Şimdi Ara

İstanbul’dan Ev Satın Alanların Parası mı Çok, Matematiği mi Zayıf ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
68
Cevap
5
Favori
9.652
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bir süredir İstanbul’dayım. Gözünüzü her çevirdiğiniz yer adeta bir şantiye. Gökyüzüne birbiri ardına yükselen konut projeleri, adalet sarayları, stadyumlar, alışveriş merkezleri. İstanbul’u dünyanın en hızlı büyüyen şehirlerinden biri olmasını görmenize yetiyor.

Türkiye özellikle 2005 yılında başlayan büyük konut hamlesiyle yeniden yapılanmaya başladı. İstanbul bu dönüşüm merkezi. Ümraniye’den Kurtköy’e, Beylikdüzü’nden Maslak’a kadar şehrin her köşesinde City, Aqua, My, Central, uzantılı pek çok inşaat projesine tanık olmanız mümkün. Bir zamanların 'kuş uçmaz, kervan geçmez' denilen yerleri artık birbirinden lüks konutlarla dolduruyor.

Epos Gayrimenkul Danışmanlık’ın 2005 yılından bugüne kadar İstanbul'da inşa edilen markalı konut projelerini inceleyen araştırmasına göre, 2005'ten bugüne kadar İstanbul'da tam 552 proje yapıldı ve toplam 254 bin 696 konut sayısına ulaşıldı. Bu konutların 152 bin 493'ü teslim edildi.

İstanbul’daki konut stoğu geçen yıl 3 milyon 820 bin adede ulaşırken, kentte geçen yıl 131 binin üzerinde daire satıldı.

FİYATLAR DUDAK UÇUKLATIYOR
    Böylesine çılgın konut artışında bir başka çılgınlıkta fiyatlarda. Şehrin iş merkezi kabul edilen Taksim-Maslak güzergahına uzaklıkları trafik nedeniyle saatleri bulan mesafedeki konutların fiyatları maksimum 1.5 milyon liraya (eski parayla 1.5 trilyona) kadar çıkıyor.

Proje ismi vererek ilerleyeyim, anonim olmasın. Varyap Meridian (yukarıda resimde görülen) İstanbul Ataşehir’de bir projeye devam ediyor. Projede Grand Tower olarak adlandırılan kuledeki fiyat listesine bir göz atalım.
    Grand Tower'da 4+1 ev fiyatları 1.5 milyon ile 1.9 milyon lira arasında değişiyor. 3+1 ev fiyatları ise 1.1 ile 1.2 milyon lira arasında. 1+1 ev fiyatları ise 441 ile 631 bin lira arasında, stüdyolar ise 335 bin lira ile 427 bin lira arasında değişiyor. (Resimwww.havadanemlak.com)

AĞAOĞLU MY TOWERLAND
    Türkiye’de son ayların en popüler işadamlarından biri olan Ali Ağaoğlu’nun sahibi olduğu inşaat şirketinin yaptığı Ağaoğlu My Towerland de Ataşehir’de yapımı devam eden bir başka proje. (Aşağıdaki resimde görülen)

Yedi farklı 4+1 daire satışa sunan Ağaoğlu'nda fiyatlar 832 bin lira ile 1.5 milyon lira arasında değişiyor. 285 dönüm araziye yapılan My Towerland'ta 2535 konut bulunuyor. Ağaoğlu projeden toplam 1 milyar dolar hasılat bekliyor. My Towerland'taki dairelerin metrekaresi 4 bin liradan başlıyor.

Batı Ataşehir’in İstanbul’un Taksim-Maslak güzergahındaki bir yere uzaklığı 12-15 km civarında.

SİNPAŞ BOSPHORUS CITY
    Yine Türkiye’nin bir başka büyük konut inşaat şirketi Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) tarafından Halkalı'da yaklaşık 246 bin metrekare alan üzerine inşa edilen ve 2 bin 793 konuttan oluşan Bosphorus City'de stüdyolar 176 bin 374, 1+1’ler 193 bin 760, 4+1 evler 793 bin 205, yalılar da 2.6 milyon liradan başlıyor. (Aşağıdaki resimde görünüyor.)

Projede 26 bin metrekare büyüklüğünde 720 metre uzunluğunda bir boğaz ve bu boğaz üzerinde iki köprü yer alacak. SİNPAŞ GYO Kasım 2010 itibariyle 434 milyon TL'lik konut satışı gerçekleştirdi. Şirket halka açıldıktan sonra 4 bin 682 konut sattı. (Resim:www.havadanemlak.com)

Tabii Halkalı dediğim yerin İstanbul olarak bildiğiniz yerlere uzaklığı yaklaşık 30 km ancak trafik nedeniyle ulaşım çok meşakkatli.

İSTANBUL SAPPHİRE
    261 metre yüksekliği ile Avrupa’nın en yüksek binası konumundaki İstanbul Levent’e inşaa edilen İstanbul Sapphire’de metrekare fiyatları 7-10 bin dolar arasında. Tamamlandığında 250 milyon dolara malolacak binada daire fiyatları da 1 ile 7 milyon dolar arasında.

Sapphire’de daire alanların hepsi elbette Boğazı görmüyor. Binanın bir yönü Gültepe, Çeliktepe, Zincirlikuyu mezarlığı gibi İstanbul’u iyi bilenlerin yakından tanıdığı bölgelere bakıyor.

