Şimdi Ara

Adaptör ve akü arasındaki fark hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
1.859
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba beyler elimde ayarlı(1.5 - 12) volt adaptör var ve eski bilgisayarımdan kalan egsoz fanı var fanı adaptöre bağlayıp 12 volta çekince çalışıyor fan 12 volt 0.14 amper DC akım çekiyor elimdede 12V7AH DC akü var fanı aküye bağlayınca neden çalışmıyor acaba?

• Akü dolu mu?

Amper çekildiği kadar gelir.Yani amper fazla diye çalışmamasına imkan yoktur.Muhtemelen voltaj eksikliği vardır.

Elinizde voltmetre veya multimetre tarzı birşey varsa ölçüp yazar mısınız?
  • Kardeş çalışmamasının tek nedeni var oda akünüzün ömrünün bitmesidir veya şarjsız olmasıdır....
    Voltmetre ile 12V7A akünüzü ölçtüğünüzde Voltaj olarak 12V (az aşağısı-yukarısı) görmeniz normaldir ama bu tek başına yeterli değildir.Sizin akünüzün akımı bitmiş olmalıki bir fanı dahi çalıştıramıyor

şayet elektronik bilginiz varsa bir multimetre yöntemi ile akünüzün akımını ölçmeniz faydalı olacaktır.

Vesselam

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _KARDELEN_ -- 11 Ağustos 2013; 5:54:03 >
  • Beyler multimetrem yok bildiğiniz ucuz ve güzel metreler varsa almaya bulup almaya çalışacam.Aküyü 12V2000ma bir adaptör şarj edebilirmi?
  • uçları düz bağladığıma eminim tamamen emin olmak için 3 tane ucu var zaten 3üylede değişik değişik kombinasyonlar yaptım ama yine çalışmadı ama akü bi ledi çalıştırabiliyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: sepkov

uçları düz bağladığıma eminim tamamen emin olmak için 3 tane ucu var zaten 3üylede değişik değişik kombinasyonlar yaptım ama yine çalışmadı ama akü bi ledi çalıştırabiliyor

Hee tamam bak şimdi oldu işte
    Eğer 12V 7 A'lik aküye direk led'i bağladığında led yanmadıysa yani bozulmadıysa senin akün ya şarjsız yada ömrü bitmiştir.
    Öncelikle şarj yapmayı dene sonrasında fan ile kontrolünü yapabilirsin

Vesselam
    Tamam bak şimdi oldu işte
    Eğer 12V 7 A'lik aküye direk led'i bağladığında led yanmadıysa yani bozulmadıysa senin akün ya şarjsız yada ömrü bitmiştir.
    Öncelikle şarj yapmayı dene sonrasında fan ile kontrolünü yapabilirsin

Vesselam
  • Peki ya multimetre olarak önerileriniz varmı?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • UT-203 çok sonra daha çok ama çok acemiyim ilk amfimi yaptım ve çalışmadı tamir etcektim eve geldim çöp arabasıyla gidiyordu :( neyse yarın 1554q alıp tekrar yapacam.yaklaşık 1 saat önce aküyle deneme yaptım bildiğimiz ufacık kumandalı arabalardan çıkan lambayı aküye bağladım ve çıkan ışık zifiri karanlıkta anca görünür anlaşılan akünün şarjı yok yarın gidip bi komple alışveriş yapmam gerekicek multimetre kondansatörler falan derken bayram harçlıkları bitcek neyse multimetre falan alıp değerleri size söylerim şarj ettikten sonraki durumuda bildiririm yardımlarınız için teşekkürler iyi forumlar (hiç büyük harf kullanmadım:( )
  • Yani anladığım kadarıyla öğrencisiniz o yüzdende fazla bir yatırım yapmak istemiyorsunuz.Ama en azından 20-25 TL'ye elektronikçilerden bir multimetre alabilirsiniz.Ben FLUKE 179 serisini kullanıyorum ve tabiki FLUKE olunca gayet rahatım...İnşallah sizde birgün güzel bir sistem kurarsınız kendinize...
    Takıldığınız birşey olursa her konuda inşallah yardımcı olabilirim.

