Şimdi Ara

Diyarbakır'da yaşıyorum. Merak ettiğiniz her şeyi sorabilirsiniz(Son SS'ler geldi)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
791
Cevap
32
Favori
37.497
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
90 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bir çok insanın merak ettiği Diyarbakır'da yaşıyorum.
    Merak ettiğiniz her şeyi sorabilirsiniz.
    Sizden ricam;işi çok fazla siyasi-politik kısma çekmemeniz olacak.
    Hemenden kapatıyorlar konuyu.

10 Nayıs-20 Haziran arasında şehirde önemli şeyler yaşandı. Bilgi verereyim.
    Diyarbakır'ın en büyük alışveriş merkezi olan Forum Diyarbakır Açıldı.
    Alışveriş merkezini gezme fırsatım oldu. Oldukça büyük. İçinde bir çok seçkin marka bulunmakta(Tommy,Lacoste,Armani,Diesel vs).
    Alışveriş merkezi,Diyarbakır'ın kültürel yapısıyla da harmanlanmış.
     Diyarbakır'da yaşıyorum. Merak ettiğiniz her şeyi sorabilirsiniz(Son SS'ler geldi)

-----
    Şehiriçi ulaşımı daha kaliteli hale getirmek için Doğalgazla ile çalışan 48 adet otobüs getirildi.
    Bindim,doğalgazla çalıştıkları için oldukça sessiz. Ayrıca bu otobüslerin şoförlerinden bazıları kadındır.

........
    Diyarbakır'da Ekim ayında yapılması planlanan hafifraylı sistemin çalışmaları hızlandı.
    Hafifraylı sistem biterse,şu an trafiğe açık olan şehrin kalbi konumundaki Ofis caddesi,aşağıdaki gibi olacaktır.

....
    Diyarbakır'da bisiklet yolları yapımı devam ediyor. Şehrin modern kesimlerinde bisiklet yolları var. Oldukça da güzel duruyor.

-----
    20-27 Nisan Tarihlerinde çekilen fotoğraflar.(27/04/15)

Şu yukarıdaki fotoğraftaki alan Dağ Kapı meydanıdır. Sağ tarafta Atatürk heykelinin çizili olduğu kısım Orduevi'dir.

Şu fotoğraftaki Karavil Park,Ortadoğu'nun en büyük alışveriş merkezidir.

Diyarbakır-Urfa Yolu

Diyarbakır-Urfa yolu-75 metre genişliğinde bir yol. Orta kısmından Tramvay geçecekmiş.

Meşhur Diyarbakır Ciğeri. Gelince yemeden gitmeyin sakın.

Diyarbakır'da bir kültür cafe. Şehirde bu tarz yerlerden bolca bulunur. Bu yerlerde kaliteli şarap ve kahve tüketebilirsiniz.

----------------------
    Diyarbakır Bisiklet Derneği
    -----------------------

Şehir kar altındayken bir kaç fotoğraf paylaşayım:(09/01/2015)

Bazı dostlar özel mesajla,alışveriş merkezlerini sormuşlar. Ben alışveriş merkezlerine pek gitmem ve sevmem de.
    Yine de cevap vereyim: alışveriş merkezleri tabi ki var. 5 tane alışveriş merkezi var
    -Ceylan Karavil(Ortadoğunun en büyük alışveriş merkeziymiş)

-Ninova AVM

-MegaCenter AVM

-CityPark AVM

-NCity AVM

-Diyarbakır Forum(İnşaat halinde)

Bazı dostlar sırf konu politik olarak bölünmesin diye bana özel mesaj atıyor. Anlayışları için teşekkür ediyorum.
    Ne gibi dezavantajları var şeklinde sormuşlar,cevap vereyim:
    -İnsanlar çok fazla alışveriş yapar,çoğu zaman tıklım tıklımdırlar,fotoğraf vereyim:

