Şimdi Ara

Varoluşsal depresyon yaşamış/yaşayan var mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
123
Cevap
6
Favori
9.064
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Varoluşsal depresyonu yaşayıpta atlatanlar nasıl bir yol izlediniz? Yaşamış olup veya şuan yaşayan var mı?
    Varoluşsal depresyon nedir?
    Sürekli yaşamı sorgulama durumu. Yaşamı, neden yaşadığımızı,hayatın anlamı, ölüm sonrası, yani şuan olan yaşam mücadelemizin nedenini sorgulamaktır. Bazen bu düşünceler ve sorgulamalar günlük hayatta hat safaya çıkar ve bir anlık varoluşsal kriz yada bunalım olur.

EDİT: Bu konuyu açtığım gün ve sonraki gün çok kötüydüm, kafamda sürekli dolaşan sorular ve hayatın anlamsız boşluğu..En büyük zevkleri bile çekici gelmiyor insanın.
    Şuan iyiyim mesela.Yavaş yavaş etkisinden çıkıyorum.
    Aynı dalgalar gibi geliyor, 2 haftada 1 veya haftada 1 kez kriz geliyor ve gidiyor.. Bazıları o kadar güçlü ki yaşama son vermek geliyor aklıma.

EDİT2: Merhaba arkadaşlar. Bu konuyu 2 sene önce, krizin yoğun olarak yaşandığı zamanlarda açmıştım. Şimdiki durumum ise gayet iyi. Ayda 1 kere hafif geliyor ama çok etkisiz. Bu depresyondan/krizden çıkmam uzun zaman aldı. Nasıl çıktığımı neler yaptığımı anlatmak ve öneriler vermek isterim. Ayrıca bu durumu yaşayan insanlar varsa PM atabilirler, konuşabiliriz.
    1- Bu kriz geldiğinde kendimle konuşuyor ve rahatlıyordum. İlk önce bu depresyon türünün veya krizin, bir hastalık olduğunu düşünmüyorum. Bu bir kriz değildir, çünkü bunun farkında olmak çok güzel bir şey, ve bence asıl kriz bunu yaşayamadan, bunun farkında olamadan yaşanmış hayattır.
    2- Bu depresyon türünde çok fazla kalmamamız(takılmamamız) gerektiğine inanıyorum. Evet, bunu yaşadık, evet belki de haklıyızdır, hayatın evrensel bir amacı veya anlamı yok. Peki bunu fark ettikten sonra, ne yapmalıyız? Sürekli beynimizin kıvrımlı köşelerinde "neden yaşıyoruz, niye bu böyle" düşüncesini bir ömür boyu gezindirmeyi mi tercih edeceğiz yoksa bu sorulara cevap bulup hayatını anlamdırıp harekete geçmeyi mi? 2. seçenek daha faydalı ve daha yapıcıdır. Elon Musk'u tanır mısınız, Mars'a koloni kurmayı planlayan ve bunun için müthiş işler başaran biri. O da normal olarak gençliğinde varoluşsal sancılar geçirdi, ama o hep buna takılı kalmadı eğer buna takılı kalıp harekete geçmeseydi bu işleri yapamazdı. O varoluşsal sancının desteğini alarak insanlığı kurtarmaya çalışıyor, daha doğrusu Dünya'yı, insanlardan kurtarmayı.. Konuyu biraz saptı ama onun üzerinden örnek verdim. Yani sonuç olarak bunun üzerinde fazla takılmayın, çünkü takılarak bir cevapta alamayız, zamanımızı da boşa harcarız. Bu yüzden hayatını anlamlandır ve harekete geç. Ve bunu da kabullen.
    3- Olumlu ve yapıcı düşünmek. Evet, neden yaşadığımızı, hayatın anlamını bilmiyoruz, ve bir sürü soru aklımızı kurcalıyor. Şunu kabullenmekte fayda var bu soruların 'kesin' bir cevabı yok. Ayrıca bunun için intihara da gerek yok. Çünkü şu gerçek ki, varız. Varız ve milyarlarca canlı içinden 'en' bilinçli canlılarız! Milyarlarca canlı içinden evreni sorgulayabiliyoruz ve bu müthiş değeri kendi canımıza kıyarak mı değerlendireceğiz? Zaten 50-60 yıl sonra kendiliğimizden öleceğiz, bunun yerine sevdiğimiz, ilgi duyduğumuz alanda vakit geçirmek daha iyi olacaktır. Var olmak, yok olmaktan daha mantıklıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Prof.Celal Şengör -- 10 Nisan 2018; 14:35:38 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• panik atakmı oluyor o dediğin ?
  • Henüz atlatmadım atlatacağımı da dusunmuyorum ama bi kac tavsiye verebilirim
    Sorularına cevap bulmaya çalış (bi sonuca varamicaksin büyük ihtimalle ama en azından yolda olucaksin)
    Felsefeye giriş yapabilirsin
    Kafani dağıtmak için spor yapabilirsin oyun oynayabilirsin yani yaparken dusundurmeyecek seyler