Şunu kesinlikle unutmaki mesela;
    12V 7A bir akünün Voltajını ölçtüğünüzde 12V hatta 13V görmeniz yeterli değildir.Burada önemki olan Akım değeridir.Yani Voltaj okumanızın hiçbir anlamı yoktur
    Bağladığınız 3V'lık bir led dahi 12V'a bağlandığında yanımıyorsa akım 0 (Sıfır) seviyesine yakın demektir.

Vesselam
  • quote:

Orijinalden alıntı: malisert32

quote:

Merhaba beyler elimde ayarlı(1.5 - 12) volt adaptör var ve eski bilgisayarımdan kalan egsoz fanı var fanı adaptöre bağlayıp 12 volta çekince çalışıyor fan 12 volt 0.14 amper DC akım çekiyor elimdede 12V7AH DC akü var fanı aküye bağlayınca neden çalışmıyor acaba?

Merhaba;akü ömrünü tamamlamaya yakın olsa da fanın çalışması gerekirdi.Ör;12Volt ile fan 3000 devir yapıyorsa 6 volt akü çıkışı ile 800-900 devir yapması gerekirdi.Yani çalışması gerekirdi.Hem 0,14A akımlı bir yük zayıf akü bile olsa akü gücünü hemen bitiremez.
    Yani tahminim;fan besleme uçlarını ters bağlamışsınız diye düşünüyorum.Kırmızıyı kırmızıya siyahı siyaha bağlamalısınız.

Diyelimki akünün şarj edilmesi gerekiyor.Şarj akımı;
    14-14,5Volt,,,,,,,,0,7A gücünde bir adaptör işinizi görür.Önemli olan gerilim yani voltajın 14-14,3'lerde olmasıdır.Amper 0,5'de olabilir,,,2A'de olabilir.Amper düşük olursa şarj süresi uzar,yüksek olursa daha erken dolar.Daha yüksek amper zarar edermi?Hayır çünkü voltaj 14-14,3 Voltlara geldiğinde voltajdan dolayı akımda sınırlanır ki,o akünün durumuna uygun max. akım kapasitesi ile ama zarar vermeden şarja devam eder.

Akü şarjı için mutlaka akım sınırlaması yapılmalı. Normal bir güç kaynağına kapasitesi epey düşmüş örneğin %30 kapasiteye kadar düşmüş bir aküye direk 14,4 Volt gerilim verirseniz çok fazla akım çekecektir ve bu akım sınırlanmaz. Regüle bir 3 amper güç kaynağına 100 Wattlık oto ampülü bağlarsanız nasıl güç kaynağınız bir kaç dakika içinde yanıyorsa aynı etki olacaktır. 12 Volt 7 Ah aküde akım sınırlaması yapmazsam 6-7 Ampere yakın akım çekiyor 14,4 Voltta zaten akü şarjındaki akım ve gerilim kontrolünün püf noktası budur.

En basit yöntem uygun bir wattlı direnci araya eklemektir.

Saygılar...

• quote:

Orijinalden alıntı: alpernbugra

quote:

quote:

Merhaba beyler elimde ayarlı(1.5 - 12) volt adaptör var ve eski bilgisayarımdan kalan egsoz fanı var fanı adaptöre bağlayıp 12 volta çekince çalışıyor fan 12 volt 0.14 amper DC akım çekiyor elimdede 12V7AH DC akü var fanı aküye bağlayınca neden çalışmıyor acaba?

Merhaba;akü ömrünü tamamlamaya yakın olsa da fanın çalışması gerekirdi.Ör;12Volt ile fan 3000 devir yapıyorsa 6 volt akü çıkışı ile 800-900 devir yapması gerekirdi.Yani çalışması gerekirdi.Hem 0,14A akımlı bir yük zayıf akü bile olsa akü gücünü hemen bitiremez.
    Yani tahminim;fan besleme uçlarını ters bağlamışsınız diye düşünüyorum.Kırmızıyı kırmızıya siyahı siyaha bağlamalısınız.

