Şimdi Ara

RX6600XT ve Yaşadığım Sorun

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
1.156
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar selamlar. Yaklaşık 2.5 ay önce Ryzen 5 5600x, Aorus Elite A520, Sandisk m2 SSD, GSkill 16GB (2x8) 3600Mhz Ram ve Corsair RMx 550W 80+ Gold PSU'dan oluşan bir sistem topladım. Bu sistemi topladıktan sonra bir müddet bende hali hazırda bulunan Zotac 1050ti OC 4GB ekran kartını kullanmaya devam ettim. Buna ek olarak bu sisteme yine bende mevcut olan 7200RPM HDD'de dahil. Daha sonra A520'den B550 Aorus Elite'e geçtim onu da belirteyim.

Ne zaman 1050ti'yi Gigabyte RX6600XT ile değiştirdim, o zaman bir sorun baş gösterdi. Radeon Adrenaline yazılımı ara ara kafasına göre kendini silmeye başladı. Sisteme hiç sürücü yüklememişim gibi çözünürlük düşüyor bu olunca. Sildikten sonra, sistemde yüklü gözükmesine rağmen, açmaya çalıştığımda "Sistem desteklemiyor, sürücüyü yeniden kurun" tarzında uyarı alıyorum. Bu sorunun üstesinden gelmek için DDU, AMD Utility Cleaner gibi yazılımlar kullandım, format attım. Lakin hiçbiri çare olmadı. Sistemde OC'un O'su yok zaten. Her şey standart. Kullandığım monitör Asus VP247H.

En son artık olmuyor çözüldü galiba dedim, 2 gün önce yine sürücü kendini silince, bu konuyu derinlemesine araştırmaya karar verdim. "Gelişmiş Sistem Ayarları > Donanım > Aygıt Yükleme Ayarları" kısmından "Cihazlarınız için kullanılabilen üretici uygulamalarını ve simgeleri otomatik olarak indirmek ister misiniz" seçeneğini kapattım. Bu çözüm oldu gibi ama emin de değilim. Bir de 10 dakika sonra Monitör kendini tasarruf için kararttığında ara ara sistem kendine res atıp, yeniden açılışta Radeon yazılımının "Beklenmeyen bir sistem arızasından ötürü bazı Radeon Yazılımı ayarları geri yüklendi" diye bildirim çıkarması problemi var. Ekran karartma hariç, sistem uyku ayarını her zaman devre dışı bırakırım.

Bu konuyu araştırdığımda AMD kullanan çoğu kişinin bu iki sorunu yaşadığını farkettim. Fakat kesin bir sonuç alamadım. Forumdan bazı arkadaşlar sağolsunlar yardımcı olup yol gösteriyorlar. Şunu da belirtmem lazım ki; bu sorunlarla sadece masaüstünde karşılaşıyorum. Oyundayken ve sistem yük altındayken hiç böyle bir sorun yaşamadım. Sorunun yazılımsal olduğunu düşünsem de, donanım yüzünden olması da muhtemel. Ne yapacağımı bilemedim. Corsair mouse kullanıyorum. O bile ilk sistem açılışlarında devreye girmiyor ve res atmak zorunda kalıyorum. Windows 10'dan feci şekilde şüpheleniyorum.

Windows 10 21H2 (21H1 sürümünde de bu sorunları yaşıyordum) ve Adrenaline Software'in Recommended olarak en güncel olan 5 Ekim tarihli 21.10.2 sürümünü kullanıyorum. Chipset sürücüsü her daim günceldir zaten.

Biraz uzun oldu ama, derdimi anlatabilmek için açıklayıcı bir şekilde yazmak istedim. Şimdiden teşekkür ediyorum.

• Amdnin herseyi sorun :) cozebilirseniz ne ala ben radeon watman geri yuklendi hatasini cozdum desem yalan olur ama bayadir vermiyor vermiyor diyede hic bisiyine dokunmuyorum saatte 1 posta veriyordu cunki :) japonya karti yollarsa amdye sonsuza kadar gule gule nerden bulastik yildim ya

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ben de Rtx 3060'ın yanında 2. bilgisayarıma Amd kart almıştım. Kart Amd Radeon 530 2 gb versiyondu. Oyun bilgisayarım 3060, basit logo çizim vs tasarım bilgisayarım da AMD 530'du.

