Şimdi Ara

Akaryakıtçıların gaz vurgunu tescillendi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
0
Favori
2.353
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) "Fiyatınızı düşürün" uyarısının ardından birkaç kuruş indirim yapan akaryakıt şirketlerinin LPG'deki pompa vurgununu mahkeme tescilledi. LPG'li araçlardaki pompa oyunları, tüketicinin her depoda en 4 litre kazıklandığını ortaya çıkardı. Uzmanlar yolsuzluğa 'meteorolojik vurgun' adını taktı. Vurgunu yapan istasyon cezalandırıldı.

HER DEPODA 3 LİTRE UÇUYOR

Adana 8. Asliye Mahkemesi, benzin istasyonlarında yapılan LPG hırsızlığını tespit etti. Yaklaşık 3 milyon 500 bin LPG'li araç sahibini ilgilendiren karar, aracına gaz doldurmak için istasyonlara gelen vatandaşın nasıl soyulduğu gözler önüne serdi. Olay, Adana'daki bir istasyonda aracına LPG doldurtan Bülent Özgür Çetin'in dikkati üzerine ortaya çıktı. Aracın LPG tankı 41 litre olmasına rağmen, sayaç 44 litreyi gösterdi. Tüketici Çetin, sayaçta 44 litrelik gaz doldurulduğu gösterilince konuyu istasyon çalışanlarına iletti. Sonuç alamayınca mahkemeye dava açan Çetin, "41 litrelik depo emniyet nedeniyle 38 litre gazdan sonra alımı durdurur. Benden fazla para alındı. Bu nedenle de davayı açtım" açıklaması yaptı.

SICAKLARDA ATC'YE DİKKAT

Mahkemenin, makine mühendisleri odasından bilirkişi olarak tayin ettiği Prof. Dr. Abdülkadir Ekşi'nin raporu ise istasyonların nasıl 'hava' sattığını ortaya çıkardı. LPG depolarının emniyet nedeniyle yüzde 80'inin doldurulması gerektiği belirtilen raporda şu görüşlere yer verildi: "41 litrelik depoya 32.8 litre gaz doldurulması gerekiyor. Bu olayda ise akaryakıt pompasının ayarı ile oynanarak daha az gaz verildi. Meteorolojik vurgun adı verilen yönteme göre, rafineriden 15 derece sıcaklığında çıkan LPG'nin aynı ısı derecesinde depolara doldurulması gerekiyor. Bunu ise ATC makinesi sağlıyor. Sıcak havalarda ATC'yi kapatarak gazın genleşmesi sağlanıyor ve daha az gaz veriliyor." Adana'daki mahkeme istasyon müdürüne dolandırıcılık suçundan 1 yıl hapis ve 500 TL de para cezası verdi.

POMPA BASINCI ARTIRILIYOR

Mahkemenin atadığı bilirkişi Prof. Dr. Abdülkadir Ekşi, diğer hırsızlık yönteminin ise pompa basıncının artırılmasıyla yapıldığını söyledi. Ekşi raporunda "Bir diğer hilede de pompa basıncı ayarıyla oynanıyor. 10-11 bar olması gereken pompa basıncı artırılarak, depoya gaz gitmediği halde fazla basınçla sayaç daha çok gaz verilmiş gibi işlem yapıyor" dedi. Adana 8. Asliye Mehkemesi de, tüm bu toplanan deliller, bilirkişi raporu ve tarafların ifadelerine dayanarak istasyonun Sorumlu Müdürü Ejder Köymen'i suçlu buldu. Köymen'e 1 yıl hapis ve 30 gün adli para cezası verildi. Karar halen temyiz aşamasında bulunuyor.

BU DAVA BİR İLK OLDU

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Avukat Şükran Eroğlu, Adana'da açılan davanın tüm tüketicilerin elini güçlendirdiğini söyledi. Özellikle LPG istasyonlarında yapılan yolsuzluklar açısından bu davanın bir ilk olduğunu belirten Eroğlu "Bu konuda bazı şikâyetler geliyordu. Ancak böyle bir olay hiç gelmemişti. Üstelik mahkeme de yapanları suçlu bularak, hapis ve para cezası verdi. Bu caydırıcı olacaktır" dedi.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Akaryakıt istasyonu gazın ısısını 15 derecede sabit tutan ATC makinesini sıcak havalarda kapatıyor.