BU PARALARA ABD’DE NELER ALINABİLİR?
    İstanbul’da satılan evleri ABD’deki evler ve şehir standartı ile karşılaştırmadan edemiyorum. İstanbul’da 1.2 milyon liraya Batı Ataşehir’de veya Halkalı’da 4+1 daireye para sayanlar acaba bu paralara New York veya New Jersey’de nelere sahip olabilir?

Bir kaç örnekle açıklayayım. Upper Saddle River, New York City’e 40 kilometre uzaklıkta bir yerleşim yeri. Nüfusu 7,959 olan kasabadakilerin hane başı geliri 167 bin dolar. Ortalama yaş 41.6, ev sayısı 2563. Kasabada dört adet okul bulunuyor, dört banka, üç hastane, 27 alışveriş mekanı yer alıyor.

Kasabada son olarak satışa çıkarılan 12 odalı, 5 yatak odalı, beş full banyo, bir yarım banyolu, üç garajı bulunan ve 2000 yılında renove edilen malikane tarzı evin fiyatı 1.2 milyon dolar. (Yukarıdaki resimde görünen yer.)
    Evi satın almadan önce ebeveynlerin evin civarındaki okulların ne kadar iyi ya da kötü olduklarına karar verebilmeleri sağlayan bir bilgi panosu mevcut. Sınıflar kaç kişilik, okuldan uzaklaştırılan öğrenci sayısı ne, eyalet ve kasaba karşılaştırmalı listeler ile izah ediliyor.
    Evin detaylarını görmek için bu linke tıklayabilirsiniz.

Bu ev biraz New York City’e uzak bir yerleşim yerinden. (Gerçi Halkalı ile Taksim arasındaki farkı düşününce çok da uzak değil ama) New York City’e yakın bir yerleşim yerindeki bir evin fiyatına bakalım.

Yerleşim yerinin adı West New York. New York City’nin tam karşı kıyısında, Hudson Nehri’nin yanında. Ev 2 oda, 2 full banyo, bir adet de yarım banyodan oluşuyor. İki arabalık kapalı garaja sahip. Apartman dairesinin yer aldığı komplekste tennis kortu, yüzme havuzu, gym, 24 saat hizmet veren concierge gibi imkanlara sahip. (Aşağıdaki resimde görünen yer.)

Evin New York City’nin merkezi Times Square'a uzaklığı 20 dakika, evde bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, microwave, fırın hazır. Evin fiyatı 799 bin dolar. Evi bu linkten inceleyebilirsiniz.

Şehir merkezine uzak ve yakın iki örnekten sonra bir tane de New York City’nin içine göz atalım. Ciner Holding’in sahibi Turgay Ciner’in Manhattan’daki dünyaca ünlü The Plaza Hotel’de iki tane condoyu 20 milyon dolara aldığını Turk Avenue aracılığıyla duyurmuştuk. Manhattan 67. Cadde’de yapılan 5 oturma, 3 yatak odalı, 3 tam, bir yarım banyolu, 1964 sq feet (196 metrekare) büyüklüğündeki apartman dairesinin fiyatı 4.3 milyon dolar. İstanbul Sapphire’de 7 milyon dolara satılan daire ile kıyaslandığında nerdeyse iki daire alma imkanınız var.

EV Mİ ALINIR ÇEVRE Mİ?
    İstanbul’da ev almak için yatırım yaparken dikkat çekmek istediğim bir kaç nokta var. Paranız çok ve prestijli olduğuna inandığınız bir kompleksten ev alacaksınız. Evin yeri Halkalı, Dudullu, Ümraniye, Kurtköy, Büyük Çekmece, Ataşehir, Levent veya Maslak’ta. Sinpaş’ın 1 trilyona sattığı Avant Garden sitesindeki evinize ulaşmak için gecekondu mahallelerini geçmek zorundasınız, Şişli Trump Tower’daki ultra lüks kondonuzdan Kuştepe’deki çarpık yapıları, İstanbul Sapphire’den Zincirlikuyu mezarlığını, Çeliktepe’teki sıvasız yapıları, Maslak’taki Mashattan’dan güzelim Atatürk Oto Sanayi Sitesi tamirhanelerini, Ataşehir Meridian’dan Çakmak’ın unutulmaz manzarasını seyredeceksiniz.

OTOBAN MANZARALI BOL GÜRÜLTÜLÜ EVLER...
    Eğer bir apartman dairesine 1 milyon dolar ve üzeri bir para vereceksem, minübüslerin cehenneme çevirdiği, kaldırımlarında iki kişinin yan yana yürüyemediği, altyapının yarım yamalak olduğu bir bölgede yaşamak istemem. Şehrin içinde etrafı yüksek duvarlar, tel örgülerle çevrili kurtarılmış bölgeler yaratmak, insanları akıl tutulmasına tabii tutup gerçek değerinin yüzde 300 katına konut satmak ekonomi için rakamsal anlamda olumlu bir gelişme olabilir. Ancak makul olan altyapısıyla, planlamasıyla, çevre düzeni, yolları, kaldırımları ile gerçek değerine uygun konut tüketimini artırmaktır. Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde evler, 'Çevre Yolu ve Otobana Sıfır,' mantığıyla pazarlanmaz. Çünkü bu aynı zamanda ses koruma duvarları olmayan otobanların tüm gürültüsünün evin içinde yankılanması demektir.

KONUT İSİMLERİ SEMTLERİN ÖNÜNE GEÇTİ
    Yapılan lüks konutlar aynı zamanda semt isimlerinin de önüne geçmiş durumda. Bu seçkin sitelerde yaşayan insanlar ''Dudullu'da, Çekmeköy'de, Ümraniye'de oturuyorum,'' demek yerine ''Sinpaş Avant Garden'da, Ağaoğlu My Town'da, Suryapı Ada Apark'ta, Kiptaş Yeşil Vadi'de oturuyorum,'' demeyi tercih ediyorlar. Böylece sosyal statü olarak da farklılığa dikkat çekiyorlar.

