Şimdi Ara

Boeing Amerika'da Arkadaşımı İşten Çıkardı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: dekareme Daha Az
1 Kayıtlı Üye ve 1 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
2
Favori
403
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Anlatacaklarım sinirlerinizi bozabilir, sizlere de bir tecrübe olsun diye yazıyorum.

Yaklaşık 1 yıl önce Türkiye'de 110,000 lira maaş + lojman + sigorta + yemek gibi imkanlarla çalışan Polimer Kimyacısı sürtünme azaltıcı kaplamalar uzmanı ve Amerika'da aynı üniversitede master yaparken tanıştığım arkadaşım yaklaşık 5 yıldır Türkiye'de çalışmaktaydı. 2016 - 2019 yılları arasında Amerika'da çalışıp sonra Türkiye'ye dönmüştü green card falan alamadığı için.

2024 yılı başlarında Boeing firması San Fransisco'daki üretim tesisleri için arkadaşıma iş teklif etti ve 1 yıl süren zorlu bir çalışma izni çıkarma süreci başladı. Süreç geöen ay tamamlandı ve arkadaşımı işinden istifa ettirip apar topar Amerika'ya getirdiler.

Arkadaşım ev tuttu 1 yıllık leasing (erken çıkarsan kalan ayları öttüre öttüre alıyorlar), ayrıca evlendi, karısını da getirdi, işe gidip gelebilmek için bir de araba aldı. 10,000 dolar civarı gerci araba pahalı değil ikinci el Volkswagen Jetta.

Ev kirası da $4000 dolar x 12 aydan $48,000 dolar. Zaten koyan da o oluyor maalesef.

Gel gelelim bugün yani pazartesi iş ibaşı yapacaktı ama CUma günü ofise çağırıp, işe başlatmayacaklarını ve üzgün olduklarını söylemişler. Yani işe başlamadan işten çıkartıldı. Tazminat falan tabiki yok, kaldı ki işe başlayıp da çıksa yine tazminat hakkı yoktu burası Amerika! :imdi evi ne yapacak düşünüyor, ben dedim ödeme dön Tüürkiye'ye. 55 gün içinde başka bir H1B vizesinde yazan türden iş bulamazsa yani uçak firmalarında, ülkeden çıkmak zorunda.

Karısıyla geldiğine mi yansın, Boeing'e güvenip Türkiye'deki $3,000 dolarlık işinden olduğuna mı yansın!

Ulan ş.....ler! madem adamı işe başlatmayacaktınız, bu nasıl bir tiyatro? Hiç idtifa ettirmeyeydiniz eski işinden!

• Bu yüzden ülkemde iyi kötü iş yapmayı tercih ederim.

Elin Amerikalısını, Avruplasına iş yapmayı sevmiyorum ülkesine gidip. Çok üç kağıtçılık yapıyorlar. Birde bu Amerikalılar sürekli her konuda yarış yapıp işlerde fikirlerinizi çalmaya çalışır kendi adamlarını yarışlarda birinci yaptırırlar her türlü üç kağıt beklenir bu johnnylerden.

+1'ledim rezillik. Resmen adamın düzenini bozup üstüne rezil etmişler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zer0_0ne -- 13 Ocak 2025; 18:2:15 >
  • Hocam, koskoca Boeing eğer karlılığa göre adam çıkartacaktıysa o zaman niye benim arkadaşı getirtmek için 1 yıl H1-B çalışma izni için kastı? Bu nasıl bir plansızlık!

Biz de bu firmaları bişey sanıyorduk, valla 8 yıldır Amerika'dayım, yemin ederim ne plan ne program Allaha emanet burdaki firmalar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sensaura -- 13 Ocak 2025; 18:17:9 >
  • sensaura kullanıcısına yanıt

Çoğunda saçma sapan şeyler var. Amerikanın öyle acı bir gerçeği var. Çoğu insan buradan doktor, mühendis, teknisyen, tekniker olarak kaçıp gitmeyi düşünüyor. Böyle madara ediyorlar insanı.

Orada burada olduğu gibi tazminat durumları da yok plansızlık değil planlı mağduriyettir bu. Amazon, meta, google, microsoft gibi şirketler keyfi sebeplerden bir sürü mühendis ve diğer çalışanları çıkardı uzun süre çalıştıkları için tazminat verip gönderdiler.

Daha çok saçmalık varda neyse... Bana sürekli diyorlar bu ülkeden kaç kurtar kendini Amerikaya'da bunu buradan görebildiğim için gitmek için fırsatım olsa da gitmem.

• Banane abi ben 1000 dolar bile almiyorum

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Midemize kırmızı et girmiyorken şimdi bu adama mı üzülelim?

• Why Shy kullanıcısına yanıt
    Boeing Amerika'da Arkadaşımı İşten Çıkardı
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • yangın olunca şirketin şaftı kaydı galiba.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • bana kolpa geldi. csb.

• Arkadaşınız için çok kötü bir sonuç olmuş. Ancak relocation içeren bir iş sözleşmesi yaparken minimum contract term ve buna bağlı çift taraflı tazminatlar istemeden kalkıp gitmesi pahalı bir ders almasına neden olmuş.

