Şimdi Ara

Büyük Jant Gerçek Hızı Etkilermi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
0
Favori
22.602
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar fabrika çıkışı 14 jant 185lik lastik olan bir araça 17 jant 205lik lastik takıldığında kadranda gösteren hız ile aracın yaptığı hız arasında bi fark varmıdır? varsa bunu matematiksel/fiziksel olarak nasıl hesaplarız?

• İki lastiğin çapının oranı, size yaklaşık olarak ne kadar bir hız farkı oluşacağını belirtecektir. Örnek olarak yeni lastiğinizin çapı, eski lastiğinizin çapının 1,05 katı ise, siz kadranda 100 km/s okuduğunuzda aslında 105 km/s ile gidiyor olacaksınız...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kerem Arıkantürk

İki lastiğin çapının oranı, size yaklaşık olarak ne kadar bir hız farkı oluşacağını belirtecektir. Örnek olarak yeni lastiğinizin çapı, eski lastiğinizin çapının 1,05 katı ise, siz kadranda 100 km/s okuduğunuzda aslında 105 km/s ile gidiyor olacaksınız...
    quote:

Orjinalden alıntı: Kerem Arıkantürk

İki lastiğin çapının oranı, size yaklaşık olarak ne kadar bir hız farkı oluşacağını belirtecektir. Örnek olarak yeni lastiğinizin çapı, eski lastiğinizin çapının 1,05 katı ise, siz kadranda 100 km/s okuduğunuzda aslında 105 km/s ile gidiyor olacaksınız...

eyvallah hocam teşerkkür ettim cevabınız için..
  • quote:

Orijinalden alıntı: huseyinaygun

quote:

Orjinalden alıntı: Kerem Arıkantürk

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: huseyinaygun

Rica ederim.

• quote:

quote:

Rica ederim.

Alıntıları Göster
    Bana sanki çap oranlarının karesiyle orantılı gibi geldi... Yanılıyorda olabilirim aceleyle yazdım... Bir araştırmak lazım... Tam formüle ulaştığımda buraya yazacağım.

• quote:

Orijinalden alıntı: Shorin

Bana sanki çap oranlarının karesiyle orantılı gibi geldi... Yanılıyorda olabilirim aceleyle yazdım... Bir araştırmak lazım... Tam formüle ulaştığımda buraya yazacağım.

Alıntıları Göster
    Tekerleğin bir devrinde katedilen yol, yol ve lastik arasında kayma durumu söz konusu değilse lastiğin çevresine eşit olduğundan ve " Çevre = Çap x pi " olduğu için " Çevre2 / Çevre1 = Çap2 / Çap1 " oluyor, yani yeni hızın eski hıza oranı, lastik çap oranlarının karesiyle değil de kendisiyle orantılı...

• quote:

Arkadaşlar fabrika çıkışı 14 jant 185lik lastik olan bir araça 17 jant 205lik lastik takıldığında kadranda gösteren hız ile aracın yaptığı hız arasında bi fark varmıdır? varsa bunu matematiksel/fiziksel olarak nasıl hesaplarız?

Aşağıdaki linkteki İlk hesap makinesi ile 2 ebat arasında oluşan farkları görebilir siniz.

Lastik hesap makinesi
  • quote:

Orijinalden alıntı: alisaglam

quote:

Arkadaşlar fabrika çıkışı 14 jant 185lik lastik olan bir araça 17 jant 205lik lastik takıldığında kadranda gösteren hız ile aracın yaptığı hız arasında bi fark varmıdır? varsa bunu matematiksel/fiziksel olarak nasıl hesaplarız?

Aşağıdaki linkteki İlk hesap makinesi ile 2 ebat arasında oluşan farkları görebilir siniz.

Lastik hesap makinesi
    Tahmin ettiğim gibi %17 gibi oran artacaktır hızınız. 100km hız ile giderken süratiniz 117 km olur. 90 km hız ile giderken süratiniz 105 olacaktır.