Peki ne oldu? İşlemci kullanımım %70-80 civarıydı boşta ve kullanan Amd driver'ıydı. Bu bir bugtu ve sanırım 1 ay gibi bir sürede çözdüler, doğru sürümü buldum yükledim kurdum ettim vs. Bilgisayarı yavaşlatan şey, kullandığım ekran kartıydı. Şaka gibi. Yüzlerce insan daha bu sorunu yazmıştı internete.

Windows 11 yükledim ama maalesef 2017 senesinde çıkan Amd Radeon 530'a driver desteği kesilmiş, kartın windows 11 driverı yok. Ben sadece adobe photoshop'ta basit logolar yapmak için neden daha yeni bir kartlı bilgisayar almak zorunda kalayım ki? 4 yılda sürücü desteğini kestikleri gibi windows 11 desteğini de kesmişler. Yine de, eski windows 10 driverını kurdum ve çalıştı, henüz detaylı test edemedim. Photoshop'ta çalışırken crash alır mıyım vs bilmiyorum.

Ardından, Nvidia'ya baktım ve son sürücüsünün 2014 senesinde çıkan ekran kartlarını dahi desteklediğini gördüm. Eski kartlara da desteği daha yeni kesmişler. Yani ürünlerinin arkasındalar.

Bir daha AMD kart alır mıyım? Bilemiyorum. Adamlar, 4 senelik kartta driver desteğini bitiriyorlar, bunu Nvidia'da yaşamazsınız. Gtx 1060 2016 senesinde çıkan bir kart, geçen yıl 1060'a nvidia driver desteğinin kesildiğini düşünün. Neredeyse aynı şey.

Yarın adobe photoshop, crash sorununu gidermek için şu sürümde yeni amd driver'ına güncelleyin dediğinde makine benim için çöpe dönüşecek resmen. Çok yazık.

Bu arada, Amd, iş driverını radeon 530'a yüklememe izin vermiyor ama Nvidia, quadro'ya yüklenen studio driver'ı rtx 3060'a yüklememe izin veriyor.

Amd için düşüncelerim, yaşadığım soruna rağmen olumluyken aniden kesilen driver desteği ben de hayal kırıklığı yarattı. 4 senelik kartın sürücü desteğini kesmek ve windows 11 desteğini sıfırlamak ne gereksiz bir iştir.

Sorununuz için geçmiş olsun, şaşırdım diyemiyorum. Çözmek için bir sürü kodla uğraşmak zorunda kalacaksınız belli ki oysa şunu biliyorsunuz; Nvidia alsanız DDU uninstall bile yapmadan takar sorunsuzca kullanırsınız ve sorun çözülür.

• Acaba windows update kaynakli olabilir mi? Driver in yenisini kurmaya calisip kaldirdiktan sonra kendince ms in icindeki yeni driveri kuramayinca bu sorun peyda oluyor gibi... Amd ekrankarti kullanmadigimdan sebebi sudur diyemem, tahmin sadece.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam bilemiyorum ama büyük ihtimalle öyle. Bu konuyu açtıktan sonra, AMD Adrenaline konusunda @Father Torque 'un "Windows Update'den indirilen sürücünün üzerine güncel sürücüyü kurun" önerisini deneyeceğim eğer bir daha olursa. Çünkü kurmasına izin vermeden, kendim kuruyorum sürücüyü. Belli ki Windows arkada bir naneler yiyip, sürücünün silinmesine sebep oluyor. Bir de Wattman hatasını çözebilirsem tamamdır herhalde ki, onun da Radeon'dan kaynaklı yazılımsal bir hata olduğu açık.

@_Anarsist_ Yeni sistem toplamadan önce 4 senedir Nvidia kullanıyordum. Nvidia'ya da AMD HD serilerindeki sorunlardan ötürü yılıp geçmiştim. Şimdiki sistemi toplarken AMD'nin ekran kartı ve yazılım tarafında çok yol aldığını düşünerek, işlemciyi Ryzen alıyoruz, ekran kartında da AMD'ye dönelim" diyerek böyle bir harekette bulundum. Özellikle yazılım konusunda eskisine nazaran kendilerini geliştirdiklerini çok duydum ve okudum çünkü. AMD'ye döner dönmez yine sorun yaşamak manidar oldu :D

• ddu da bu yuzden windows update ine izin verme diye bir secenek var hocam. ddu da o secenegi isaretleyip silin sonra tekrardan kurun sorun gidecektir.
    kardesime de rx 5700 almistim zamaninda hicbir sorun ile karsilasmadi su ana kadar ilginc bir sekilde