Böylece ısınan gaz genleşiyor. Depoya gaz ve hava birlikte giriyor.

Böylece satılan gaz miktarı 38 litre görünmesine rağmen aslında 35 litre satılıyor.

Bir diğer yöntemde ise LPG pompalarının basınç ayarları artırılarak depoya gazın yüksek basınçla girmesi sağlanıyor.

peki arkadaşlar hangi önlemleri alabiliriz bu tuzağa düşmemek adına

• bence alınabilcek tek önlem depoyu fullemek ,madur olan arkadaşın 41 litre deposuna 43 basılmış bu şekilde anlamış başka türlü anlaşılacağını sanmıyorum sonucta gaz bu kilo ve litre ile ölçülemiyor.

pompocının insafına kalmış
  • max 40 lt alan depoma defalarca 44 lt almışlığım var ve az km yaptım...
  • quote:

Orijinalden alıntı: the_zula

bence alınabilcek tek önlem depoyu fullemek ,madur olan arkadaşın 41 litre deposuna 43 basılmış bu şekilde anlamış başka türlü anlaşılacağını sanmıyorum sonucta gaz bu kilo ve litre ile ölçülemiyor.

pompocının insafına kalmış

öyle de orda da bir standart yakalayamadım geçen aldım 39 lt aldı dün aldım 35 litre aldı boş depo
  • quote:

Orijinalden alıntı: mr.big

max 40 lt alan depoma defalarca 44 lt almışlığım var ve az km yaptım...
    Yaşam felsefemiz olmuş nedense...!
  • Her zaman düşünmüşümdür bu tarz hileler yapildigini. Benzinde de yapiliyordur istedikten sonra. %1 bile fazla gosterse binlerce lira kar ederler.
  • quote:

aynı olay başıma opette denk geldi, mh'yi aramama rağmen bir sonuç alamadım.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Sene bravo..
  • 500 (beş yüz) TL para cezası.
  • Önlem falan alamayız. Her gittiğin yerde inceleme mi yapacaksın? Adi suçlu adi suçludur. Orada dolandıramazsa, başka yerde başka birini dolandırarak para kazanmaya çalışacak.Ancak benim 40 lt lik depoma 37 lt gaz yazan sayaçta oradakileri terletmekten başka yapacak şey yok. Hep dikkat ederim alınan litreye. Her müşterinin şikayetiyle uğraşmaktansa, düzgün olmayı yeğler bu tip hırsızlar.

Ben depomu biliyorum. 33-35 lt arası gaz alır. Sizlerde depolarınızın %80 ini hesaplayıp, aldığınız litreye muhakkak dikkat edin. Allah belalarını versin deyip, işi Allaha havale etmekle birşey kazanamazsınız. Allah (C.C.), helak etme işini İslamın tebliğiyle birlikte kıyamet gününe erteledi. Yani hırsıza soyulmakla kalırsınız, başka da birşey olmaz.

Bilinçli davranalım....
  • Hırsızlar!
  • 2 hafta once adini vermeyecegim bir istasyondan benzin aldim , 100 liralik istedim tam vericem baktim 99.97de kaldi gosterge.. Tamamlar misiniz onu dedim ilk basta caz yaptilar istasyon muduru falan geldi tartisma cikti ama sikayet edicem mahkemeye gidicem deyince 30 liralik benzin verdiler :)

Her gun 2bin aractan 0.03 toplasalar ayda 1800 lira yapar , istasyon iki iscisini bedavaya calistirir..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi uurll -- 13 Ağustos 2013; 11:59:07 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: TORSION

quote:

Sene bravo..

bana mı bravo ? kazıklandık işte
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: TORSION

quote:

Sene bravo..

bana mı bravo ? kazıklandık işte

Alıntıları Göster
    ben her defasında depoyu fulleyip kmyi "0" layarak alıyorum, bende depo kapasitesinin üzerinde 45-47 lt civarı gaz aldım ama daha fazla yol yapıyodu, kaç km gidildiğine bakmak önemli,,,
    LPG fiyatlarında da bi standart yok ona da çok dikkat etmek gerekiyor, bence asıl vurgun orada, bayram tatilinde sakarya'dan izmire gidip geldim, LPG 2.32 ile 2.72 arası değişiyor, hatta aynı firma olmasına rağmen değişiyor (ör: opette hep 2.52 yazıyordu bende susurlukta mola verdiğim tellioğlu değirmen restoranın bitişiğindeki opetten aldım dönüşte, dedim nasıl olsa opette 2.52, parayı ödedim geldim , pompadaki göstergeye bi baktım 2.67!!! dedim neden böyle? fiyat merkezden geliyo dediler!!!)