• quote:

bunu hesaplayabilmek için alisağlam bey çok güzel bir link vermiş .Ama sizin lastiğinizin kesme işaretinden sonrakşi oransal yüzde miktarı da hesaplama için gerekli olduğunu sanıyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: vezir

quote:

bunu hesaplayabilmek için alisağlam bey çok güzel bir link vermiş .Ama sizin lastiğinizin kesme işaretinden sonrakşi oransal yüzde miktarı da hesaplama için gerekli olduğunu sanıyorum.
    buyuk jant'ın hızla alakası oldugunu sanmıyorum.buyuk jantın avantajı yol tutusu saglar fakat fren mesafesini arttırır.peki neden arttırır?
    örneğin 14 snn orj.jantın fren disklerin ona göre dizayn edildiği için jant'a hakimiyeti daha fazla olur.ama buyuk jantlara orj.kadar hakim olamaz buyuk jant alcaksan ince yanaklı lastik kullancaksın demektir.butun ihtimalleri goz onune bulundurupta al.görsellik için canını tehlikeye atma benden sölemesi

• quote:

Orijinalden alıntı: PaWL0

buyuk jant'ın hızla alakası oldugunu sanmıyorum.buyuk jantın avantajı yol tutusu saglar fakat fren mesafesini arttırır.peki neden arttırır?
    örneğin 14 snn orj.jantın fren disklerin ona göre dizayn edildiği için jant'a hakimiyeti daha fazla olur.ama buyuk jantlara orj.kadar hakim olamaz buyuk jant alcaksan ince yanaklı lastik kullancaksın demektir.butun ihtimalleri goz onune bulundurupta al.görsellik için canını tehlikeye atma benden sölemesi

Alıntıları Göster
    gerçek hız değişmez, bildirilen hız değişir. yani göstergedeki. tabi sizde ona bakarak gittiğinizde gerçek hızda dolaylı yoldan değişmiş olur

• quote:

Orijinalden alıntı: ccaparli

gerçek hız değişmez, bildirilen hız değişir. yani göstergedeki. tabi sizde ona bakarak gittiğinizde gerçek hızda dolaylı yoldan değişmiş olur

Alıntıları Göster
    büyük çaplı teker takarsanız km saati gerçekte gittiğinizden daha az hız gösterir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 1999 Siena 16 16V

büyük çaplı teker takarsanız km saati gerçekte gittiğinizden daha az hız gösterir.

Alıntıları Göster
    ama asıl önemli olan motorun o cantı çevirip çevirememesidir.
    meendis amcamlar boşuna koymuyorlar o cantları arabalara.
  • quote:

Orijinalden alıntı: archaeologist

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: archaeologist

+1

Ben 175/65/14 yerine 185/65/14 lastik taktım. jant aynı olduğu halde hantallığa yol açtığını hissetim. eskiyince orj e dönecem. 300 gr ağırlık artışı bile baya etki yapıyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: 1999 Siena 16 16V

quote:

Orjinalden alıntı: archaeologist

+1

Ben 175/65/14 yerine 185/65/14 lastik taktım. jant aynı olduğu halde hantallığa yol açtığını hissetim. eskiyince orj e dönecem. 300 gr ağırlık artışı bile baya etki yapıyor.

Alıntıları Göster
    jantın değişmesi durumda iki şey değişir ama yine vurgulayayım yukarıda güzel bir program verilmiş öncelikle hesap edilmeli ,

Bunlardan birinci hız göstergesi hatalı gösterebilir.bu atamamen tekerleğin dış çağının değişmesi ile alakalıdır.

ikincisi jant miktarı artınca veya azalınca aracın yere ilettiği torkj farkeder.Bu da vites atarken farklı bir yeni durum oretaya çıkarır.Dolaylı yoldan tüm vites oranları aynı kalmakla birlikte yeni bir tekerlek farkı faktörü kazanır veya kaybeder.bu durumda kalkışlarda artıştan patinaj yapmaya veya yokuşta bayılmaya kadar istenmeyen durumlar oluşur.Ön doğrusu verilen ölçüler dışın çıkmamaktır.Bu durum abartıldığında kasko poliçemniz devre dışı bile kalması olasıdır.Çünkü hesapsız değişim sonucu kaza oluşursa bunu kasko ödemeyebilir.

