Merabalar öncelikle yurtdışında yaşıyorum, adam akıllı soracak biri olmadığı için aranızdaki usta adamlara ihtiyacım var. Volvo V70 dizel araç alacağım. 2008 model 311000 km. 2.4 D5 163hk motor var. Araç 3 ay garantili. Aracı şahıstan değil firmadan alıyorum. Bu gün aracı iyice kontrol ettim, motor sesi vs herşeyi normal geliyor. Tüm servisleri yapılmış. Ama kafama takılan 3 şey var.
Birincisi motor üzerinde çok fazla yağ var. Adama durumu sordum, bunun normal olduğunu, yaşlı bir araba olduğu için bunu dert etmemem gerektiğini söylüyor ! Tüm servisleri yapıldığı için endişelenmememi söylüyor ! Ama içim rahat değil ! Resmini aşağıda ekliyorum.
İkincisi, araca gaz verdiğimde devir göstergesindeki çubuk 1500 ile 2500 devir arasında, yükselirken çok minik titreşmeler yapıyor. Bu normal mi ? 2500 devirden sonra titreşme yok, olması gerektiği gibi devir yükselip iniyor.
Üçüncüsü, aracın eski sahibi direksiyonun hemen sol, alt kısmına ayrı bir hararet göstergesi takmış ? Bazı araçlarda hararet göstergesinin olmadığını yada bunu görmek için araç üzerindeki tuşlarla bu ayarın bulunması gerektiğini duydum ! Adam kısa yoldan bunu görmek için bir göstergemi eklemiş yada sizce bir problem olabilir mi ?
Selamlar.
Barracuda Pro ST10000DM0004-1ZC101 10TB helyum diskim var ve daha sıfır durumda. 51 saattir çalışmasına rağmen "High Fly Writes" ve "G-Sense Error Rate" değerleri sürekli yükseliyor. 3 defa farklı programlarla bad sector taraması yaptım. Herşey tertemiz. Ama bu değerlerin sabit durması gerekmiyor mu ? Herzaman 2.5 inc disk kullanan biriyim ve ilk defa 3.5 inc bir disk kullanıyorum. Büyük disklerde titreşim fazla olduğu için mi yükseliyor bu değerler ?
"High Fly Writes" ve "G-Sense Error Rate" özelliklerinin ne olduklarını biliyorum. Ama bilmediğim şey, bu hatalı yazımların gerçekleştiği anda hemen hatalı veri düzeltilip aynı sektöre tekrar mı yazılıyor ? Yoksa hata ile birlikte diske yazılan veri hatalı olarak mı kalıyor ?
Mesela şöyle söyliyeyim, diske veri aktardığım esnada mesela 120mb/s hızla veri aktarırken disk kafası aniden hareketleniyor ve hız 20mb/s gibi değerlere düşüyor ve G-Sense error rate değeri 1 değer yükseliyor. Ve hemen ardından tekrar 120mb/s hıza ulaşıp yoluna devam ediyor. Bütün bunlar 1 saniye içerisinde olup bitiyor.
Eğerki hatalı veri düzeltilip tekrar aynı sektöre yazıldığı için bu duraksama oluyorsa, o halde korkmam gereken bişey yok demektir. Önemli olan bad sektör olmaması. Doğru mudur ?
İşte bunu anlamak ve kavramak istiyorum. Olayın tam olarak ne olduğunu bilmiyorum.
Diskte bozuk sektör olmadığı için disk sağlığı hep iyi gözüküyor ama içim hiç rahat değil arkadaşlar.
Yıllarca kullandığım 2.5 inc disklerim var mesela onlar yıllar geçmesine rağmen "High Fly Writes" değerleri 0. Ve "G-sense error rate" değerleri birinde 3, diğerinde 2. Ama bu diskler 2.5 inc.
Belki bu değerlerin düşük kalması diskleri küçük olduğundan ve sarsıntının az olmasından kaynaklanıyordur değil mi ?
Disklerini yıllarca kullanan arkadaşlar varsa bu değerleri kontrol edip bizimle paylaşabilirler mi ?
Özellikle ST10000DM0004-1ZC101 model seagate disk kullanan arkadaşlar, ve başka modeller kullanan arkadaşlar High Fly Writes ve G-sense error rate değerlerinizi yazabilir misiniz. Burada bir havuz oluşturalım ve bu konuyu açıklığa kavuşturalım diyorum. Şu disk olaylarından derinlemesine anlayan arkadaşlarımız var mı aramızda ?
NVME SSD disklerde TRIM özelliği var, bu sayede veri tüm hücrelere eşit şekilde dağıtılıyor, siliniyor ve ssd hücrelerinin ömrü korunmuş oluyor. Peki ama diskim üzerinde virtual box ile oluşturduğum işletim sistemimde var. Neredeyse iki yıldır bu şekilde kullanıyorum ve bu durum hiç aklıma gelmemişti açıkçası. Taki ssd sağlık durumu %98'e ininceye kadar. Bugüne kadar toplam sadece 12TB veri yazılmış olan ssd diskim, şimdi %98 iyi görünüyor diyor. Diğer ssdlerim %100 iyi durumda. Oysaki 150 TB yazma garantisi vardı. Neden disk sağlığı %98 oldu ? Sizce 40GB lık sanal disk (Windows7.vhd) bu süreci baltalamış olabilir mi ? Bilgisayarı kullandığım süre boyunca sanal makinede herzaman açıktı.
SSD üzerinde oluşturulan sanal diskler TRIM özelliğinin kullanılmasını engelliyor olabilir mi ?
|
|
|
|
Sabit boyutlu klasörler oluşturmak istiyorum ?
|
|
Son Giriş: 4 ay önce
Son Mesaj Zamanı: geçen yıl
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 280
İkinci El Bölümü Mesajları: 46
Konularının görüntülenme sayısı: 8.764 (Bu ay: 127)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 11 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Donanım / Hardware