• eğer soğuk hikaye deelse, boengi her türlü ulusal ve uluslararası ortamda kanıtlarıyla rezil etmek için uğraşmalı ve bu dünyaca ünlü firmanın arka planda aslında nasıl bir cacık olduğunu dünya aleme ilan etmeli... mesela sosyal medyada ifşa etsin ki milyonlarca kişi görsün, bakarsın viral olur ve tekrar işe alırlar...usadaki gazetelere bunu yazsın, fenomenlere durumunu iletsin ve haberleşmesini sağlasın ki boengin karizması kırılmasa bile sarsılsa yeter...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dekareme -- 14 Ocak 2025; 11:24:12 >
  • dekareme kullanıcısına yanıt
    quote:

eğer soğuk hikaye deelse, boengi her türlü ulusal ve uluslararası ortamda kanıtlarıyla rezil etmek için uğraşmalı ve bu dünyaca ünlü firmanın arka planda aslında nasıl bir cacık olduğunu dünya aleme ilan etmeli...

haklısın

• dekareme kullanıcısına yanıt

Arkadas suanda 54 gun icinde ulkeyi terketmek zorunda kalacagi icin yeni bir is bulmakla ugrasiyor. Boeing'i rezil etmeye gerek yok, cunku ise baslamadan isten cikartilan 1000'lerce insandan sadece birisi. Amerika'da sozlesmeler "At Will" type'tir, yani herhangi bir zaman, sebep gostermedfen isten cikartilabilirsiniz. Asagida birisni anlatiyor okuyun. Mahkemeye verebilir miyim diyor bir uzmana, uzman da mahkeme bir sey yapamaz, sozlesmeler "at Will" yani ise baslatip seni aksama cikis da verebilirlerdi diyor.

Amerika'da is garantisi maalesef yok arkadaslar. Bari adami 6 ay calistirip oyle cikartslaardi da adam 6 ayda baska is bakacak zaman ve imkan bulurdu.

Amerika'da mahkemeler ve sozlesmeler hep is verenden yanadir, calisan hakki diye bir sey yok.

• Pablo Vader kullanıcısına yanıt

Amerika'da "At Will"dir hocam sozlesmeler. Eger Taylor Swift ya da Hugh Jackman falan degilsen, ya da Ronaldo falan gibi biri degilsen, "At Will" yani istendigi zaman tek tarafli fesh edilebilen tarzdan baska sozlesme yapabilmen mumkun degil maalesef.

• 01001101 kullanıcısına yanıt

Hocam, son 1 yilda 17,000 kisiyi isten cikardilar, benim sasirdigim nokta isten cikarmalar degil, cikaracagin adami 1 yil bekleyip, calisma izni cikartip, ofise getirtip isten cikardik kagidi vermen :D

• Trump kesinlikle yabancı istihdamı istemiyor...

• Dimyat'a pirince giderken, evdeki bulgur diyorsun. Yalniz adam TR'de de baya iyi kazaniyormus. 2023'te 110k. Denemedim demez. Burda ilerleyemeyecegini mi dusundu nedir?

• PunisherLord P kullanıcısına yanıt

2024'te hocam, 2023 Kasim gibi bu vize islerini baslattilar, arkadasi 2024 Aralik'ta istifa ettirip getirttiler San Fransisco'ya, iste sasirdigim nokta bu, Ya dostum, biz bi bok yedik, sana calisma izni falan biule cikardik ama sen isinden gucunden olma, bizim CEO karar aldi, herkesi cikariyor desen, adam hic gelmeyecek dogru mu?, Adami Aralik sonu San Fransisco'ya getirtip, 1 yil leasing ile ev tutmasina sebep olup (odemek zorunda 1 yili, ama isi yok, odemezse de kredi skoru sifirlanir, bir daha ABD'ye gel;diginde ev mev tutmasi mumkun degil!), sonra da ise baslatmadan 3 gun once seni cikariyoruz demek, bu ancak ve ancak Amerika'da olabilir hocam. ben sanmiyorum Turkiye'de de sartlar cok ama cok kotu, ama en azindan eski isinden istifa ettirip ise aldigin bir elemani, hic olmazsa 5-6 ay calistirirsin da performansini begenmiyorum falan ayagina kovarsin, Turkiye'de aynen Boeing'in yaptigi gibi yapsalar, o eleman gider cam cerceve indirir dogru mu? :)

Bu arada Turkiye'de ilerlemesine ilerlerdi, ancak koskoca Boeing sana San Fransisco icin is teklif etmis, ustelik kacak gocek degil, calisma izni bile cikartmis 1 yil bekleyip. sen de olsan gelirdin yani degil mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sensaura -- 14 Ocak 2025; 18:35:29 >

• sensaura kullanıcısına yanıt
    Dogru. Yok zaten ABD'de calisani koruyan haklar ve Avrupa'dakilerin farkini devamli youtube'da mizah videolarinda izliyoruz :) biz biraz arada miyiz neyiz. Ama avantajli oldugumuz noktalar da var, keske su egitim ve adalet sistemimizi tam toparlasak da gelecekte daha iyi olsak.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.