-Öncelikle çöp sorunu var. İnsanlarda çöp atma bilinci gelişmemiş. Bu büyük bir eksiklik. Ben çöp görünce dayanamıyorum.
    -Bazı ara yollar oldukça sıkıntılı. Belediye yeteri kadar ilgilenmiyor.
    -Yeşil alan olarak oldukça doyurucu. Çok güzel parkları var.
    -Şehrin yeni yerleri oldukça lüks. Çok lüks yapılar yapılıyor. fakat 5 km güneyde ise oldukça yoksul bir kesim var. Ekonomik dengesizlik söz konusu.
    -Şehrin ünlü bir caddesi var.(Cafeler sokağı) Daha çok Üniversite öğrencileri ve gençlik takılır. Mübarek çayı 3 liradan veriyorlar. Çayı da çay olsa.
    - Bisiklet dernekleri var. Diyarbakır bisiklet Derneği,bölgenin en aktif derneklerinden. Kendim de üye olmayı düşünüyorum. Genelde kadınlar var :))
    - Kadınların futbol takımı var. Hem de 3. ligde mücade ediyorlar.
    - Yine kadın basketbol takımları var.
    - Sanatsal ve kültürel çalışmalar yapılıyor. Tiyatroya giderler. Tiyatrolar Türkçe ve Kürtçe seslendiriliyor.
    - Bazı arkadaşlar için: Pub barları var. Çok rahat alkol tüketebileceğiniz yerler var. (Benim mekanlar :D )
    - Kızları havalı,bazıları yöreye özgü bir ağızla konuşur. Lakin çoğunun Türkçesi çok güzeldir.
    - İnsanlar Türkçe ve Kürtçe konuşur. Bilboardlardaki reklamlardaki yazılar Kürtçe olur,Türkçesi de yazılır.
    - Diyarbakır'da Kiliseler var tabi. Hatta bu kilisiye meraktan gittim bir gün. İçerisinde ibadetlerini yapan epey bir insan vardı. Şaşırmıştım. Fotoğraf vereyim:

- Şehrin girişlerinde Hoşgeldiniz yazıları 4 dildedir: Türkçe,Kürtçe,Zazaca,Arapça
    - Sokaklarda gezinirken, siyaha bürünen kadınlar ve kızlar görebilirsiniz.
    - Her sokak başında seyyar Cigerciler vardır.
    - Her sokak başında kaçak sigara satan yerler vardır. Çok da talep görürler.
    - İnsanlar çok fazla İran çayı(Kaçak çay) tüketirler. Ben de arada içerim. Kıvamı tutturunca lezzetli oluyor. Diyarbakırlılar tekniği geliştirmişler: Yerli çayımızı,kaçak çay ile harmanlarlar.
    - Diyarbakır'da doğalgaz vardır,dostlarım(Soranlar olmuş)
    - Özellikle iş çıkışı çok fazla trafik olur. Trafik sorunu var.
    - Şehir içi dolmuşları serserice araç kullanıyor. Adamlarla konuşmaya korkuyorsun. Belediye otoübüsleri bu konuda daha iyi sanki.
    - Dostlarım,2 tane Üniversite vardır: Devlet Üniversite olan Dicle ve özel üniversite olan: Selahaddin Eyyubi. Mezopotamya Üniversitesi diye bir tanenin daha açılacağı söyleniyor.
    - Şehre, ülkenin diğer kesimlerinden gelen oldukça öğrenci vardır. Bazılarıyla tanışmışlığım oldu. Samsun'lu olup iktisat okuyan bir kızla tanıştım. Diyarbakır'ı çok beğendiğini ve hiç sorun yaşamadığını belirtti.
    - Kürtçe dil kursları var. Özellikle küçük çocuklar gönderiliyor.
    - Yeni,modern özel okulları çok meşhurdur dostlarım. Her köşe başındabir kolej var. Resmen bir birileriyle yarışırlar. Bu kolejlerde Kürtçe,Türkçe,İngilizce şarttır. Uzay bilimleri öğreten okullar da var(Eflatun Koleji)
    - Gençlik,daha özgür bir yapıda iken; orta ve yaşlı kesim gelenek ve göreneklere daha bir bağlı.
    - Şehir'de madde kullanma oranı yüksektir dostlarım. Uyuşturucu kullanma oranı yüksek. Biz de bu konuda toplumsal politikalar üretmeye çalışıyoruz.
    - Diyarbakır'ın bazı ilçelerinde(Çüngüş,Çermik) Türkmen nüfusu vardır. Buradaki Türkmenler ile Kürtler biribirilerine kız alıp vermişler,kaynaşmışlardır.
    - Yaşlı kesim; bölgenin tipik giysisi olan şalvar giyer. Kadınlar da yöreye özgü fistanlık giyer.
    - Çiğköftesi'nin tadına bakın. Merkez Ofis caddesinde çok güzel çiğ köfte yapan mekanlar var.

