Şimdi Ara

EKSPERTİZ ÜCRETİNİ KİM ÖDER?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
117
Cevap
0
Favori
47.756
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

bilgisayarlı araç test ücretini kim öder acaba?

eğer testin sonunda,alıcı almaya karar verirse alıcı,testin sonunda çıkan sonuca göre alıcı vazgeçerse,satıcı öder şeklinde düşünüyorum ben acaba yanlışmı düşünüyorum?

nedir bu işin aslı?

• kocaballi kullanıcısına yanıt
    kocaballi demiş ki;
    Mesajı Yerinde Gör
    quote:

Orijinalden alıntı: kocaballi

expertiz ücretini alıcı öder...

eğer satıcının dediğinden farklı durum çıkarsa masrafı satıcının karşılaması gerekir, satıcı dürüstse böyle bir durum yaşanmaz, satıcı 3 kağıtçıysa da zaten masrafı ödemeye yanaşmaz....

Mutlaka çıkar. Araba dediğin kapalı kutu. mesela ben arabamı satmaya karar versem kullanan biri sol ön amortisörün kısmen patlak olduğunu kolay kolay anlıyamaz. ben de anlıyamam. Alıcıya da bilmediğim için söyleyemem. Yetkili servis sol ön amortisörün patlak diyor. Valla hiç te öyle görünmüyor.

Yetkili servis demişler onlara. İlla ki bir hata bulurlar.
    Yapay Zekanın Yanıtı

Ekspertiz Ücretini Kim Öder?

Ekspertiz, bir aracın veya mülkün değerini veya durumunu belirlemek için yapılan bağımsız bir incelemedir. Ekspertiz ücretlerini kimin ödeyeceği, ekspertiz türüne ve yapılan anlaşmalara göre değişir.

Araç Ekspertiz Ücretleri

Araç ekspertiz ücretleri, aşağıdaki durumlarda alıcı tarafından ödenir:

• Aracı satış öncesi inceletmek için ekspertiz yaptırmak istiyorsanız.
    • İkinci el araç satın alırken, aracın durumunu ve değerini öğrenmek için yaptırılan ekspertizler.

Ancak, aşağıdaki durumlarda ekspertiz ücretlerini satıcı öder:

• Aracın ayıplı veya hasarlı olduğu iddia ediliyorsa ve satıcı, bu iddiayı reddediyorsa.
    • Satıcı, aracın durumunu yanlış beyan ettiyse.

Mülk Ekspertiz Ücretleri

Mülk ekspertiz ücretleri, genellikle ekspertizi talep eden kişi tarafından ödenir. Bu kişi, mülkü satın almak isteyen alıcı, satmak isteyen satıcı veya bir finans kurumu olabilir.

Diğer Ekspertiz Türleri

Diğer ekspertiz türleri için, ekspertiz ücretlerini kimin ödeyeceği, sözleşmelerde belirlenir. Örneğin, bir mahkeme davasında talep edilen bir ekspertiz ücreti, taraflarca paylaştırılabilir veya davayı kaybeden taraf tarafından ödenebilir.

Sonuç

Ekspertiz ücretlerinin kimin tarafından ödeneceği, ekspertiz türüne ve yapılan sözleşmelere göre değişir. Araç ekspertizlerinde, genellikle alıcı ücretleri öderken, mülk ekspertizlerinde ücretler ekspertizi talep eden kişi tarafından ödenir. Diğer ekspertiz türlerinde ise ücretler, sözleşmelerde belirlenir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Hayır alsa da almasa da alıcı öder.
  • expertiz ücretini alıcı öder...

eğer satıcının dediğinden farklı durum çıkarsa masrafı satıcının karşılaması gerekir, satıcı dürüstse böyle bir durum yaşanmaz, satıcı 3 kağıtçıysa da zaten masrafı ödemeye yanaşmaz....
  • eğer satıcının dedikleri dışında başka sonuçlar çıkar ve alıcı almaktan vazgeçer ise satıcı öder. diğer her türlü durumda alıcı öder. en azından olması gereken bu, ama kişiler arasında anlaştığı sürece sıkıntı olmaz.