• quote:

Orijinalden alıntı: enginkocaman

ben her defasında depoyu fulleyip kmyi "0" layarak alıyorum, bende depo kapasitesinin üzerinde 45-47 lt civarı gaz aldım ama daha fazla yol yapıyodu, kaç km gidildiğine bakmak önemli,,,
    LPG fiyatlarında da bi standart yok ona da çok dikkat etmek gerekiyor, bence asıl vurgun orada, bayram tatilinde sakarya'dan izmire gidip geldim, LPG 2.32 ile 2.72 arası değişiyor, hatta aynı firma olmasına rağmen değişiyor (ör: opette hep 2.52 yazıyordu bende susurlukta mola verdiğim tellioğlu değirmen restoranın bitişiğindeki opetten aldım dönüşte, dedim nasıl olsa opette 2.52, parayı ödedim geldim , pompadaki göstergeye bi baktım 2.67!!! dedim neden böyle? fiyat merkezden geliyo dediler!!!)

Alıntıları Göster
    Otomobillere depodaki yakıtı litre bazından ölçebilecek bir sistem yapılsa fena olmayacak. Kazıklanmaktak bıktı artık millet. Adam vurgun vuruyor 1 yıl hapis 500 TL. para cezası. Ohh ne ala memleket.

• enginkocaman E kullanıcısına yanıt
    Bu işin içinde olan biri olarak tam EPDK gerektiren bir durum.Pompa fiyatıyla afişe edilen fiyat fark olursa 150-200 bin TL ceza yer o istasyon..
  • quote:

Adana'daki mahkeme istasyon müdürüne dolandırıcılık suçundan 1 yıl hapis ve 500 TL de para cezası verdi.

milyon liralık vurgun yap 500 lira ceza alırsın; baklava çalarsan 10 yıl hapis. çok güzel.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 355GTS

quote:

Adana'daki mahkeme istasyon müdürüne dolandırıcılık suçundan 1 yıl hapis ve 500 TL de para cezası verdi.

milyon liralık vurgun yap 500 lira ceza alırsın; baklava çalarsan 10 yıl hapis. çok güzel.
    arkadaşlar yapan kendisine yapar.biz güvenip adamın önünde duruyoruz.ahlaksızlık yapmak onun insafına kalmış birşey.elma değil ki tek tek sayıp kilosunu ölçüp alalım. en basiti ben hakkımı helal etmiyorum.benden üç kağıtla kazanacağı 3 kuruş ondan milyon milyon başka yerlerinden çıkar inşallah...
  • quote:

Orijinalden alıntı: ScHeNKii_ScP

arkadaşlar yapan kendisine yapar.biz güvenip adamın önünde duruyoruz.ahlaksızlık yapmak onun insafına kalmış birşey.elma değil ki tek tek sayıp kilosunu ölçüp alalım. en basiti ben hakkımı helal etmiyorum.benden üç kağıtla kazanacağı 3 kuruş ondan milyon milyon başka yerlerinden çıkar inşallah...

Alıntıları Göster
    Benim de başıma geldi. Depom 50 lt ama max 44 litre gaz alıyor. İzmirde üçkuyular shell de (bpnin yanı). Full le dedim. Baktım 47-48 lt diye gidiyor. Pompacıya kapat dedim. Bu ne böyle benim depo 44 litre alıyor durdurmasam daha gidecek.

Abi yeaaaa içeriye söyle dedi.

Fişi aldım içeride kasa da duran elemana söyledim. Gülümsedi, kart mı nakit mi abi dedi. Oralı bile olmadı. Bende oradan artık gaz almayarak tepki mi ortaya koydum en azından.

• quote:

Orijinalden alıntı: *President*

Otomobillere depodaki yakıtı litre bazından ölçebilecek bir sistem yapılsa fena olmayacak. Kazıklanmaktak bıktı artık millet. Adam vurgun vuruyor 1 yıl hapis 500 TL. para cezası. Ohh ne ala memleket.

Reno concorde en son 1995de çıktı depodaki yakıtı litre olarak gösterir
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.