- Künefe'si çok lezzetlidir. Künefeci Sıtkı Ustayı tavsiye ederim. Şiranisi tam kıvamında olur.

Yemek olarak Diyarbakır Ciğeri meşhurdur dostlar.

Dostlar; şurası meşhur Sülüklühan.(1600'lü yıllarda yapılmış). Ben çoğu zaman buraya takılım. Ortamı çok güzel.

Bu da meşhur kahveleri. Memengiç diyorlar. Biraz ağır;çikolata ile çok güzel uyum sağlıyor.

Bu da meşhur Süryani Şarabı. Benim gibi günahkar biriyseniz alın için. Gerçek bir şarap.

Dostlarım gidecekseniz Hasanpaşa hanına gitmelisiniz. Tarih ile iç içe geçmiş bir mekan. Aynı zamanda meşhur Diyarbakır kahvaltısı da burada yapılır.
    Kahvaltıya giderken en az 4 kişi gidin,çünkü bitiremiyorsunuz. En az 60 lira da hesap verirsiniz haberiniz olsun.

Şurası Cafeler Sokağıdır dostlar. Baştan başa Cafedir,Jazz Cafe bile var
    Genelde karı-kız tavlamak isteyen gençlerin mekanıdır. Çayı pahalı satarlar,haberiniz olsun.

Diyarbakır'ın surları Türkiye'nin en uzun surlarıdır. Bu kadar taşı nasıl getirmişer,nerden getirmişler bu dümdüz ovada şaşıp kalıyorum.
    Surlarda restorasyon çalışmaları yapılıyor. Genel olarak bakımsızlar diyebiliriz.

Dostlarım,haftasonu cevap veremedim çoğunuza. Bundan dolayı affınıza sığınıyorum. Daha önceden geçirmiş olduğum bir trafik kazasından dolayı kontolüm vardı.
    ----------------------------------------------------
    Aşağıdaki fotoğraflarda toplumsal eşitsizliğin ne kadar derinleştiğini görebilirsiniz. Modern yüzü ve yoksul kısım: fakir kesim oldukça fakirdir. Aşağıda da görebilirsiniz; bazıları kışın terlikle okula giderler.

Diyarbakır'da yaşıyorum. Merak ettiğiniz her şeyi sorabilirsiniz(Son SS'ler geldi) Diyarbakır'da yaşıyorum. Merak ettiğiniz her şeyi sorabilirsiniz(Son SS'ler geldi) Diyarbakır'da yaşıyorum. Merak ettiğiniz her şeyi sorabilirsiniz(Son SS'ler geldi) Diyarbakır'da yaşıyorum. Merak ettiğiniz her şeyi sorabilirsiniz(Son SS'ler geldi) Diyarbakır'da yaşıyorum. Merak ettiğiniz her şeyi sorabilirsiniz(Son SS'ler geldi) Diyarbakır'da yaşıyorum. Merak ettiğiniz her şeyi sorabilirsiniz(Son SS'ler geldi) Diyarbakır'da yaşıyorum. Merak ettiğiniz her şeyi sorabilirsiniz(Son SS'ler geldi) Diyarbakır'da yaşıyorum. Merak ettiğiniz her şeyi sorabilirsiniz(Son SS'ler geldi)