İstanbul’un yeni gözdelerinden Ataşehir’e komşu semtlerden Şerifali’de emlakçılık yapan Haşim Bahadır, mortgage yasasına göre yüzde 80’i bitmeyen projeye bankaların kredi vermediğini, oysa büyük inşaat şirketlerinin maket üzerinden projelere kredi sağladığına dikkat çekiyor. Bu kadar lüks konuta kimin ilgi gösterdiği sorusuna ise, ''Evlerin hepsi yatırım amaçlı satılmıyor. Büyük kesim varını yoğunu, maaşını taksitlere yatırıp bu tarz konutlarda oturuyor,'' diyor.

PLANLAMA SIFIR
    Şehrin yeni yapılan konutlarında en dikkat çekici unsurlardan biri de, lüks, gösteriş ve şatafata rağmen planlamadan yoksun oluşu. Başakşehir diye adlandırılan ve 10 yıl önce bomboş bir arazi olan yerleşim yerinde şu an 193 bin kişi yaşıyor. Zamanında yolları, kaldırımları geniş yapıp ferah bir ortam sağlanmadığı için, şimdi iki şeritli dar yollara mahkum olan araç sahiplerini rahatlatıp yolu genişletmek için var olan yapılar yıkıyorlar. Bölgede oturan ve New York Long Island'tan İstanbul'a taşınan bir tanıdık, 500 bin liraya ev aldığı siteye ulaşmak için katetmek zorunda olduğu iki şeritli yola isyan ediyor: ''Bu yolu 10 yıl önce yaparken dört şeritli yapsanız da, insanlara işkence çektirmeseniz yaa!!!''

Şile yolu olarak bilinen ve son 10 yılda adeta konut patlaması yaşayan bölgede raylı taşımacılık yok. Üsküdar-Çekmeköy metro hattı bölgede ev yapılacak tek bir adet boş arsa kalmadıktan sonra devreye girebilecek. Depremin ardından uygulamaya konulan villa projeleriyle dikkatleri çeken Çekmeköy, 2004 yılından itibaren devreye giren lüks konut projeleriyle bir anda konut sayısı 110 bini aştı. Ancak bu süre zarfında bölgeye ulaşımı sağlayan iki şeritli Şile Yolu'ndan başka bir alternatif yol yapılmadı.

10 yıl ilerisini göremeyen müteahhit, mimar ve şehir planlamacıların dizayn ettiği şehirde yaşamak bir süre sonra zülüme dönüşüyor. Ülkenin geleceğini düşünenlere bir tavsiyem de, şehrin planlamasını yapanların mutlak süretle geniş bir vizyona sahip olması için gelişmiş şehirlerde zoraki ikamete tabii tutulması.

EV FİYATLARINI BELİRLEYEN KRİTERLER NELERDİR?
    ABD’de mortgage krizi patlamadan önce bir arkadaşım New Jersey’nin seçkin kasabalarından birinde 455 bin dolar ödeyerek, yüzme havuzu, iki futbol sahası büyüklüğünde bahçesi, dört araçlık garajı olan müstakil bir ev almıştı. Evin havuzunun bulunduğu bölüme yaklaşık 60 bin dolar harcayarak teras yaptı. Sonra da mortgage krizi patladı. Türkiye’ye dönüş kararı alan arkadaş evi de satışa çıkardı. 455 bin dolara alıp 60 bin dolar masraf yaptığı evi 699 bin dolara satışa çıkardı. Evin satış işleriyle ilgilenmek üzere emlakçıyla da ben muhattap oldum. Evin incelemeye gelen emlakçı evin 699 bin dolar etmesine imkan olmadığını söyledi. Neye göre bu karara vardığını sorduğumda tereddüt etmeden sıraladı.

1- Evin garajından çıkış diretk aktif bir yola bağlanıyor. Dolayısıyla giriş ve çıkışlar tehlikeli.
    2- Evin girişinde bir lobi yok, dış kapı direkt evin bir odasına açılıyor.
    3- Evin banyo ve mutfağının yenilenmesi gerek.
    4- Havuzun kenarında çocukları havuza düşme tehlikesinden koruyan çitler yok.

Ve bunun gibi pek çok madde. Hepsini sıralayıp aynı semtte satılan diğer evlerin de değerlerinin 400-500 bin dolar aralığında olduğunu söyleyince fiyatı düşürmekten başka care kalmadı. ‘Ben evi 455 bine aldım 700 bine satarım,’ mantığı kabul görmedi.

Peki nasıl oluyorda Türkiye’de 70 ile 100 bin lira arasında bir maliyetle yapılan evler 600-700 bin lira aralığında satılabiliyor. Eğer bir evi değerli kılan şehre yakınlığı, kullanılan malzemenin kalitesi, ulaşımın kolaylığı, çevresindeki okullarda verilen eğitimin standartı ise New York’a 20 dakika uzaklıktaki bir evin 799 bin dolardan satılıyor olmasını İstanbul Halkalı, Ümraniye, Kurtköy, Büyük Çekmece gibi nerdeyse şehirlerarası mesafede bulunan evlerin fiyatlarını hangi kriterlere göre nasıl kıyaslayacağız? Biri bana izah etsin lütfen.
    Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından İstanbul'da yürütülen projelerin tam listesini bu linkten görebilirsiniz.

