sayda 2132. oldum bilgisayar %50 burslu gelebilir ama o paraya değer mi bilmiyorum burada birkaç kez tartışıldığını gördüğüm için sorayım dedim sizce hangisi ve neden? burslu ctis girersem sanırım 9k burs alıcam ama %50 bilgisayar gelirse burs yok üstüne şuanlık senelik 310k vericem < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-17D14069C -- 17 Temmuz 2024; 1:18:5 > |
bilkent %50 bilgisayar müh ya da burslu ctis
-
-
sizce
-
Zenginsen ceng
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
yani para var da aşırı zenginim diyemem türkiyede iş kurmak istiyorum birikim lazim
-
Gelecek zamları da düşünerek karar vermeni öneririm o zaman ama mühendis ünvanına sahip olmak kendi işini kuracaksan o kadar da önemli değil ctis de iyi seçim olabilir
Kapsamlı burs olmasaydı ceng derdim fakat kapsamlı burs alacağını da hesaba katarsak ctis
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Hocam bölüm eskiden gerçekten kötü sıralamalarla öğrenci almış olsa da mezunlarına baktığınızda Amazon google gibi firmalarda çalışmış bir çok kişiye rastlayabiliyorsunuz. Şuan sıralamaların artmasıyla rekabet ortamı ve öğrencilerin zeka/çalışkanlık seviyesi da arttı, bölümün prestiji de bununlara bağlı olarak yükseldi. O yüzden bu son iki yıl ve bundan sonraki dönemler girişlilerin mezun olduklarında eskiye nazaran kat be kat daha başarılı olacağı kesin.
Bundan dolayı bence 310 k paranın cebinizde kalması ve burs almanız sizin için çok daha iyi olur. Ha babamın milyonlarca dolar serveti var diyorsanız bence yurt dışına okumaya gidebilirsiniz. Yok yalnızca orta üstü bir aileyseniz 5 yıldan (310k + yurt 100k + burs 10k x 8) yaklaşık 2.5 milyon lira eder. az para değil, bu parayla bir iş kurulabilir
Paraniz varsa ceng yoksa ctis hocam.
Akademisyen olmayı düşünmüyorsan CTIS daha mantıklı.
-
Burslu ctis gelmez 2kdan asagida kapatacak banko.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Doğru diyor bu arada. Bölüme ve okula acayip bir ilgi var.
-
Bilkentten başka bir yer neden düşünmüyorsunuz? Nickiniz de bilkent müdavimi ama merak ettim yani.
ilk 1k ile kapatacakmış hatta
Bilkentli olmak ayrıcalık çünkü.
-
Abartma, ama ilk 1k sıralamadan da yazan olabilir. Ben bu sene sabancı cs'e girebileceğim halde ctis'ten devam edeceğim.
21'de 22 binden aldı, 22'de benim girdiğim sene 8k, 2023'te 3.7k ile aldı. İlk 2 bin çok olası.
Bölümün hakkı aslında ilk 500 ama millet bilmiyor işte. İsmi ctis değil software engineering olsaydı. itü, odtü ve boğaziçi ceng'ten yüksek puanla alırdı.
-
Paran varsa ctisle pc karşılaştırılamaz bile.