---Bunlar da sonbahar'da sizler için çekilmiş fotoğraflar :) ----

Diyarbakır'da yaşıyorum. Merak ettiğiniz her şeyi sorabilirsiniz(Son SS'ler geldi) Diyarbakır'da yaşıyorum. Merak ettiğiniz her şeyi sorabilirsiniz(Son SS'ler geldi) Diyarbakır'da yaşıyorum. Merak ettiğiniz her şeyi sorabilirsiniz(Son SS'ler geldi) Diyarbakır'da yaşıyorum. Merak ettiğiniz her şeyi sorabilirsiniz(Son SS'ler geldi) Diyarbakır'da yaşıyorum. Merak ettiğiniz her şeyi sorabilirsiniz(Son SS'ler geldi)

Son gelen sorulara toplu halde cevaben bir kaç şey eklemek isterim:
    Öncelikle birilerinin Türkçe'yi doğru kullanmaması,ya da kusursuz konuşamaması o insanı medeniyetsiz yapmaz.
    Diyarbakır'da tabi ki anadillerinin farklı oluşundan dolayı Türkçe'yi bizim eksiksiz konuşmak gibi bir amaçları yok.
    Lakin bu durumu çok da büyütmemek lazım. Çünkü bir o kadar güzel Türkçe konuşan insanlar görürsünüz;ve olduğunuz yerde kalırsınız.
    Burada da insanlar Gloria Jeans'te kahve içer,pazarları dışarılarda kahvaltı yapar. Burger King'de takılır,akşamları barlarda içerler.
    Burada da insanlar sanat galerilerine gider,bisiklet ve dil kurslarına gider...
    Burada da insanlar tiyatroya,sinemaya giderler. Bir kadının en rahat olduğu yerlerden birisidir Diyarbakır.
    Kadına yönelik pozitif politikalardan dolayı;kadınlar sürekli el üstünde tutulur.
    Daha önceleri sofrada erkeklerden sonra kendilerine yer bulan Kürt kadınları;artık büyükşehir belediyesini ve bir çok kilit kurumda öncü rol oynayacak konumdalar.
    İnsanlara ön yargı ile yaklaşmadığınız takdirde size çok sıcak ve dostane yaklaşırlar.
    Sizin misafir olduğunuzu anladıkları vakit;televizyonlardaki gibi öcü olmadıklarını göstermek için ellerinden gelen memnuyeti sergilerler.
    İnsanlar burada birbilerine selam verir arkadaşlar. Kimse kimseyi tanımaz,herkes farklıdır;ama eşittir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İsaac Newton -- 23 Temmuz 2016; 13:40:50 >

• 7 yıl babamın işi nedeniyle Diyarbakır'da kaldık(kamu personeli)
    30 ağustosta annem eline Türk bayrağıyle yürüyüşe gitti
    Diğer gün bi baktık arabamızın ön camı kırılmış
    aradan bir süre geçti apartmanın önünden geçerken 5 veya 6 .kattan 10 litrelik dolu su şişesi tam önümüze düştü
    2 apartman arasında tenha bir yer var bir gun adamı vurdular .Sonra arabaya atıp götürdüler.Gözümün önünde.
    Sonra lojmana taşındık.tek katlı evdi.Bir gün 10 el ateş edildi.Evin çatısına sekti bazıları ,sesleri duydum(nereye kime ateş edildi bilmiyorum)
    konuyu açan arkadaş sadece 3-5 iyi yerleri göstermiş.o konser verilen gibi bir yer var .Dağkapı semti civarında sanırım.Orada iyi hoş müzik dinlersiniz.Eve dönmeniz çiledir.Hele ki kız iseniz.Minibüste yolda çok kişi laf atar .Yani diyeceğim 7 yıllık tecrubelerime dayanarak çok pis bir yer olduğunu belirtmek isterim
    ben 9-16 yaşları arasında orada kaldım.Çocukluğumçok kötüydü.Nedeni ise İstanbullu oluşumdan dolayı hep dışlandım
    diyarbakırlılar bir olup bana karşı tavır alıyorlardı.Allaha çok şükür çok ucuz kurtuldum

