Bugün çok kötü bir şey oldu. 2011 model skoda octavia 1.6 TDI aracı geri vitese taktığımda araç R ye geçti gibi gösterdi ama gaza basınca N de gibi tepki verip ekranda sadece R simgesi yanıp sönmeye başladı. Tekrar N ye alıp R ye taktığımda düzeldi. Araç düşündüğüm arızayı mı vermiş olabilir yoksa R ye alıp hemen gaza basınca bazen tepki vermiyordu gazdan ayağımı çekip 1-2 saniye bekleyince düzeliyordu onun gibi mi olmuştur? Edit 1 17.02.2021: Bugün sabah tekrar yaptı. Araç D1 deyken yanıp yanıp söndü yanında anahtar işareti çıktı. Aracı sanayide bilgisayara bağlattım yağ basınç arızası çıktı. Usta yağ eski olduğundan soğuktan (-8.5 C gösteriyordu bugün) yoğunlaşmış basmıyor ısınınca geçer yağı değiştir dedi pek ikna olmadım ama gözlemleyeceğim bir süre. Burada usta yok haftasonu yasağı kalkınca Ankara da yaptırabilirim ancak yağ değişimini. Edit 2 03.04.2021: Bugün tekrar yaptı yolda giderken vites boşa düştü. sorun yağdan değilmiş. Ankarada usta buldum tamir 3500 değişim 6500 dedi mekatronik dedi direk. Edit 3:14.07.2021: Bugün uzun yolda giderken tekrar yaptı bu sefer bir D yanıyor bir anahtar işareti. Hidrolik pompası patlamış 3500 TL karşılığı Ankara Şaşmaz sanayide şanzımancıya değiştirdim. Daha ucuz ve daha pahalı fiyat söyleyenlerde oldu ama içeride hep lüks araçlar vardı burası iyidir herhalde deyip yaptırdım. Reklam olmaması amacıyla isim vermiyorum. Tüm DSG kullananlar kenara 500 dolar atıp o günün gelmesini beklemesi gerekiyor :D < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alondo06 -- 29 Temmuz 2021; 0:12:44 > |
DSG Arızası: Bilmeniz Gerekenler
Direkt Kaymalı Şanzıman (DSG), vites değiştirme süresini kısalttığı ve yakıt verimliliğini artırdığı için popüler bir otomatik şanzıman türüdür. Ancak, diğer mekanik sistemler gibi, DSG şanzımanları da zamanla arızalanabilir.
DSG arızasının en yaygın belirtilerinden biri, şanzıman anahtar işaretinin yanıp sönmesidir. Bu, gösterge panelinde anahtar şeklindeki bir simgenin yanıp sönmesiyle kendini gösterir. Yanıp sönen anahtar işareti, DSG şanzımanında bir sorun olduğunu ve onarım gerektiğini gösterir.
Diğer yaygın belirtiler şunları içerir:
- Jetta vites göstergesindeki anahtar işareti yanıp sönüyor
- DSG "D" harfi yanıp sönüyor
- DSG şanzıman anahtar işareti yanıyor
- DSG şanzıman vites göstergesi yanıp sönüyor
Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, aracınızı en kısa sürede yetkili bir servise götürmeniz önemlidir. DSG arızası, şanzıman hasarına ve daha maliyetli onarımlara yol açabilir.
DSG arızası çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir, bunlar şunları içerir:
- Elektriksel sorunlar
- Hidrolik sorunlar
- Mekanik aşınma
Yetkili bir servis, DSG şanzımanınızda arıza tespiti yapmak ve sorunun kaynağını belirlemek için bilgisayarlı tanılama ve fiziksel inceleme yapacaktır. Arızanın ciddiyetine bağlı olarak, onarım seçenekleri şunları içerebilir:
- Elektriksel bileşenlerin değiştirilmesi
- Hidrolik sistemin onarılması
- Şanzımanın komple değiştirilmesi
DSG arızasını önlemek için yapabileceğiniz en iyi şey, aracınızın düzenli bakımını yaptırmaktır. Bu, DSG sıvısı değişimini, filtrelerin temizlenmesini ve tüm sistemin genel bir incelemesini içerir. Ayrıca, agresif sürüş alışkanlıklarından kaçınmak da DSG şanzımanınızın ömrünü uzatmaya yardımcı olabilir.