Kaynak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi POWER64 -- 29 Temmuz 2013; 1:07:56 >

• Bence gayet mantıklı bir yazı olmuş ama sanayi, ticaret gibi durumlar İstanbul'dan uzaklaşmadıkça bu durum gerçekten düzelmeyecek. İstanbul ulaşıma yakın, kalabalık orda, tedarikçiler orda derken fabrika sahipleri de açıkçası buna mecbur kalıyor. Böyle olunca nüfus artıyor, ev ihtiyacı doğuyor.
  • son derece doğru bir yazı iken bence az bie kalınmış.

Türkiye'de elde olan tek sektör inşaat sektörü. bütün herkesin para kazanmak için gayesi tıpkı bir zamanlar (hani borsa ilk geldiğinde) tüyo bulup hisse almaktı ya, aynı şekilde maliyetine ev alıp bunu satabileceği kadar karla satmak. Ankara'da da durum aynı. 3+1 120m^2 evler 400-600 bin lira. meşhur emlak sitelerine girdiğinizde makul rakamlar yazmazsanız (200-300bin) karşınıza çıkan sonuçlar yolu olmayan ama prim yapacağı söylenip 650000e satılmaya (kakalanmaya çalışılan) evler. Düşünün lüks ev diye satın aldığınız 600k lik evinize giderken paçalarınızdan çamur akıyor. aynı şekilde arabanız çukurlara giriyor...

bu dediklerim yaşamkent vb. yerlerde geçerli. Aynı şekilde son 11 yıldır iktidarda olanların yeni gözdesi olan (çankaya'ya-klasik ankara'ya alternatif olarak yaratılan çukur ambar tarafında 2 şeritli yollara 40-50 katlı gökdelenleri ve benzeri büyük develet kurumları inşa ediliyor.

italya, fransa vb.şehirleşmiş avrupa toplumlarında yeni bina, ev, daire pek yok. bizde de böyle giderse bir ihtimal kriz olur ve bu evler maliyetine satılır. yok kriz çıkmaz ise fiyatlar yüksek kalmaya devam eder, bir süre sonra yüksek yatırımlarla yapılan bu binalar zamanın etkisi ile otomatik değer kaybına uğrar. tabi toplum dinamikleri de değişir. şöyleki bir zamanlar eski türk filmlerinde olan paşa dedemden kalan ev gibi replikleri sıkça duymaya başlarız. zira %25 peşinatla alınan ev kredisi ile normal bir insanın 600binlik ev alabilmesi için 150k paraya ihtiyacı var ki 5 senede 150k kredi çekse ayda 3300den geriye 199k para ödeyecek. 450k kredi ödemesi yapılması mümkün değil. (normal insanları zaten kastetmiyorum) ancak zaten sınırlı bir kesime hitap eden bu konut projeleri zengin kesimi aşıp üst orta sınıfı da kandırmayı başarmıştır. bu sınıfın aklında ömrümü bu eve verdim ama baaaak değeri ikiye katlandı 600 ödediğim ev 1.5milyon olacak(tabi enflasyon değil şu anki eder bazında) diye düşünüyorlar ama ben 20 sene sonra böyle bir şeyin olabileceğine ihtimal vermiyorum.)

zira burada konuttan yani fiziksel bir hacimden bahsediyoruz. türkiyede milyoner sayısı 7 ağustos 2013 tarihli habere göre 56k yı geçmiş. tabiki milyarder de vardır içlerinde ama zengin bir adamın aynı anda kaç evi olabilir. bir insanın zengin de olsa fakir de olsa bir kıçı olur. ama küçük ama büyük... kendisine, karısına, kızına, oğluna, metresine vs. bile alsa alabilecek adam sayısı 560000. orta sınıf olup da buralardan ev almak için 12 sene bu yapı firmalarına çalışanları anlayamıyorum. bir de gözdne kaçan aidat olayı var. 600-700k fiyata aldığınız ev için bir de üstüne normal bir lüks evin kirası kadar aidat ödemeniz gerekecek... şimdi ben fakirim, çenemi yoruyorum diyelim. ki zaten bu yazdıklarım zenginler için değil. ama orta üst sınıf (ki benim nezdimde ay da 10k ve üstü bugünün parasıyla gelir demek) için konuşuyorum. şimdi dedenden tarla kalır satar bu kumara girersin hiç bir şey demem... ama maaşlı çalışıp böyle bir işe girenlere sözüm şu ki "manyak mısın?"...

Türkiye zengin üretemiyor. zenginler daha da zenginleşiyor. bu zaten zengin olanların sıkıntısı değil. ama zenginleşmeye çalışmak için zenginlere bir şeyler satmak isteyenlerin çoğu hayal kırıklığına uğrama riski taşıyor.
    yani kısaca hocem ben 600k ev alır toplamda 750k para öderim sonra da bu evi 1-1.5 milyona satar kopar giderim diyenler için zaten o paraya o evi alacak olan kişi, sen senin 600k lık evi alırken 1.5m luktan aldı...
    boşuna bekleme... ve dediğim gibi aidat olayı çok kritik... şimdi proje 3 yılda teslim. ayda 10k tl maaş var. 12 senede 767k artı 125k ödemissin. ayda eder 6400 maaş kaldı 3600... aidat olarak kaç tl verebilirsiniz. 150-300 tl arasında değişen aidatlar var olmakla birlikte daha yüksekleri duyulmamış değil...