Paran varsa kesinlikle ceng ama sanırım bu sıralamaya burslu ctis gelmez gibi
-
Ailede herkes bilkent mezunu ozel bir bagimiz var diyebilirim
-
Evet cs gidersem asiri masrafli olacak, ctis yazarsam araba da alacaklar cok rahat olurum
Ctis denen bolumun ne oldugunu ve ne amacla kurulduğunu gormek icin değil bolum baskani phd ogrencisi olmaya bile gerek yok. Bu bölümün mufredatinin olusturulurken ne dusunulerek yapıldığı zaten cok bariz, teknik bilgi vs yok, yuksekokul bölümü. Zamaninda kapatilan bim/acc filan yaninda sektore en az overqualificationu verererek sektördeki ara elemanı yetistiren bolumdu (acc/bim en guzelinden klavye dersini bile verip Fransızcayi ingilizce seviyesinde ogretip uzerine ek dil verirdi, mukemmel yuksekokul bölümleriydi, asil bunların kapatilmamasi lazimdi ama genc nesile hitap eden bolum isimleri değildi tabi kaderleri acı oldu). Bolum derslerine bence minor yapan (ve cogu bunun icjn mi kampus degistiriyorum diye sakinxe bıraktılar 3. 4.dersten sonra) arkadaslar ve pandemi doneminde bi iki tane odev/sinav cozduren tanıdık sağolsun (ki o donemde karsilastigim discretw math oldugunu iddia eden ders sagolsun verdim bolume notumu, harbi ayıptır bu dersin adini discretw math koymak, yurt disina yalandan master basvururlarsa ve adamlar syllabustan textbook istemiyorlaesa dolandirsinlar diye koymuslar baska açıklaması yok, ibciler hl mathta bundan cok daha fazlasini görüyor) bence dumduz course namelere bakip cikmaktan ote bir hakimiyetim var bölüme. Bu arada bilkent eenin mufredati da aşırı optimal bir mufredat degil, adinin onerdigi uzere elektronik kisminda gayet zayıf ileri dersleri, bolumun icinde artik adini telekom ve machine learning muhendisligi olarak degistirmeyecek miyiz diye bol bol goygoy doner, bunu diyen biri haksiz olmaz yani. Ki benim muhendislik kisminda calistigim alan baya baya teorik ml+cs a dayaniyordu, bence yorum yapmaya yeterince hakkim da var. Ben bir üniversite kurarsam veya bilkentte administrative rolum olursa eger okula bariz bir maddi getiri getirmiyorsa (ki bildigim kadariyla istisnasiz her bölüm zarar yazıyor okula su anda, holding karlari sayesinde donuyor sistem) ilk is ctis i ve yeni kurulan sinif ogretmenligini (abi siz bunu niye actiniz??? kimse de çaktırmadı) kapatmak olur zaten, ayri bir üniversite altinda ctis/bim/acc/bf/thm nin geri acilabilmesi dusunulebilir ama bu bolumlerin var olmasi sikinti, ayni okul altinda sozde ayni kampuste ama farkli ucta bu öğrencileri okutmak ne bolumlerin hayrina (tepe yonetime baglisin, istedigini yapamazsın bu bölümlerde ve tepe yonetimin egitime bakis acisi ile bu bölümlerin amaci gayet celisir nitelikte), ne öğrencilerin (odtude zamaninda acmaya çalıştıkları teknikerlik bolumleri gibi, 2.sinif muamelesi adeta kiyida kosede okumak, baska kampuste olmak) hayrina. Zaten bu model bastan yanlis ama bu apayri bir tartışma konusu. Bu bolumleri associates degrre veya yeni icat edecegin 3 yillik lisans gibi bir seyde vermen (usteki gibi professional degree muhabbeti de isin icine girebilir) ama burada da yok duvarına tosluyoruz. Dediğim gibi, bu is cok sonranin konusu zaten ama su anki durumun yanlisligi kesin. Bolum baskanina sizin bolumunuzde math yok siz ne yapiyorsunuz diyemem, cunku bolumun zaten konseptine aykiri. Bu bölümüb acc/bim in o güzellikleri ile susleyip cs alternatifi olmadigini (cs zaten spesifiklesmis bir applied math disiplinidir, ve bilin bakalim ctisin konseptinde ne olmamasi gerekiyor) kabul edildiği gun zaten olmasi gerektigi gibi olacak. Bolum gayet guzel developer yetistirir eyvallah (buna 100% kararliysaniz başka secenek de yok zaten gidilir ama 18 yaşında cocuklarin kaci ne yapacagini biliyor tartisiriz, kac insan gercekten doktir olmak istedigini biliyor ki ornegin, hepsinin tecrubesi 0 zaten), zaten var olis amaci da bu