• quote:

Orijinalden alıntı: _devilpotion_

panik atakmı oluyor o dediğin ?

Sürekli sorgulama durumu hocam. Yaşamı, neden yaşadığımızı, ölüm sonrası, yani şuan olan saçma sapan yaşam mücadelemiz neden, niye yani, bi anlam yoksunluğu var. Yaşama anlam katsam bile bu gerçeği değiştirmeyecek. Bazen bu dusunceler ve sorgulamalar gunluk hayatta hat safaya cikinci ve cevab bulamayinca kotu oluyorum ve buna kriz diyorum

• 3-5 haftadır ben de böyleyim cidden

• Müslüman olduğun haldemi bu sorgulama durumu oluyor?
    profil fotoğrafındaki adam bildiğim kadarıyla ateist ama senin ateist olup olmadığını bilmiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rainfall38 -- 12 Ekim 2016; 9:02:18 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: rainfall38

Müslüman olduğun haldemi bu sorgulama durumu oluyor?
    profil fotoğrafındaki adam bildiğim kadarıyla ateist ama senin ateist olup olmadığını bilmiyorum.

Evet, sorgulama ile birlikte gerçeğin merakı kendimi müslüman saydığım dönemlerde başladı.
    Tabi müslüman olduğum zaman "neden yaşıyoruz" sorusuna "allaha iyi bir kul olmak, islamı yaşamak" cevapları aldım kendimce.Hayatımdan gereksiz ve günah olan durumları çıkardım ve namaza başladım.Çünkü yaşamın bir amacı ve nedeni vardı.
    Daha sonra birşey geldi aklıma. Ben islam coğrafyasında islam dinine inanıyorum, hristiyan coğrafyasında yaşayan birininde doğal olarak hristiyanlığa inanması gerekiyordu. Bu sebeble dinlerimizi ve inanışlarımızı kendimiz seçmediğini anladım. Ben islama neden inanıyorum veya neden müslümanım? Çünkü annem ve babam da müslümandı. Peki, annen ve baban neden müslüman? E onlarında annesi babası müslümandı. Böyle up uzun gider bu. Sonra bundan da sonuç çıkardım ve islamı doğuştan ve sorgulamadan inandığımızın farkına vardım. Nereden bileceğim belki de hristiyanlık doğrudur? Dolayısıyla ben şuan kararsızım yani buna agnostik deniliyor. Tanrı yoktur demiyorum ancak vardır da demiyorum, bunlar bilinemez. Biz sadece inanıyoruz. O kadar. Bilmiyoruz. Bildiğimizi sanıyoruz. Çünkü korkuyoruz.

