; 12:23:33 > -
rezerve, 1000 pounda satıyorum
-
Merak ettiğim bir konu var, bu bilkent, bilkent eem gibi üniversiteler/fakülteler kasıntı zorluk veriyorlar mı? Yani biraz ''arbitrary'' gereksiz zorluk oluyor mu? Örneğin matematik lineer cebir öğreniyorsundur, hoca sana gerekeni anlatır ama sınavda çok çok ince detay sorar, veya istediği yöntemi uygulamayınca puan vermez vs vs gibi zorluk var mı? Yazılanları tam okumadım çünkü çok uzun be bro :'(
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TR_mahmutpek -- 20 Haziran 2024; 13:35:5 > -
Faydalı konu -
Rez. -
Rez
-
Hocam bitti mi lisans ne yapıyorsun şu an -
Olsun yaziyi anca benim gibi elemanlar okur zagen bastan sona
Kasinti zorluk tanımına bagli olarak değişken bir evet cevabi verilebilir bu soruya. Bence denilen kadar degildi ama yukarıda yazdim circuit blokundaki derslerde bazi sorular harbiden asiri manasiz oluyor ve soruyu cozmen hocanin anlatmasindan ziyade sınavda senin kafani çalıştırabilmene bakiyor (zor sormaca), ya da detay olarak 241de (bizdeki lineer dengi) cok kisa islenmesine ragmen bir quizfe kallavi bir svd sorusu gelmisti (detay sormaca), lablardaki ameleliklere girmiyorum en ince telden 13+9/11 sarimlik indüktor sarmak gibi saçmalıklar da mevcut. Keza boyle sacma is yukleri sozel derslerde de var ama motivasyonu dersi zor yapmak değil de hocalarin dersi dunyanin merkezinde varsaymasi.
İstedigin yontemi uygulamazsan puan alamazsin seyine hic denk gelmedim, dogru yaparsan veriyorlar galiba (tabi ben hasta olduğum icin bambaska yerden de olsa yarim sayfalik sorulara 3 yaprak cozum verdigim icin de olabilir bu)
Umarik atlamadim biseyleri
-
Bitti, ucak biletini aldim doktoraya gun sayma ve yatis var su an
-
Tebrikler. Doktora nerede hocam. Zürih’te mi? Beraber başlamıştık 20’de ama ben 1 sene hazırlık okudum. Benim de şu anki stajımın ardından Zürih’te staj durumu var ama henüz net değil -
Nyuda ya, ethzde zaten econ yok, uzhta da asil basvurmam gereken neuroecondu ama onu kaçırdım, duz econa basvurunun bitişine 4 saat kala çok sacma bir başvuru yaptım sonuc red tabi
Zürih iyi sehir, en azindan şehir Lozan denen koyden sonra metropol hatta, keske frankofon olaydi.
Staj endustride mi ethzin summer programi mi?
-
Kötü olmuş ama iyidir ya her halükarda. Econ olması da iyi olmuş. Bir an ee olabilir mi diye geçmişti içimden. Ethz'de labda. Kesin bir şey yok henüz ama ilgilendiğim alan olduğu için olmasını umuyorum -
Hocam econu double major olarak saydı mı bilkent sonunda, yoksa hala eeci olarak mı geçiyosun -
Teşekkür ederim, benim için olmasa da bölümü seçecekler için faydalı olacağının kanaatindeyim.
-
Hocam akademisyen mi olacaksın, çok para kazanma arzun var mı?
Bir de 4 sene öncesine dönsen top ünide econ mu yazardın yoksa bilkent ee mi?
Bir de kendim için sorayım. Avrupa’da orta halli yerde master yapmak mı yoksa bilkent’te cs masterı yapmak mı daha işlevsel olur?
-
Güzel yazı, iki gram deneyimimle ben de mbgsini yazmayı düşünüyorum -
361 dersinin odtüde bir karşılığı olsa keşke:/ kaliteli ders.
Benzer içerikler
- ayt matematik kaç ayda biter
- hukuk okumak mantıklı mı
- son 6 ay içinde çekilmiş fotoğraf nasıl anlaşılır
- ytü iktisat
- tyt kimya kaç günde biter
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X