neyse... matematikten ve fizikten anlayan ama ticaretten anlamayan biri olarak bu işin içinde bir iş var diyorum. ama bu projelere girip zenginlik hayali kurmakla romada arenada dövüşen gladyatörlere özgürlük vaadinde bulunmak neredeyse aynı geliyor. zamanında banker krizi oldu... kriz bir günde olmadı. şu anki olaylarda ya kendi kendine dediğim şekilde satılamayan elde kalan malların eskimesi yıpranmasıyla kendi kendine sönecek (bunun benzeri amerikada dead mall olayı olarak vukuu bulmuş, tıpkı şimdi ankarada olduğu gibi her yere mall açmışlar, bir noktadan sonra son açılan malllar müşterisizlikten full zarar etmiş, ilk açılan maller yine balangıçta kar edip eskilikten kapanmış, bir kriz çıkmamış) o bakımdan ya bu evleri alan orta-üst gelirli (yüksek maaş düşük sermayeli kesim) sırtlarında bu kamburu taşıyacak işin sonunda kar edemeden aldıkları evde kalacaklar ya da 2008 deki mortage krizi benzeri (biz de bu sistem olmadığı için birebir aynısı olmaz ama daha ziyade banker kastelli olayı ya da kredi kartı intiharları olduğu dönemdeki gibi) satılamayan bu orta direk evleri bu insanları yıllarına mal olacak...

dediğim gibi ticaretten anlamami, sektörüm inşaat değil. yanlışım varsa affola.

• ev fiyatlarının artması bir sebeb degil malesef bir sonuç ne zaman ki mortage çıktı fiyatların artması başladı. talep var matematigi zayıf bir toplumuz tek bildigimiz şey daire almak, piyangodan para çıksa fukaranın tek yatırım programı ev alıp kiraya vermek. kredisiz bugun alınan ev parmakla sayılıyor meslegim geregi biliyorum söz gelimi 200 liraya alınan daire malesef , 350 milyara maloluyor faizle birlikte vatandaş ben aylık 1500 yada 1000 tl taksit öderim kaç sene sürerse sürsün demekte. eskiden istanbulda m² birim fiyatı orta halli yerlerde 1-1,5 milyar iken şuan 3 milyar civari % 100 artış var. alana hayırlı olsun diyorum marka konutlar tam bir facia zaten marka konutları gören küçük ölçekli müteahhitler fiyatları artıyor , aynı mahalledeki sitede ki daire 400 milyar iken sokak arası 200 milyar. aklıma takılan soru şu kredi çekenlerin hepsinin mi işi garanti ? Allah göstermesin issiz kalsalar krediyi nasıl ödeyecekler hiç hastalık saglık durumunu düşünmüyorlar gercekten kriz olursa çok kötü, sosyal patlama olucak bundan korkuyorum...

• ağaoğlu maslak projesinde 1+1 evi 643 bin tl ye satıyor. istanbul bitmiş...
  • bende aynı şeyi ıphone alanlar için düşünüyorum
  • Geçen bir projeden 2 daire alan bir bayan cırtlak cırtlak ropörtaj veriyordu. Yanında 5 yaşlarında kızı "sudan ucuz bulunca kızıma da aldım harika bir proje. Ayrıca iskonto da yaptılar" dedim herhalde ucuz bir şey. Bunu da düşünen muhabir sordu ne kadara aldınız diye "3 milyon liraya aldım. Tanesi 1.6 milyondu." zaten bu haberi ve alan kadını görün istanbulu terkedersiniz. Onun haricinde ben konut fiyatlarının lokasyon olayıyla alakalı olduğunu düşünüyordum ancak artık kadıköy acıbaden şişli nişantaşında milyonluk evler varken çekmeköy kartal hatta tuzla gibi yerlerde de bu rakamlara ev görmek mümkün. Sadece oralarda kiralar uygun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gekren -- 27 Kasım 2013; 8:09:46 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bunun sebebi denetimsiz ve beceriksiz yönetimler ve uygulanmayan kanunlardan geçiyor arkadaşlar. Ülkemizde her şey çok kötü bir işleyişe sahip olduğu için bu acı tablo konut sektöründe de kendini gösteriyor. Planlamadan ve estetikten yoksun beton bloklar yükseliyor ve bunlar fahiş fiyatlara insanlara satılıyor.
  • Süper bir makale , noktasına kadar katılıyorum.
    Bu durumdan tamamen o evlere bu paraları verenler suçlu.Bir işte gösteriş varsa bizim Türk milletinin beyni duruyor.
  • yani 4+1 için 1.2 trilyon vermem bu kadar açık ve netim apartman dairesinde yaşıyorsun bide işadamımıyız sanki :D
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sorma Kalbim Sorma

Süper bir makale , noktasına kadar katılıyorum.
    Bu durumdan tamamen o evlere bu paraları verenler suçlu.Bir işte gösteriş varsa bizim Türk milletinin beyni duruyor.

şu makalenin okunma sayısı an itibariyle 318...

söyleyecek bir şey yok.
  • Aynı ortaçağdaki yahudilerin gül akımı gibi, insanlar cins türde güllere servetlerini verirdi...

Evler eski genelde İstanbul'da , yılıkıyor diye ifşaa ettikleri yerlerin yıkıldığı falan yok, İngiltere de 100 yaşında evler yıkılmıyor ve yıkmıyorlar da.