• Görüşleriniz, önerileriniz için hepinize teşekkür ediyorum hocam. AMD'nin ekran kartı tarafında sıkıntıları hala bitmemiş meğer.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • geçen hafta bir dostuma a520 yonga setli bir anakart ile ryzen 5600g işlemcili sistem topladım. daha ilk andan itibaren mavi ekranlar, resetler havada uçuşuyordu. anakarttan şüphelenmek aklıma gelmediği için sırasıyla ramleri değiştirip, işlemciyi söküp takmam gibi çaresiz eylemler ile sorunu çözemeye çalıştım.

oldu ya dahili ekran kartlı apu işlemciye birde ekran kartı takayım diye sırasıyla gtx 1650 süper ve rx 6600 xt denedim netice aynı sistem kullanılamıyor. uzun uğraşlar sonucu sıkıntının anakarttan olduğunu anladım. anakartı iade edip farklı bir markanın yine a520 çipsetli anakartını aldım.

bir önceki karttaki durum ilginç şekilde aynen devam ediyordu. anakartı söktüm iade edip yerine en ucuz asus b450 anakartı aldım ve sorunlar bitti. ister apu, ister ekran kartı takarak hiç sorun yaşamadım.

6600xt şuan sistemimde takılı ve kesinlikle sıfır hata ile çalışıyor. kabahati anakartta ararsanız belki sorunu çözersiniz.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Hocam öncelikle size de geçmiş olsun. Sorunu çözmenize sevindim. İlk mesajda dediğim gibi sistemi A520 Aorus Elite ile toplamıştım. 1050ti ile kullanırken sorun yaşamadım. Ne zaman 6600XT'ye geçtim, bu sorun baş gösterdi. Sonra B550 chipsete geçtim, onda da devam etti. Sorunun anakarttan olduğunu düşünmüyorum bu yüzden. Zaten olma sıklığı az ve yaptığı tek şey sürücü silmekle, monitör uykuya girdiği zaman arada res atmak. Önemsiz gibi dursa da, sinir bozucu bir hal alıyor ki, hele benim gibi bir sistem topladığınız zaman, sıfır sıkıntısız çalışmasını bekleyecek kadar mükemmelliyetçiyseniz. Konuyu sizin de görüşlerinizle az çok anladım ve önüne geçtim gibi zaten. Bütün bu sorunların kaynağı Windows 10 ve AMD Radeon yazılımı gibi. Sizin sorununuz benden daha ciddiymiş. Teşekkür ediyorum mesajınız için.

• hocam ben yıllardır peş peşe 7-8 karttır amd kullanırım. asla savunmam benimde tercihim hep bu yönde oldu. benim a520 ile cebelleşmem de muhtemelen sürücünün optimize edilmediğinden kaynaklıydı. yani haklısınız yazılım herşey ve bu konuda nvidia çok daha stabil. şuanda da sistemimde 6600xt var. kısmetime sistemi b450 asus ile topladım ve çok şükür hiç hata almadım.

a520 değilse de sanırım yazılımı sorunlu.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bende AMD HD serilerinde yaşadığım sorunlardan ötürü 4-5 sene önce yeni ekran kartı alırken Nvidia tercih etmiştim. Birkaç zaman önce 6600XT alana kadar gram sorun yaşatmadı 1050ti. Ki temizlemek için komple söküp birleştirdiğim dahi oldu kartı. Nvidia kesinlikle yazılım tarafında çok başarılı. Yeni sistem toplayınca, AMD'nin iyi gidişinden ötürü, oradan burdan da yazılım işini eskisine nazaran kotardıklarını da okuyunca, ekran kartı tarafında da AMD'ye dönmek istedim. PC dünyasına adım attığımdan beri daha Intel kullanmışlığım yoktur. O kadar içli dışlıyım bu markayla. AMD ekran kartını aldığım an yine sorunların başlaması manidar oldu bu yüzden.

Bu sorunların AMD Radeon yazılımından, özellikle de Windows'un Intel sevdasından kaynaklandığını düşünüyorum. Bana kalırsa hala Wintel kafasındalar ve çaktırmadan bir şeyler yapıyorlar AMD kullanıcılarını Nvidia ve Intel'e çekmek için. Daha geçen haftalarda Windows 11'de Ryzen işlemcilerin %25 performans kaybı yaşadığı ortaya çıkmıştı. Bir yamayla düzeltileceğini söylediler. İyi ki internet çağındayız da, yaptıkları çakallıklar gün yüzüne çıkıp, kullanıcılar tarafından baskıyla "düzeltmeye" mecbur kalıyorlar. Ben suçun sadece AMD'de olduğunu düşünmüyorum bu yüzden.