edit:imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi S0KRATES -- 16 Mart 2012; 16:27:49 >
  • alıcı öder. ama expertizden önce dediklerinizden farklı bir arıza, problem çıkarsa ödemem derse ve sizin söylediğiniz problemlerden ekstra arıza çıkarsa expertiz parasını ödemez.

aracı alsa da ödemez. almasa da...
  • quote:

Araç satıcının dediği gibi çıkarsa alıcı, farklı şeyler çıkar alımdan vazgeçilirse satıcı öder.
    Not: Satıcı galeri sahibi ise yüksek ihtimalle, -farklı şeyler çıksa dahi- aracı almadığı halde alıcı öder.
    Bkz: İnsanların galerici, emlakçı ve avukata bakış açısı

• quote:

Orijinalden alıntı: sienaumut

Araç satıcının dediği gibi çıkarsa alıcı, farklı şeyler çıkar alımdan vazgeçilirse satıcı öder.
    Not: Satıcı galeri sahibi ise yüksek ihtimalle, -farklı şeyler çıksa dahi- aracı almadığı halde alıcı öder.
    Bkz: İnsanların galerici, emlakçı ve avukata bakış açısı

Alıntıları Göster
    Araç alım-satımından bağımsız expertiz sonucu satıcının belirttiği gibiyse alıcı öder, değilse satıcı kendi öder. Araçta bir sorun çıkması halinde; örneğin arabanın aküsü bitmek üzere olduğu expertiz sonucu ortaya çıkar ve satıcı da akü masrafını anlaşılan fiyattan düşmeyi kabul etmişse (tabi alıcı kişi arabayı almaktan vazgeçmediyse) alıcı öder, eğer masraf sorun olursa yani alıcı arabayı almaktan vazgeçerse satıcı yine kendi öder.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Mutlaka çıkar. Araba dediğin kapalı kutu. mesela ben arabamı satmaya karar versem kullanan biri sol ön amortisörün kısmen patlak olduğunu kolay kolay anlıyamaz. ben de anlıyamam. Alıcıya da bilmediğim için söyleyemem. Yetkili servis sol ön amortisörün patlak diyor. Valla hiç te öyle görünmüyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: bangsuui

Araç alım-satımından bağımsız expertiz sonucu satıcının belirttiği gibiyse alıcı öder, değilse satıcı kendi öder. Araçta bir sorun çıkması halinde; örneğin arabanın aküsü bitmek üzere olduğu expertiz sonucu ortaya çıkar ve satıcı da akü masrafını anlaşılan fiyattan düşmeyi kabul etmişse (tabi alıcı kişi arabayı almaktan vazgeçmediyse) alıcı öder, eğer masraf sorun olursa yani alıcı arabayı almaktan vazgeçerse satıcı yine kendi öder.

Alıntıları Göster
    peki ya satıcının sattığı aracın durumundan kendide haberi yoksa?

kendide aracı alırken ekspertiz yaptırmadan almışsa

• quote:

Orijinalden alıntı: topaz42

quote:

Alıntıları Göster
    satıcıyı tavrım şu olur
    expertizi ben öderim ama dediğin harici çıkarsa sen ödersin kabul ederse etmezse alsın arabasını paket yapsın

• quote:

quote:

bende bunu anlamıyorumya, sonuçta satıcının,bağlanan bilgisayar gibi herşeyi bilmesi mümkün değil ki, o zaman ne olacak, söylediğinden farklı çıkan bir şeyde dahi satıcı ödeyecekse bu sistem nasıl işleyecek?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi search in vain -- 16 Mart 2012; 16:51:22 >

• quote:

Orijinalden alıntı: antikariyer

quote:

quote:

bende bunu anlamıyorumya, sonuçta satıcının,bağlanan bilgisayar gibi herşeyi bilmesi mümkün değil ki, o zaman ne olacak, söylediğinden farklı çıkan bir şeyde dahi satıcı ödeyecekse bu sistem nasıl işleyecek?

evet bu konuda haklısınız, ama genelde motordan ziyade, boya-kaza-değişen konularında anlaşmazlık oluyor.

motorda veya sizinde belirttiğiniz yürüyeninde, sizin anlayamadığınız/bilemediğiniz bir sorun olursa onda da anlaşma yoluna gidilir.