Tabi vatandaşa yedirmeleri lazım yıkılır diye nede olsa yıkılıp yerine yapılacak her evin %20 si nin gider faturaları kdv olarak hükümete otomatikman dönüyor, belediyelerin yapılan evlerden ruhsat ve diğer masraflar altında topladıkları paralarda cabası.
  • Ülkenin içinde ki 81 ilin sadece 1'inde böyle bir atılım olunca ve zirvede tek olunca istediği fiyatı dayatabilmen normal.Bizim insanımızda özelliklerini araştırmadan pahalı olan iyidir mantığı ile hareket edince çark ne hikmetse aralıksız dönüyor.Şaşırmamak lazım yani.
  • quote:

Orijinalden alıntı: crazyfriend712

bende aynı şeyi ıphone alanlar için düşünüyorum

• Ticaretten anlamayan bu kadar çok insanın olması beni hep sevindiriyor gelecekte rakipler azalıyor demek ki...Emin olun 10 Milyon liraya ev alan adam memurdan daha akıllı.Ayrıca bu işler arz-talep meselesi siz milyon liralık bir daireyi standart bir aparman dairesi sanıyor olabilirsiniz ama öyle değil.
  • Muazzam bir yazi.
    Konut sektoru aldi basini gidiyor.ev almak mantikli ama milyarlara kadar cosmak hic mantikli degil normal sade vatandas icin.zaten bu vatandas da orali olmaz ya neyse.
    Cogu kisi ev degil sisyal statu aliyor bu yeni konutlarda.cok asiri olanlarda var , mantikli uygun fiyatlari olanlarda var mesela dumankaya aydinli kurtkoy..))
    Ayrica evlerin aidatlari da bir hayli ucuk..neredeyse kira bedeli. Bunu da unutmamak lazim

Hukumet istikrar oldugu surece emlak fiyatlari boyle gider.istikrar var cunku.ama gelinen nokta ve gidisat hic iyi degil planlama sifir ekonomi sifir krediler ucuyor.
    Bakalim ne olacak

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: In God We Trust

Ticaretten anlamayan bu kadar çok insanın olması beni hep sevindiriyor gelecekte rakipler azalıyor demek ki...Emin olun 10 Milyon liraya ev alan adam memurdan daha akıllı.Ayrıca bu işler arz-talep meselesi siz milyon liralık bir daireyi standart bir aparman dairesi sanıyor olabilirsiniz ama öyle değil.

ticaretten anlama anlamama kismi soyle...

sizin bir daireye 1 milyon lira gibi bir değeri bağlama durumunuz varsa (ki okumuş memur maasinin 3000tlye alttan yaklastigi ülkemizde) orta direk bir vatandaş değilsinizdir.

yani kari koca okumuş memur olarak calisan bir evli ciftin aylik geliri 6000 liraya alttan yaklasirken bu ailenin karsilayabilecegi kredi miktari maasin yarisidir desek (ki ideali %33 dur) bu değerle 120 ay maksimum sureli kredi çektiler desek 120*3000=360000tl geri odeme yapacaklar ki bu net 211000tl demek. tabi bunun %25inin de ellerinde olduğu (70000 tl yapar) demektir. ulaşabilecekleri ev 280000 tl olur ödedikleri toplam para 430000 tl.

simdi bu akil meselesi mi sizce???

bir laf vardir. milli eğitim bakani göreve ilk geldiğinde maarif ne güzel, ah bir de su talebeler olmasa demiş... sizin ki biraz ona benziyor.

Ferrari varken fiata binenin aklina sasarim gibi hesabi... 10 milyon liraya ev alan adam memurdan daha zengindir. zengin olduğu için de akilli değildir yani... basimizdakilerin dediği gibi fiat varken niye Mercedes aliyorsun olayi yani...

simdi maasla zengin olunmaz diye bir laf var, ki dogrulugu ispatlanmistir. ancak miras vs yolla kendisine bir ev kalan memur/isçi vs bordrolu beyaz yakali kişi diğer evi satip gelen +500000 lirayla uste bir de yukarıdaki hesapla kredi çekip 1 milyoncudan ev aldi... sonuç bence hüsran olacaktır. zira yukarıdaki evin amortismani (ya da askeri tabirle idamesi) daha yüksek olacaktır. buradaki hayal yüksek bedelli bir eve sahip olup gunu geldiğinde altin gibi o evi bozdurmak ve rant elde edebilme hayalidir. ancak olacak sikinti sudur. reklama ile yüksek değer algisi yaratilan bu gayrimenkuller gunu geldiğinde simdiki altin ne durumdaysa o ayardan bozdurulabilecekler... bakiniz bir sahin ile ayni motor hacmine sahip bir mercedesin idame masraflari yakindir. ama bu konut projelerinin vergisi, aidati, site bakim vs. ücretleri farkli olacaktır.

arz-talep meselesine gelince... olani soyliyeyim... gecen gun haberlerde turk inşaat firmalarinin orta doğu ve arap ülkelerinde düzenlediği fuarlardan, gösterile yüksek ilgiden vs. bahsettiler. yok efendim Suriyeli zengin bir isadami tum kati almis kafasına gore 9 oda 2 salon yaptiracakmis her odaya boy abdesti için banyo koydurtacakmis vs. vs.... gordugunuz gibi sektör su anda araplardan medet umar hale gelmiştir... ama benim demek istediğim bu değil, yani daha önceden de bu fuarlar vardi vs. diyebilirsiniz. doğrudur. belki bu kadar haber yapılmıyor ya da topluma su serpmek için hukumet tarafından bu derece haberlerde manipüle edilmiyordu. fakat demeye getireceğim nokta arz-talebi siz değil ana firma yükleniyor. ana firmalarin elinde devamli bos daire varken (ankarada neredeyse eski kabul edilen ve 3 sene evvelinden ha bitti ha bitiyor denilen park oranin bile hala satis reklamlari dönerken daire satmayi deneyin, cok zevk alacaksinizdir) ne desek bos. haa elde kalan daireler istenmeyen kuzey cephe, 1+1 vs diyeceksiniz belki.
    doğrudur. ama dediğim gibi zaten zenginseniz ve pesin olarak lansamanda o evi aldiysaniz biraz kariniz olacaktır. zira sizin faiz sonrasi karinizi sübvanse etmek için ilave kredi çekip faiz odemeye gonullu birini bulmaniz için en azindan gonlu zengin ticaretten anlamayan birini bulmaniz lazim.

