|
Bildirim
|
Hocam kimya mühendisliğinde fazlasıyla fizik ve matematik var
|
Yazık geç gördüm. Bundan sonra göreceklere bari faydam olsun:
1. Kimya mühendisliği, makine mühendisliğinin alt mühendisliğidir. Çıkışı makine mühendisliği içindendir. 2. Makine mühendisliği zordur, kimya mühendisliği çok çok zordur. İnşaat mühendisliği ilkokul seviyesi kalır bu ikisinin yanında. 3. Kimya mühendisliğinin kimya ile alakası inşaat mühendisliğinin tuğla ile alakası kadardır. Genel kanının aksine kimya mühendisliğinin temeli Kimya değildir, büyük ölçüde Fizik (daha doğrusu Fizikokimya) ve Matematik’e dayanır. Matematik tüm mühendislikler için elzemdir ancak Kimya mühendisliğinde yüksek matematik bilmeniz mecburidir, istediğiniz kadar kimya bilin. 4. Kimyanın iş alanları sanılanın aksine çoktur. Kimya Mühendisliğinin iş konusundaki kötü şöhreti eski bir mühendislik olması ve bir zamanlar mezun sayısının sektör ihtiyaçlarından fazla olmasıdır. Bugün hayatımızın her alanına giren Kimya sektöründe bir çok firmada çalışabilirsiniz. Yukarıda bahsedildiği gibi BASF, Bayer vb firmalarda salt satışçı olarak da çalışmanız gerekli değildir, bu firmaların bir çok üretim tesisi vardır ve üretiminden satınalmalarına bir çok departmanda çalışabilirsiniz. Unilever, P&G gibi fmcg firmalarından gıda firmalarına bir çok alanda kimya mühendisleri çalışırlar. BASF Türkiye’de mevcut endüstrileri sayayım da iş alanının genişliğini anlayın: - Boya ve mürekkep* - Ev ve kişisel bakım kimyasalları* - Yapı kimyasalları* - Metal kaplama* - Zirai ilaç - Poliüretan - İnsan ve hayvan gıda katkıları - İlaç - Otomobil boyaları - Plastikler - Genel kimyasallar * TR’de üretim tesisi olanlar |
Ben de sevmiyordum ama bir soz vardir; ya seve seve ya da s*ke s*ke.
|
hocam birinci nedenim odtü olması ve dil eğitiminde çok iyi olması diğer nedeni de odtü mezunlarının daha rahat yurt dışına çıkabilmeleri. makine temel mühendislik ona hiç lafım yok ama kimya endüstrisi de öyle yabana atılacak bir şey değil. ha itü makine vs odtü kimya deseniz itü makine derim. ama bu dediğiniz 2 seçenekten odtü kimya daha mantıklı geliyor bana.
|
Kimya çok daha özelleşmiş bir daldır, aslında birçok mühendisliğin atası olarak bile kabul edilebilir. Oldukça öz bir disiplin diyebiliriz.
Ayrıca hacettepeye göre odtünün çok daha başarılı bir mühendislik altyapısı olduğuna inanıyorum. Genel olarak bir mühendislik okunacaksa odtu>hacettepe zaten Ama makine de yabana atılır bir bölüm değil, ikisi karşılaştırıldığında çok kopuk kalıyorlar. Benim fikrim şu olurdu. İlk 2 sene genelde havuz dersleri göreceksiniz. Bu dönem içinde çok merak edilirse yatay geçiş denenebilir diğer bölüme. Ve ODTÜ kampüsü, ismi, markası olarak burada ön plana çıkıyor. Kimyayı sevdiğinde diğer birçok mühendislik de lego gibi çat çat kafada oturmaya başlayacaktır. Makine de sonrasında elektronik ve endüstri ile birleşerek sistemsel ya da kontrol mühendisliklerine kadar uzanabilme konusunda çok açık. Kimya ileride daha dar bir yelpazeye sahip, eğer kendini 3. ve 4. sınıfta özelleştirmezsen (staj, ek dersler-kurslar-dil) tamamen kimya üzerine olan firmalara yönelmek zorunda kalırsın. Ancak bunun yanına pazarlama-satış gibi şeyler eklersen BASF, DuPont, Dow gibi firmalarda satış uzmanı olarak yükselmek de çok mümkün. Makine bu bağlamda daha geniş yelpazede, kendine çok ekstra katmadan daha farklı dallara uzanabilecek bir bölüm. Ben ne olursa olsun kişinin kendini özelleştirmesi gerektiğine inanırım. Kimya okuyarak üzerine kendini özelleştirirsen istediğin yere daha sonra uzanabilirsin. Ayrıca gnee ODTU'nün sosyal olanaklarıi kulüpleri vb. etkinlikleri çok daha üstün ve hangi üniversiteyi seçersen seç EN ÖNEMLİSİ bir kulübe girmek ve 2. seneden itibar yönetimine girmeye çalışmak ve sosyal bir ortam edinmek. Dersler kadar önemli bir şey varsa o da bu kulüpler ve bunlarda etkin olmak. Bütçe oluşturmak, eğitim almak ve sonra eğitmen olmak, yıllık plan çıkarmak, etkinlikler düzenlemek, rektörlükle izin kavgaları yapmak. Bunların hepsi hayatın gerçekleri. Aynı anda bölümünü okurken eğer buralarda aktif olursan inanılmaz bir farkındalık sahibi olursun. Karışık yazdım ama eğer bir detay merak ettiysen özel mesaj atıp öğrenebilirsin, yardımcı olmak isterim. |
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gesamtkunstwerk -- 4 Temmuz 2019; 15:46:30 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
|
|