14-14,5Volt,,,,,,,,0,7A gücünde bir adaptör işinizi görür.Önemli olan gerilim yani voltajın 14-14,3'lerde olmasıdır.Amper 0,5'de olabilir,,,2A'de olabilir.Amper düşük olursa şarj süresi uzar,yüksek olursa daha erken dolar.Daha yüksek amper zarar edermi?Hayır çünkü voltaj 14-14,3 Voltlara geldiğinde voltajdan dolayı akımda sınırlanır ki,o akünün durumuna uygun max. akım kapasitesi ile ama zarar vermeden şarja devam eder.

Akü şarjı için mutlaka akım sınırlaması yapılmalı. Normal bir güç kaynağına kapasitesi epey düşmüş örneğin %30 kapasiteye kadar düşmüş bir aküye direk 14,4 Volt gerilim verirseniz çok fazla akım çekecektir ve bu akım sınırlanmaz. Regüle bir 3 amper güç kaynağına 100 Wattlık oto ampülü bağlarsanız nasıl güç kaynağınız bir kaç dakika içinde yanıyorsa aynı etki olacaktır. 12 Volt 7 Ah aküde akım sınırlaması yapmazsam 6-7 Ampere yakın akım çekiyor 14,4 Voltta zaten akü şarjındaki akım ve gerilim kontrolünün püf noktası budur.

Saygılar...

yani ara bir direnç eklemeleyim ama nasıl bir direç kaç ohm olmalı dediğim gibi elektronik bilgisi %5 yarın elektronikçilere gidicem aküyüde götürsem iyi olacak sanırsam

• quote:

quote:

quote:

quote:

Saygılar...

yani ara bir direnç eklemeleyim ama nasıl bir direç kaç ohm olmalı dediğim gibi elektronik bilgisi %5 yarın elektronikçilere gidicem aküyüde götürsem iyi olacak sanırsam

Sizdeki akü büyük ihtimalle ölmüştür. Yenisini almaya bakın.

Saygılar...

• akünün çalıştığına eminim daha 2 gün önce dc motorlarla oynamıştım ama fazla kaçırınca şarjı bitti işte zaten aküyü alalı baya bi oldu anca oynamaya başladım multimetre alayımda yarın değerleri bi kontrol edim
  • quote:

quote:

Saygılar...

Siz öyle bilin ben böyle bileyim.Israr etmeyi anlamsız ve gereksiz görüyorum. Zorla öğretmek gibi bir niyetim de yok.Sadece diyorum ki,yanlış biliyorsunuz....

İnternetten akü şarj karaktesistklerini incelemeniz yeterlidir. Bir akü şarj cihazının normal bir regüle güç kaynağından farkı vardır.

Belli bir kapasite değerine kadar sabit akım belli bir değerden sonra sabit gerilim şarjı yapılır.

Eğer regüle güç kaynağımız varsa araya bir direnç ekleyerek akımı üstten sınırlarız basit uygulamalar veya kısıtlı kullanım için yeterli.

Zorla öğretmek hoş olmayan bir tabirdir, ben anaokulu öğrencisi değilim sizde öğretmen değilsiniz.

Saygılar...

• quote:

akünün çalıştığına eminim daha 2 gün önce dc motorlarla oynamıştım ama fazla kaçırınca şarjı bitti işte zaten aküyü alalı baya bi oldu anca oynamaya başladım multimetre alayımda yarın değerleri bi kontrol edim

Araya birkaç adet küçük 12 Volt ampullerden bağlamanız kafi.

Saygılar...
  • quote:

akünün çalıştığına eminim daha 2 gün önce dc motorlarla oynamıştım ama fazla kaçırınca şarjı bitti işte zaten aküyü alalı baya bi oldu anca oynamaya başladım multimetre alayımda yarın değerleri bi kontrol edim

Motorun oyuncak arabadakilerden ise;