yine Ankara'da tepe prime denilen yerde 475000 liraya gecen ay satilik olarak konulup kaldirilmis ilanda 1+1 80m2 olduğu ve aidatin 435 kira getirisinin 2300 tl olduğu yazıyor. 2+1in ise 650000tl ye ve 2+1 olduğu 100m2 olduğu kira getirisinin 3500 tl olduğu yazilmis. resepsiyon disinda normal apartman dairesinde olmayan ozellikleri elbet vardir. kendi tecrübem bölgede muaynehanesi olan bir doktora gittiğimde tavana ve tabana yayilmis bina havalandirmasiydi ki gerçekten her binada olmali. her neyse...

ben buralardan ev almanin mumkun olmadigini vs. söylemiyorum. sadece hali hazirda orta halli olup buradan 1+1 ev alma hayalinde olma ya da miras vs kalip bunu buralara gömme fikrinde olanlarin iyice bir düşünmesi gerektiğini ifade ediyorum...

yoksa 10milyona- 1 milyona ev alabilen kapiya Porsche ceken adam istediğini yapsin (ki zaten kural kanun tanimadan da yapıyorlar hali hazirda)...
    ama birisini zengin diye akilli baskasini aptal kabul etmek biraz adaletsizlik... bu ülkede akilli değil haramzade olduğu için servet sahibi olan buyuk bir çoğunluk var. akillilarin zengin olduğu ülkelerde servet sahiplerinin paten sayisiyla bir korelasyonu vardir kisaca... burada ise vakif, siyasi parti ve cemaatlerle var...

• quote:

Orijinalden alıntı: kuros

quote:

Orijinalden alıntı: In God We Trust

Ticaretten anlamayan bu kadar çok insanın olması beni hep sevindiriyor gelecekte rakipler azalıyor demek ki...Emin olun 10 Milyon liraya ev alan adam memurdan daha akıllı.Ayrıca bu işler arz-talep meselesi siz milyon liralık bir daireyi standart bir aparman dairesi sanıyor olabilirsiniz ama öyle değil.

ticaretten anlama anlamama kismi soyle...

sizin bir daireye 1 milyon lira gibi bir değeri bağlama durumunuz varsa (ki okumuş memur maasinin 3000tlye alttan yaklastigi ülkemizde) orta direk bir vatandaş değilsinizdir.

yani kari koca okumuş memur olarak calisan bir evli ciftin aylik geliri 6000 liraya alttan yaklasirken bu ailenin karsilayabilecegi kredi miktari maasin yarisidir desek (ki ideali %33 dur) bu değerle 120 ay maksimum sureli kredi çektiler desek 120*3000=360000tl geri odeme yapacaklar ki bu net 211000tl demek. tabi bunun %25inin de ellerinde olduğu (70000 tl yapar) demektir. ulaşabilecekleri ev 280000 tl olur ödedikleri toplam para 430000 tl.

simdi bu akil meselesi mi sizce???

bir laf vardir. milli eğitim bakani göreve ilk geldiğinde maarif ne güzel, ah bir de su talebeler olmasa demiş... sizin ki biraz ona benziyor.

Ferrari varken fiata binenin aklina sasarim gibi hesabi... 10 milyon liraya ev alan adam memurdan daha zengindir. zengin olduğu için de akilli değildir yani... basimizdakilerin dediği gibi fiat varken niye Mercedes aliyorsun olayi yani...

simdi maasla zengin olunmaz diye bir laf var, ki dogrulugu ispatlanmistir. ancak miras vs yolla kendisine bir ev kalan memur/isçi vs bordrolu beyaz yakali kişi diğer evi satip gelen +500000 lirayla uste bir de yukarıdaki hesapla kredi çekip 1 milyoncudan ev aldi... sonuç bence hüsran olacaktır. zira yukarıdaki evin amortismani (ya da askeri tabirle idamesi) daha yüksek olacaktır. buradaki hayal yüksek bedelli bir eve sahip olup gunu geldiğinde altin gibi o evi bozdurmak ve rant elde edebilme hayalidir. ancak olacak sikinti sudur. reklama ile yüksek değer algisi yaratilan bu gayrimenkuller gunu geldiğinde simdiki altin ne durumdaysa o ayardan bozdurulabilecekler... bakiniz bir sahin ile ayni motor hacmine sahip bir mercedesin idame masraflari yakindir. ama bu konut projelerinin vergisi, aidati, site bakim vs. ücretleri farkli olacaktır.