Ek olarak: Aklıma geldiğince yazmaya çalışıyorum.
    Babamın tanıdığı ve hemşerimiz olan birisiyle tanışmıştık zamanında.Biz onlara giderdik onlar bize gelirdi.Asker olduğu için bize çok faydası dokundu Allah razı olsun.Bir gün onların kapısına ve arkadaşının kapısında "X" işareti koymuşlar . Ertesi gün geçici süre ile askeri lojmana geçtiler tedbir amaçlı .Yaklaşık 2-3 hafta orada kaldılar.Diyarbakır'a giderseniz bu tür olayları görüpte şaşırmayın.Herkesin haberi vardır bir gün yolda yürürsün arkandan gelen terorist sıkar kafana çeker gider.Tamamiyle Türkiye dışı bir şehir.Hakkari taraflarına hiç değinmiyorum.Haritada her ne kadar Türkiye sınırlarında görünse de Hakkari taraflarında Kamu alanı dışında Türk bayrağı bulamazsınız.
    Politik olarak farkli dusunuyor olabilirler, bu beni cok alakadar etmiyor demissin.

Sokagin ortasinda arkasindan vurulan askerlerin,dag basina kacirilarak besikteki cocuguyla birlikte oldurulen ogretmenin,yolu kesilerek kursuna dizilen sivillerin,otobuse binip evine gitmek isterken yakilan gencin sucu politik dusuncelerinde ki farkliliklardi.
    ben Tekirdağlıyım,

bızım koye zamanında 4-5 aile geldı dıyarbakırdan. kan davasından kaçmışlar. yerleştıler, çoğaldılar. yıllardır bızım trakya halkı, olsun be onlarda bızım evladımız derler. ayrı gayrı yapmazlar. hatta koy kahvesını son 2 yıldır onlar ısletıyor. ve hatta bızım göçmen dılını öğretmısler arkadaslara, adamlar nerdeyse kürtçeyı unutacaklar.

hallerınden memnunlar, hayatları guzel. daha ne kavgaları olmus Türklerle ne mevzuuları.

pekı neden acaba doğuda aynı muamele Türklere yapılmıyor sence. ben sadece fıkrını merak edıyorum. yoo aynı muamele yapılıyor deme, öldürülen asker ve öğretmen gıbı polıs gıbı memurları bılıyoruz.

arkadasım lıcede gorev yaptı as. tegmen olarak 2 yıl. neler anlattı anlatmak ıstemem burda.

sadece senın fıkrını soruyorum olayın aslı nedır? sence neden boyle, varmı bır gozlemın?
    Şu HDP nin 1.çıktıgı 10-11 ili vercen al sana kürdistan diye bütün kürtleride yollican oraya yasagıda koyacan hiçbir kürt türkiyeye giremicek bagımsız kürdistanları varya sonuçta orda açlıktan fakirlikten agızları koka koka ölücekler neden çünkü kürtler tarihte ve şimdi oldugu gibi asalak bir etnik gruptur başkasının sırtından geçinemeden yaşayamazlar
  • ordan dışarı çıkma yeter
  • tutar ve kapanır

Edit: reklam alinir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-B7E0863E7 -- 11 Ocak 2015; 12:43:13 >
  • Yere düşen karpuzları napıyorsunuz?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: İtalyada Bir Türk Köylüsü

ordan dışarı çıkma yeter

Ben iyi duygularımla bir konu açtım.
    Sen ise politik duygularınla konuyu boğmaya çalışıyorsun.
    Bu yaptığın hiç etik değil.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Le Citoyen

Yere düşen karpuzları napıyorsunuz?