• quote:

jantın değişmesi durumda iki şey değişir ama yine vurgulayayım yukarıda güzel bir program verilmiş öncelikle hesap edilmeli ,

Bunlardan birinci hız göstergesi hatalı gösterebilir.bu atamamen tekerleğin dış çağının değişmesi ile alakalıdır.

ikincisi jant miktarı artınca veya azalınca aracın yere ilettiği torkj farkeder.Bu da vites atarken farklı bir yeni durum oretaya çıkarır.Dolaylı yoldan tüm vites oranları aynı kalmakla birlikte yeni bir tekerlek farkı faktörü kazanır veya kaybeder.bu durumda kalkışlarda artıştan patinaj yapmaya veya yokuşta bayılmaya kadar istenmeyen durumlar oluşur.Ön doğrusu verilen ölçüler dışın çıkmamaktır.Bu durum abartıldığında kasko poliçemniz devre dışı bile kalması olasıdır.Çünkü hesapsız değişim sonucu kaza oluşursa bunu kasko ödemeyebilir.

Alıntıları Göster
    nacizane fikrim;
    bildiğim kadarı ile hız göstergesi hareketini kam dan alıyor
    tekerlekle bir bağlantısı olduğunu zannetmıyorum
    buyuk tekerlekle hızın artacagı kanaatindeyim
    tabikii motor tekerlekleri eskisi kadar rahat cevirebilirse

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi placebo_as -- 28 Mayıs 2008; 12:21:11 >

• quote:

Orijinalden alıntı: placebo_as

nacizane fikrim;

Alıntıları Göster
    hız göstergesi değişmez ama gerçek hızınız sayacın gösterdiğinden farklı olur dersek ,sanırım konu netleşir.Yani özetle sayacın teker cantına göre gerekiyorsa kalibre edilmesi gerekir.

quote:

Orjinalden alıntı: placebo_as

nacizane fikrim;

• quote:

hız göstergesi değişmez ama gerçek hızınız sayacın gösterdiğinden farklı olur dersek ,sanırım konu netleşir.Yani özetle sayacın teker cantına göre gerekiyorsa kalibre edilmesi gerekir.

quote:

nacizane fikrim;

Alıntıları Göster
    Doğrusu bu

quote:

Orjinalden alıntı: vezir

quote:

nacizane fikrim;

• quote:

Orijinalden alıntı: placebo_as

nacizane fikrim;

Alıntıları Göster
    quote:

Hız göstergeleri araç hızını çoğunlukla şanzıman çıkışından okur.

• quote:

quote:

Hız göstergeleri araç hızını çoğunlukla şanzıman çıkışından okur.

Alıntıları Göster
    buyuk lastik yani cap buyudugu zaman
    bazi durumlarda cap buyumeyebilir misal (tam olmayabilir ama ornek olsun diye ) normal lastik ebadiniz 195/65/15 atiyorum bunun capi 45 cm olsun
    yenisi ise 195/45/ 16 bunlarin arasinda cok fark olacagini zannetmiyorum benkide bazi durumlarda yeni de cap daha dusuk olabilir
    yani birincide jant 15 inc ama lastik yanak profili 65 yenide ise 16 lik jant var jant buyudu ama profil dustu o yuzden fark olmadi

ama cap buyurse anormal buyuerse hiz gostergesi sapar 100 yazarsa 110 gidiyor olabilir ama hizlanma da dusme oluyor sanirim

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.