arz-talep meselesine gelince... olani soyliyeyim... gecen gun haberlerde turk inşaat firmalarinin orta doğu ve arap ülkelerinde düzenlediği fuarlardan, gösterile yüksek ilgiden vs. bahsettiler. yok efendim Suriyeli zengin bir isadami tum kati almis kafasına gore 9 oda 2 salon yaptiracakmis her odaya boy abdesti için banyo koydurtacakmis vs. vs.... gordugunuz gibi sektör su anda araplardan medet umar hale gelmiştir... ama benim demek istediğim bu değil, yani daha önceden de bu fuarlar vardi vs. diyebilirsiniz. doğrudur. belki bu kadar haber yapılmıyor ya da topluma su serpmek için hukumet tarafından bu derece haberlerde manipüle edilmiyordu. fakat demeye getireceğim nokta arz-talebi siz değil ana firma yükleniyor. ana firmalarin elinde devamli bos daire varken (ankarada neredeyse eski kabul edilen ve 3 sene evvelinden ha bitti ha bitiyor denilen park oranin bile hala satis reklamlari dönerken daire satmayi deneyin, cok zevk alacaksinizdir) ne desek bos. haa elde kalan daireler istenmeyen kuzey cephe, 1+1 vs diyeceksiniz belki.
    doğrudur. ama dediğim gibi zaten zenginseniz ve pesin olarak lansamanda o evi aldiysaniz biraz kariniz olacaktır. zira sizin faiz sonrasi karinizi sübvanse etmek için ilave kredi çekip faiz odemeye gonullu birini bulmaniz için en azindan gonlu zengin ticaretten anlamayan birini bulmaniz lazim.

yine Ankara'da tepe prime denilen yerde 475000 liraya gecen ay satilik olarak konulup kaldirilmis ilanda 1+1 80m2 olduğu ve aidatin 435 kira getirisinin 2300 tl olduğu yazıyor. 2+1in ise 650000tl ye ve 2+1 olduğu 100m2 olduğu kira getirisinin 3500 tl olduğu yazilmis. resepsiyon disinda normal apartman dairesinde olmayan ozellikleri elbet vardir. kendi tecrübem bölgede muaynehanesi olan bir doktora gittiğimde tavana ve tabana yayilmis bina havalandirmasiydi ki gerçekten her binada olmali. her neyse...

ben buralardan ev almanin mumkun olmadigini vs. söylemiyorum. sadece hali hazirda orta halli olup buradan 1+1 ev alma hayalinde olma ya da miras vs kalip bunu buralara gömme fikrinde olanlarin iyice bir düşünmesi gerektiğini ifade ediyorum...

yoksa 10milyona- 1 milyona ev alabilen kapiya Porsche ceken adam istediğini yapsin (ki zaten kural kanun tanimadan da yapıyorlar hali hazirda)...
    ama birisini zengin diye akilli baskasini aptal kabul etmek biraz adaletsizlik... bu ülkede akilli değil haramzade olduğu için servet sahibi olan buyuk bir çoğunluk var. akillilarin zengin olduğu ülkelerde servet sahiplerinin paten sayisiyla bir korelasyonu vardir kisaca... burada ise vakif, siyasi parti ve cemaatlerle var...

Hayatı memurlara göre kimse düzenlemiyor kimse memurlara göre de ev var.

• Sinema TV mezunuyum, tüm akrabalarım hemen hemen İstanbul'da. Mesleğimi icra edebileceğim 1. adres İstanbul. Ben orada ev almayayım da ne yapayım? Ama o paranın yarısına bile Antalya'da, Bursa'da çok daha iyi bir yaşam sürmek mümkün sanırım. Ne yapmalı?
  • istanbul için 10 senedir emlak balonu diyor koskoca prof. olmuş akademisyenler. Hatta 2009 senesinde en geç bir sene içinde emlak balonu patlayacak sakınnnn ev almayın diyen bir emlak uzmanı gazeteci abimizi dinleyenler bugün ne küfürler ediyor bu arkadaşlara bilemiyorum....
    İstanbulda merkezi yerlerde emlak balonu falan patlamaz evler hala doyuma ulaşmadı merkezde boş arsa yok arsayı bırak ağaçlık alan kalmadı!!

Neyse örnekler verelim 2009 yılında emlak uzmanı gazeteciyi değil 70 yaşındaki dedesini dinleyen genç yatırımcı 150 bin liraya 25 yıllık içi dökülen bir apartman dairesi alır kadıköy erenköyden, bugün o evi 400 bin liraya 2 günde satar üstelik bu 3 sene içinde ekstradan kira geliri de işin bonusu olur.

Çok yakın bir tarih , aylarla ölçülen bir örnek daha verelim yazın sadece 4 ay önce kozyatağı baytur konutlarında 1+1 50m2 odacıkdan bozma daireyi 315.000 tl ye alan baloncu bugün üstelik kış ayında 355.000 tl ye evini satabilir.

Yerim böyle balonu

şehir çevresine inşa edilen yarı hapishane siteleriçin yorum yapamayacağım ancak nezih semtlerde fiyatlar düşmez 2001 de düşmedi 2007 de düşmedi. Kriz olsa bile düşmez durabilir ama düşmez.

kira çarpanı diye bir şehir efsanesi var ekonomistlerin kitaba bakarak yorumladıkları ancak atladıkları bir nokta var , istanbul kendi içinde bilinen ekonomi dışı bir şehir yapılanmasına sahip. Big bang gibi durdurulamayan bir genişleme hızında örneğin New york da %1-3 arası değişen yıllık konut fiyatları "+ -" si istanbulda yılda +%40 lare varan anormal oranlarda değerleniyor çünkü evler hala ucuz doyum noktasına ulaşmadı veya prof un tabiriyle balon. Ben balon falan olduğunu henüz düşünmüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iorfa -- 8 Aralık 2013; 21:55:56 >

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.