Arkadaşlar merhaba. Fluence 1.5dci 90hp sahibiyim. Kış mevsiminde yasadigim koku problemi icin sanayiye gittim. Usta bilgisayar ile partikul jenerasyonu yapti, fakat koku halâ var ilk calistirmada ve isinana kadar falan devam ediyo. Arac calisirken yanina yaklasilmiyo goz yasartiyo, geniz yakıyo bahsettigim koku. Partikul temizliginden sonra bi nebze olsun duzeldi ama halâ devam ediyo. Egr temizligi, bogaz temizligi yapıldı. Ustaya tekrar gittigimde, motorun saat gibi, enjektorlerinde vs sorun yok, aracta duman yok istedigin ustaya goster harici birsey soylemezler, dizel araclarda normal bu dedi. Istersen enjektor temizleyici kullan dedi ama ben bu tarz katkilara sicak bakmadigimdan kullanmak istemedim. 2015 model dizel Cr-v ile aynı garajda duruyo aracim, ben calistirip hareket etmeden 30sn falan garajda bekledigimde garaja girilmiyo kokudan. Ama bahsettigim Cr-v garajda 5 dkda calissa rahatsiz etmiyo. Yakıtları dahi aynı istasyondan alınıyor. Periyodik bakimi bu sene yaptirdim gecen kis bu kadar rahatsiz etmiyordu sanki bu koku, ya da ben cok dikkat etmeye basladigim icin bu sene daha cok geliyo. Bakimi 2 bin km once Bosch car'da yapildi. Krafvoll Dpf'li yag kullanildi. Yakiti surekli Shell'den aliyorum. Dizel motorda bu durumun normal oldugunu soyleyenler var ama icim rahat etmedi. Bu sorunu yasayan ve cozume kavusturan var mi? < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi okankucukk -- 28 Şubat 2021; 23:5:41 > |
Dizel Araçlarda Egzoz Kokusunun Nedenleri
Dizel araçlarda egzoz kokusu, araç sahipleri için yaygın bir sorundur. Bu hoş olmayan koku, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir ve hem sağlık hem de araç performansı üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.
Dizel Araçta Eksoz Kokusu Neden Olur?
- Çiğ Yakıt Kokusu: Egzozdan çiğ yakıt kokusu geliyorsa, bu enjektörlerin yakıtı tam olarak yakmadığını gösterebilir. Bu, düşük yakıt kalitesi, tıkalı enjektörler veya arızalı bir yakıt pompası gibi sorunlardan kaynaklanabilir.
- Düzgün Çalışmayan Katalitik Konvertör: Katalitik konvertör, egzoz gazlarındaki zararlı emisyonları azaltmaya yardımcı olan bir cihazdır. Arızalı veya tıkalı bir katalitik konvertör, egzoz kokusuna neden olabilir.
- Partikül Filtresinin Tıkanması: Partikül filtresi, dizel araçların egzozlarından zararlı parçacıkları yakalayan bir cihazdır. Tıkalı bir partikül filtresi, egzoz kokusuna ve motor performansının düşmesine yol açabilir.
- Egzoz Sistemi Sızıntıları: Egzoz sistemindeki sızıntılar, egzoz gazlarının motordan yolcu bölmesine kaçmasına neden olabilir. Bu da egzoz kokusuna neden olur.
- Yanma Odası Sorunları: Yanma odasındaki sorunlar, yakıtın tam olarak yanmamasına ve egzoz kokusuna neden olabilir. Bu, düşük sıkıştırma oranı, aşınmış piston segmanları veya arızalı valfler gibi sorunlardan kaynaklanabilir.
Dizel Araçta Egzoz Kokusunu Giderme
Dizel araçta egzoz kokusu yaşıyorsanız, sorunun kaynağını belirlemek için aracınızı bir yetkili servise götürmeniz önerilir. Ortak çözümler şunları içerir:
- Enjektörlerin değiştirilmesi veya temizlenmesi
- Katalitik konvertörün değiştirilmesi
- Partikül filtresinin temizlenmesi veya değiştirilmesi
- Egzoz sistemindeki sızıntıların onarılması
- Yanma odasının incelenmesi ve gerekirse onarılması