• Şu AMD konusunda bir tek şanslı benim sanırım. Hiçbir zaman sorun yaşamadım. NVIDIA ekran kartlarına göre de daha fiyat/performans olarak gördüğüm için ayrı bir memnun ediyor beni. Arkadaşların verdiği öneriler gibi ben de size birkaç öneride bulunayım.

1. Anakartınızın BIOS sürümünün güncel olduğundan emin olun.
    2. 6600XT bildiğim kadarıyla AMD'nin Smart Access Memory özelliğinden faydalanabiliyor olması lazım. Bunun için anakartınızdan "Re-Size BAR Support" enabled yapın ya da Auto diye seçenek olması lazım. Enabled seçeneği varsa onu seçin. Bunun dışında "Above 4G Decoding" ayarını da enabled yapın. Son olarak bir ayarımız daha var, boot sekmesi altında olabilir. Ya da BIOS sekmesi altında, bilmiyorum. "CSM Support" yazar, bunu disabled yapıyoruz çünkü CSM aktif iken AMD SAM özelliğini kullanamıyoruz. Güya oyunlara faydası varmış, pek bir muhabbetini göremedim ama belki sorununuzu çözmede bir miktar yardımcı olur.

Hocam bir şey daha aklıma geldi. 6600XT güç çekeri nedir bilmem fakat bildiğiniz üzere PSU'dan gelen ve ekran kartına giren pcie kablosu çift çıkışlı olabilir. Kimi kullanıcılar bu şekilde tek kablo ile 2 slota güç verir. Daha stabil güç verilebilmesi için eğer var ise 2 slota da 2 ayrı pcie kablosu ile güç verin. Dışarıda kalan ikinci başlıklar sorun yaratmaz, öyle dursunlar boşta.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Aelfwig -- 23 Kasım 2021; 2:29:46 >

• Merhaba hocam, biraz arastirdim bazi farkli cozumler buldum.

1-Sorunun PSU ile alakali oldugunu degistirince duzeldigini soyleyen cok insan var. Farkli PSU ile deneme sansiniz var mi?

2-Birde ULPS (Ultra Low Power State)( ULPS (Ultra Düşük Güç Durumu)) devre disi birakarak cozenler var. Soyle yapiyorlar; başlat'a tıklayın - regedit.exe yazın ve enter'a basın. Kayıt düzenleyicide F3'e basın ve EnableULPS yazın, enter'a basın. Kayıt girişine çift tıklayın ve değeri 1'den 0'a değiştirin. PC'yi yeniden başlatın. Manuel olarak bulamazsaniz bunun icin kucuk araclarda var. Google'da aratirsaniz kolaylikla bulursunuz. Ikinci yol benim kafama daha cok yatti. Umarim sorunu cozersiniz.

• Amd islemcileri on numara son 3 kasamda hep ryzen islemci.kullandm suandada ryzen 5 3600.kullaniyorm ama ekran karti konusunda BAYA KOTULER yani ekran karti olarak amd kullanan varmiki bence azinliktasiniz

• Windows 10'da Windows update'den(WUS) sürücü yüklemeyi kapatmanız gerekiyor.Microsoft'un saçma sapan diretmelerinden biridir bu, WUS kafasına göre sürücü indiirp yüklüyor.

• Büyük ihtimal bu sorunu windows update yaptıktan sonra yaşıyorsun. Windows update driver güncellemelerini kapatırsan sorunun çözülür.

• bende 3 karttır amd var 580 5700 ve son olarak 6800 rx 580 de çok aşırı hata yoktu wattman vardı sadece ama 5700 ilk driverlar özellikle sorun fışkırıyordu adeta siyah ekranmı dersin wattmanmı alayı var yani 6800 üde 1 senedir kullanıyorum aşırı memnunum hiç bir sorununu göremedim gerçekten oturmuş gerçi 5700 de oturmuş diyorlar nvidia alıcam diyip durdum ama illaki amd daha uygun geliyordu hem fiyat hemde saf performans konusunda artı vram avantajıda fazlaydı heleki şimdi fiyatları uçunca çok değerli oldular ben aldığımda 6k ya 7 k ya alınıyordu 3070 ler 6800 ler vs

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.