12V 7A bir akü o motoru boşta uzun süreler çalıştırır.Voltaja bakınız.
  • Beyler burda tartışmasanız olurmu ben zaten sabahtan beri hem elektronik hakkında hemde akü şarjı hakkında araştırmalar yapıyorum üstündeki yazılarda şu yazıyo.Constant Voltage Charge Cycle Use:14.4-15.0 V Standby Use 13.5-13.8 V initial current 2.1A *Do not short circuit *Recharge after use anladıklarım şunlar sürekli kullanımda 14.4 ve 15 volt arası 2.1amperden daha az bi şarj aleti ile şarj etmem ama sabit kullanmada 13.5 ila 13.8 volt arası 2.1amperden daha az bir şarj cihazı ile şarj etmem yanlışım varsa söyleyin lütfen çekinmeyin ama siz %30dan aşşası ölmüştür falan bişeyler dediniz orda kafam karıştı iyice açıklarsanız sevinirim ve türkçe falan bırakmadım bidahaki mesajlarımda dikkat etmeye çalışacağım.
  • Bende ortaya girim.12V aküyü 12V şarj cihazı ile şarj edemezmiyim? Yoksa yarın gidip 14V0.7A şarj aletimi alayım?
  • Yaşım daha küçük 15 :D bu işlere yeni başladığım için yavaştan toplamaya başladım ama 1 sn elimde bi devre vardı bakıyorum diyoduna.Görebildiğim kadarıyla sadece N400 yazıyor.O zaman yarın bi 15V1A şarj aleti alim ve ufacık bi araştırma yaptım. Bu ışıldak aküleri beklediğimden ucuz çıktı, çıkmasıda iyi oldu bol bol kullanırım artık :D
  • quote:

Beyler burda tartışmasanız olurmu ben zaten sabahtan beri hem elektronik hakkında hemde akü şarjı hakkında araştırmalar yapıyorum üstündeki yazılarda şu yazıyo.Constant Voltage Charge Cycle Use:14.4-15.0 V Standby Use 13.5-13.8 V initial current 2.1A *Do not short circuit *Recharge after use anladıklarım şunlar sürekli kullanımda 14.4 ve 15 volt arası 2.1amperden daha az bi şarj aleti ile şarj etmem ama sabit kullanmada 13.5 ila 13.8 volt arası 2.1amperden daha az bir şarj cihazı ile şarj etmem yanlışım varsa söyleyin lütfen çekinmeyin ama siz %30dan aşşası ölmüştür falan bişeyler dediniz orda kafam karıştı iyice açıklarsanız sevinirim ve türkçe falan bırakmadım bidahaki mesajlarımda dikkat etmeye çalışacağım.

İş teknikten, elektronik konusundan çıkıp farklı ifadelelerle izah edilmeye çalışılınca tartışmada kaçınılmaz olmaktadır. Doğrular kimin neyi ne kadar ve nasıl bildiğine göre değişirse doğru nasıl bulunur? Bu konudaki tek doğru bilimsel olandır. Bununla ispatladığın sonuç doğru olan sonuçtur. Başka şekilde açıklanamaz.
    Gelelim senin şarj konuna. Bu akünün şarjı için, üretici kullanımına göre iki öneride bulunuyor. Eğer bu akü, bir yük altında devamlı olarak kullanılıyorsa
    , o zaman (Constant Voltage Charge Cycle Use:14.4-15.0 V) bu aküyü 14.4-15.0 Volt ile şarj ediniz. Şayet, bu aküyü çoğunlukla bekleme konumunda olan bir devrede (Örneğin, ışıldaklar) kullanılacaksa, o zaman da ( Standby Use 13.5-13.8 V ) 13.5-13.8 Volt ile şarj ediniz. Diyor.
    Akünün üzerindeki bilgilerden de anlaşılacağı üzere 2.1 A den daha küçük bir akımla şarj ediniz diyor. Demek ki neymiş; şarjı kafamıza göre seçemezmişiz.

Bunları ben söylemiyorum. Akünün üreticisi söylüyor. Zaten sende çoğunu anlamışsın.
    Az akımla şarj etmenin her hengi bir zarar verdiğini ben duymadım. Sadece biraz zamanı uzatır. Ama yüksek akımın zamandan kazandığı ancak akünün ömrüne zarar verdiği hemen her platformda kabul edilmiştir. Yüksek akımın tehlikelerine karşıda koruyucu önlemlerin alınması gerekiyor...ısı kontrolu...vb.
    O halde, hiç kafan karışmasın,kullanımına göre şarj voltajını seçiyorsun. 2.1A daha küçük bir akımla şarj ediyorsun. Hepsi bu.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.