Ayrıca profil resimdeki Celal Şengör'ün ateist olması beni alakadar etmiyor dostum, düşüncelerine ve bilgisine hayranım.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Dehb ile nasıl yaşarım?
    3 hafta önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • ------------------------------

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dumprep -- 7 Mayıs 2020; 21:45:19 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Prof.Celal Şengör

quote:

Evet, sorgulama ile birlikte gerçeğin merakı kendimi müslüman saydığım dönemlerde başladı.
    Tabi müslüman olduğum zaman "neden yaşıyoruz" sorusuna "allaha iyi bir kul olmak, islamı yaşamak" cevapları aldım kendimce.Hayatımdan gereksiz ve günah olan durumları çıkardım ve namaza başladım.Çünkü yaşamın bir amacı ve nedeni vardı.
    Daha sonra birşey geldi aklıma. Ben islam coğrafyasında islam dinine inanıyorum, hristiyan coğrafyasında yaşayan birininde doğal olarak hristiyanlığa inanması gerekiyordu. Bu sebeble dinlerimizi ve inanışlarımızı kendimiz seçmediğini anladım. Ben islama neden inanıyorum veya neden müslümanım? Çünkü annem ve babam da müslümandı. Peki, annen ve baban neden müslüman? E onlarında annesi babası müslümandı. Böyle up uzun gider bu. Sonra bundan da sonuç çıkardım ve islamı doğuştan ve sorgulamadan inandığımızın farkına vardım. Nereden bileceğim belki de hristiyanlık doğrudur? Dolayısıyla ben şuan kararsızım yani buna agnostik deniliyor. Tanrı yoktur demiyorum ancak vardır da demiyorum, bunlar bilinemez. Biz sadece inanıyoruz. O kadar. Bilmiyoruz. Bildiğimizi sanıyoruz. Çünkü korkuyoruz.

Ayrıca profil resimdeki Celal Şengör'ün ateist olması beni alakadar etmiyor dostum, düşüncelerine ve bilgisine hayranım.

Sorun: Okb ye bağlı anksiyete bozukluğu. Çözüm: cevabı aramaktan vazgeçmek.

• intihar

• en dibe inmeden gerçeğe ulaşamazsın (ölmeden önce ölmek = fenafillah) ,,, nietzche buna decadence iç güdüsü diyor, yani batma iç güdüsü ,, bu tarz adamlar tavlada yenilmek için hile yaparlar yenmek için değil
  • J.Valjean kullanıcısına yanıt
    Daha kötü olur bence.

• quote:

bu nasıl bi düşünce tarzı ya. yani azımdan kötü bi laf cıkıcakda şimdi senın yüzünden ban yemıyelım

ateist bi insan gerizekalı yada aptal falanmı oluyor yanı varoluşsal neden ve soruları sorgulamak ATEİST olma belirtilerimi ? kuranda ilk ayet oku olmasına rağmen

mantıklı cevap verebilirsen okumak isterim zorlanmazsan tabi
  • Ben de hayatın hayal ürünü olduğunu düşünüyorum.Her şey o kadar saçma geliyor ki sanki bir zihnin hayali gibi.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kesnizani kullanıcısına yanıt
    Adam bişey mi demiş olum ne heyecanlanıyosun. Bu ateistler demek hep böyle iftiracı. Adam orda en ufak kötü birşey dememiş sonra bunun gibiler gidip müslümanlar böyle müslümanlar şöyle diyor . Git kumda oyna birader

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi corleone12 -- 12 Ekim 2016; 13:09:14 >
  • corleone12 C kullanıcısına yanıt
    Gitmeyin üstüne adamlar zaten depresyonda gitmeyin üstüne ağlamasın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Furkan Emekli

Daha kötü olur bence.

Hangisi için?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • sus ve yaşamaya devam et
  • quote:

işte ülkede felsefenin bilimin kültürün gelişmemesinin sebebi direkt. canlı örnek herif resmen bu zihniyetten bir şey olmıcagının.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rajeesh -- 12 Ekim 2016; 13:48:08 >
  • J.Valjean kullanıcısına yanıt
    Konu sahibi için diyorum. Ben yıllardır bu tarz şahsiyetleri okuyorum. İnsanı daha karamsar, daha içe kapanık hâle getiriyor bu isimler. Hele bir de duygusal bir kimliğe sahipseniz iş, içinden çıkılmaz bir hâl alıyor.

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.