ve 4/3.5 nasil sayarsaniz yila uzatilmak zorunda kalmasi haricinde gayet guzel bir şekilde basarir ds. Ama bu bolumden cikmis birine (major bir sey katmadığını varsayiyorum, bolum degerlendirmesini averaj insanlar icin yapmak lazim) bana şöyle bir applikasyon soyle bir is yapacak algoritma lazim bunun mimarisi filan hepsi sende dersen o is patlar, bu adam bilgisayarin nasil calistigini ogrenmiyor cunku (ayni is eeci icin de gecerli, onlarin bazilari kaynak yonetimine daha asina olsalar da bu kez de duzgun kod yazamamak giriyor isin icine, adamin ogrendigi seyler buna temel saglamiyor cunku, duzgun yapmasini beklememelisin). Zaten ulke çapında hatta dunya genelinde zaten cok kaynak var, yapalim gitsin kafasiyla gidildigi icin abuk end productlar ortaya cok cikiyor artik (ben zaten softwarei yapicam tribünde olup arch derslerini salmak veya indianlar tarzi dogrudan alayli olmak, o derslerin orada olmasinin bur sebebi var). Yurt disi tr muhabbeti apayri bir tartışma konusu. Usin k12 eğitimi zaten rezalet (bu oradaki top schollardaki öğrencileri kotu yapmiyor tabi, en top olmayan okullardan birini atiyorum umichi alsak ogrenci profili net bir sekilde ulkenin top6sindan kotu filan diyemeyiz). Top schoollar haricinde (buna us top 100 ve denkleri diyelim hadi) cok fazla rahat okul dolu oldugu dogru, ama gidip sen epfl/ethz deki gibi blok sistemi+asiri eleyici freshmen year getirirsej emin ol bouna giren 100 ogrencinin 50si ex olur, kolay denip geçilebilecek okullar yok buralarda yani, biraz undergradimizi abartiyoruz. (Acikcasi buradaki argumaninizi anlayamadim ama konu hakkindaki goruslerimi belirtmek istedim yine de). Bu siralamalarda politik cok yön xe var. Zaten bu siteler us bazli oldugu icin bazi us okullarini (veya iyi ulkede diye bazi almanya/hollanda okullar vs) güzel boostluyorlar ve ulkenin durumu neredeyse paper submitlemeyecek hale getirdi hocalari. Econda top journallara (ecma, qje, aer) basmak konferanslarda editorleri bulup 2 3 chit chatten gecer, abi adamlar senin hocana konferansa kendi paoerini tanıtmaya vize vermiyor, tabi geri dusuyorsun. Yoksa alanina bagli olarak Bilkent ee, boun ce, odtu ee avrupadaki pek cok top okulla kapisacak profillere sahipler (telekom üzerine gidiyorsan kıta avrupasinda ethz, epfl, kth ve belki tum disinda herhangi bir yere mastera gitmek tartışmalı bir step back olarak bile degerlendirilebilir). Bu arada saydiginiz odtu oetrol tarzi bolumler olmasi gereken yerin cok altında zaten, defalarca da ovmusumdur. Dunyada rankingi dusuk olsa da yurt disi akademide en cok sayilan bolumlerimiz bunlar tabi ki, o yuzden saçmalık demek biraz yanlis bir itham oluyor (Bilkent/odtu/koc/boun eenin muhtemelen dengi yok meseka bu konuda, Bilkent ee 2020de 2 mit 1 Stanford placementi yaptı mesela, yok ki buna denk bir ornek).
Buna 3 (uc) ornek bekliyorum, istediginiz rankingde ilk 100de olmasi yeterli. Gerisini sonra okuyacagim cunku bu dupeduz misinformation. Kendimi sağlama almak icin 2000lerde yapilan 1.miz bilkent cste master yapabilir kampanyasini saymayacagim (cunku bu zaten Bilkent csin placementi oluyor) ama bunlsri saysak bile 3 kisi cikacagina dusunmuyorum. Tamam ctis en iyi bölüm (keske tamamen okuyup cevap verseymisim bu nedir yaw) |
ctis tayfanın birbirlerinin her mesajını beğenmesi kopartıyor |