Karpuzu çok lezzetli olur;yere düşünce bile...
  • quote:

Orijinalden alıntı: İsaac Newton

quote:

ordan dışarı çıkma yeter

diclede askerlik yaptım diyarbakırın ili ve ilcesi dahil heryeri bilirim insanlarınıda o yüzden dedim orayı terketme diye ben öyle muhteşem yeri terketmem kütltür seviyesi olsun çalışma şartları olsun hayvan sevgisi olsun mükkemel bi yer
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Saat 12'den sonra (gece) sokaklarda gezmek tehlikeli oluyor mu?

• Dün gece ortalığı yakıp yıkmışlar yine. Askeri lojmana yakın mısın?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: PrometheusDesmotes

Saat 12'den sonra (gece) sokaklarda gezmek tehlikeli oluyor mu?

Diyarbakır'da zenginler çok zengin;fakirler de çok fakir oluyor.
    Özellikle bu son yıllarda bu durum daha bir sivrileşti.
    Ekonomik olarak oldukça kötü durumda olan bazı semtler var.
    Bu semtler gece ürkütücü olabiliyor.
    Şehrin öteki kısımlarında ise hayat normal akışında seyreder.
    Sıkıntı yaşamıyorsunuz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: MR. H

Dün gece ortalığı yakıp yıkmışlar yine. Askeri lojmana yakın mısın?

Dostum,askeri lojmanlara yakın değilim.
  • Ne is yapiyorsun?

• kürt çok mu
  • Kürt kızlar açık sacık geziyor mu

• Diyarbakır halkının Diyarbakırspor ile arası nasıl, şampiyonluk için bütünleşme var mı? ( Diyarbakırspor 3.Ligde)

• sosyolog olarak çalışıyorum.

@lysipe ,Kızlar açık açık gezebiliyor. Sandığınız gibi kapalı değiller. Hatta bir çok yere göre daha özgür ve laikler. Şehrin ufak bir kısmı yaklaşık olarak %4'ü Hizbiullah sempatizanıdır. Bunlar, oldukça katıdır.

@çokta nicimdeydi , Şehrin büyük çoğunluğu Kürt dostum. Ermeni,Türkmen,Süryani ve Araplar da var tabi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Körfezli89

Diyarbakır halkının Diyarbakırspor ile arası nasıl, şampiyonluk için bütünleşme var mı? ( Diyarbakırspor 3.Ligde)

Diyarbakırspor'u sahipleniyorlar tabi.
    İki takımı var. Diyarbakırspor ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Spor.
    Belediye'nin takımı geçenlerde ismini Amedspor olarak değiştirdi. Taraftar olarak, Belediye Spor daha kalabalık.
  • quote:

sosyolog olarak çalışıyorum.

@lysipe ,Kızlar açık açık gezebiliyor. Sandığınız gibi kapalı değiller. Hatta bir çok yere göre daha özgür ve laikler. Şehrin ufak bir kısmı yaklaşık olarak %4'ü Hizbiullah sempatizanıdır. Bunlar, oldukça katıdır.

@çokta nicimdeydi , Şehrin büyük çoğunluğu Kürt dostum. Ermeni,Türkmen,Süryani ve Araplar da var tabi.

Turk hariç diger milletlerden sevgilin oldumu karakterleri nasıl

• lysipe kullanıcısına yanıt
    Dostum, Süryani'ler Hristiyan Kürt olduklarından; Müslüman olan Kürtlere kız vermezler. Ama en hanım,terbiyeli ve görgülü olanlar da Süryani olanlar. Çok özgür bir yaşantıları vardır ve rahattırlar.
    Ermeni sevgilim olmadı.
    Kürt kızlar arasında da ciddi anlamda güzel,hoş,kendini geliştirmiş birilerini bulabilirsin. Kezban gençlik her yerde olduğu gibi burada da var tabi ki.
  • quote:

quote:

quote:

ordan dışarı çıkma yeter

diclede askerlik yaptım diyarbakırın ili ve ilcesi dahil heryeri bilirim insanlarınıda o yüzden dedim orayı terketme diye ben öyle muhteşem yeri terketmem kütltür seviyesi olsun çalışma şartları olsun hayvan sevgisi olsun mükkemel bi yer

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.