Ya satıcı yaptırır, ya fiyatdan düşülür, son bir ihtimal de satıcı benim malım bu yaptırmam/fiyatdan da düşmem diyebilir. Bu durumda expertiz masrafı ortak ödenir(olması gereken). Ama ödenir mi orası ayrı...

• quote:

BUnun için girmiştim farklı birşey çıkarsa satıcı çıkmazsa alıcı
  • quote:

peki ya satıcının sattığı aracın durumundan kendide haberi yoksa?

kendide aracı alırken ekspertiz yaptırmadan almışsa

ozaman karşısındaki erkek gibi söyleycek ben alırken yaptırmadım diye
    çoook söylemeyip expertiz deyince boya var değişen var diyen.
  • quote:

quote:

quote:

quote:

evet bu konuda haklısınız, ama genelde motordan ziyade, boya-kaza-değişen konularında anlaşmazlık oluyor.

motorda veya sizinde belirttiğiniz yürüyeninde, sizin anlayamadığınız/bilemediğiniz bir sorun olursa onda da anlaşma yoluna gidilir.

Ya satıcı yaptırır, ya fiyatdan düşülür, son bir ihtimal de satıcı benim malım bu yaptırmam/fiyatdan da düşmem diyebilir. Bu durumda expertiz masrafı ortak ödenir(olması gereken). Ama ödenir mi orası ayrı...

Alıntıları Göster
    yaklaşık olarak markalara göre değişiklik gösterebilen expertiz ücretleri ne kadar olabiliyor?

merak ettim. ödeme tecrübesi olan arkadaşlar bilgilendirebilir mi?

• quote:

+1907
  • Oldu her arabaya bakmaya gelen icin 100 lira para verelim, alsa da almasa da alici oder.

Hatta tramer mesajini da satici odesin, daha guzel olur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ekspertiz ücretini alıcı karşılar.

Eğer baştan anlastiysaniz , satıcının soylediginden çok farklı bir durum çıkarsa ödemem derseniz, satıcı ödeyebilir.

Ama gidip de servis derse ki akü zayıf, veya fren balatalari 5000 km sonra bitecek veya benzeri ıvır zıvır şeyler söylerse, yine alıcı odemelidir. Büyük ve önceden bilinmesi gerekli sorunlar saklandı ise satıcıya odettirilebilir ki akillansin, bir daha saklamasin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: paanther
    yaklaşık olarak markalara göre değişiklik gösterebilen expertiz ücretleri ne kadar olabiliyor?
    merak ettim. ödeme tecrübesi olan arkadaşlar bilgilendirebilir mi?

Hep 2. el araba aldığım için zamanında araştırmıştım, expertiz işlemi 3 saat civarı sürüyor, boya-kaporta-değişen-elektrik-elektronik-mekanik-km vs. kontrolleri yapılıyor, yalnız her markanın yetkili servisi expertiz yapmıyor, bazıları ise hiç yapmıyor (yanılmıyorsam ford hiç yapmıyordu).

Fiyatlar aşağı yukarı bu şekilde;

Renault 150-200 TL
    Fiat 300-350 TL
    Toyota 150 TL
    VW 300-350 TL
    Opel 200-250 TL

Bosch Car 150 TL + ücretsiz check up
  • quote:

Orijinalden alıntı: bal974

Ekspertiz ücretini alıcı karşılar.

Eğer baştan anlastiysaniz , satıcının soylediginden çok farklı bir durum çıkarsa ödemem derseniz, satıcı ödeyebilir.

Ama gidip de servis derse ki akü zayıf, veya fren balatalari 5000 km sonra bitecek veya benzeri ıvır zıvır şeyler söylerse, yine alıcı odemelidir. Büyük ve önceden bilinmesi gerekli sorunlar saklandı ise satıcıya odettirilebilir ki akillansin, bir daha saklamasin.
    alici oder tabiki uzerinde konusmak bile yersizdir.
    araci servise sokarken aliciya pesin odemesini yaptirin,pesin odeme yapmazsa sokmayin.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.