Teorik temelin eksik olma arizasini sadece masters icin filan demiyorum ki, bolumun 1 kisiyi tatmin etmesi lazim zorlayicilik acisindan (kac tane boyle uk/italyada bachelor birakan gordugumu saymaya çalışsam basaramam), bir de kompleks bir problemi çözmek gercekten kabul etseniz de etmeseniz de sistem muhendisligi denen konsepte hakim olmayi gerektiriyor. O backendci bile emin olun farkında olmadan o teorik derslerin/math temelinin faydasini fazlasiyla goruyor gerek is sırasında gerek ise girerken cozdigu algo problemlerinde. Us girisi iyice zorlastiriyor, trump beyefendi secilirse (ki secilecek gibi) bu olaylari daha da zorlamayacagina inanmayan yoktur herhalde. Cogu calisma vizesinde yapacaginiz isin bir us vatandaşı tarafindan yapılamayacagina ikna etmesi gerekiyor sirketin, bunlar da sayılan orneklerde var mi, cok cok nadir. Ki buradaki görüşümün bir diger noktasi da bu kadar yüksek sıradan alan bir bolum bence kesinlikle "ugrasirsan sunu da yaparsin, hatta bunu da çok ugrasirsan yaparsin" seklinde kisinin non-academic extracurricularina bu kadar dayanmamasi lazim. Matematigi kendim ogrendim, algo temelini kendim ogrendim, data temizlemeyi kendim ogrendim, e bu bölüm bana 4 yılın sonundaki kagit parçası ve ingilizce disinda ne veriyor o zaman? Potansiyeli geri atma ihtimali cok yuksek olan bir sey öğrenciye asiri yuklenmis bir akademik kariyer. Tabi burada sunu da hariç tutuyorum, cocuk liseden beri kod yaziyordur, prepte staj yapacak kadar biliyordur hatta, bilkent etiketi/zorunlu uzun donem staj/iyi dil/cok yormayan bolum bu cocuk icin nimet mesela, boyle profillerin girmesinde hiçbir problem yok hatta dogru bir karar bence. Ama cocuk yillar boyu lisesinin en iyisidir, yazilimci iyi kazaniyor burasu tutuyor diye ctis yazar, bu cocugun mutluluk riski (bence) cok fazla. Bu gorusum muhtemelen su yeni actiklari cs türevi bolumler icin de gecerli olur bu arada, tabi beyefendiler bolumleri acip mufredatini bile aciklayamadiklari icin kesin bir yorumum yok henuz. Ek notlar, Bilkent econa bölümü iyi derece ile bitirmeyecekseniz gelmeyin zaten, Bilkent econ da hayatini kurtarabilecek bir bolum degil zaten, tm sıralamaları mf gibi degil oradan bir bias var orasi ayri ama argumani curutebilecek bir sey degil onun notunu da düşeyim. Bilkent math 1.likten Stanford gsb phd de var bu arada, sevdigim bi hocanın oglu Ve software engineering diye bir lisans bolumunun zaten olmamasi lazım ama kontenjani boyle kalirsa ituyu sabanciyi filan gececegi dogru. Ama bu bölümü 2 teorik dersle swe yapamazsin, yapsan da abet alamazsin o zaman da cs223/4 kaldirilmis cs yapmis olursun zaten |
kanka forumu salsanız vasat altı bölümünüz vallahi kimsenin umrunda değil seçtiğiniz için oluşan pişmanlığınızı bölümün sıralamasını arttırarak içinizde bastırmaya çalışıyorsunuz ama vallahi sıktı ybsci dayı bile daha güzel reklam yapıyor |
Hocam düz soru, cevaplayip gececeginize agresiflik neden?
|
Böyle konular da mi gorecektik ya, birkac seneye ctis csten iyi konuları gelir herhalde.
Hayir 4 5 yil once bu bölüm bursluyu 30k yari bursluyu 300kdan aliyordu, bolum ayni bolum, bina aynı bina, hoca ayni hoca, amerika nasil yeniden kesfedildi inanilmaz meraklar içerisindeyim |
Dediğin adam seni ikiye katlar dörde böler. Cv'sinin sayfa yaşından büyüktür
|
Csin de ilk 200 kusurden burslu almasini pek manali gormuyorum orasi ayri da 56k nere 458k nere (ayni sene olsun diye 2014u cektim, ki Bilkent bilgisayarin ilk 500-1000 bandindna aldığı cok fazla sene var zaten 2000lerde). Bu bolum bim acc filan hala var olan bolumlerken 800kdan filan adam aliyordu, yani evillol atilacak bir durum degil tam anlamiyla sistikce sisen bir balon var |
Hocam biriyle karıştırıyor olabilirmisiniz.. olsa olsa CS ler ile CTIS den hangisi denildiğinde CS demiştirim . iyi bir ünvnin. Bilgisayar Mühendisliğini kazanacak bir puan aldıysan öncelik CS demiş olabilirim. halende arkasındayım zaten. Ha son 2-3 yıldır iyi puan(9k-3k gibi vs..vs) almıs öğrencilerimizin bölüme girişleri ile bence çok daha iyi seviyeye doğru gidiyor.. siz ctis mi okuyorsunuz? bundan mı icerlediniz ? |
Benzer içerikler
- film indirme sitesi
- dr.biyoloji tyt kamp defteri pdf indir
- tus başarısı en yüksek üniversiteler
- sayısalda 200 bine girmek için kaç net
- en iyi fizik kanalı
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X